Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

0 0 A A
Ideą tego wydarzenia jest pokazanie dobrego polskiego tradycyjnego pieczywa i smakołyków cukierniczych z zakładów, które wbrew rynko-wym trendom starają się zachować wierność starym dobrym technologiom i recepturom<br />
<br />
Anna Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego
Ideą tego wydarzenia jest pokazanie dobrego polskiego tradycyjnego pieczywa i smakołyków cukierniczych z zakładów, które wbrew rynko-wym trendom starają się zachować wierność starym dobrym technologiom i recepturom

Anna Augustyniak, sekretarz województwa lubelskiego

Za nami jubileuszowe „XX Lubelskie Święto Chleba”, które po raz kolejny odbyło się w Muzeum Wsi Lubelskiej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To wspaniałe wydarzenie, jak co roku, zostało zorganizowane przez Cech Rzemiosł Spożywczych w Lublinie przy wsparciu finansowym Urzędu Marszałkowskiego Województwa Lubelskiego. Frekwencja, jak zawsze, dopisała.

– Święto Chleba to wyjątkowa impreza, podczas której spotykają się ci, którzy na co dzień trudzą się by chleb przygotować, z tymi, którzy pracują, by na chleb zarobić. Ideą tego wydarzenia jest pokazanie dobrego polskiego tradycyjnego pieczywa i smakołyków cukierniczych z zakładów, które wbrew rynkowym trendom starają się zachować wierność starym dobrym technologiom i recepturom – mówi Anna Augustyniak, sekretarz Województwa Lubelskiego.

Województwo Lubelskie ma bardzo duże tradycje w produkcji wyrobów piekarskich i cukierniczych. Nie sposób przy tym nie wspomnieć o cebularzu lubelskim, który jest szeroko znaną wizytówką regionu. Produkt ten, jako pierwszy w naszym województwie, znalazł się w unijnym rejestrze chronionych nazw pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych.

„Święto Chleba” to także okazja do dobrej zabawy. Uczestnicy imprezy mieli możliwość posłuchać zespołów ludowych, własnoręcznie upiec cebularz podczas specjalnych warsztatów lub wziąć udział w  konkursach i wykazać się kunsztem piekarskim.

Organizatorzy wydarzenia z Cechu Rzemiosł Spożywczych w Lublinie oficjalnie zapowiedzieli, że za rok impreza będzie jeszcze bardziej spektakularna, ale czy to oznacza, że może być jeszcze smaczniej?

WYNIKI KONKURSÓW

Konkurs na najładniejsze stoisko

I – ZSZ Nr 15 w Lublinie

II – Zespół Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie

III – Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie

Konkurs na najlepszy cebularz

I – P.H.U „Heszku”, Henryk Szkuat, Ostrów Lubelski

II – Stacja badawcza „Dolina szkła” Tomasz Falba, Kębło

III – Cukiernia „Chmielewski”, Lublin

Konkurs na chleb tradycyjny – okolicznościowy

I – KGW Sobieska Wola

II – ZSZ Nr 15 w Lublinie

III – Społem LSS, Lublin

Konkurs na najładniejszy korowaj

I – ZSZ Nr 15 w Lublinie

II – Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie

III – GS Samopomoc Chłopska, Niedrzwica Duża

Konkurs wiedzy o produktach certyfikowanych z województwa lubelskiego

I – Maria Dudkiewicz / Alicja Duńska – Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego w Lublinie

II – Aleksandra Dobrzyńska – Zespół Szkół Rzemiosła i Przedsiębiorczości w Lublinie

III – Małgorzata Solis – „Frux Solis”, Mikołajówka

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium