Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Autor

Waldemar Sulisz

Podpis:

Waldemar Sulisz, sz

Adres e-mail:

waldemar.sulisz@dziennikwschodni.pl

Numer telefonu:

81 46 26 834

Lista artykułów:

Wigilia u grekokatolików "Miłość to siła"
Magazyn

Wigilia u grekokatolików "Miłość to siła"

Jeżeli widzimy, że w naszym życiu jest coś stałego, coś pozytywnego, jest siła, dzięki której świat istnieje, a tą siłą dla chrześcijan jest miłość jako życie, miłość jako siła ożywiająca, miłość jako siła łącząca, miłość jako siła nadająca sens – to wtedy zaczynamy dostrzegać, że nie jesteśmy pozostawieni sami sobie, że jesteśmy częścią czegoś niezwykłego, czegoś bardzo mądrze skonstruowanego – Rozmowa z ks. mitratem Stefanem Batruchem, proboszczem parafii greckokatolickiej w Lublinie i prezesem Fundacji Kultury Duchowej Pogranicza.

Co "Avatar" ma wspólnego z Nowym Rokiem i zmianą w życiu? Tłumaczy  psychoterapeuta
magazyn

Co "Avatar" ma wspólnego z Nowym Rokiem i zmianą w życiu? Tłumaczy psychoterapeuta

Jest taki piękny film, który zresztą doczekał się kontynuacji i ten film nazywa się „Avatar”. W tym filmie istoty, zamieszkujące niezwykły świat, na powitanie zwracały się do siebie słowem, którego nam bardzo potrzeba i bardzo nam go brakuje. Zamiast „dzień dobry” patrząc na siebie mówiły: „widzę cię” – rozmowa z psychoterapeutą Jackiem Szastem.

Obiad po polsku. Jak prawidłowo przygotować  de volaille
Magazyn

Obiad po polsku. Jak prawidłowo przygotować de volaille

Kazimierz Mirosław, jeden z najwybitniejszych szefów kuchni w powojennej Polsce, wśród trzech najlepszych dań na obiad wymieniał kotlet de volaille.

Dokąd na pierwszy obiad w Nowym Roku. Polecamy restauracje w Lublinie i Lubelskiem
Magazyn

Dokąd na pierwszy obiad w Nowym Roku. Polecamy restauracje w Lublinie i Lubelskiem

W przedwojennej Polsce liczyły się dwa argumenty: jedzenie musiało być solidne i wykwintne. Postanowiliśmy wybrać 10 miejsc w Lublinie i okolicy, które spełnią choć jeden z tych warunków. Jak zwykle nasz wybór jest subiektywny

Sylwestrowe menu od Włocha
Magazyn

Sylwestrowe menu od Włocha

Ivo Violante, włoski szef kuchni, który pozdrawia was ze Szwajcarii i życzy szczęśliwego Nowego Roku poleca na przystawkę klasyczne carpaccio, lekką zupę minestrone i spaghetti all’amatriciana.

Stan Borys w szczerej rozmowie o miłości, świętach i swojej chorobie
Magazyn

Stan Borys w szczerej rozmowie o miłości, świętach i swojej chorobie

Myślę, że miłość jest połączona z wiarą, że trzeba wierzyć drugiemu człowiekowi, który wyraża tę miłość. Albo poddaje się tej miłości. Miłość to wiara w te same intencje i wartości oraz zaufanie do drugiej osoby. Przede wszystkim szacunek i dbanie o miłość jest ważne, bo to ona łączy ludzi. Zazdrość i zawiść niszczy relacje międzyludzkie dlatego izolujemy się od ludzi zawistnych i toksycznych. Choroba zweryfikowała przyjaźnie i znajomości – Rozmowa ze Stanem Borysem, polskim muzykiem, kompozytorem, aktorem i poetą

Dla górali to jest nie do pojęcia żeby spędzać święta poza domem
magazyn

Dla górali to jest nie do pojęcia żeby spędzać święta poza domem

Śledź jest niesamowity w smaku, on nam się nigdy nie nudzi, możemy go przygotowywać na słodko i na słono, na kwaśno i na półkwaśno – i zawsze gra – Rozmowa z dr Jackiem Szklarkiem, założycielem polskiego Slow Foodu, jego prezesem i przewodniczącym w Europie Środkowej.

A może jeszcze kawałek karpia?
przepisy

A może jeszcze kawałek karpia?

Polski wigilijny stół to pozostałość po dawnej historycznej kuchni. Menu wigilijnej wieczerzy jest wyjątkowe skali Europy – mówi prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu. Oto trzy historyczne przepisy na karpia z kolekcji znakomitego historyka.

12 regionalnych dań na Wigilię. Polecają Cwalina, Kulpa i Kunc
Boże Narodzenie

12 regionalnych dań na Wigilię. Polecają Cwalina, Kulpa i Kunc

Wigilia to tradycja. Tradycja to smaczna regionalna kuchnia. Wybraliśmy dla was 12 smakowitym dań, które jeszcze zdążycie przyrządzić.

Jak wybrać najlepsze śledzie. Przepisy na święta

Jak wybrać najlepsze śledzie. Przepisy na święta

Na wigilijnym stole powinny znaleźć się 3 rodzaje śledzi. Śledzie ozdobią także świąteczny stół. Podpowiadamy jak kupować i jak przyrządzić smaczne śledzie. A swoje ulubione receptury zdradza nam Eugeniusz Mientkiewicz, współtwórca „Nocy śledziożerców”, który wraz z Andrzejem Szylarem przygotował książkę „Śledzie bałtyckie naturalnie”.