Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Żydowski smak

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Żydowski smak

Nie ma już żydowskich kramów w Lublinie, kantor nie śpiewa w kazimierskiej synagodze. Nie ma domu dziadka Isaaca Singera w Biłgoraju ani karczmy w Piaskach, gdzie zatrzymywał się Jasza Mazur, zwany sztukmistrzem z Lublina. Ale w wielu miejscach można zjeść macę, cymes i czulent czyli najsłynniejsze potrawy żydowskiej kuchni. 13.08.2010 14:08
Judaica we Włodawie

Judaica we Włodawie

Żydowski smak to także piękne sztućce i naczynia oraz przedmioty służące modlitwie 13.08.2010 14:03
Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Gęsie pipki

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Gęsie pipki

To faszerowane szyjki gęsie pieczone razem z gęsią w piekarniku. 13.08.2010 13:59
Reklama deweloper tbv
Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Żydowski krupnik

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Żydowski krupnik

Gęsty, sycący, pyszny. Trochę inny niż nasz polski krupnik. 13.08.2010 13:52
Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Cymes

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Cymes

To bardzo znana potrawa z marchwi. Na słodko. Może być samodzielną przekąską, może być pysznym deserem. 13.08.2010 13:49
Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Ajercwibele

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Ajercwibele

To wspaniała przekąska z jaj i cebuli. 13.08.2010 13:44
Kulinarna mapa Lubelszzyzny: Czulent

Kulinarna mapa Lubelszzyzny: Czulent

Czulent to jeden z największych przysmaków kuchni żydowskiej. 13.08.2010 13:41
Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Tatarski smak Studzianki

Kulinarna mapa Lubelszczyzny: Tatarski smak Studzianki

Pieremiacze, czeburieki, bielusz i pierekaczewnik – to największe przysmaki tatarskiej kuchni, którymi zachwycił się książę Karol na Podlasiu. Tatarski smak to także najbardziej egzotyczny wymiar wielokulturowej kuchni, który właśnie odkrywamy na Kulinarnej mapie Lubelszczyzny. 06.08.2010 14:25
Tatarski smak: Pierekaczewnik

Tatarski smak: Pierekaczewnik

Pierekaczewnik to tatarski przekładaniec z sześciu warstw ciasta wypełniony siekanym mięsem, zwinięty w kształt księżyca i upieczony w piecu lub prodiżu. Choć jego przygotowanie jest bardzo pracochłonne, to trud opłaca się sowicie. 06.08.2010 14:17
Meczetu nie ma, jest tatarski mizar w Studziance

Meczetu nie ma, jest tatarski mizar w Studziance

Meczet był niewielki, posiadał wysoki, czterospadowy dach pokryty gontem. 06.08.2010 14:14
Tatarski smak: Płow

Tatarski smak: Płow

To potrawa z ryżu, siekanego mięsa, marchwi znana z kuchni tatarskiej i kozackiej. Sekretem krymskiej wersji jest specjalna mieszanka przypraw. 06.08.2010 14:09
Tatarski smak: Pieremiacze

Tatarski smak: Pieremiacze

To małe pierożki w kształcie sakiewek smażone na głębokim tłuszczu. 06.08.2010 14:04

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama