Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 listopada 2022 r.
13:54

Wygląda jak miniaturowa kapusta. Jak najlepiej przyrządzić brukselkę? [przepisy]

To ulubiony przysmak Jeana Bosa, wybitnego szefa kuchni, który serwował brukselkę na królewski stół w Belgii. Zapytaliśmy Jeana, jak najlepiej przyrządzić brukselkę?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wygląda jak miniaturowa kapusta. Choć jest mała, to zawartością witamin kapuście dorównuje. Brukselka powstała ze skrzyżowania kapusty i jarmużu. Podobnie jak jarmuż jest dziś na topie, nie tylko w kuchni wege.

Skąd ta popularność? Chodzi o właściwości antynowotworowe brukselki. Okazuje się, że brukselka zawiera silny przeciwutleniacz sulforafan, który może zapobiegać chorobom nowotworowym.

– Żeby wykorzystać zdrowotne właściwości brukselki, należy ją bardzo krótko gotować, najlepiej na parze, czas gotowania nie powinien przekroczyć czterech minut – mówi Jean Bos. Okazuje się, że długie gotowanie brukselki niszczy zawarte w niej enzymy. Jeśli dodać do tego fakt, że zawarte w brukselce takie pierwiastki jak magnez, potas i wapń poprawiają prace serca i normalizują ciśnienie krwi, to wychodzi na to, że powinniśmy brukselkę jeść przynajmniej raz w tygodniu.

Jak kupować i gotować brukselkę?

Najlepiej kupować ją na targu, powinna być mała, mieć jasnozielone liście. Jeśli brukselka ma na liściach żółte plamy, lepiej zostawić ją w spokoju.

Brukselkę można jeść na surowo. Wystarczy pokroić ją w ćwiartki, skropić oliwą, doprawić solą z pieprzem, odstawić na kilka minut i gotowe.

A co z gotowaniem? Po pierwsze krótko. Wiele osób obawia się nieprzyjemnego zapachu brukselki i jej gorzkiego smaku. Jak tego uniknąć? Brukselkę wrzucamy na wrzątek i gotujemy bez przykrycia.

Jeśli zamkniemy garnek z brukselką przykrywką, związki siarki wnikną do warzywa, nadając gorzki smak i nieprzyjemny zapach.

– Warto do wody wlać trochę mleka, wtedy unikniemy goryczki – radzi Jean Bos.

Polacy jedzą brukselkę w zupie warzywnej, rozgotowana traci smak. Oraz polaną zasmażką z bułki tartej i masła. W Europie popularne jest puree z ziemniaków i brukselki.

– Sposobów na brukselkę jest wiele, ważne są przyprawy. Najważniejszą jest gałka muszkatołowa – mówi Jean Bos.

3 razy brukselka według Jeana Bosa

Ulubione danie wybitnego kucharza?

Brukselka po królewsku. Tak je nazwałem, ponieważ często podawałem je na dworze królewskim. Brukselkę należy obrać z zewnętrznej warstwy liści, ugotować al dente, odcedzić. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną cebulę oraz wędzony boczek pokrojony w kostkę. Podsmażyć, dodać brukselkę, trzy ząbki czosnku, sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Po kilku chwilach danie jest gotowe – mówi Jean Bos.

Drugie danie?

– Brukselka pod beszamelem. Tak jak poprzednio, gotujemy brukselkę al dente. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy mąkę i dokładni mieszamy, by nie powstały grudki. W trakcie mieszania powoli wlewamy mleko, aż powstanie aksamitny sos. Doprawiamy solą, pieprzem i obowiązkowo szczyptą startej gałki muszkatołowej. To jest pyszne.

Danie numer 3?

– Na patelni grillujemy cukinię i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem można dodać ząbek czosnku. Wrzucamy brukselkę ugotowaną al dente. Po wymieszaniu możemy dodać odrobinę miodu, kto lubi ostrzejszy smak, może dodać posiekaną papryczkę chili, z której należy wcześniej usunąć nasionka. Wszystkie trzy dania mogą być znakomitym dodatkiem do mięsa.

Brukselkowa podróż

Brukselka pochodzi z Belgii, nazywano ją kapustą brukselską, początkowo służyła do dekoracji dań na talerzu. Dziś brukselka króluje na stołach całego świata.

Włosi zapiekają brukselkę pod mozarellą.

Belgowie smażą talarki ziemniaków na złoty kolor, dodają boczek i brukselkę, doprawiają gałką muszkatołową i duszą kilka minut.

Francuzi przyrządzają brukselkę z miodem i musztardą, piekąc ją w piekarniku na złoty kolor. Robią też tartę na francuskim cieście z brukselką.

Hiszpanie dodają do zblanszowane brukselki mielone mięso, sos pomidorowy, doprawiają do smaku, przekładają do naczynia żaroodpornego, posypują żółtym serem i zapiekają.

W Turcji podaje się brukselkę w jogurtowej potrawce i z kotlecikami kofte. Soczyste brukselki zapieczone pod słodko-kwaśną glazurą królują w kuchni orientalnej. Co kraj, to obyczaj.

