Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

9 kwietnia 2018 r.
15:22

Restaurant Week 2018 w Lublinie. Lista restauracji i najciekawsze potrawy

Restaurant Week 2018 w Lublinie to świetna okazja, żeby w festiwalowej cenie 49 zł zjeść przystawkę, danie główne i deser. W tym roku wśród 22 restauracji są nowe, bardzo obiecujące miejsca. Co ciekawego szykują w tym roku szefowie kuchni?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W tegorocznej edycji bierze udział ponad 30 polskich miast. W tym Kraków, Warszawa, Trójmiasto, Lublin, Wrocław czy Poznań. Akcja dzieje się od 18 do 30 kwietnia 2018.

Jakie są zasady udziału w tym gastronomicznym festiwalu? Wszystko załatwiamy online. Wystarczy wejść na www.restaurant.pl, założyć konto gościa, wybrać miasto, restaurację menu (są dwa: mięsne oraz wege) i zapłacić. Potwierdzenie rezerwacji przyjdzie na maila. Ważna jest punktualność: na posiłek mamy 90 minut. Kiedy minie czas, do stolika podejdą kolejni goście.

Uwaga, nowi

Na które restauracje warto zwrócić uwagę? To na przykład Bombardino z włoską kuchnią. Szef Ireneusz Michaluk to bardzo doświadczony i kreatywny kucharz.

To Hotel Hampton by Hilton, gdzie szefuje Marcin Nieznaj, specjalista od kawioru i potraw z jesiotra. Pracował w MusiCaffe w Kraśniku, następnie w Zaczarowanej Dorożce w Lublinie. Jako jeden z kilkudziesięciu aplikował do Hampton by Hilton i wygrał konkurs.

Warto też sprawdzić menu restauracji Szczupak Lublin, bo kucharze przyrządzają tam świeże ryby z własnej hodowli i wędzarni. Oraz Cukierni i restauracji Williams, gdzie kucharze gotują inaczej niż wszyscy.

12 potraw

Z listy potraw wybraliśmy dwanaście najbardziej intrygujących dań. Nasz wybór jest subiektywny i wybraliśmy główne danie.

Indyk sous vide, rabarbar, bataty, rucola, prymulka, sos balsamiczny - to propozycja włoskiej restauracji Atrium. Znając klasę ryb i owoców morza, indyk będzie soczysty i aromatyczny. Bardzo podoba nam się złożenie indyk, bataty, rabarbar.

Królik, do tego puree z topinambura, karmelizowana marchew, sos bearneński, kiełki chrzanu - to propozycja Bombardino. Słynny sos do Chateaubriand, steków wołowych i ryb bardzo do królika będzie pasował. A królik to mięso delikatne, soczyste, bardzo aromatyczne. I przysmak staropolskiej kuchni.
Polędwica z dorsza / panierka ziołowa / por / szparagi / granola / sos z czosnku niedźwiedziego - takie danie przygotował na festiwal Maciej Borucki, szef kuchni w restauracji Czarcia Łapa. Borucki lubi przyrządzać owoce morze i ryby. W dodatku ma na wyposażeniu genialny grill drzewny, na którym ryby podwędza. Może być bardzo smacznie.

Pieczona polędwiczka wieprzowa z sosem z trawy żubrowej, pieróg biłgorajski smażony na maśle - to propozycja restauracji Grodzka 15. Warto wiedzieć, że wcześniej zjecie słynną żydowską zupę cebulową z Goraja. Restauracja słynie z dobrze przyrządzanych mięs i takich dań jak glonka z młodego prosiaka. Delikatna polędwiczka w złożeniu z sosem z trawy żubrowej to piękne połączenie. A sam pieróg gryczany to regionalne arcydzieło.

Sum smażony na maśle z pudrem ze słonecznika podany z gołąbkiem z komosy ryżowej i puree z buraków i chrzanu - to propozycja restauracji Hotelu Hampton by Hilton. Sum to bardzo dobra ryba, a dobrze usmażony dorównuje jesiotrowi. Szef Mariusz Nieznaj jest jednym z najlepszych specjalistów od ryb w Lublinie, zatem sum powinien być doskonały. Gołąbek z komosy - wytworny i delikatny - do suma pasuje.

Przekrój z prosięcia z makowym puree i sosem Dijon - to odważna kreacja kucharzy z restauracji In Between Hotel w Lublinie. Idziemy, bo po pierwsze lubimy mak, a makowe puree jeszcze bardziej. Po drugie bardzo smakuje nam do mięs sos Dijon. Zarówno na zimno, jak i na gorąco. Po trzecie: już nie możemy doczekać się, żeby zobaczyć przekrój prosięcia. A jeśli w przekroju zobaczymy serce, nerkę, wątróbkę, to radość będzie jeszcze większa.

Kacze udko confit w sosie z róży podane na kremie z pieczonego selera z kardamonem z gnocchi, ze świeżym szpinakiem i szparagami poleca restauracja Hotelu Victoria. Szef Adrian Kubecki pasjonuje się daniami podawanymi w przedwojennych restauracjach Lublina. Kaczka w różanym sosie to jedno z wytwornych dań barwnych lat XX. Do kaczki młody, zdolny szef poda selerowy krem z kardamonem, świeżym szpinakiem i szparagami.

Górka cielęca z kremowym ziemniakiem, konfitowaną skorzonerą, musem z pieczonej marchewki i botwinką - to propozycja restauracji Locomotiva. Szacunek, bo górki cielęcej ze świecą szukać w mieście. Delikatne mięso, symbol dworskiej kuchni, przysmak oficerów w kuchni XX lecia międzywojennego. Jeśli obok górki stoi skorzonera, to jest dobrze. Kto nie jadł wężymorda (bo tak też nazywa się skorzonera), dużo stracił. Bo to i smak świeżych szparagów, i młodego pora, i trochę smardzowych aromatów. Jednym słowem: arystokracja w kuchni.

Goleń wieprzowa duszona w piwie Black IPA, pomme puree, palona marchew, sos demi glace, czerwona kapusta fermentowana z miso - to będzie serwować Perłowa Pijalnia Piwa. To bardzo ciekawe miejsce na kulinarnej mapie Lublina. Podają regionalną kuchnię lubelską w nowoczesny sposób i robią to z szacunkiem dla tradycji. Ich goleń wieprzowa (plaster mięsa z kością i szpikiem) duszona w piwie może być wielce smakowita.

Pieczona miruna z czarną soczewicą, puree z zielonego groszku, warzywami pieczonymi, cebulą dymką i palonym porem będzie do zjedzenia w restauracji Szczupak LubLIN. Miruna ma chude i bardzo smaczne mięso. Ciekawe, że coraz częściej mirunę wybierają mieszkańcy Europy i Ameryki.

Jeśli dodać do tego, że mirunę przyrządzą kucharze z rybnej restauracji, to możemy spodziewać się uczty. Atutem jest także bardzo wysmakowane wnętrze nawiązujące do lat 20-tych minionego wieku.

Lucjan czerwony z sosem pomarańczowym podawany na sałatce z komosy, chipsem z tapioki i ceviche z awokado będzie do zjedzenia w restauracji The Olive Hotelu Ilan. Lucjan to czerwona rybka, chuda, smaku ciekawa. Są smakosze, którzy wynoszą Lucjana Czerwonego pod niebiosa.

Do różowego mięsa pomarańczowy sos pasuje jak najbardziej, ciekawe jak będzie smakować słynne ceviche. To potrawa z surowych ryb lub owoców morza, tu kucharze zrobią ją z awokado.

Comber z jelenia podany z kulami ryżowymi, smażonymi boczniakami, marynowanymi jeżynami i sosem porzeczkowym proponuje Williams Cukiernia & Restauracja, którą otworzył właściciel słynnej cukierni Williams. Comber z jelenia to wyjątkowy przysmak, soczysty, delikatny, dietetyczny. Dodatek marynowanych jeżyn i sosu porzeczkowego - trafiony w punkt.

Restaurant Week w Lublinie

W lubelskiej edycji Restaurant Week uczestniczą 22 restauracje: 16 Stołów, Atrium, Bombardino, Chapter One, Czarcia Łapa, Dymiona Gęś, Ego (Alter Hotel), G20 Resto Bar, Grodzka 15, Hotel Hampton by Hilton, Hotel Victoria (Ogród), In Between, Locomotiva, Od Kuchni, Panie Przodem, Perłowa, Piano, Restauracja Sarzyński, Szczupak LubLIN, The Olive (Hotel Ilan), Williams Cukiernia & Restauracja, Zielony Talerzyk.

Festiwal najlepszych restauracji Restaurant Week odbędzie się w dniach 18-30 kwietnia. Stoliki można rezerwować na stronie www.restaurantweek.pl.

Pozostałe informacje

Bezpieczne wakacje w Lublinie. Relaks, wsparcie i taniec pod Zamkiem
15 lipca 2025, 11:00

Bezpieczne wakacje w Lublinie. Relaks, wsparcie i taniec pod Zamkiem

Jak połączyć wakacyjny relaks z troską o zdrowie psychiczne? W Lublinie to możliwe! Przez cztery dni na Błoniach pod Zamkiem trwać będzie akcja „Bezpieczne Wakacje – Mów. Czuj. Działaj”. Na mieszkanki i mieszkańców czekają warsztaty, konsultacje i chwile wyciszenia – wszystko po to, by wzmocnić emocjonalną odporność i lepiej radzić sobie z hejtem czy przemocą.

Atakujący Bogdanki LUK Lublin Kewin Sasak otrzyma szansę występu już w trzecim tegorocznym turnieju Ligi Narodów

Siatkarze Bogdanki LUK Lublin powołani na turniej Ligi Narodów w Gdańsku. W środę mecz z Iranem

Trzech zawodników Bogdanki LUK Lublin znalazło się wśród wybrańców selekcjonera reprezentacji Polski siatkarzy Nikoli Grbicia na turniej Ligi Narodów w Gdańsku

Penne, farfale i bucatini. I makaron z truskawkami
PRZEPISY

Penne, farfale i bucatini. I makaron z truskawkami

Kiedy Iga Świątek wyznała, że jej ulubionym daniem z dzieciństwa jest makaron z truskawkami, nie tylko we Włoszech zapanowało poruszenie. A my mamy dla was polskie i włoskie przepisy na dobry makaron.

Tusk: ułaskawienie Bąkiewicza jest skandalem. Duda odpowiada

Tusk: ułaskawienie Bąkiewicza jest skandalem. Duda odpowiada

Premier Donald Tusk ocenił, że ułaskawienie Roberta Bąkiewicza „jest skandalem w ludzkim, moralnym wymiarze”. W odpowiedzi Andrzej Duda napisał, że „skandalem” jest „bezprawie”, które – w ocenie prezydenta – premier „wprowadza od 13 grudnia 2023”.

Wypadek na A1: Jest akt oskarżenia przeciwko Sebastianowi M.

Wypadek na A1: Jest akt oskarżenia przeciwko Sebastianowi M.

Prokuratura Okręgowa w Katowicach poinformowała o skierowaniu do Sądu Rejonowego w Piotrkowie Trybunalskim aktu oskarżenia przeciwko Sebastianowi M. podejrzanemu o spowodowanie śmiertelnego wypadku drogowego na autostradzie A1 we wrześniu 2023 roku.

Bitwa sprzed tysiąca lat nad Bugiem i koronacja Chrobrego w Czumowie
HISTORIA
19 lipca 2025, 18:00

Bitwa sprzed tysiąca lat nad Bugiem i koronacja Chrobrego w Czumowie

Na 19 i 20 lipca w Czumowie pod Hrubieszowem zaplanowano spektakularną rekonstrukcję jednej z najważniejszych bitew średniowiecznej Polski. Starcie wojsk Bolesława Chrobrego z armią Jarosława Mądrego to widowisku z udziałem 500 rekonstruktorów. Będzie też inscenizacja koronacji pierwszego króla Polski.

Kradzież ciągnika i częściowo udana ucieczka

Kradzież ciągnika i częściowo udana ucieczka

32-latek ukradł ciągnik z posesji, na której wynajmował domek. A potem uciekł na nim do lasu.

Czarnek o granicy: Ruch Obrony Granic musi działać

Czarnek o granicy: Ruch Obrony Granic musi działać

Poseł Prawa i Sprawiedliwości, Przemysław Czarnek zabrał głos w sprawie migracji. Jego zdaniem rząd nie radzi sobie z wyzwaniami jakie przed nim stoją, a Ruch Obrony Granic musi pozostać na zachodniej granicy kraju.

Jacek Braciak w serialu Glina
DO ZOBACZENIA

Glina. Koniec zdjęć do serialu. Kiedy premiera?

Jeszcze w tym roku. W rolach głównych: Maciej Stuhr, Jacek Braciak, Anna Cieślak, Agnieszka Pilaszewska i Nela Macie-jewska.

Jeszcze jeden transfer Motoru Lublin. Do drużyny dołącza młody bramkarz

Jeszcze jeden transfer Motoru Lublin. Do drużyny dołącza młody bramkarz

We wtorek Motor Lublin ogłosił jeszcze jeden transfer. Z żółto-biało-niebieskimi dwuletnią umowę podpisał bramkarz Patryk Kukulski

Planujesz wypad do Aqua Lublin? Sprawdź czy nie ma przerwy

Planujesz wypad do Aqua Lublin? Sprawdź czy nie ma przerwy

Wakacje na basenie? Świetny pomysł, jeśli akurat nie trafisz na prace serwisowe. Sprawdź, kiedy nie będzie można korzystać z atrakcji na Aqua Lublin.

Lubelski prawnik z zarzutami. Przez ponad 20 lat miał znęcać się nad żoną

Lubelski prawnik z zarzutami. Przez ponad 20 lat miał znęcać się nad żoną

Do sądu w Lublinie trafił akt oskarżenia przeciwko profesorowi Andrzejowi Kidybie. Specjalista od prawa handlowego miał grozić swojej małżonce śmiercią.

Lublin: 10 osób oskarżonych o handel narkotykami

Lublin: 10 osób oskarżonych o handel narkotykami

30 tys. tabletek ecstasy, 15 tys. znaczków LSD, blisko 1 kg haszyszu, 11 litrów płynnej amfetaminy, 74 kg CMC - prokuratura oskarżyła 10 osób o udział w zorganizowanej grupie przestępczej handlującej w internecie narkotykami. Kierujący grupą Brytyjczyk – według śledczych – sprowadzał rożnego rodzaju środki odurzające z Holandii, a pozostali oskarżeni uczestniczyli w ich rozprowadzaniu. Akt oskarżenia w tej sprawie został skierowany do Sądu Okręgowego w Lublinie .

Łupem 48-letniej puławianki padła biżuteria za blisko 120 tysięcy złotych

Łupem 48-letniej puławianki padła biżuteria za blisko 120 tysięcy złotych

Wszystko w jednym sklepie. Teraz grozi jej nawet 5 lat. Mieszkanka Puław przychodząc kilka razy do tego samego sklepu jubilerskiego, dokonała kradzieży złotej biżuterii o łącznej wartości prawie 120 tysięcy złotych.

W poprzednim sezonie lubelskie szczypiornistki zakończyły boje o Ligę Europejską już na trzeciej rundzie kwaifikacyjnej

PGE MKS El-Volt Lublin o awans do fazy grupowej powalczy z KGHM MKS Zagłębie Lubin

Los okazał się wyjątkowo przekorny i w trzeciej rundzie kwalifikacji Ligi Europejskiej skojarzył dwa najlepsze polskie zespoły. Dla polskiej piłki ręcznej to nie jest najgorsze rozwiązanie, bo gwarantuje ono, że przynajmniej jednak drużyna z Orlen Superligi wystąpi w fazie grupowej drugiego w hierarchii europejskiego pucharu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium