Istnieje wiele popularnych przypraw, po które chętnie sięgamy w naszych domach. Bez niektórych z nich nie wyobrażamy sobie codzienności i ulubionych dań, po inne sięgamy przy wyjątkowych okazjach lub aby poeksperymentować w kuchni.
Coraz chętniej używamy też przypraw z innych krajów, chcąc przypomnieć sobie odwiedzone kiedyś miejsce lub odbyć do niego kulinarną podróż. Do takich przypraw należy pochodząca z Bułgarii czubryca zielona. Wciąż nie jest jeszcze w naszym kraju zbyt popularna, a szkoda, bo naprawdę warto ją poznać. To aromatyczna, mocno ziołowa przyprawa, która przeniesie nas w świat kuchni bałkańskiej. Bardzo możliwe, że wypróbowana raz, zostanie z nami na długo.
Czym jest Czubryca zielona?
Czubryca zielona to nie pojedyncza przyprawa, a mieszanka dobranych do siebie przypraw. Jej podstawą jest cząber górski, którego pod dostatkiem rośnie w Bułgarii. Jego smak jest więc nieco inny od bardziej znanego w Polsce cząbru ogrodowego. Do bazy w postaci cząbru górskiego dodaje się takie składniki jak sól, czosnek, natka pietruszki. Czasem można też spotkać wersje z innymi dodatkami, na przykład lubczyku, oregano, papryki, pora, cebuli, marchewki, kozieradki. Warto więc wybierając czubrycę zieloną sprawdzić, jakie przyprawy wchodzą w jej skład i wybrać takie, które najbardziej nam odpowiadają. Prócz czubrycy zielonej, na rynku można też znaleźć czubrycę czerwoną. To dwie zupełnie inne przyprawy. Czubryca czerwona jest znacznie bardziej pikantna od wersji zielonej. Prócz cząbru górskiego, jej podstawą są papryka słodka i ostra.
Jak smakuje Czubryca zielona?
Okazuje się, że czubryca zielona to przyprawa mocno uniwersalna. Charakteryzuje się intensywnym, ziołowym aromatem. Jej smak to wyraziste, korzenne nuty, przełamane delikatniejszymi, ziołowymi akcentami. Przyprawa nadaje daniom charakteru i głębi, ale w odróżnieniu od wersji czerwonej, nie jest zbyt pikantna. Zdecydowanie podkręca smak potraw i nadaje im aromatu. Czubrycę można stosować do różnych dań, w kuchni bułgarskiej dodawana jest do większości potraw. Z pewnością przeniesie nas w świat przepysznej i aromatycznej kuchni bałkańskiej. Naprawdę warto jej spróbować, gdyż może się okazać jedną z naszych ulubionych przypraw. Dobrze trafia też w gusta smakowe Polaków, gdyż wiele z dodanych przypraw cieszy się w naszym kraju ogromnym powodzeniem.
Do czego używać Czubrycy?
Jedną z większych zalet tej bałkańskiej przyprawy jest fakt, że ma ona tak wiele możliwości użycia. Pasuje do dań na ciepło, typowych klasyków kuchni bałkańskiej, jak grillowane mięso, zupy, gulasze. Doskonale podkreśla też smak warzyw, zarówno gotowanych lub pieczonych, jak i surowych. Pasuje do dań z warzyw strączkowych Czubryca zielona jest na tyle uniwersalna, że smakować będzie też na kanapkach, dodana do śniadaniowego twarożku, jajecznicy lub pasty kanapkowej. Sprawdzi się jako posypka do pizzy, zapiekanek czy tostów. Można ją też dodawać do sałatek, marynat oraz kotletów. To idealny dodatek zarówno dla kuchni mięsnej, jak i wegeteriańskiej i wegańskiej. Aby szybko nie znudził się nam jej smak, można wybierać różne dodatki użyte do czubrycy zielonej, co nieco zmienia jej charakter.
Właściwości zdrowotne czubrycy zielonej
Zielona czubryca to doskonały składnik, ułatwiający trawienie. Ponieważ kuchnia bałkańska ma wiele dość ciężkich dań, przyprawa ta radzi sobie z niestrawnością, wzdęciami oraz zgagą. Zbawienny wpływ na układ trawienny to zdecydowana zaleta czubrycy zielonej która powinna zachęcić do jej częstego używania. To jednak nie wszystko, cząber górski będący bazą tej przyprawy ma działanie antyseptyczne i odkażające, wzmacnia organizm i dodaje energii. Warto skorzystać więc z wyjątkowego smaku i właściwości prozdrowotnych, które oferuje ta bułgarska przyprawa.