Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Radosnych Świąt Bożego Narodzenia naszym drogim Czytelnikom życzy Redakcja Dziennika Wschodniego
Reklama

Na świętego Marcina, tylko gęsina

11 listopada kojarzy nam się z rogalami z białym makiem oraz gęsiną. Skąd wzięła się ta tradycja? O tym w najnowszym odcinku „Dziennika ze smakiem”.
Na świętego Marcina, tylko gęsina

Dlaczego gęsina kojarzona jest ze świętym Marcinem?

– Według ludowych tradycji, prace polowe oraz gospodarskie trwały właśnie do dnia świętego Marcina. Po 11 listopada nie było już żadnego uboju drobiu, a także polom dawało się odpocząć, by zapewnić sobie dobre plony na kolejny rok – opowiada znawczyni kuchni staropolskiej i badaczka kuchni lubelskiej Elżbieta Wójcik – Legenda głosi, że święty Marcin miał zostać biskupem, ale ze swojej skromności tej funkcji nie chciał podjąć i ukrył się wśród gęsi. Ich gęganie zdradziło jego kryjówkę i tym sposobem został skojarzony z drobiem.

Najbardziej znaną potrawą z gęsi, jest pieczona w całości, a w środku faszerowana różnymi dodatkami. Jednak z gęsi możemy przygotować wiele innych potraw. Przykładem jest pasztet francuski, z wątróbką i piersią z gęsi. Do jego przygotowania będziemy potrzebować:

  • Gęś tuszka lub piersi z gęsi lub mięso z gęsi z rosołu
  • Wątróbka z gęsi lub inna drobiowa 200 g
  • Cebula 210 g
  • Smalec z gęsi 100 g
  • Sól, pieprz, majeranek

Przygotowanie: Do garnka wkładamy gęsia tuszkę lub piersi z gęsi, dodajemy pokrojoną cebulę oraz 1 łyżeczkę majeranku. Solimy wodę do smaku. Mięso z gęsi gotujemy na wolnym ogniu ok. 1,5 godziny. Po ugotowaniu oddzielamy od kości i studzimy. W tym czasie, na patelni rozgrzewamy smalec gęsi i smażymy wątróbkę. Po usmażeniu też studzimy. Mając tak przygotowane składniki wkładamy je do wysokiego naczynia i miksujemy. Doprawiamy do smaku solą pieprzem oraz majerankiem. Gotowy pasztet możemy przełożyć do słoiczków i zapasteryzować.

Gotowy pasztet idealnie nadaje się na kanapki. Można podawać go także z konfiturą, np. z żurawiny lub czerwonej cebuli.

W najnowszym odcinku „Dziennika ze smakiem” oprócz pasztetu z gęsi przygotowujemy pierogi z gęsiną. Poprzednie odcinki dziennika ze smakiem dostępne na naszym kanale YouTube. Premierowe odcinki co sobotę o godzinie 11.


Podziel się
Oceń

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama