Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Najpyszniejsze tradycyjne dania Zamościa i Roztocza (lista)

Najpyszniejsze tradycyjne dania Zamościa i Roztocza (lista)

Cebularz wólczański z fasoli, krasiste kulki i leśny całus - to zwycięskie dania i napoje wybrane podczas konkursu kulinarnego "Smaki Zamościa i Roztocza". Rozstrzygnięto go, tradycyjnie, podczas zakończonego w niedzielę Jarmarku Hetmańskiego. 03.06.2025 20:31
Spaceruj, smakuj, zbieraj naklejki i zgarniaj nagrody. Startuje Sezon Lublin

Spaceruj, smakuj, zbieraj naklejki i zgarniaj nagrody. Startuje Sezon Lublin

Lublin znów zaprasza do gry! Ruszyła 14. edycja popularnej akcji Sezon Lublin, która zamienia miasto w wielką planszę pełną atrakcji, zadań i... nagród. Organizatorzy kuszą mieszkańców i turystów, by odkryli Lublin na nowo – i zrobili to z uśmiechem (oraz saszetką i torbą termiczną w dłoni). 30.05.2025 14:56
Wojskowe rosomaki, skóra niedźwiedzia i grochówka od myśliwych. Zajrzyj na "Militaria" w Lublinie

Wojskowe rosomaki, skóra niedźwiedzia i grochówka od myśliwych. Zajrzyj na "Militaria" w Lublinie

Z mniejszych rozmachem niż w latach ubiegłych, ale też ciekawie. Dziś i jutro w Targach Lublin zwolennicy broni, survivalu, wojskowości, historii i modelarstwa mogą się spotkać w ramach imprezy wystawienniczej „Militaria – zlot miłośników militariów, strzelectwa i survivalu”. 24.05.2025 17:52
Reklama deweloper tbv
Burger z charakterem – Dzień Burgera w Czarnej Owcy

Burger z charakterem – Dzień Burgera w Czarnej Owcy

Już 28 maja przypada Dzień Burgera – idealna okazja, by celebrować jedno z ulubionych dań miłośników mięsa. O sekrecie idealnego burgera opowiada Kamil Kowalik, szef kuchni lubelskiej restauracji Czarna Owca, która od lat zachwyca nietuzinkowym podejściem do kuchni rzemieślniczej. 24.05.2025 11:00
Co na niedzielny obiad? Mamy kilka podpowiedzi

Co na niedzielny obiad? Mamy kilka podpowiedzi

Nie zawsze musi być rosół i schabowy albo pieczony kurczak. Warto rodzinie urozmaicać niedzielne obiady. Podpowiadamy więc dzisiaj, co można przyrządzić. To sprawdzone, ale nieoczywiste przepisy. 17.05.2025 10:40
Sprawdzone przepisy na grilla: co i jak zrobić, żeby majówka się udała?

Sprawdzone przepisy na grilla: co i jak zrobić, żeby majówka się udała?

Czas rozpalic grilla i zrobić kaszankę albo golonkę. Do tego chłodnik z ziemniakami i ukisić małosolne, A na deser jabłka z grilla w glazurze miodowej. Albo boczniaki z rusztu. 02.05.2025 16:00
Świąteczny spacer z historią w tle – odwiedź Muzeum Wsi Lubelskiej

Świąteczny spacer z historią w tle – odwiedź Muzeum Wsi Lubelskiej

Święta to idealny moment, by choć na chwilę zwolnić tempo i nacieszyć się spokojem. Ale ile można siedzieć przy stole. Warto wykorzystać ten czas na spacer. 19.04.2025 15:48
Wielkanoc na talerzu: jaja, żur, a także kaczka

Wielkanoc na talerzu: jaja, żur, a także kaczka

Na wielkanocnym stole rządzą jajka, biały barszcz lub żurek i domowe wędliny. Świąteczny obiad ma uroczysty charakter, dlatego wybraliśmy rosół z kołdunami, sznycel wiedeński oraz grillowaną gruszkę na deser. Albo sękacz z tortownicy 19.04.2025 15:17
Czarcia Łapa wpada w nowe ręce. To właściciele kilku restauracji w mieście

Czarcia Łapa wpada w nowe ręce. To właściciele kilku restauracji w mieście

Ostatnie lata nie były najłatwiejsze dla Czarciej Łapy na lubelskiej starówce. Już niedługo rozgości się tam nowy lokal na restauracyjnej mapie miasta. Konkurs na wynajem powierzchni od Lubelskiego Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej wygrał właściciel kilku punktów gastronomicznych w mieście. 18.04.2025 10:00
Prawie jak w domu. Wielkanocne śniadanie u Brata Alberta

Prawie jak w domu. Wielkanocne śniadanie u Brata Alberta

Pan Piotr czeka na to spotkanie przez kilka miesięcy. Podobnie jak ponad 300 innych osób był dzisiaj gościem na śniadaniu wielkanocnym u Brata Alberta w Lublinie. Takie wspólne posiłki przed świętami to już tradycja w wielu miejscach naszego regionu. 16.04.2025 17:04
Udaj mi się babko… czyli wielkanocna babka tradycyjnie i nowocześnie

Udaj mi się babko… czyli wielkanocna babka tradycyjnie i nowocześnie

Wielkanoc bez babki? Trudno to sobie wyobrazić! W najnowszym odcinku "Dziennika ze smakiem" zabierzemy widzów w kulinarną podróż, której główną bohaterką jest właśnie babka wielkanocna. To ciasto o prostych składnikach, ale jak się okazuje – diabeł tkwi w szczegółach. 05.04.2025 11:00
Food Truck Festivals powraca do Lublina! Kulinarna podróż dookoła świata

Food Truck Festivals powraca do Lublina! Kulinarna podróż dookoła świata

Lublin znów stanie się stolicą ulicznego jedzenia! Już w drugi weekend kwietnia, na parkingu przed Motor Areną, odbędzie się długo wyczekiwany zlot food trucków – Food Truck Festivals. To nie tylko uczta dla podniebienia, ale również wyjątkowa okazja do spotkań i wspólnego spędzenia czasu. 04.04.2025 13:43
Reklama
Reklama