Na wielkanocnym stole pięknie zaprezentują się hiacynty, tulipany, narcyzy i szafirki. – Do dekoracji możemy też wykorzystać gałązki wierzby, bukszpanu, owsa i żyta. Świetnym pomysłem są również gałązki roślin owocowych, a także magnolia, forsycja i brzoza – podpowiada Agnieszka Prokop, właścicielka kwiaciarni Zielony Zakątek.
Do dekoracji warto wybrać nowoczesne i oryginalne materiały. – Dzięki nim stworzymy nietypowe kompozycje. Polecam np. elementy drutów, blachy, metali, a także naczynia o nietypowych kształtach – mówi Prokop. – Bardzo modne są także wielkanocne dekoracje z ceramiki m.in. zajączki, kokoszki i baranki. Oryginalny efekt uzyskamy jeśli np. wykorzystamy cebulki kwiatów czy pokruszone skorupki jajek. Bardzo ładnie będą także wyglądać gałązki z małymi budkami dla ptaków, piórka czy miniaturki ptaków i jajek.
Wielkanocne aranżacje mają być lekkie, radosne i odzwierciedlać budzącą się do życia przyrodę. Dlatego najlepiej postawić na ozdoby wykonane z naturalnych materiałów, a zrezygnować z tych sztucznych, plastikowych. – Dotyczy to także palm wielkanocnych, które też mogą być wykorzystane jako świąteczna dekoracja – radzi Prokop. – Jest wielki powrót do sztuki ludowej i palm robionych ręcznie. Takie są np. palmy kurpiowskie, które są dużo piękniejsze niż te sprzedawane w supermarketach, często sprowadzane z Chin.