Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

sulisz

Lista artykułów:

Szykujemy wędliny na świąteczny stół. Najlepsze przepisy

Szykujemy wędliny na świąteczny stół. Najlepsze przepisy

Najlepiej zrobić zawczasu. Wielką inspiracją mogą tu być staropolskie przepisy na wędzonki, gdyż sposób marynowania mięsa był zaskakujący. Jakby nie patrzeć, żeby zdążyć z aromatycznym boczkiem, kruchym schabem czy świąteczną szynką, trzeba już zabrać się dno dzieła.

Janku, co u ciebie? Powiedziałem mu: Żyję w zgodzie z samym sobą. Wywiad z Janem Nowickim

Janku, co u ciebie? Powiedziałem mu: Żyję w zgodzie z samym sobą. Wywiad z Janem Nowickim

Nie należy uważać się za wybrańca losu, bo w każdej chwili może się to skończyć. Zresztą ten koniec jest najbardziej fascynującą stroną życia człowieka. Mężczyzna, który nie umie odchodzić, jest trupem za życia. Więc trzeba się powoli zbierać. Sprzątać po sobie. Wybudować rodzinny grób. I napisać "Moje psie myśli".

Każdy teatr ma swoją specyfikę. Naszą specyfiką jest to, że od lat teatr nie ma swojej siedziby - mówi Krzysztof Rzączyński
Magazyn

Krzysztof Rzączyński - dyrektor bezdomnego teatru. "Trzeba myśleć optymistycznie"

Najważniejszy jest spokój. Panika jest najgorszym, co może się zdarzyć. Trzeba myśleć o tym, czy by nie refować żagli, bo podmuch wiatru może być za silny. Refowanie żagli to – przekładając na instytucję – takie dostosowanie planów finansowych, żeby przetrwać, żeby bilans zamknąć dodatnio, ale też zrealizować dobre i ważne dla widzów przedstawienia. W innej sytuacji, kiedy wieje korzystny wiatr, trzeba żagle rozwinąć, żeby zwiększyć prędkość. A zatem spokój i dobra nawigacja są najważniejsze – Rozmowa z Krzysztofem Rzączyńskim, dyrektorem Teatru im. H. Ch. Andersena w Lublinie

Niedzielny obiad. Zimowa rybna i żurek w innej odsłonie. Przepisy kulinarne
Magazyn

Niedzielny obiad. Zimowa rybna i żurek w innej odsłonie. Przepisy kulinarne

Są smaczne, zdrowe i bardzo energetyczne. Jaką zupę ugotować grudniu? Taką, żeby często gęsto starczyła za cały obiad. Zimowe zupy to potrafią.

W sercach i w wyobraźni widzów. Wspomnienie o Andrzeju Rozhinie
galeria

W sercach i w wyobraźni widzów. Wspomnienie o Andrzeju Rozhinie

Kochanie, nie znam słów, które oddadzą, jak bardzo za Tobą tęsknię. Jesteś miłością mojego życia. Dziękuję Ci za te niemal 50 wspólnych lat – napisała po śmierci Andrzeja Rozhina jego żona Ika. Odszedł wielki reżyser, jeden z ostatnich, którzy robili teatr dla publiczności a nie dla zaspokojenia własnych ambicji artystycznych.

Pomysł na niedzielny obiad. Może zupa cebulowa? Przepisy kulinarne

Pomysł na niedzielny obiad. Może zupa cebulowa? Przepisy kulinarne

Dwie słynne zupy cebulowe, chleb Kopernika, cebularze i ciastka cebulowe są tematem dzisiejszego odcinka naszej kulinarnej mapy. Dla smakoszy dorzucimy jeszcze soczysty rumsztyk skryty pod warstwą przesmażonej cebuli i cebularz z wędzonym śledziem.

Wygląda jak miniaturowa kapusta. Jak najlepiej przyrządzić brukselkę? [przepisy]
kuchnia

Wygląda jak miniaturowa kapusta. Jak najlepiej przyrządzić brukselkę? [przepisy]

To ulubiony przysmak Jeana Bosa, wybitnego szefa kuchni, który serwował brukselkę na królewski stół w Belgii. Zapytaliśmy Jeana, jak najlepiej przyrządzić brukselkę?

Lublin, wino i Sting. Od początków do sukcesu w branży winiarskiej
Magazyn

Lublin, wino i Sting. Od początków do sukcesu w branży winiarskiej

Mówi się, że wystarczy pierwsze sto lat winnicy, żeby tworzyć dobre wina. Sądzę, że winiarstwo z Lubelszczyzny ma przed sobą dobre lata – Rozmowa ze Zbigniewem Zamielskim z firmy Citywine, oficjalnym importerem i dystrybutorem w Polsce win z toskańskiej posiadłości Tenuta il Palagio należącej do Trudie Styler i Stinga.

Sylwester Lis, szef kuchni Atmosfera Caffe we Włodawie przyrządza dania z gęsi według receptur zawartych w książce kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance

Gęsina na św. Marcina w trzech restauracjach w Lublinie. Najlepsze przepisy na gęś

Od 11 do 27 listopada w restauracjach całej Polski trwać będzie trzynasta edycja akcji „Gęsina na św. Marcina”. Jacek Szklarek, szef Slow Food Polska zaprosił w tym roku blisko 100 restauracji, w tym trzy z Lublina: Niepospolitą, Perłową Pijalnię Piwa i Tinto, a w Majątku Rutka w Puchaczowie odbędzie się tematyczny festyn kulinarny.

"Kto podróżuje i fotografuje, żyje trzy razy. Z tej perspektywy mam już ponad 120 lat"
Magazyn
galeria

"Kto podróżuje i fotografuje, żyje trzy razy. Z tej perspektywy mam już ponad 120 lat"

Jest takie powiedzenie, że ten, kto podróżuje, żyje dwa razy. Ja twierdzę, że ten, kto podróżuje i fotografuje, żyje trzy razy. Z tej perspektywy mam już ponad 120 lat – Rozmowa z Maksem Skrzeczkowskim, malarzem, fotografem, podróżnikiem, dyrektorem Kazimierskiego Ośrodka Kultury, Promocji i Turystyki.