Przejdź do głównych treściPrzejdź do wyszukiwarkiPrzejdź do głównego menu
Reklama Radosnych Świąt Bożego Narodzenia naszym drogim Czytelnikom życzy Redakcja Dziennika Wschodniego
Reklama

Coraz bliżej święta… zrobiłeś już ciasto na piernik?

Wprawdzie do świąt Bożego Narodzenia pozostał jeszcze miesiąc, ale to ostatni dzwonek, by przygotować najpopularniejsze świąteczne ciasto – piernik oraz pyszne pierniczki.
Coraz bliżej święta… zrobiłeś już ciasto na piernik?

Święta Bożego Narodzenia kojarzą nam się z zapachem cynamonu, miodu, goździków oraz kardamonu, czyli niczym innym jak pienikiem i pierniczkami. Ale żeby takie były i żebyśmy mogli zajadać się tym słodkim ciastem podczas świątecznych zabaw, potrzeba czasu. I to sporo czasu.

– Piernik musi dojrzeć i wyleżeć swoje. Wtedy będzie idealny, smaczny i według tradycyjnej starej polskiej receptury – mówi Michał Małecki, prawnuk założyciela cukierni Chmielewski w Lublinie.

Minimalny czas dla piernika długodojrzewającego, to cztery tygodnie odpoczywania w chłodnym i ciemnym miejscu. Do przygotowania ciasta potrzebować będziemy:

  • Miodu
  • Cukru
  • Mąki
  • Masła
  • Sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • Jajek
  • Przypraw (cynamon, imbir, kardamon, goździki, gałka muszkatołowa) może być także dobrej jakości gotowa mieszanka przypraw do piernika.

W garnku podgrzewamy miód, cukier oraz gdy już składniki się połączą, to dodajemy przyprawy. Chwilę gotujemy i ściągamy z ognia, by wystygło. Do wystudzonej masy dodajemy stopniowo jajka, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz masło. Wyrabiamy na gładką masę i przekładamy do miski. Przykrywamy folią i odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce. Zapominamy całkowicie o pierniku na jakieś 4 tygodnie. Gdy ciasto jest już gotowe, rozwałkowujemy je na grubość około 0,5 cm. Pieczemy w piekarniku, 170 stopni około 20 minut. Później przekładamy jakimiś konfiturami, najpopularniejsze są powidła śliwkowe.

Popularne na święta są także pierniczki, których ozdabianie może być wspaniałą rodzinną zabawą.

– Aby nasze pierniczki były miękkie na święta, po upieczeniu i wystudzeniu wkładamy je do metalowego pudełka lub słoika z kromką chleba lub skórką jabłka, by dojrzały. Należy jednak pamiętać, by co kilka dni je wymieniać, by nie było przykrej niespodzianki – podkreśla Sławomir Małecki, prawnuk założyciela cukierni.

Przed samymi świętami przychodzi czas na ozdabianie pierniczków. Sprawdzi się do tego lukier królewski, w którego skład wchodzą białka jaja, cukier puder, sok z cytryny oraz woda. Można go urozmaicić dodając gotowe barwniki spożywcze lub naturalne, np. soków z owoców lub warzyw.

O pierniku, pierniczkach i świątecznych przysmakach już w najbliższym odcinku „Dziennika ze smakiem”. Cały program dostępny będzie na naszej stronie internetowej oraz w serwisie YouTube. Poprzednie odcinki dziennika ze smakiem dostępne na naszym kanale YouTube. Premierowe odcinki co sobotę o godzinie 11.


Podziel się
Oceń

ALARM 24

Masz dla nas temat?

Daj nam znać pod numerem:

+48 691 770 010

Kliknij i poinformuj nas!

Reklama

CHCESZ BYĆ NA BIEŻĄCO?

Reklama
Reklama
Reklama