Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Wojewódzki Urząd Pracy
Tematyczne:

Kuchnia

Ziemniaczane smaki jesieni

Ziemniaczane smaki jesieni

To nowy konkurs kulinarny dla Kół Gospodyń Wiejskich, który odbył się w gminie Konopnica. Tarta ziemniaczana z rydzami godna jest najlepszej restauracji, tradycyjne ziemniaczki faszerowane borowikami wymiatały, a kiszka ziemniaczana nie ustępowała słynnej podlaskiej. Mamy dla was przepisy na zwycięskie dania. 11.10.2025 12:32
Sery na okrągło. Smaczne wydarzenie już w najbliższą sobotę

Sery na okrągło. Smaczne wydarzenie już w najbliższą sobotę

Z dziurami, twaróg, bryndza lub dojrzewający. Niektórzy nawet nie wyobrażają sobie życia bez niego. A lokalni rzemieślnicy i serowarzy zapraszają do wspólnego świętowania na 5. edycji Święta Lubelskiego Serowarstwa i Mleczarstwa. 08.10.2025 19:41
Jadalny czy trujący? Dowiedz się więcej o grzybach

Jadalny czy trujący? Dowiedz się więcej o grzybach

Uważasz że znasz się na grzybach? Wiesz jak odróżnić "trujaka" od jadalnego? Na wystawę grzybów i prelekcje ich dotyczące zaprasza Wojewódzka Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna. 08.10.2025 16:17
Reklama deweloper tbv
Jesienny RestaurantWeek w Lublinie. Co warto spróbować według Foodies?

Jesienny RestaurantWeek w Lublinie. Co warto spróbować według Foodies?

W Lublinie znów zapachniało festiwalem. Ruszyła jesienna edycja RestaurantWeek®, czyli największego kulinarnego wydarzenia w kraju. Pod hasłem #FromFoodiesForFoodies – od smakoszy dla smakoszy – to właśnie miłośnicy jedzenia wskazują miejsca, które naprawdę warto odwiedzić. Na liście poleceń nie zabrakło lubelskich restauracji. 07.10.2025 12:42
Dynie i grzyby. Przysmaki z lasu i ogrodu

Dynie i grzyby. Przysmaki z lasu i ogrodu

To dobre połączenie. Dynie są, grzyby są — czas sprawdzić, jak smakuje zupa dyniowa solo i z kurkami smażonymi na cebulce. Albo leczo z dynią i grzybami. Z czym jeszcze można łączyć grzyby? Oto nasze podpowiedzi. 05.10.2025 12:50
80 lat smaku i tradycji. Całuski pszczelowolskie idealne do kawy

80 lat smaku i tradycji. Całuski pszczelowolskie idealne do kawy

Kolejny odcinek naszej serii kulinarno-podróżniczej „Dziennik ze smakiem” zabierze widzów do wyjątkowego miejsca – Zespołu Szkół Rolniczych w Pszczelej Woli. To właśnie tutaj działa jedyne w Polsce Technikum Pszczelarskie, które w tym roku obchodzi swoje 80-lecie. 04.10.2025 11:00
Jedzenie na dowóz coraz prostsze i wygodniejsze

Jedzenie na dowóz coraz prostsze i wygodniejsze

Nowość w Lublinie. Od 1 października, mieszkańcy Lublina mogą korzystać z aplikacji Bolt Food, która umożliwia zamawianie jedzenia z lokalnych restauracji z dostawą do domu. To kolejne miasto w Polsce, w którym działa ta usługa. 01.10.2025 16:15
Co cebularzowi do rosołu?

Co cebularzowi do rosołu?

Rosół z cebularzem? Jak najbardziej. A dokładnie z knedlami z cebularza. Na Europejskim Festiwalu Smaku knedle zrobili Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron, gospodarze telewizyjnego programu „Rosół polski”. A my mamy ich autorski przepis. 21.09.2025 16:00
Żarciowozy przyjechały do Lublina. To ostatnie godziny, aby z nich skorzystać

Żarciowozy przyjechały do Lublina. To ostatnie godziny, aby z nich skorzystać

Lublinianie wciąż mogą korzystać z bogatej oferty food trucków, które w ten weekend zaparkowały na Placu Teatralnym przy Centrum Spotkania Kultur. 21.09.2025 15:13
Europejski Festiwal Smaku i trzy rosoły: polski, lubartowski i lubelski

Europejski Festiwal Smaku i trzy rosoły: polski, lubartowski i lubelski

W niedzielę 14 września, o godzinie 17 na Europejskim Festiwalu Smaku Agnieszka Kraszewska i Aleksander Baron ugotują rosół po lubelsku. Mamy ich przepis, mamy także recepturę na rosół po lubartowsku oraz na inne rosoły. 13.09.2025 20:31
Europejski Festiwalu Smaku: Historia, muzyka i smak w Lublinie

Europejski Festiwalu Smaku: Historia, muzyka i smak w Lublinie

W Lublinie trwa już 17. edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Działa już Jarmark Festiwalowy, a przed nami koncerty, konkursy, historia i smaków. 10.09.2025 20:23
Jesień w kuchni, czyli dynia i patison na talerzu

Jesień w kuchni, czyli dynia i patison na talerzu

Patison przy dyni wygląda jako kosmita. Ale to też dynia. W dodatku można z niego zrobić schabowego. Mamy sprawdzone przepisy na jedno i drugie. 31.08.2025 16:06
Reklama
Reklama