Ela Cwalina: brukselka po wersalsku

Składniki: 80 dag brukselki, olej, białe wino, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, goździki, imbir.

Wykonanie: brukselkę ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić. Wymieszać z olejem i przyprawami. Przełożyć do naczynia żarodopornego, skropić białym winem, zapiec. Brukselka po wersalsku świetnie smakuje solo, jest dobrym dodatkiem do cielęciny, kurczaka czy indyka.

Jesienne curry z brukselki z cieciorką

Składniki: 50 dag brukselki, 25 dag ugotowanej ciecierzycy, 1 marchew, 2 cebule, 5 pieczarek, oliwa, 5 ząbków czosnku, natka pietruszki, przyprawy: cynamon, imbir, kurkuma, papryka słodka, papryka wędzona, miód gryczany, sól.

Wykonanie: ciecierzycę namoczyć na noc, gotować 45 minut. Brukselkę ugotować al dente. Na dużej patelni rozgrzać oliwę, przesmażyć posiekaną cebulę, dodać roztarty czosnek i przyprawy, wymieszać. Dodać plasterki marchwi, podsmażyć, wrzucić pokrojone pieczarki, dusić 5 minut. Dodać brukselkę, miód, wymieszać, dusić kilka minut. Na koniec posypać natką pietruszki. Podawać z ryżem lub kaszą jaglaną.

Pyszne danie gotowe

Brukselka to królowa kuchni wege. Nie tylko.

– Najważniejsze, żeby gotować ją krótko. Lubię ją na patelni mocni przypiec, nawet przypalić. Można dodać miód, wtedy pięknie się skarmelizuje – mówi Monika Kucia, kuratorka i reporterka kulinarna, organizatorka wydarzeń kulturalnych, edukacyjnych i artystycznych. W swoim domu, przerobionym z dworca kolejowego (Stacja Ostrowite) zaprojektowała pokój dla gości, którym gotuje śniadania i obiadokolacje.

Na talerzach podaje dania inspirowane kuchnią świata i kuchnią regionalną. – Ostatnio na obiadokolację podałam swoim gościom następujący zestaw: zupę dyniową z pomarańczą, kopytka z brukselką i brokułami z cebulką na maśle i płatkami parmezanu, soczewicę z pieczonym bakłażanem i smażonymi pomidorkami koktajlowymi, czosnkiem jogurtem.

Jean Bos radzi, żeby zawsze w lodówce mieć brukselkę. – Jest bardzo zdrowa, daje nieograniczone możliwości w kuchni. Można z niej zrobić szybką przystawkę, na bazie brukselki ugotować zupę, podać na ciepło. Wystarczy skupić oliwą z miodem, przyprawić, zapiec w piekarniku i pyszne danie gotowe.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie
galeria

Motor Lublin przegrywa w Gdyni po dogrywce i żegna się z STS Pucharem Polski już po pierwszej rundzie

Od dłuższego czasu mecze pomiędzy Arką Gdynia, a Motorem Lublin budzą ogromne emocje i tak też było w „Pucharze Tysiąca Drużyn”. Do wyłonienia zwycięzcy w czwartkowym starciu potrzebna była dogrywka, w której gola na wagę awansu zdobył zespół znad morza

Ścianka i defibrylatory to niektóre ze zwycięskich projektów puławskiego BO 2026
Puławy

Wyniki budżetu obywatelskiego w Puławach. Te projekty wygrały

Niecałe trzy tysiące puławian oddało ważne głosy na projekty budżetu obywatelskiego 2026. Finansowanie otrzyma 8 z 38 finałowych propozycji. Najwięcej pieniędzy pochłonie nowa ścianka wspinaczkowa na puławskich błoniach.

Avia Świdnik sensacyjnie pokonała u siebie pierwszoligowy Ruch Chorzów
galeria

Sensacja w Świdniku. Avia zasłużenie pokonała Ruch Chorzów w STS Pucharze Polski! [ZDJĘCIA]

Takie historie kochają kibice piłki nożnej. W czwartkowe popołudnie Avia Świdnik postarała się o nie lada niespodziankę i w pierwszej rundzie „Pucharu Tysiąca Drużyn” niespodziewanie pokonała u siebie grający w Betclic I Lidze Ruch Chorzów

Od lewej: ul. Sadowa, ul. 4 Pułku Piechoty oraz ul. Powstańców Listopadowych w Puławach
zdjęcia
galeria

Puławy remontują ulice. Pomagają państwowe dotacje

W tym roku rozpoczęte zostały długo oczekiwane remonty kilku puławskich dróg. Na odcinku za stacją transformatorową do wału wiślanego, rozpoczęto przebudowę ul. 4 Pułku Piechoty. Z kolei na os. Niwa trwa remont ul. Sadowej. W lecie do użytku oddano przedłużenie ul. Powstańców Listopadowych.

Fragment meczu w Piotrkowie Trybunalskim

PGE MKS El-Volt Lublin sensacyjnie przegrał w Piotrkowie Trybunalskim

Ten wynik to potężne zaskoczenie, bo przecież PGE MKS El-Volt Lublin ma w tym sezonie mocarstwowe plany.

Trwa VI Polski Kongres Górniczy.

Drugi dzień kongresu górniczego. Jakie wyzwania czekają sektor wydobywczy?

Od środy w Lublinie i częściowo na terenie kopalni Bogdanka odbywa się VI Polski Kongres Górniczy. Czwartek był dniem poświęconym obradom w sesjach tematycznych. W obliczu transformacji energetycznej nie sposób uciec od kwestii wyzwań, jakie czekają górnictwo w najbliższych latach i dekadach.

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Oni w Polsce już nie pomieszkają. Zostali wydaleni i dostali zakaz wjazdu

Dwójka mężczyzn decyzją policji i straży granicznej została wydalona z Polski. Obcokrajowcy nie mają także możliwości wjazdu do krajów strefy Schengen.

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Lubelszczyzna na weekend: co zobaczyć, jadąc samochodem z Ukrainy? Przewodnik 2025

Bliskość granicy, malownicze krajobrazy i bogactwo historii sprawiają, że Lubelszczyzna jest idealnym kierunkiem na weekendową podróż samochodem dla gości z Ukrainy. To region, który zachwyca na każdym kroku – od renesansowych perełek architektury, przez tętniące życiem miasta, po spokojne oazy natury. Zapomnij o pośpiechu i odkryj z nami najciekawsze zakątki województwa lubelskiego.

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy
drogi

Kiedy autostradą do Białej Podlaskiej? Nowe aneksy przesunęły terminy

Z Siedlec do Warszawy od kilku miesięcy można już dojechać autostradą A2. Kiedy z takiej możliwości skorzystają kierowcy z Białej Podlaskiej? Zarządca drogi próbuje mobilizować wykonawców, ale nowe aneksy dają wykonawcom więcej czasu.

Nawierzchnia ulicy Chemicznej pozostawia wiele do życzenia.
Lublin

Chemiczna do remontu? Chcą tego przedsiębiorcy

Każdy kierowca, który zmierzył się z przejechaniem ulicy Chemicznej wie, że jest to ciężkie przeżycie, szczególnie dla zawieszenia samochodu. Od lat jest to jedna z najbardziej zaniedbanych i wysłużonych nawierzchni w Lublinie. Pojawiła się szansa na zmiany.

Zespół Svahy w niedzielę wystąpi podczas myśliwskiej imprezy na zamku

Dni renesansu i baroku. Myśliwska niedziela w Janowcu

W najbliższą niedzielę, 28 września, na zamku w Janowcu świętować będą myśliwi i leśnicy. W programie "Fety u hetmana" m.in. wernisaż, pokazy łucznictwa konnego i koncerty.

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Pierwsza wizyta u psychologa – jak się przygotować i czego się spodziewać?

Niektórzy potrafią tygodniami porównywać modele telefonów, a jednocześnie odkładają decyzję o umówieniu się do psychologa, choć może to przynieść im znacznie większą ulgę. Według badań aż 1 na 4 osoby w Polsce doświadczy w ciągu życia problemów wymagających wsparcia psychologicznego. Mimo to wiele osób wciąż obawia się pierwszej wizyty u specjalisty – głównie dlatego, że nie wie, czego się spodziewać. Pierwsza wizyta stanowi często początek prawdziwej ulgi, choć najtrudniejszy pozostaje pierwszy krok.

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP
kolej

Cztery dworce z lubelskiego w nowym programie PKP

Kolejowa spółka ogłosiła nowy program „Dworce przyjazne pasażerom”. Na liście wśród 181 obiektów znalazły się również te z województwa lubelskiego.

Puławskie Azoty nadal walczą o rentowność. Pierwsze półrocze 2025 zakończyło się wielomilionową stratą. Przed publikacją raportu ze stanowiska zrezygnował prezes spółki, Hubert Kamola (na zdj.)
Puławy

Puławskie Azoty wciąż z wysoką stratą. Spółka traci prezesa

Grupa kapitałowa Zakładów Azotowych w Puławach nadal więcej traci, niż zarabia. W pierwszym półroczu spółka traciła ok. 35 mln zł miesięcznie. Strata netto za ten okres wyniosła 209 mln zł, a jej łączne zobowiązania przekraczają już 4 miliardy. Prezes Hubert Kamola zrezygnował ze stanowiska.

Narkotyki w lodówce. 45-latek z Chełma w rękach policji
Chełm

Narkotyki w lodówce. 45-latek z Chełma w rękach policji

Ponad 140 porcji amfetaminy i marihuana zabezpieczone przez chełmskich kryminalnych – to efekt przeszukania jednego z mieszkań w centrum miasta. Mężczyzna, który tłumaczył posiadanie narkotyków „własnymi potrzebami”, usłyszał już zarzuty.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium