Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Teatr

1 marca 2020 r.
16:30

Teatr, który karmi duszę. "Biesy" Dostojewskiego według Opryńskiego. Recenzja spektaklu

0 6 A A

Janusz Opryński zrobił Biesy. Kiedy przed laty zobaczyłem na KUL spektakl z Janem Nowickim i Jerzym Radziwiłowiczem, wydawało mi się, że takiego Dostojewskiego już nie zobaczę. A jednak. Sceny z tamtego przedstawienia zobaczyłem w Centrum Kultury w Lublinie. Biesy Opryńskiego to dojrzały, wyważony, mądry teatr. Teatr, który karmi duszę.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

To jest bardzo powściągliwy, zmysłowy, teologiczny spektakl. „Jeśli Bóg nie istnieje, to jaki ze mnie kapitan” – mówi w spektaklu Opryńskiego Adam Ferency. Ferency, Kapitan Lebiadkin, były oficer i pijak, który często bije swoją siostrę, Marię Timofiejewnę Lebiadkin, ale mówi wierszem i czyta poezję. To Ferency wraz z Jackiem Brzezińskm, fundamentalnym aktorem Teatru Provisorium, który pojawia się w spektaklu jako Liputin, Fiedka, Szygalew. Szygalew - trzyma klucz do interpretacji spektaklu, wskazując klawisz Enter. Oddajmy głos narratorowi: „w życiu nie widziałem u człowieka twarzy tak ponurej, chmurnej i posępnej”. O tym, co pojawi się, po naciśnięciu klawisza Enter, na końcu recenzji.

Biesy Janusza Opryńskiego to najpierw spektakl o miłości. Miłości na nasze, trudne czasy, w których Miłość się zdewaluowała, wyszła z mody, została zastąpiona przez seks. Miłość się zdewaluowała, bo czasy się zdewaluowały, jakie są, każdy widzi. W tych czasach przekraczanie granic obyczajowych przez bohaterów powieści Dostojewskiego wydaje się niewinną igraszką. Biesy są spektaklem o Miłości. Oto podczas pobytu w Petersburgu Stawrogin w tajemnicy poślubi ułomną psychicznie i fizycznie Marię Lebiadkin. W tej roli cudowna Agnieszka Roszkowska. To ona opowiada ułomną, wielką miłość. Gra powściągliwie, Janusz Opryński prowadzi jej rolę z wielką wstrzemięźliwością. Wstrzemięźliwość jest znakiem rozpoznawczym tego spektaklu, jest także symbolem drogi, którą przeszedł sam Opryński. Ci wszyscy, którzy czekali na ekstremalne chwyty, będą zawiedzeni. To jest już inny Opryński.

Biesy Janusza Opryńskiego to spektakl o Czułości. Czułości, jako drugiej sile, która wespół z Miłością stanowi osnowę spektaklu. I osnowę teatru na dzisiejsze czasy. Tłumaczyć czułość spektaklu na słowo nie ma co, Opryński rzuca ziarno czułości w serca widzów i to znów, kolejny znak rozpoznawczy jego teatru.

Biesy Janusza Opryńskiego to spektakl o współczuciu. O współczuciu dla Stawrogina, którego gra z pokorą Sławomir Grzymkowski. Piękna, skupiona rola. Szacunek.

Co jeszcze? Świetne kreacje aktorskie każdego z osobna. Ale wymienię tu niezrównany duet. Starego Wierchowieńskiego, wiernego pięknu (Piękno zbawi świat), w tej roli Mariusz Wojciechowski i młodego Wierchowieńskiego, miłośnika befsztyków (Łukasz Lewandowski). Kto patrzy i widzi, dostrzeże może najważniejszych zabieg reżyserski. Janusz Opryński ubierze Starego Wierchowieńskiego w swój płaszcz.

Co jeszcze? Niezwykle funkcjonalna i pełna symboliki scenografia Jerzego Rudzkiego, który podzielił scenę na dwie części. Pierwszą, przed widzem, otchłań destrukcji, i drugą, dającą nadzieję, że piękno jednak zbawi świat. Scena, kiedy Szatow (Maciej Wyczański) zatyka za poręcze krzesła cerkiewną świeczkę i zaczyna się modlić, to majstersztyk. Tak niewiele trzeba, że zagra tęsknotę za prawosławną Rosją. Są także dekoracje muzyczne, Rafał Rozmus umiejętnie dopełnia przedstawienie. Wielu recenzentów po warszawskiej premierze stawiali spektaklowi punkty, oceniając to co zobaczyli. Więc w opozycji do warszawskich punktów piszę swoje. W skali 1 do 10 daję 9-10, co oznacza: Zachwyt i wszyscy na Dostojewskiego idziemy. Punktatorom ze stolicy daję 1-2, co w mojej skali punktacji znaczy dramat.

Po spektaklu zapada cisza. Czas nacisnąć Enter. Wizja Szagalowa trwa nadal. Społeczeństwo niewolników, opanowanych przez strach i zniechęcenie właśnie się tworzy. Jeden donosi na drugiego, niewielka grupa władców zaciera ręce. Biesy mają pełne ręce roboty. W myśl zasady, uderz w stół, zaraz jakiś bies się odezwie. Hej biesie, jesteś tam? Do roboty.

Fiodor Dostojewski, Biesy

Adaptacja i reżyseria: Janusz Opryński, tłumaczenie: Tadeusz Zagórski, muzyka: Rafał Rozmus, wizualizacje: Aleksander Janas, kostiumy: Katarzyna Stochalska, scenografia: Jerzy Rudzki, producent: Barbara Sawicka, Dorota Stochmalska. Obsada: Sławomir Grzymkowski Mikołaj Stawrogin, Łukasz Lewandowski Piotr Stiepanowicz Wierchowieński, Marcin Sztabiński Aleksy Kiriłow, Maciej Wyczański Iwan Szatow,  Anna Moskal Barbara Pietrowna Stawrogin, Mariusz Wojciechowski Stiepan Trofimowicz Wierchowieński / Tichon, Agnieszka Roszkowska Maria Timofiejewna Lebiadkin, Adam Ferency Kapitan Lebiadkin, Martyna Kowalik Liza Drozdow, Agata Góral / Agata Rózycka Daria Pawłowna / Maria Szatow, Jacek Brzeziński Liputin / Fiedka / Szygalew.

Koprodukcja Teatru Dramatycznego m.st. Warszawy i Teatru Provisorium. Współprodukcja z Centrum Kultury w Lublinie

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 6

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Józef / 1 marca 2020 r. o 18:15
+5
To kpina, a nie recenzja. Jak rozumiem autor napisał ją gratis?
Avatar
Gość / 1 marca 2020 r. o 17:52
+1
Tez6to widzialem, w latach 70tych xx wieku to moze by i bylo nowatorskie i wybitne dzielo, dzis to odgrzewane kotlety, brak wartkiej akcji, sapanie i stękanie co ma niby dodać powagi
Avatar
ggg / 1 marca 2020 r. o 17:17
0
Spektakl jest biletowany więc pewnie coś się zwróciło.
Avatar
Gość / 1 marca 2020 r. o 17:00
0
Ile lubelskiego podatnika kosztowało to wydarzenie dotychczas wraz z kosztami gaży aktorskiej i jakie są planowane przychody ze spektaklu?
Avatar
Gość / 2 marca 2020 r. o 08:01
-1
Pan Sulisz i recenzje? Oby to się nie powtarzało
Avatar
oko / 1 marca 2020 r. o 23:42
-1
W tej "recenzji" aż roi się od błędów stylistycznych. No i ten "chwycik" z "enterem". Serio? Gdzie w tym wszystkim Dostojewski?
Avatar
Gość / 2 marca 2020 r. o 08:01
-1
Pan Sulisz i recenzje? Oby to się nie powtarzało
Avatar
oko / 1 marca 2020 r. o 23:42
-1
W tej "recenzji" aż roi się od błędów stylistycznych. No i ten "chwycik" z "enterem". Serio? Gdzie w tym wszystkim Dostojewski?
Avatar
Józef / 1 marca 2020 r. o 18:15
+5
To kpina, a nie recenzja. Jak rozumiem autor napisał ją gratis?
Avatar
Gość / 1 marca 2020 r. o 17:52
+1
Tez6to widzialem, w latach 70tych xx wieku to moze by i bylo nowatorskie i wybitne dzielo, dzis to odgrzewane kotlety, brak wartkiej akcji, sapanie i stękanie co ma niby dodać powagi
Avatar
ggg / 1 marca 2020 r. o 17:17
0
Spektakl jest biletowany więc pewnie coś się zwróciło.
Avatar
Gość / 1 marca 2020 r. o 17:00
0
Ile lubelskiego podatnika kosztowało to wydarzenie dotychczas wraz z kosztami gaży aktorskiej i jakie są planowane przychody ze spektaklu?
Zobacz wszystkie komentarze 6

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

XVIII Koncert Chwały - Totus Tuus
11 czerwca 2020, 19:00

XVIII Koncert Chwały - Totus Tuus

Już po raz 18. w Lublinie odbędzie się wyjątkowy Koncert Chwały. Wydarzenie tradycyjnie zostanie zorganizowane w wieczór Bożego Ciała, w czwartek 11 czerwca o godz. 19. Tym razem jednak bez udziału publiczności. Koncert realizowany w Centrum Spotkania Kultur transmitowany będzie przez TVP3 Lublin, Polskie Radio Lublin oraz online.

Benshi online: "Windą na szafot"
9 czerwca 2020, 18:00

Benshi online: "Windą na szafot"

W czerwcu Dyskusyjne Koło Filmowe Benshi w Lublinie zaprasza kinomaniaków na projekcje online klasyków. 9 czerwca o godz. 18 będzie można zobaczyć i porozmawiać o filmie "Windą na szafot".

129 nowych przypadków zakażenia koronawirusem w Polsce. Zmarło 10 chorych

129 nowych przypadków zakażenia koronawirusem w Polsce. Zmarło 10 chorych

129 nowych przypadków zakażenia koronawirusem i 10 ofiar śmiertelnych - Ministerstwo Zdrowia podało dzisiaj o godz. 10 najnowszy raport na temat sytuacji epidemiologicznej w Polsce.

Lubelskie: Tragiczny w skutkach pożar. Nie żyje starszy mężczyzna

Lubelskie: Tragiczny w skutkach pożar. Nie żyje starszy mężczyzna

Tragiczny w skutkach pożar wybuchł wczorajszej nocy w miejscowości Świnki (pow. janowski). Ogień doszczętnie strawił dom, zginął też 84-letni mężczyzna.

Paweł Majka (Motor Lublin): Trzon drużyny się sprawdził, nie możemy się go pozbyć

Paweł Majka (Motor Lublin): Trzon drużyny się sprawdził, nie możemy się go pozbyć

Rozmowa z Pawłem Majką, prezesem Motoru Lublin

Lubelskie: Śmiertelny wypadek. Zginął pasażer samochodu, dwie osoby w szpitalu
Zdjęcia
galeria

Lubelskie: Śmiertelny wypadek. Zginął pasażer samochodu, dwie osoby w szpitalu

W miejscowości Skrzynice Pierwsze (pow. lubelski) około godz. 5.15 doszło do wypadku, w którym zginęła jedna osoba, a dwie zostały ranne.

Kompostownik zamiast frakcji bio. Dzięki temu mieszkańcy zapłacą mniej za śmieci

Kompostownik zamiast frakcji bio. Dzięki temu mieszkańcy zapłacą mniej za śmieci

– 700 rodzin ze Świdnika, może skorzystać z przydomowych kompostowników i zapłacić mniej za śmieci. Taki mamy pomysł – zapowiedział na Facebooku burmistrz Świdnika Waldemar Jakson. Temat ma się znaleźć na posiedzeniu Rady Miasta pod koniec czerwca.

Są pieniądze, będą równe drogi w gminie Opole Lubelskie

Są pieniądze, będą równe drogi w gminie Opole Lubelskie

Ładna pogoda sprzyja realizacji inwestycji drogowych na terenie gminy Opole Lubelskie i powiatu opolskiego. Aktualnie trwają prace drogowe na kilkunastu odcinkach. Blisko połowa jest już gotowa

Trzej poszukiwani zatrzymani jednego dnia. Trafią do więzienia

Trzej poszukiwani zatrzymani jednego dnia. Trafią do więzienia

Policjanci z Włodawy zatrzymali trzech mężczyzn, którzy ukrywali się przed organami ścigania. Jeden z nich, 22-latek z gm. Stary Brus, spędzi w więzieniu aż 4 lata.

Matura 2020. Za trzy dni rozpoczyna się maraton maturalny. Inny niż wszystkie dotychczas

Matura 2020. Za trzy dni rozpoczyna się maraton maturalny. Inny niż wszystkie dotychczas

W poniedziałek rozpocznie się maraton maturalny. Egzaminy będą prowadzone aż do 24 czerwca. W tym roku wszystko jest inaczej

Wystawa "Niedokończone historie" w Kazimierzu Dolnym
8 czerwca 2020, 19:00

Wystawa "Niedokończone historie" w Kazimierzu Dolnym

W poniedziałek, 8 czerwca o godz. 19 w siedzibie Fundacji KZMRZ w Kazimierzu Dolnym (ul. Tyszkiewicza 24) odbędzie się wernisaż wystawy "Niedokończone historie" Bartosza Kokosińskiego.

Prezydent Lublina zapowiada spotkanie z obrońcami drzew z ul. Lipowej
galeria
film

Prezydent Lublina zapowiada spotkanie z obrońcami drzew z ul. Lipowej

Na poniedziałek zapowiedziane zostało spotkanie władz miasta z protestującymi mieszkańcami ul. Lipowej, którzy nie zgadzają się na usuwanie drzew w związku z przebudową ich ulicy

Na żywo i przed komputerem. Gratka dla fanów szachów

Na żywo i przed komputerem. Gratka dla fanów szachów

Turnieje cykliczne: Szachowa Amatorska Liga Szachowa w Lublinie kategorii OPEN i Turniej Młodych Talentów do 14 lat już w weekend

Lubartów chce umieścić dłużników w kontenerach. Społecznicy: Nie budujcie getta wykluczonych

Lubartów chce umieścić dłużników w kontenerach. Społecznicy: Nie budujcie getta wykluczonych

Lubelska Akcja Lokatorska rusza z akcją „Stop kontenerom socjalnym”. Zdaniem aktywistów, umieszczanie ludzi w takich mieszkaniach jest równoznaczne z tworzeniem gett wykluczonych. Listy protestacyjne trafią wkrótce do władz Lubartowa.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 5 czerwca 2020 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 5 czerwca 2020 r.

Kalendarz
czerwiec 2020
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Co Gdzie Kiedy - aplikacja mobilna

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.