Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama
Tematyczne:

Kuchnia

Bez ciebie nic nie jest ostre

Bez ciebie nic nie jest ostre

Tak grillowaliśmy w Parczewie. Do przepisu na super kurczaka z grilla dodajemy konkurs. Mamy do rozdania kosze piknikowe pełne niespodzianek. Wystarczy wysłać przepis na smaczną potrawę z żurawiną amerykańską. 24.07.2009 10:59
Karp po nadbużańsku

Karp po nadbużańsku

Żeby go przyrządzić, pojechaliśmy do Karczmy Poleskiej we wsi Kołacze. Tam czekały na nas świeże, odfiletowane karpie. Oraz sało z Ukrainy. Dla jednych sało jest lepsze od najlepszej szynki. Inni pukają się w czoło. No bo jak można zachwycać się soloną słoniną? Zawinęliśmy kawałki karpia w cienkie plasterki sała i upiekliśmy na grillu. Jak wyszło? Takiego karpia jeszcze w życiu nie jadłem. 20.07.2009 12:34
Zanim żeberko wskoczy na grilla

Zanim żeberko wskoczy na grilla

Na liście kulinarnych upodobań Polaków żeberka zajmują drugie miejsce. Zaraz po karkówce. Ale, żeby żeberko z grilla było chrupkie i soczyste w środku - potrzebny jest patent. 09.07.2009 13:02
Reklama deweloper tbv
Szaszłyki z wątróbki zawiniętej w boczek

Szaszłyki z wątróbki zawiniętej w boczek

Jak zrobić dobry szaszłyk? Zamarynować mięso, z fantazją dobrać składniki na szaszłyk i stworzyć sos, który jest ukoronowaniem grillowego talentu. Z Piotrem Wójcikiem z restauracji „Przepióreczka” w Nałęczowie postanowiliśmy pobawić się z szaszłykami. 09.07.2009 10:06
Grill pod gwiazdami: stek z polędwicy

Grill pod gwiazdami: stek z polędwicy

W Letniej Akademii Gotowania polecam stek. I zapraszam do patio Radia Lublin. Dziś w piątek, 26 czerwca po 22 grillujemy, smakujemy i słuchamy dobrej muzyki. 26.06.2009 13:40
Dzika rozkosz

Dzika rozkosz

Dzika kaczka z rożna była przysmakiem Władysława Jagiełly. Za dziką kaczką pieczoną z leśnymi grzybami przepadał Kazimierz Wielki. Ponieważ o dziką kaczkę trudno, a staropolska kuchnia znów jest na topie – proponuję poeksperymentować z kaczką na dziko. 18.06.2009 14:08
Pierś z kurczaka z bananami, papryczką i figami

Pierś z kurczaka z bananami, papryczką i figami

Razem z Kasią i Jarkiem Brelikami zrobiliśmy banany według poniższego przepisu. Wyszły super, z serca polecamy. Dobre tak, że palce lizać. 15.06.2009 17:20
Mielony w stylu PRL

Mielony w stylu PRL

Na karpia w śmietanie jeździło się do Sadurek. Na mielonego do „Piastowskiej” w Niemcach. To właśnie tam postanowiliśmy zrobić prawdziwy kotlet mielony. 09.06.2009 16:35
Miruna w sosie koperkowym

Miruna w sosie koperkowym

Miruna to bardzo smaczna rybka o delikatnym mięsie. Zrobiliśmy ją w domu Zofii i Piotra Kozaków. Pomagał nam syn Artur. 29.05.2009 06:18
Gałęzów: pierogi z kapustą i grzybami

Gałęzów: pierogi z kapustą i grzybami

W Europie mówi się, że pierogi to sprawa polska. Nic bardziej mylnego. Wynaleźli je Chińczycy. A do Polski przywiózł je święty Jacek, który zajadał się nimi podczas pobytu w Kijowie. Jest bardzo prawdopodobne, że za jego pośrednictwem pierogi trafiły do klasztoru Dominikanów w Lublinie. Dziś w Polsce aż roi się od festiwali pierogów. W niedzielę pierogi mają swoje święto w Bychawie. A najlepsze ruskie, z kapustą czy kaszą – robią gospodynie w Gałęzowie. 22.05.2009 14:30
Barszcz pana Żeromskiego

Barszcz pana Żeromskiego

O tym, że Oktawia, żona Stefana Żeromskiego gotowała wyborne barszcze – wspomina Bolesław Prus. Ulubiony przysmak obu panów ugotowalaiśmy w nałęczowskiej restauracji \"Przepióreczka\" 15.05.2009 11:47
Schabowy po lubelsku

Schabowy po lubelsku

Czy Twardowski na księżycu je schabowe? Jeśli już, to po lubelsku – mówi Marian Koczorowski z Karczmy Rzym, gdzie można zjeść schabowego w dwóch odmianach. Klasycznie – w mące i jajku. Oraz po wiejsku – z plastrem boczku, schowanym pod panierką. Co lepsze? 08.05.2009 15:24

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama