Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

18 marca 2023 r.
10:15

Babeczki, serniki i mazurki. Wielkanocne przepisy wybiera Waldemar Sulisz

0 A A

Święta za pasem, więc mamy dla was trochę przepisów na słodkości. Od babeczek z gryczanymi pralinami, przez pyszne oponki serowe po trzy rodzaje sernika, w tym pikantny sernik koperkowy. I słynny sękacz z tortownicy.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dzisiejszy, słodki odcinek kulinarnej mapy dedykujemy poecie Józefowi Czechowiczowi, którego urodziny Lublin świętował 15 marca. Pod tą datą Czechowicz urodził się w 1903 roku w suterenie na tyłach dzisiejszego PDT-u, gdzieś na granicy z posesją Teatru im. Juliusza Osterwy. Wybitny poeta był wielkim admiratorem ciastek, a jego ulubionym miejscem w Lublinie była Piekarnia Turecka.

– Piekarnia była jasna, z dużym oknem wystawowym, na którym ciasta z kruszonką, słodkie chlebki, kajzerki i bułki w kształcie człowieczków, rogaliki i parki posypywane makiem, okrągłe bułeczki maślane, mięciutkie i lśniące – wspominała Julia Hartwig.

W piekarni pracował wysokiej klasy specjalista Hasan Bozaci Oğlu. Czy tam Józef Czechowicz kupował ciasteczka z pieprzem? I czy to były ciasteczka posypane mielonym pieprzem czy mieloną czekoladą? Tego nie wiemy. Możemy za to przypuszczać, że zjadłby tuzin janowskich babeczek z pralinami gryczanymi i owocami. Od tego przepisu zatem zaczynamy.

Babeczki z pralinami gryczanymi i owocami

Składniki: 10 dag kaszy gryczanej, 250 ml śmietany, 20 dag daktyli, 10 dag mielonych migdałów, 2 łyżki oleju kokosowego, odrobina rumu, nieco cukru, gorzka czekolada.

Wykonanie: daktyle zalać wrzątkiem i moczyć kilka godzin. Kaszę ugotować ze śmietaną (ewentualnie dolać trochę wody, jak będzie za gęsta). Dodać olej kokosowy, wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Dodać odcedzone daktyle. Wszystko zmiksować i wymieszać z pozostałymi składnikami. Uformować małe kulki i wstawić na kilka godzin do lodówki. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, obtoczyć w niej kulki i ułożyć na kratce lub papierze do pieczenia do stężenia. Można posypać mielonymi migdałami. Pralinki nakładać do babeczek, ozdobić owocami.

Bakaliowe ciasteczka

Składniki: opakowanie mrożonego ciasta francuskiego (50 dag), 5 dag rodzynek, 10 dag orzechów, 5 dag migdałów, 10 dag miodu, pół łyżeczki cynamonu.

Wykonanie: ciasto rozmrozić, rozłożyć na stolnicy posypanej mąką. Wykroić krążki o średnicy nie mniejszej niż 7 cm. W środku krążków wykroić kieliszkiem dziurki o średnicy 4 cm. Rodzynki i migdały sparzyć, osączyć. Orzechy i migdały posiekać. Miód rozpuścić w garnuszku, dodać wszystkie bakalie i cynamon, dokładnie wymieszać. Dusić ok. 2 minut na wolnym ogniu, ostudzić. Masę wyłożyć łyżeczką na środek całego krążka, przykryć drugim krążkiem z dziurką. Zlepić brzegi obu krążków. Blachę wyłożyć papierem pergaminowym, ułożyć ciasteczka posmarowane na wierzchu zimną wodą. Piec 25 minut w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 180°C.

Mazurek z serem

Składniki: ciasto: 25 dag mąki, 5 dag cukru, 15 dag masła, 2 żółtka, szczypta soli. Masa serowa: 25 dag tłustego białego sera, 10 dag masła, 10 dag cukru, cukier waniliowy, 6 żółtek. Lukier: 25 dag cukru pudru, 3 łyżki soku z cytryny, 2 łyżki rumu lub koniaku

Wykonanie: mąkę przesiać, wbić żółtka, wsypać cukier i sól, wymieszać widelcem. Dodać zimne masło pokrojone na wiórki, posiekać składniki nożem, po czym zagnieść ciasto, uformować je w kulę, owinąć pergaminem i na 30 min włożyć do lodówki. Następnie rozwałkować na prostokątny placek grubości 1 cm. Przełożyć go na natłuszczoną blachę, ponakłuwać widelcem i podpiec w temperaturze 180 C na jasnozłoty kolor. Tymczasem masło utrzeć z cukrem i, nadal ucierając, dodawać po trochu bardzo dokładnie zmielony ser, żółtka i cukier waniliowy. Na podpieczonym placku rozsmarować masę serową, wstawić ciasto na 45 min do piekarnika nagrzanego do 180 C. By ser zbyt mocno się nie zrumienił, przykryć blachę folią aluminiową. Z podanych składników utrzeć lukier, posmarować nim wystudzony mazurek i dowolnie udekorować.

Miodownik

Składniki: 60 dag mąki, 30 dag miodu, 3 jaja, 10 dag cukru, 5 dag masła, 6 dag drożdży, po 2 łyżeczki cynamonu i goździków, 5 dag smażonej skórki pomarańczowej, skórka otarta z cytryny, karmel z 2 łyżeczek cukru, masło i tarta bułka do wysmarowania i posypania blaszki.

Wykonanie: do przesianej mąki dodać płynny miód, żółtka utarte z cukrem i karmel wymieszany z rozpuszczonym masłem. Drożdże wymieszać z łyżeczką cukru i przełożyć do miski z mąką. Mieszając wsypać zmielone goździki i cynamon. Dokładnie utrzeć ciasto, dodać pianę z białek i delikatnie wszystko wymieszać. Przełożyć ciasto do blachy wysmarowanej masłem i posypanej tartą bułką. Piec godzinę w gorącym piekarniku.

Oponki serowe

Składniki: 50 dag sera, 50 dag mąki pszennej, pół szklanki cukru pudru, 1,5 łyżeczki sody, 3 łyżki zsiadłego mleka, 3 jajka, olej do smażenie, cukier puder do posypania.

Wykonanie: ser przepuścić przez maszynkę. Ze wszystkich podanych składników zagnieść ciasto. Wyłożyć ciasto na stolnicę , rozwałkować wycinać oponki, smażyć na oleju. Wyjąć, odsączyć, wystudzić, pudrować.

Sernik dominikański

Składniki: ciasto: 50 dag mąki krupczatki, 30 dag masła lub margaryny, 30 dag cukru, 3 łyżki kakao, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa serowa: pół kostki masła lub margaryny, 7 jaj, 3 białka, szklanka cukru, 1,5 kg sera, budyń śmietankowy, cukier waniliowy, bakalie.

Wykonanie: dobrze utrzeć przeznaczone na ciasto masło, cukier i żółtka. Wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wszystko starannie połączyć. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej dodać kakao. Oba kawałki ciasta uformować w kulę i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Przygotować masę serową. Tłuszcz, jaja i białka utrzeć z cukrem. Następnie – cały czas ucierając – dodać ser, potem budyń, a na końcu cukier waniliowy i bakalie. Na spód formy wyłożyć jasne ciasto starte na tarce o dużych oczkach, a na nie masę serową i przykryć ją startym ciemnym ciastem. Piec 50-60 min. Gotowe ciasto można dowolnie przybrać.

Sernik kazimierski

Składniki: kruche ciasto: 3 szklanki mąki, 25 dag masła, 1/2 szklanki cukru pudru, 4 żółtka, 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa serowa: 1 kg sera białego, tłustego, mielonego, 25 dag masła, 1 szklanka cukru pudru, 2 białka, 8 żółtek, 1,5 torebki budyniu, skórka otarta z 1 pomarańczy, kandyzowana skórka pomarańczowa, rodzynki.

Wykonanie: posiekać wszystkie składniki ciasta nożem, a następnie zagnieść ciasto i włożyć na 1/2 godz. do lodówki. Odciąć 1/3 ciasta, resztą wylepić tortownicę (26 cm średnicy). Upiec na jasnozłoty kolor. Ostudzić. Wszystkie składniki masy oprócz 2 białek utrzeć w malakserze na aksamitną puszystą masę. Delikatnie wmieszać 2 ubite białka, otartą skórkę pomarańczy, rodzynki i kandyzowaną skórkę pomarańczową. Masę wylać na podpieczony kruchy spód w tortownicy. Na grubej tarce utrzeć resztę ciasta i posypać masę. Piec w temperaturze 170 stopni. Gotowe posypać cukrem pudrem.

Sernik koperkowy

Składniki: 50 dag sera twarogowego, 3-4 jaja, łyżka masła, 6 łyżek posiekanego koperku, 10 dag bułki tartej, pieprz, sól.

Wykonanie: żaroodporne naczynie posmarować margaryną, posypać bułką, ser zemleć. Masło utrzeć, dodając w trakcie ucierania po jednym żółtku. Nie przestając ucierać, dodawać ser. Masę wymieszać z koperkiem, wsypać trochę bułki tartej, przyprawić solą i pieprzem. Z białek ubić pianę, posolić ją i ubijać jeszcze chwilę, następnie delikatnie połączyć z masą serową. Wyłożyć do naczynia, skropić tłuszczem, wstawić do nagrzanego piekarnika, upiec na jasnozłoty kolor. Wyłożyć na półmisek. Podawać z ziemniakami, sosem grzybowym i surówkami.

Sękacz z tortownicy

Składniki: 25 dag masła, 1 szklanka cukru, trzy czwarte szklanki mąki krupczatki, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 6 jajek, 5 dag zmielonych migdałów, 1 łyżka rumu, pół laski wanilii lub 1 esencja waniliowa. Do wysmarowania tortownicy: 1 łyżka masła.

Wykonanie: masło utrzeć z cukrem na krem. Wciąż ucierając dodawać po jednym żółtku, rum, migdały, rozdrobnioną wanilię i oba rodzaje mąki. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem. Tortownicę średnicy 23 cm wysmarować masłem, na jej dnie równo rozprowadzić 2 łyżki ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200°C i piec 5 min. Gdy ciasto lekko się zrumieni, tortownicę wyjąć. Na upieczonej warstwie sękacza rozprowadzić kolejne 2 łyżki ciast i znowu tortownicę wstawić na 5 min do piekarnika. Czynność tę powtarzać do zużycia ciasta. Upieczony i całkowicie ostudzony sękacz wyjąć z tortownicy i posypać cukrem pudrem lub lepiej polukrować.

Smażone pierożki z nadzieniem z róży

Składniki: na ciasto: 20 dag mąki pszennej, 2 dag drożdży, 1 jajko, sól. Na farsz: 1 róża, 2 łyżki miodu. Olej lub sklarowane masło na smażenie.

Wykonanie: drożdże utrzeć z łyżką letniej wody, małą łyżeczką miodu i łyżką mąki. Odstawić w ciepłe miejsce. Do miski przesiać mąkę, wbić jajko, dodać zaczyn drożdżowy i wyrabiać ciasto, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Płatki róży ogrodowej podsmażyć na miodzie. Nakładać farsz na krążki ciasta i lepić pierożki. Kłaść na gorący olej lub sklarowane masło. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać posypane cukrem pudrem.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Pozostałe informacje

We wrześniu nowe centrum handlowe Karuzela z 60 sklepami

We wrześniu nowe centrum handlowe Karuzela z 60 sklepami

We wrześniu planowane jest otwarcie centrum handlowego Karuzela w Białej Podlaskiej. Na obiekcie właśnie zawieszono tradycyjną wiechę.

Piotr Sadczuk odchodzi z Górnika Łęczna

Piotr Sadczuk odchodzi z Górnika Łęczna

Zmiana prezesa w Łęcznej. 28 marca sternikiem klubu przestał być Piotr Sadczuk. Jego miejsce do 27 czerwca pełnić będzie Adam Laskowski

Widowiska i słuchowiska, koncerty, spotkania. Festiwal „Dwa Teatry” ponownie w Zamościu
16 czerwca 2023, 0:00

Widowiska i słuchowiska, koncerty, spotkania. Festiwal „Dwa Teatry” ponownie w Zamościu

To będzie już trzeci rok z rzędu, gdy organizowany wcześniej w Sopocie Festiwal Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji Polskiej „Dwa Teatry” odbędzie się w Zamościu. Znamy termin imprezy, niektóre szczegóły programu i nowości, jakie się pojawią.

Ponad 30 mln zł i ok. 55 tys. książek. W sobotę otwarcie puławskiej mediateki

Ponad 30 mln zł i ok. 55 tys. książek. W sobotę otwarcie puławskiej mediateki

To ma być nie tylko biblioteka, ale także drugie – po Domu Chemika – kulturalne serce miasta i popularne miejsce spędzania wolnego czasu. Nowa mediateka przy ul. Wojska Polskiego w sobotę, 1 kwietnia, będzie czekała na zwiedzających. Wypożyczalnia ruszy w poniedziałek.

"Uwolnij ciucha" - edycja wiosenna
30 marca 2023, 8:00

"Uwolnij ciucha" - edycja wiosenna

Już 2 kwietnia w Centrum Spotkania Kultur odbędzie się 4. edycja akcji "Uwolnij ciucha". Można przynieść ubrania, które się znudziły i znaleźć nowe.

Komedia na scenie. "Ślub doskonały" w Centrum Spotkania Kultur
2 kwietnia 2023, 16:00

Komedia na scenie. "Ślub doskonały" w Centrum Spotkania Kultur

2 kwietnia o godz. 16 i 19.15 w Centrum Spotkania Kultur (plac Teatralny 1) będzie można dwukrotnie zobaczyć spektakl w gwiazdorskiej obsadzie - "Ślub doskonały".

Śmierdzący problem Łukowa. Wina leży na polach

Śmierdzący problem Łukowa. Wina leży na polach

Co tak śmierdzi? – pytają mieszkańcy Łukowa. Uciążliwy fetor wyczuwalny jest od kilku tygodni. Paweł Krasuski, szef miejskiej spółki wodociągowo–kanalizacyjnej powodów każe szukać na polach, a nie przy oczyszczalni.

W kwietniu zmiany na Starym Mieście w Lublinie. Znamy szczegóły

W kwietniu zmiany na Starym Mieście w Lublinie. Znamy szczegóły

To już pewne. 1 kwietnia nie będzie już straganów za Bramą Krakowską. Uzgodnione są nowe lokalizacje.

Gmina Nałęczów nie ma pieniędzy na remont. Cisowianka przebuduje drogę

Gmina Nałęczów nie ma pieniędzy na remont. Cisowianka przebuduje drogę

Ponad 330-metrowy fragment drogi prowadzącej od zakładu produkującego wodę mineralną w Drzewcach w kierunku linii kolejowej, zyska nową nawierzchnię i chodnik. Koszty remontu to ok. 1,4 mln zł, które w całości pokryje spółka Nałęczów Zdrój.

Polski Cukier AZS UMCS kontra Polska Strefę Iwnestycji Enea. W środę i czwartek mecze w Lublinie

Polski Cukier AZS UMCS kontra Polska Strefę Iwnestycji Enea. W środę i czwartek mecze w Lublinie

W środę oraz czwartek odbędą się dwa kolejne spotkania półfinałowe. Polski Cukier AZS UMCS zagra z PolskąStrefąIwnestycji Enea. Po rywalizacji w Gorzowie jest remis 1:1.

Politechnika Lubelska zadba o tor żużlowców Platinum Motoru Lublin

Politechnika Lubelska zadba o tor żużlowców Platinum Motoru Lublin

Współpraca Platinum Motoru Lublin z Politechniką Lubelską będzie kontynuowana. Uczelnia, podobnie jak w ubiegłych latach, zapewni pomoc w przygotowaniu toru Mistrza Polski od strony naukowej. Nowa umowa między stronami została zawarta do 2025 roku.

Rządowe pieniądze na drogi. Lubelszczyzna jednym z największych beneficjentów

Rządowe pieniądze na drogi. Lubelszczyzna jednym z największych beneficjentów

Ponad 231 mln zł trafi do samorządów z województwa lubelskiego. We wtorek w Lubelskim Urzędzie Wojewódzkim podpisano umowy na realizację łącznie 115 projektów.

Jakie są najlepsze włóczki na maskotki? Poznaj je!

Jakie są najlepsze włóczki na maskotki? Poznaj je!

Szydełkowane lub dziergane zabawki dla najmłodszych cieszą się wciąż rosnącym zainteresowaniem. Na topie są pojedyncze maskotki i prezentowe boxy, złożone z wielu własnoręcznie wykonanych elementów. Chcesz samodzielnie przygotować upominek dla malucha? Zobacz, jakie są najlepsze włóczki na maskotki.

Włóczkowy Sztukmistrz i wydziergany Lublin pokaże się w Niemczech

Włóczkowy Sztukmistrz i wydziergany Lublin pokaże się w Niemczech

W piątek w Kolonii zaczynają się wielkie targi przemysłu rękodzielniczego i tekstylnego. Niemieckiej imprezie towarzyszy międzynarodowa wystawa prac twórców z całego świata. Na zaproszenie organizatorów, lubelskie Otulanie Włóczką wysłało włóczkowy obraz naszego miasta.

Lublin. Zespół Przedszkolny nr 2 oficjalnie otwarty. Są wolne miejsca dla przedszkolaków
galeria

Lublin. Zespół Przedszkolny nr 2 oficjalnie otwarty. Są wolne miejsca dla przedszkolaków

Od lutego przedszkolaki ze Śródmieścia i Starego Miasta uczęszczają na zajęcia do nowego przedszkola przy ul. Farbiarskiej. Są tu jeszcze wolne miejsca dla 65 dzieciaków

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium