Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Święta za pasem, więc mamy dla was trochę przepisów na słodkości. Od babeczek z gryczanymi pralinami, przez pyszne oponki serowe po trzy rodzaje sernika, w tym pikantny sernik koperkowy. I słynny sękacz z tortownicy.
W lubelskich sklepach rządzi żurek kujawski. A gdzie żurek żukowski, duma naszej regionalnej kuchni? W okresie postu warto postawić na żurek, gdyż ma ciekawą historię, jest zdrowy, szybko się robi i istnieje kilka jego bardzo smakowitych odmian
Jak wiosna blisko, robię na patelni szaszłyk z kurczaka. To zapowiedź majówki i wiosny na całego. Wśród dzisiejszych propozycji na niedzielny obiad mamy delikatną doradę, pyszną fasolkę po bretońsku, omlet wiśniowy i rajską zupę.
W czwartej klasie liceum wziąłem udział w ogólnopolskim konkursie języka francuskiego – byłem jednym z laureatów, w nagrodę wyjechałem na dwa tygodnie do Paryża – Rozmowa z Kazimierzem Deryło, wieloletnim szefem Alliance Française Lublin, który w tym roku obchodzi jubileusz 40-lecia działalności.
W XVIII wieku Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu postnych dań. Gdy dodać do tego, że postnych dni było w roku grubo ponad 100, to z postnego jedzenia uczyniono grubą przyjemność.
Rozmowa z Katarzyną Michalak z Radia Lublin, autorką reportażu „Nasza kołysanka” i pomysłodawczynią koncertu „Zdejmij klątwę - Pieśni dla Ondyny” w CSK.
Cały czas ciągnęło mnie do Lublina, czułam, że tu jest moje miejsce, tu jest moje serce, mój prawdziwy dom. Wróciłam tutaj, założyłam rodzinę, i w momencie, kiedy urodził nam się syn, zmieniło się wszystko. Przewartościowałam priorytety w swoim życiu – Rozmowa z Kamilą Lendzion, dyrektor Teatru Muzycznego w Lublinie
Za czym tęsknicie tej zimy najbardziej? Ja za pomidorami. Dużymi malinówkami z ogrodu prosto z krzaka. Ale zimą da się kupić przyzwoite pomidorki koktailowe, pyszne pomidory w puszce i włoskie, pachnące słońcem, pomidory suszone.
Turyści z Europy zaglądający do Lublina nie mogą się nadziwić, że Polacy są takimi pasjonatami zup. I szukają ich w restauracjach.
Zaglądamy do fotografii Edwarda Hartwiga, które trafiły do Bramy Grodzkiej. Jest na nich Lublin i Kazimierz Dolny. Niezwykłe kadry na slajdach i odbitkach pozwalają odbyć intrygującą podróż w czasie.