Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

opinie

14 stycznia 2022 r.
7:24

Przegląd tygodnia. Wolisz wykrochmaloną koszulę, czy pęto kiełbasy? SONDA

Autor: Zdjęcie autora kw
20 32 A A
Tomasz Pitucha i Krzysztof Żuk
Tomasz Pitucha i Krzysztof Żuk (fot. Facebook)

Autorski przegląd wydarzeń tygodnia.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

GENESIS

Minister edukacji i nauki dr hab. prof. KUL Przemysław Czarnek (PiS) zajął trzecie miejsce w niezwykle prestiżowym ogólnopolskim konkursie „Biologiczna bzdura roku”. Dyplom uznania pan minister otrzymał za zdanie: „To są oczywiste sprawy, znane ludziom od miliardów lat”.

W uzasadnieniu werdyktu biolog ewolucyjny, dr hab. i prof. UJ Marcin Czarnołęski napisał: „Najnowsze znaleziska archeologiczne w Maroko wskazują na to, że nasz gatunek, a więc człowiek rozumny, pojawił się na Ziemi dopiero około 300 000 lat temu”.

[NIEOFICJALNIE]

W najnowszej podstawie programowej wprowadzona ma być zmiana, że ludzie opędzali się od pterodaktyli maczugami.

Skoro już jesteśmy przy panu ministrze, to bardzo się cieszymy, że pogłoskijego głuchocie były zdecydowanie przedwczesne.

Przemysław Czarnek (fot. Archiwum)

MARÉCHAL FOCH

Obraził się na nas, choć w ogóle nie wiemy dlaczego, marszałek województwa Jarosław Stawiarski (PiS). Do naszego dziennikarza, który po konferencji prasowej próbował namówić go na dodatkową wypowiedź na boku (z angielskiego: on the side), usłyszał „nie”. Bo źle o nim piszemy.

Panie Marszałku, my naprawdę próbujemy pisaćPanu dobrze, ale wydawca dał nam do roboty klawiatury, na których nie ma słów „dobry, wspaniały, najlepszy”.co mamy zrobić?

DROGOWNICTWO

W Lublinie testowana jest nowoczesna metoda zimowego remontu ulic. Na przykład na ulicy Głównej na 100 metrach drogi zmieściły się 134 łaty z „mieszanki mineralno-bitumicznej”. Ten wyczyn zaskoczył nie tylko drogowców, ale nawet samych mieszkańców.

To pierwsze efekty programu „Lubelski Łat”

BUNTOWNICY

Wkurzyli się mieszkańcy Ponikwody w Lublinie, bo Ratusz dopuścił u nich zabudowę wielorodzinną tuż obok domów jednorodzinnych. –Chcemy, żeby prezydent (Krzysztof Żuk – red.) szanował obywateli tak samo, jak deweloperów – apelują.

My też

(fot. Facebook)

WEEKENDOWY SONDAŻ POLITYCZNY

Kto lepiej puszcza oko do wyborców: Krzysztof Żuk (PO) nad deską do prasowania w „Dniu koszuli”, czy może radny Tomasz Pitucha (PiS) w skarpetkach z łańcuchem kiełbasy w dniu domowego forszmaku (PiS)?

Nie bądź obojętnypokaż, czy wolisz wykrochmaloną koszulę, czy może jednak masz chrapkę na pęto kiełbasy.

Sonda: Wolisz wykrochmaloną koszulę, czy może jednak masz chrapkę na pęto kiełbasy?

Liczba głosów: 391
52.17%
Wybieram koszulę prezydenta
24.55%
Wolę kiełbasę od radnego
23.27%
Nie chodzę w koszulach, nie jem mięsa
Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 32

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Janusz_Paliwas / 14 stycznia 2022 r. o 07:48
+29
Dzięki nowemu ładowi piss oraz dzięki uprzejmości pituchy wiele Polek i Polaków mogło dziecku pokazać jak wygląda prawdziwa kiełbasa. Wolska marzeń.
Avatar
lbn / 14 stycznia 2022 r. o 07:49
+25
Palucha odejdź. Odejdź z samorządu i z polityki. Odejdź i nie wracaj. Zajmij się czymś na czym się znasz. Tylko cóż takiego by to mogło być?
Avatar
tadek68 / 14 stycznia 2022 r. o 16:19
-4
Pasowała by taka biała konopna co w plecy drapie i cała w czarnobordowe łaty jak na Gównej, za każde drzefo wycięte pod beton jedna łata..dużo łat..
Avatar
Monisia / 14 stycznia 2022 r. o 12:15
-7
Ciekawe, czy Dziad Jakubowicki prasuje też garsonki i majtasy Głównej Kadrowej?
Avatar
Monisia / 14 stycznia 2022 r. o 12:11
-7
cfelku z dewelo-ratuszowej agencji pato-pr - wiem, że to ty, śmierdzielu, zablokowałeś wątek o "starej", już nieaktualnej koncepcji K0loseun do czarnego cyrku, za którą zapłacił rathaus, ale nie chciał jej P0kazać!!! Dopiero Fundacja Wolności zmusiła tą bandę szastaczy do przestrzegania prawa. gazeta.jawnylublin.pl/sad-nakazal-prezydentowi-lublina-ujawnic-projekt-przebudowy-stadionu-zuzlowego/ To samo zresztą zrobiłaś, ścierK0, P0d tekstem o proteście przeciwko K0lejnej szyK0wanej rzezi drzew.Czy twój buracki szefunio wie, że idziesz na skróty?
Avatar
Monisia / 14 stycznia 2022 r. o 12:10
-7
hejka, sra_K_a - to znowu ja. Bierz się za trzepanie, leniwa ścierK0.
Avatar
Monisia / 14 stycznia 2022 r. o 14:58
-9
Dziad Jakubowicki ubiera się w szmaty od hugo-bossa także w domowych pieleszach Głównej Kadrowej? Co za styl! Nie mogę się doczekać na K0lejne słit-focie z łopatką w ręku albo P0pychania K0siarką w gajerku od armaniego :-O
Avatar
Monisia / 14 stycznia 2022 r. o 12:14
-9
Ciekawe, czy Dziad Jakubowicki prasuje też garsonki i majtasy Głównej Kadrowej?
Avatar
Monisia / 14 stycznia 2022 r. o 12:13
-9
To jest szczyt żenady. Ludzie, którzy rządzą tym miastem latają z kiełbachą albo udają, że prasują koszule.
 E tam - tylK0 kręcenie kiełbasą to obciach, a udawanie prasowanie K0szuli jest so K0ol, co nie, paliwacuch?
Avatar
Monisia / 14 stycznia 2022 r. o 12:13
-9
"Chcemy, żeby prezydent szanował obywateli tak samo, jak deweloperów – apelują." P0przewracało się temu "plebsowi" w głowach już K0mpletnie. PS. Trzaskaj w łapki od P0czątku, leniwy śmierdzielu.
Avatar
tadek68 / 14 stycznia 2022 r. o 16:19
-4
Pasowała by taka biała konopna co w plecy drapie i cała w czarnobordowe łaty jak na Gównej, za każde drzefo wycięte pod beton jedna łata..dużo łat..
Avatar
Monisia / 14 stycznia 2022 r. o 14:58
-9
Dziad Jakubowicki ubiera się w szmaty od hugo-bossa także w domowych pieleszach Głównej Kadrowej? Co za styl! Nie mogę się doczekać na K0lejne słit-focie z łopatką w ręku albo P0pychania K0siarką w gajerku od armaniego :-O
Avatar
stop_propagandzie / 14 stycznia 2022 r. o 13:48
-10
To jest szczyt żenady. Ludzie, którzy rządzą tym miastem latają z kiełbachą albo udają, że prasują koszule.
Avatar
stop_propagandzie / 14 stycznia 2022 r. o 13:48
-13
Ciekawe, czy Dziad Jakubowicki prasuje też garsonki i majtasy Głównej Kadrowej?
 Nie prasuje. Widać, że to zdjęcie jest udawane. Typowa dla Żuka ściema i działania pozorowane.
Avatar
Monisia / 14 stycznia 2022 r. o 12:57
-20
sra_K_a, cfelku z dewelo-ratuszowej agencji pato-pr - wiem, że to ty, śmierdzielu, zablokowałeś wątek o "starej", już nieaktualnej koncepcji K0loseun do czarnego cyrku, za którą zapłacił rathaus, ale nie chciał jej P0kazać!!! Dopiero Fundacja Wolności zmusiła tą bandę szastaczy do przestrzegania prawa. gazeta.jawnylublin.pl/sad-nakazal-prezydentowi-lublina-ujawnic-projekt-przebudowy-stadionu-zuzlowego/ To samo zresztą zrobiłaś, ścierK0, P0d tekstem o proteście przeciwko K0lejnej szyK0wanej rzezi drzew.
Avatar
Monisia / 14 stycznia 2022 r. o 12:56
-16
To jest szczyt żenady. Ludzie, którzy rządzą tym miastem latają z kiełbachą albo udają, że prasują koszule.
 E tam - tylK0 kręcenie kiełbasą to obciach, a udawanie prasowanie K0szuli jest so K0ol, co nie, paliwacuch? Ale przyznaj się, sra_K_a, leci ci ślinka na kiełbachę ukręconą przez Pitucha. Nie samymi kebabami żyje śmierdząca trzepaczka-minusowaczka :-DDD
Avatar
Monisia / 14 stycznia 2022 r. o 12:54
-19
"Chcemy, żeby prezydent szanował obywateli tak samo, jak deweloperów – apelują." P0przewracało się temu "plebsowi" w głowach już K0mpletnie. PS. Trzaskaj w łapki od P0czątku, leniwy śmierdzielu.
Avatar
Monisia / 14 stycznia 2022 r. o 12:53
-19
"Chcemy, żeby prezydent szanował obywateli tak samo, jak deweloperów – apelują." P0przewracało się temu "plebsowi" w głowach już K0mpletnie. PS. Trzaskaj w łapki od P0czątku, leniwy śmierdzielu.
Avatar
Monisia / 14 stycznia 2022 r. o 12:52
-20
Ciekawe, czy Dziad Jakubowicki prasuje też garsonki i majtasy Głównej Kadrowej?
Nie prasuje. Widać, że to zdjęcie jest udawane. Typowa dla Żuka ściema i działania pozorowane.
 Obstawiam, że Jaśnie Państwo obsługiwane jest przez służbę domową - niewykluczone że z UKR.
Avatar
stop_propagandzie / 14 stycznia 2022 r. o 12:30
-24
Ciekawe, czy Dziad Jakubowicki prasuje też garsonki i majtasy Głównej Kadrowej?
 Nie prasuje. Widać, że to zdjęcie jest udawane. Typowa dla Żuka ściema i działania pozorowane.
Zobacz wszystkie komentarze 32

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Ministerstwo Edukacji i Nauki podaje termin powrotu uczniów do szkół. Najmłodsi też zdalnie?

Ministerstwo Edukacji i Nauki podaje termin powrotu uczniów do szkół. Najmłodsi też zdalnie?

Ostatniego dnia lutego jest powrót do nauki stacjonarnej we wszystkich typach szkół; nie zakładamy innego wariantu - powiedział w czwartek wiceminister edukacji i nauki Tomasz Rzymkowski. Nie przewidujemy możliwości zamknięcia przedszkoli ani klas od 1 do 4 - dodał.

Kiedy Dentysta Przyjmie Bez Kolejki

Kiedy Dentysta Przyjmie Bez Kolejki

W jakich sytuacjach wejdziemy do stomatologa poza kolejnością. Co zrobić w przypadku bólu zęba. Sprawdź, kiedy masz prawo do natychmiastowej wizyty!

Sportowiec 2021 roku: Cztery piłkarki MKS FunFloor Perła w grze o tytuł

Sportowiec 2021 roku: Cztery piłkarki MKS FunFloor Perła w grze o tytuł

Joanna Szarawaga, Weronika Gawlik, Kinga Achruk i Romana Roszak są nominowane w plebiscycie na Sportowca Roku 2021.

Puławy: Do urzędników pojedziemy windą

Puławy: Do urzędników pojedziemy windą

Budynek Urzędu Miasta w Puławach, mimo ostatnich inwestycji w poprawę jego dostępności przez osoby niepełnosprawne, wciąż nie jest łatwo dostępny dla osób mających problemy z poruszaniem się. Urzędnicy chcą dobudować zewnętrzną windę. Jej projekt ma kosztować ok. 50 tys. zł.

Zamykają sklep z tanią odzieżą, bo dobiły ich rachunki za prąd i ogrzewanie
Rozmowa

Zamykają sklep z tanią odzieżą, bo dobiły ich rachunki za prąd i ogrzewanie

– Nie jesteśmy już w stanie płacić rachunków, nie sięgając do własnych oszczędności. Rachunki za prąd i ogrzewanie – już za grudzień – są wyższe o około 50 proc. od tych w listopadzie, a to przecież nie koniec podwyżek – Rozmowa z Sylwestrem Iżowskim, współwłaścicielem sklepu z używaną odzieżą „Różana szafa” w Lublinie.

Od niemal roku walczą z plagą pluskiew. Czy problem uda się rozwiązać?
Reportaż Uwagi! TVN
film

Od niemal roku walczą z plagą pluskiew. Czy problem uda się rozwiązać?

- Wszystkie ubrania i pościel muszę dzień w dzień gotować w 90 stopniach, by zabić ich jaja, bądź żywego intruza – skarży się pani Małgorzata. Kobieta od blisko roku walczy z plagą pluskiew w jednej z łódzkich kamienic. Bezskutecznie. Od blisko roku sen z powiek kobiety i kilku jej sąsiadów spędza walka z plagą pluskiew.

"Anna & Anna" - koncert w puławskim Domu Chemika
18 lutego 2022, 19:00

"Anna & Anna" - koncert w puławskim Domu Chemika

W piątek, 18 lutego o godz. 19 w Domu Chemika w Puławach (ul. Wojska Polskiego 4) odbędzie się fabularyzowany koncert "Anna & Anna" poświęcony twórczości Anny German i Anny Jantar.

Lublin wyludnia się w galopującym tempie. Zaskakujące prognozy Ratusza
Pierwsza strona Dziennika

Lublin wyludnia się w galopującym tempie. Zaskakujące prognozy Ratusza

W zeszłym roku ubyło ponad 3200 zameldowanych mieszkańców. Chociaż miasto się kurczy, to jego władze bronią optymistycznego założenia, że mieszkańców będzie przybywać. Właśnie tym argumentem tłumaczyły przeznaczanie nowych terenów pod budownictwo.

Od dziś znowu lekcje z domu

Od dziś znowu lekcje z domu

Od dziś uczniowie starszych klas podstawówek oraz szkół ponadpodstawowych uczą się zdalnie. Do szkolnych ławek wrócą dopiero po feriach.

Muzeum wypożyczyło eksponat. Został zezłomowany

Muzeum wypożyczyło eksponat. Został zezłomowany

Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie straciło jeden ze swoich eksponatów – ciężarówkę Star 660, która w przeszłości pracowała przy obsłudze lotniska. Pojazd po wypożyczeniu miał wrócić na miejsce, ale tak się nie stało. Człowiek, który przed laty zawarł umowę z muzeum twierdzi, że samochód został już zezłomowany.

Znakomity mecz lubelskich koszykarek we Francji. Pszczółka Polski Cukier w czołowej "ósemce" EuroCup

Znakomity mecz lubelskich koszykarek we Francji. Pszczółka Polski Cukier w czołowej "ósemce" EuroCup

Po raz kolejny w tym sezonie koszykarki Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin pokazały, jak mocnym są zespołem, kiedy czują na sobie presję. Zielono-białe nie tylko odrobiły straty z pierwszego spotkania 1/8 finału EuroCup z Villeneuve d’Ascq LM, ale kompletnie rozbiły rywala z Francji 85:59. I to na jego parkiecie. Awansu do „ósemki” nikt im już nie odbierze

Ruszyły kontrole cen w sklepach. Będzie taniej? Na razie jest coraz drożej

Ruszyły kontrole cen w sklepach. Będzie taniej? Na razie jest coraz drożej

Rozpoczęły się zapowiadane kontrole cen na sklepowych półkach. Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów ma sprawdzać, czy handlowcy zareagują na obniżkę VAT. Grozi karami dla tych, którzy cen nie obniżą. Na razie niektóre produkty zdrożały.

Olga Bończyk na Dzień Kobiet w Nałęczowie
6 marca 2022, 19:00

Olga Bończyk na Dzień Kobiet w Nałęczowie

6 marca o godz. 19 w Nałęczowskim Ośrodku Kultury wystąpi Olga Bończyk z zespołem.

Wisła Puławy – Pilica Białobrzegi 6:0. Drugi sparing na szóstkę

Wisła Puławy – Pilica Białobrzegi 6:0. Drugi sparing na szóstkę

Po sobotniej porażce w Kielcach Wisła Puławy spisała się dużo lepiej w środowym sparingu z Pilicą Białobrzegi. Rywal tym razem był jednak mniej wymagający i Duma Powiśla rozbiła ostatecznie trzecioligowca 6:0.

Mogłeś odpowiedzieć dobrze, ale i tak nie zdałeś. Tak wyglądał egzamin na prawo jazdy

Mogłeś odpowiedzieć dobrze, ale i tak nie zdałeś. Tak wyglądał egzamin na prawo jazdy

Zamieszanie z egzaminami na prawo jazdy. Do zestawu pytań zostało włączonych osiem błędnych. Ministerstwo szuka odpowiedzialnych za to urzędników, a Wojewódzkie Ośrodki Ruchu Drogowego sprawdzają czy ci co 24 stycznia nie zdali egzaminu, oblali go słusznie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium