Nadmierny apetyt może świadczyć o poważnych zaburzeniach metabolicznych lub hormonalnych, dlatego nie należy lekceważyć tych sygnałów. Dodatkowo niepohamowana chęć na jedzenie, będzie przyczyniać się do szybkiego przyrostu masy ciała. Jakie mogą być przyczyny i jak zapanować nad nadmiernym apetytem?
Nadmierny apetyt – co to takiego?
Uczucie głodu jest naturalnym zjawiskiem fizjologicznym. Przyjmowanie pożywienia jest regulowane hormonalnie przez ośrodek głodu i sytości. Hormon głodu, czyli grelina jest wydzielany przez komórki okładzinowe żołądka i jest to sygnał gotowości do przyjęcia posiłku. Z kolei leptyna jest tzw. hormonem sytości i informuje mózg o tym, że potrzeba łaknienia została zaspokojona. Zbyt długi przerwy pomiędzy posiłkami będą wpływać na powstawanie wzmożonego uczucia głodu i wówczas zwykle dochodzi do nadmiaru spożytych pokarmów.
Już od najmłodszych lat negowane są intuicyjne zachowania u dzieci związane np. z unikaniem niektórych potraw, czy produktów lub niedokończenie przygotowanego posiłku. Może to wpływać na budowanie u młodego człowieka złych relacji z jedzeniem, co będzie w przyszłości przekładać się na zaburzenia odżywiania. Z drugiej strony dziecko jest bardzo chwalone, kiedy je większe porcje. Rodzice cieszą się wówczas, że ich pociecha ma apetyt. Czy rzeczywiście zwiększone łaknienie powinno dawać powody do radości?
Jak należy rozumieć nadmierny apetyt? Jest to przyjmowanie większej ilości pożywienia, niż wynika to z indywidualnego zapotrzebowania. Podstawową przemianę materii można łatwo wyliczyć, stosując kalkulator kalorii.
Przyczyny nadmiernego apetytu
Przyczyn nadmiernego apetytu może być wiele, jednak najczęściej jest to nieprawidłowo zbilansowana dieta, która powoduje niedobory składników odżywczych. Należy podkreślić, że mimo wysokiego spożycia kalorii dieta może nie dostarczać odpowiedniej ilości np. białka, witamin, czy poszczególnych składników mineralnych.
U wielu osób występują zaburzenia odżywiania, jednak nie ma to żadnego związku z apetytem. Traktowanie jedzenia jako nagrody, pocieszenia lub sposób na rozładowanie emocji prowadzi donikąd. Zwykle są to niezdrowe produkty typu fast food, słodkie lub słone przekąski. W napadzie osoba potrafi zjeść w szybkim tempie bardzo dużą ilość kalorii, po czym odczuwa dyskomfort ze strony przewodu pokarmowego.
Nieprawidłowe nawyki żywieniowe, a wzmożony apetyt
- Brak regularnych posiłków wpływa na nadmierne łaknienie. Zbyt długie przerwy między posiłkami nie są wskazane, szczególnie u osób z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej. Przed wyjściem z domu należy zjeść sycące śniadanie, a do pracy lub szkoły zabrać niewielki posiłek np. kanapka, sałatka lub zadbać o zdrową przekąskę.
- Niewystarczająca ilość białka w diecie będzie powodować zwiększone łaknienie. Proteiny są makroskładnikiem, który trawiony jest najdłużej, dlatego jego tempo opróżniania żołądka zostanie wydłużone.
- Zbyt mała ilość błonnika pokarmowego, będzie wpływać na brak sytości po posiłku. Frakcja nierozpuszczalna ma właściwości żelujące, wypełnia treść żołądkową i daje wrażenie, że jesteśmy najedzeni. Dlatego należy dodawać warzywa do każdego posiłku i stosować owoce jako zdrową przekąskę.
- Nadmierna ilość cukrów prostych w diecie, to kolejny przyczyna powstawania nagłego uczucia głodu. Wysoki indeks glikemiczny niektórych produktów węglowodanowych będzie wpływał na szybki wzrost stężenia glukozy we krwi, wobec czego dochodzi do sekrecji dużej ilości insuliny, która ma na zadanie rozdystrybuować cukier do komórek. Gwałtowne obniżenie poziomu cukru będzie dawać sygnał do przyjęcia pożywienia. Należy wyeliminować z diety słodycze, słone przekąski oraz produkty z mąki oczyszczonej m.in. białe pieczywo, makarony i inne produkty mączne.
- Niewystarczające nawodnienie organizmu i uczucie pragnienia, często jest mylone z głodem. Do picia najlepiej stosować wodę mineralną, herbaty ziołowe, a unikać słodkich napojów gazowanych, nektarów i soków owocowych.