Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

25 listopada 2024 r.
19:41

Zalewajka, żurek i wilkołaski barszcz. Ciepłe zupy na zimne dni

Sławomir Wołoszyn
Sławomir Wołoszyn (fot. Archiwum)

Idzie na zimę, więc rozgrzewające zupy są w kuchni na topie. Wśród nich króluje żurek, Z dobrym wsadem może zastąpić cały obiad. – Najlepszy wsad to wędzone żeberko – mówi Sławomir Wołoszyn z Grill Baru w Lublinie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Do zalewajki i żurku mam wielki sentyment. W rodzinnym domu żurek królował od późnej jesieni do końca zimy. Podstawą był zakwas, po który chodziło się do zaprzyjaźnionej piekarni. Z czasem, gdy w warzywniakach pojawił się biały barszcz i żurek w butelkach, było łatwiej. Biały barszcz to zakwas pszenny, żurek to zakwas żytni.

Dopiero na Lubelszczyźnie spotkałem się z zakwasem gryczanym i trzeba przyznać, że żurek gryczany jest bardzo smakowity. Z żurkami mocno konkuruje zalewajka. Najsłynniejsza jest zalewajka świętokrzyska, która doczekała się nawet zgrabnego powie-dzenia: o zalewajko polskich zup królowo, kto ciebie jodo (pisownia oryginalna) ten się zdrowo chowo (też pisownia oryginalna).

W czasie moich podróży kulinarnych po Lubelszczyźnie parę dobrych żurków i zalewajek zjadłem. Zachwycił mnie żur na ki-szonych rydzach, podawany w restauracji Zajazd Marta w Pułankowicach, która niestety się zamknęła, ale mamy dla was przepis. A ponieważ solone lub kiszone rydze można kupić: do dzieła.

W Kodniu jadłem żurek, do którego podaje się pieczone zawijańce. Najlepszy żurek w Lublinie zjecie u Sławomira Wołoszyna w „Grill Bar przy Witosa”, który sztukę wędzenia żeberek, boczków i kiełbas opanował do perfekcji. Nic dziwnego, że w jego żurku wsad jest niezwykle bogaty. Z kolei najlepszą zalewajkę, mocno pachnącą ziołami w Uroczysku Zaborek na Podlasiu. No to zaczynamy od przepisu na smakowitą zalewajkę, która od klasycznego żurku różni się tym, że pływają w niej ziemniaki, marchewka, pietruszka czy seler.

Zalewajka po lubelsku
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, szklanka wywaru z szynki, szklanka wywaru z białej kiełbasy, 15 dag wędzonego boczku, 15 dag wiejskiej kiełbasy, włoszczyzna (bez kapusty), 1 łyżka oleju, 2 duże cebule, 6 ząbków czosnku, 6 suszonych prawdziwków, butelka białego barszczu, majeranek, pieprz, sól, świeży korzeń chrzanu.

WYKONANIE: w wywarze z szynki i białej kiełbasy ugotować ziemniaki. Grzyby namoczone na noc pokroić. Włoszczyznę obrać i razem z grzybami dodać do gotujących się ziemniaków. Na patelni zrumienić cebulę pokrojoną w kostkę. Dodać pokrojony boczek i kiełbasę. Podsmażyć. Dodać do ziemniaków, wlać biały barszcz, zagotować. Przyprawić solą, pieprzem, majerankiem i zmiażdżonym czosnkiem. Na sam koniec nastrugać świeżego chrzanu.

Żurek pana Sławka
Jak ugotować dobry, rozgrzewający żurek? W 2 litrach przegotowanej wody (ważne) ugotować wędzone żeberka pokrojone na porcje, dodając listek laurowy i ziele angielskie. Gdy żeberka będą miękkie, zmniejszyć gaz i wrzucić kilka kawałków surowej, białej kiełbasy.
– Dalej są dwie szkoły, jak to się mówi: falenicka i otwocka. Jest jeszcze szkoła krakowska – śmieje się Sławomir Wołoszyn. W szkole krakowskiej na patelni przesmażamy pokrojone w kostkę szynkę, boczek i wiejską kiełbasę, dodajemy cebulę. – Jak piękne dojdzie, sypiemy 2 łyżki mąki, robiąc delikatną zasmażkę. Rozprowadzamy wywarem i dajemy do garnka. Na finał wlewamy zakwas, doprawiamy żurek pieprzem, chrzanem, czosnkiem i majerankiem.

Żurek krzczonowski z białym serem

SKŁADNIKI: 25 dag karkówki, 25 dag białej kiełbasy, 2 szklanki zakwasu, 5 szklanek wody, 1 pęczek włoszczyzny, 5 jaj, 25 dag twardego białego sera, 1 szklanka śmietany, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz, kawałek korzenia chrzanu.

WYKONANIE: kawałek białego sera natrzeć solą i mielonym kminkiem. Odstawić w suche miejsce na 2 dni. Ugotować wywar z mięsa, kiełbasy, włoszczyzny i wody. Odcedzić, doprawić solą, pieprzem i roztartym czosnkiem. Dodać zakwas, zagotować. Mięso i kiełbasę pokroić w kostkę, jajka na twardo na połówki. Wrzucić do żurku. Wlać pachnący żurek do talerzy, dodać kostki sera i wiórki chrzanowe.

Żur na kiszonych rydzach z Pułankowic
SKŁADNIKI: 1 l kiszonych rydzów, 2 litry bulionu na wołowinie, 1 szklanka gęstej śmietany, 1 szklanka maślanki, 50 dag ziem-niaków tłuczonych z masłem, sól, pieprz.

WYKONANIE: Rydze oddzielić od cebuli. Pokroić na kawałki. Do bulionu wrzucić cebulę i gotować 20 minut. Dodać pokro-jone rydze. Gotować 10 minut. Wlać roztrzepaną śmietanę i maślankę. Doprawić solą z pieprzem. Na talerzu do zupy układać porcję gorących ziemniaków, oblewać żurem, tak, by ziemniaki wystawały ponad zupę. Można posypać zieloną pietruszką.
Wilkołaski barszcz oryginalny przepis
Zakwas (7 łyżek mąki żytniej dobrej własnej zalać 500 ml ciepłej przegotowanej wody i przykryć ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce na 4-6 dni, w tym czasie mieszać kilka razy).
Ugotować wywar z 3 litrów wody na 50 dag wędzonych żeberek domowej roboty, dodać całe warzywa: 2 marchewki, 1 pie-truszka, ¼ selera, ½ pora, 1 cebula podpieczona, 3 ząbki czosnku, 4 listki laurowe, 6 ziarenek ziela angielskiego, 4 ziarnka pieprzu, po 1 łyżeczce: soli, cukru i kminku całego. Ugotowane warzywa wyjąć lub odcedzić. Pozostawić żeberka w wywarze, dodać 0,5 kg kiełbasy wiejskiej pokrojonej w półplasterki. Gotować około 20 minut. Następnie dodać pół szklanki żurku (można więcej trzeba dosmakować), 2 łyżeczki majeranku, pieprz do smaku, 3 łyżeczki chrzanu tartego domowej roboty oraz zaprawić śmietaną wiejską około 0,5 l. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z gotowanym jajkiem i świeżym listkiem majeranku.
Można podawać w chlebku lub w miseczkach.
(Przepis: Renata Wnuczek, Stowarzyszenie Przyjaciół Wilkołaza)

Zawijańce pieczone do żurku po kodeńsku
SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 10 dag mąki ziemniaczanej, 1 jajko, 1 żółtko, sól, pieprz.

WYKONANIE: Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Gdy wystygną dodać mąkę, jajka, przyprawy, wyrobić ciasto. Podzielić na porcje, rozwałkować i posmarować każdy placek nadzieniem. Na przykład z pasztetu, mięsa mielonego, pieczarek czy soczewicy.
Placki zwinąć, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem. Na wierzch położyć wiórki masła. Piec przez pół godziny. Podawać z żurkiem. Smacznego i na zdrowie.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Bogdanka LUK Lublin wygrała na wyjeździe z ZAKSĄ Kędzierzy-Koźle 3:0

Bogdanka LUK Lublin pozostaje w grze o półfinał

W drugim meczu ćwierćfinałowym play-off Bogdanka LUK Lublin pokonała ZAKSĘ Kędzierzyn-Koźle 3:1. Tym samym do wyłonienia półfinalisty konieczne będzie trzecie spotkanie, w niedzielę, w Lubinie. Początek o godzinie 14.45

Przemysław Kusiak to jeden z liderów Matematyki

LNBA: Potrzebne będą trzecie mecze

W sobotę rozegrano drugie mecze półfinałowe w Konferencji A. Zwycięstwa odniosły w nich zespoły Patobasket i Matematyki, co oznacza, że do wyłonienia finalistów będą potrzebne trzecie spotkania.

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie
koncert
5 kwietnia 2025, 19:00

Duch Seattle w Lublinie ! Grunge’owy hołd w Zgrzycie

W lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt w sobotę, odżyje duch Seattle lat 90. Ze sceny popłyną brudne gitarowe brzmienia i chropowate wokale – zupełnie jak w klubach Seattle sprzed trzech dekad. Znów powrócą wspomnienia przy takich utworach jak: „Smells Like Teen Spirit”, „Would”, „Jeremy”, „Alive”, „Black Hole Sun” i innych. To nie będzie zwykły koncert, lecz muzyczna podróż w czasie: w rocznicę śmierci Kurta Cobaina i Layne’a Staleya Lublin odda im szczególny hołd.

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Moto Session 2025: Samochody, pokazy i goście specjalni

Szybkie, drogie i luksusowe. Przerobione i dopieszczone. Plus pokazy stuntu i driftu, czyli dwa dni z motoryzacją w najlepszym wydaniu. W weekend w Lublinie: Moto Session 2025.

Filip Wójcik to kolejny zawodnik, który zostaje w Motorze na następny sezon

Kolejny piłkarz Motoru Lublin podpisał nowy kontrakt

W ostatnich dniach Motor Lublin przedłużył umowy z trzema piłkarzami. Najpierw nowe kontrakty podpisali: Michał Król i Mathieu Scalet, a we wtorek żółto-biało-niebiescy poinformowali, że w klubie zostaje także Filip Wójcik. Wszyscy związali się z beniaminkiem PKO BP Ekstraklasy na kolejny rok.

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.
foto
galeria

Premiera w Teatrze Osterwy: Niewiarygodna historia Małej S.

Trwają przygotowania do sobotniej premiery „Niewiarygodnej historii Małej S.” w lubelskim Teatrze im. J. Osterwy. Będzie to pierwszy – po dłuższej przerwie – spektakl przeznaczony dla najmłodszej widowni.

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi
ZDJĘCIA

"Najważniejszy egzamin w ich życiu". Przyszli adwokaci mierzą się z zagadnieniami prawnymi

Egzamin jest bardzo długi i trudny - mówi przewodniczący komisji. Po studiach i trzech latach aplikacji przyszedł czas na cztery dni egzaminów z różnych zagadnień prawa. W Lublinie rozpoczął się egzamin adwokacki.

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Koniec negocjacji z wykonawcami pierwszej polskiej elektrowni jądrowej

Zakończono negocjacje umowy pomostowej z wykonawcami pierwszej elektrowni jądrowej – poinformował we wtorek premier Donald Tusk. Obecny plan zakłada, że prąd z pierwszej polskiej elektrowni jądrowej popłynie do sieci w 2036 roku.

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS
ZDJĘCIA
galeria

Jaki zawód na przyszłość? Dzień otwarty w ZSChIPS

Cukiernik, optyk, ratownik medyczny, czy klasa psychologiczno-medyczna. Przed nami egzamin ósmoklasisty, a potem wybór szkoły średniej. Zespół Szkół Chemicznych i Przemysłu Spożywczego zaprosił swoich potencjalnych, przyszłych uczniów.

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji
ZDJĘCIA
galeria

To nie rzemiosło, to sztuka. Najlepsi młodzi fryzjerzy w akcji

Magia i Fantazja – takie było hasło tegorocznej, XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu Fryzjerskiego „Najlepszy uczeń w zawodzie fryzjer”. Uczestnicy konkursu puścili wodzę fantazji i swoje wyobrażenia przełożyli na włosy modelek.

Łukowskie PEC

Brakuje milionów i nie mogą ruszyć z budową elektrociepłowni. Będzie wniosek

Łukowskie Przedsiębiorstwo Energetyki Cieplnej nie może ruszyć z budową nowej elektrociepłowni, bo oferty firm są droższe niż założony kosztorys. Miasto szuka nowych możliwości w Narodowym Funduszu Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej.

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie
(Nie)Wyparzona Gęba
film

Pisze dla innych, a teraz opowie swoją historię – Igor Jaszczuk w (Nie)Wyparzonej Gębie

Po 25 latach milczenia Igor Jaszczuk wraca na scenę – bez presji wytwórni, za to z wielką autentycznością. Jego najnowszy singiel „Baobab” to nostalgiczna podróż do czasów młodości, spotkań pod drzewem, które stało się symbolem twórczych początków. Artysta, znany jako autor hitów dla innych, zaśpiewa własnym głosem.

Aleksandra Tomczyk

Aleksandra Tomczyk zostaje w Lublinie

Chociaż od dłuższego czasu nie ma jej w składzie MKS FunFloor, to Paweł Tetelewski nie wahał się przedłużyć umowy z Aleksandrą Tomczyk. 30-letnia rozgrywająca podpisała nowy kontrakt, chociaż na razie musi skupić się na leczeniu kontuzji.

Jedną z atrakcji Dnia otwartego na Politechnice Lubelskiej był tunel aerodynamiczny
galeria

Politechnika Lubelska: Informatyka, innowacje i rekrutacja

Był tunel aerodynamiczny i programowanie robotów. Były długopisy 3D i e-oko w inżynierii. A przede wszystkim: była możliwość lepszego poznania uczelni. Jak wyglądał Dzień Otwarty na Politechnice Lubelskiej?

Inspektor Andrzej Mioduna
KADRY

Komendant Wojewódzki Policji w Lublinie ma nowego zastępcę

Inspektor Andrzej Mioduna był komendantem w Janowie Lubelskim i w Zamościu. Teraz objął stanowisko p.o. Zastępcy Komendanta Wojewódzkiego Policji w Lublinie.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium