Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły zewnętrzne

14 czerwca 2024 r.
10:22

Niezbędne wyposażenie w małej gastronomii

0 A A

Prowadzenie biznesu, jakim niewątpliwie jest mała gastronomia, potrzebuje odpowiedniego podejścia, pomysłu, czy wyposażenia. Dzisiaj zajmiemy się właśnie tą ostatnią kwestią. Każda gastronomia, zarówno mniejsza, jak i większa musi posiadać odpowiednie wyposażenie. Do takiego zalicza się wiele przedmiotów. Jeżeli chcesz poznać szczegóły, przeczytaj poradnik!

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wyposażenie małej gastronomii

Wiele osób, chciałoby spróbować swoich sił w prowadzeniu gastronomii. Czasami jednak rzucanie się na głęboką wodę, bez odpowiedniej wiedzy, może przysporzyć problemów. Jeżeli zastanawiasz się nad podobną kwestią, musisz wiedzieć kilka rzeczy. Jedną z głównych jest wyposażenie małej gastronomii.

Najpierw należy zastanowić się nad powierzchnią roboczą. Niezbędne będą blaty robocze. Ich funkcje mogą pełnić np. różnego rodzaju stoły. Często na rynku można znaleźć modele, wyposażone w dodatkowe blaty pod spodem. Dzięki temu można w prosty sposób zagospodarować wolne miejsce pod stołem, co w przypadku niewielkiego lokalu może być bardzo pomocne. Kolejną opcją, jest wybór zamykanych szafek. Takowe, świetnie sprawdzą się, jeżeli zostaną umiejscowione nad stołami roboczymi.

Następną niezbędną rzeczą jest miejsce do mycia. Jedno do mycia żywności, przed rozpoczęciem jego obróbki, inne do mycia naczyń. W pierwszym przypadku dobrze sprawdzić może się stół ze zlewem, natomiast w drugim przypadku poza kolejnym stołem ze zlewem, wydajna zmywarka.

Idąc za ciosem, czas zastanowić się nad miejscem do przechowywania żywności i naczyń. Niezastąpione w takim przypadku będą regały, z których w prosty sposób będzie można wyjmować i odkładać niezbędny asortyment. Odnośnie żywności nie będzie tak prosto. Potrzebne jest miejsce, gdzie będzie zapewniona niższa temperatura. Można zatem rozglądnąć się za szafą chłodniczą, stołem chłodniczym, czy schładzarką szokową i nie tylko. Np. podstawy chłodnicze będą bardzo dobrym wyborem na początek. Dlaczego? Otóż dlatego, iż na nich można ustawić w formie nastawnej inne sprzęty. Do takich zaliczają się np. kuchenki, grille, czy płyty do smażenia.

W małej gastronomii nie może zabraknąć kuchenki. Do wyboru jest gazowa, bądź indukcyjna. Rodzaj jak i wielkość kuchenki warto wybierać odnośnie tego jak duży lokal chcemy prowadzić.

Oczywiście ze sprzętu można postawić także na blendery, mikrofale, miksery i wiele innych sprzętów elektronicznych. Nie można również nie wspomnieć o odpowiedniej wentylacji. Warto wybrać dobrej jakości okap, który dodatkowo będzie wyposażony w system przeciwpożarowy.

 

opakowania do gastronomii

Naczynia i nie tylko

Odhaczone mamy całkowicie podstawowe i najważniejsze rzeczy, które powinny znaleźć się w małej gastronomii. Czas jednak zająć się rzeczami drobniejszymi. Do takich niewątpliwie zaliczają się naczynia itp.

Oczywiście w każdej gastronomii nie może zabraknąć garnków. Przecież w czymś trzeba gotować, zatem są one niezbędne. Najlepiej wybrać garnki gastronomiczne. Kolejno, niezbędne będą patelnie. Najlepiej, aby znajdowało się ich kilka w kuchni.

Czas zająć się naczyniami, z których klienci będą spożywali posiłki. Niezbędne będą talerze i sztućce. Jeżeli chcesz iść z duchem czasu, warto zastanowić się nad ekologicznym rozwiązaniem tego typu asortymentu. Jest to bardzo dobry krok i być może reklama dla Twojej firmy.

Opakowania jednorazowe dla gastronomii

Przez ostatnie czasy, wiele gastronomii działało na zasadzie wydawania posiłków na wynos. Aktualnie, nadal ludzie lubią taką formę zakupów jedzenia. Z racji tego, warto pomyśleć nad wprowadzeniem opakowań gastronomicznych. Poniżej dowiesz się jakie rodzaje opakowań możesz wybrać!

Opakowania gastronomiczne - rodzaje

Mamy to szczęście, że istnieje naprawdę wiele rodzajów opakowań jednorazowych, zatem jest z czego wybierać.

  1. Pudełka - Dobrym przykładem będą pudełka na pizzę. Każdy z nas na pewno kojarzy takie pudełko. Jest płaskie i wykonane z kartonu. Plusem takiego rozwiązania jest aspekt ekologiczny danego pudełka. Innym rozwiązaniem, które wiele osób zna, jest pudełko styropianowe zamykane. Ten rodzaj opakowania, charakteryzuje się naprawdę dobrą szczelnością i utrzymaniem ciepła. Istnieją również plastikowe odpowiedniki omawianych pudełek zamykanych.
  2. Talerzyki, tacki i inne - Kolejny niezbędny asortyment. Omawiane talerzyki i tacki bez problemu można znaleźć w wersji papierowej, styropianowej, czy chociażby plastikowej.
  3. Opakowania przeznaczone dla dań typu Fast Food - Znamy je wszyscy. Są to kubełki, kartonowe pudełka, czy opakowania na frytki. Bardzo często występują one w formie papierowej, zatem uwzględniony jest tutaj aspekt ekologiczny.
  4. Kubki - Małe jednorazowe kubeczki mogą być również potrzebne w gastronomii. Znaleźć je można najczęściej wykonane z plastiku, aczkolwiek istnieją również opcje ekologiczne.

Nie można także nie wspomnieć coś na temat jednorazowych sztućców, które warto dokładać do zamówień. Klient na pewno doceni taki gest.

Ekologiczne rozwiązania opakowań jednorazowych, np. z trzciny cukrowej

Zarówno dobrą reklamą dla firmy, jak i uczynkiem dla świata będzie wybór opcji ekologicznej omawianych jednorazowych opakowań i nie tylko. Okazuje się, że nie ma aktualnie większego problemu z wyborem takiego asortymentu. Na rynku można znaleźć z łatwością pojemniki, talerzyki, pudełka, sztućce i wszystkie inne wymienione rodzaje opakowań. Wykonuje się je np. z kartonu, papieru, czy drewna (w przypadku sztućców). Istnieją nawet ekologiczne opakowania jednorazowe dla gastronomii, które wykonuje się z trzciny cukrowej, czy PCA, czyli poliaktydu! Jest to w pełni biodegradowalny polimer. Produkuje się go z surowców odnawialnych, np. skrobi kukurydzianej.

Warto wiedzieć, że postawienie na ekologiczne opakowania wiąże się także z innymi atutami. Do takich należy brak toksyczności, właściwości hipoalergiczne, i oczywiście biodegradowalność.

Postawienie na takie rozwiązanie może także zrobić dobrą reklamę dla naszej firmy. Aktualnie ekologia jest w modzie, zatem wiele osób doceni zapewne nasze posunięcie.

Na koniec warto wspomnieć, że na wielu opakowaniach, od papierowych toreb, aż po plastikowe kubki, można umieścić logo swojej firmy i nie tylko. Co za tym idzie, zastosowanie jednorazowych opakowań w gastronomii może być świetną reklamą! Tym bardziej jeżeli postawi się na rozwiązania ekologiczne!

Podsumowanie

Wyposażenie małej gastronomii, nie różni się wiele od jej większych odpowiedników. Kluczem do sukcesu jest odpowiednie podejście do tematu i postawienie na odpowiedni asortyment. Warto rozważyć również wprowadzenie opakowań jednorazowych, które mogą być bardzo pomocne w przypadku sprzedaży jedzenia na wynos, jak również mogą być rewelacyjną reklamą dla firmy!

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Oskarżony nie był obecny na ogłoszeniu wyroku

Potrącił policjanta i uciekał przez całe miasto. Dzisiaj kibol usłyszał wyrok

Jechał samochodem, biegł i przepłynął rzekę. Wszystko po to, aby uciec przed wymiarem sprawiedliwości. W tle sprawy porachunki kibiców Motoru Lublin.

Po porażce z Ostrovią Ostrów Wielkopolski i Górnikiem Zabrze puławscy liczą, że ich drużyna w końcu wywalczy komplet punktów

Azoty Puławy kontra Gwardia Opole. Chcą w końcu wygrać u siebie

Rywalem Azotów Puławy będzie COROTOP Gwardia Opole. Środowe spotkanie w hali przy ul. Lubelskiej rozpocznie się o godzinie 18. Będzie to mecz drugiej kolejki rundy rewanżowej.

Trzy starsze panie zginęły w wypadku. Ruszył proces kierowców

Trzy starsze panie zginęły w wypadku. Ruszył proces kierowców

Koleżanki Wanda, Janina i Teresa z Poniatowej zginęły w sierpniu ubiegłego roku w wypadku samochodowym w Chodlu. W opolskim sądzie ruszył proces dwóch oskarżonych kierowców.

Policja w okresie przedświątecznym. Więcej patroli i walka z wakatami?
film

Policja w okresie przedświątecznym. Więcej patroli i walka z wakatami?

Okres przedświąteczny to czas wzmożonej pracy dla policji. Większy ruch na drogach, tłumy w galeriach handlowych i ryzyko kradzieży to wyzwania, z którymi mierzą się funkcjonariusze. Rzecznik Komendy Wojewódzkiej Policji w Lublinie opowiada o planach na najbliższe tygodnie.

Radosław Muszyński prowadził Lewart od 27 września do 10 grudnia

Lewart Lubartów znowu zmienia trenera

Niespodziewane wieści z Lubartowa. Tamtejszy Lewart zdecydował się na kolejną zmianę trenera. Sezon na ławce rozpoczynał Grzegorz Białek, który wywalczył z drużyną awans do III ligi. Rundę kończył za to Radosław Muszyński. We wtorek działacze ekipy beniaminka poinformowali jednak, że zdecydowali się podziękować szkoleniowcowi.

Lublin w klimacie Bożego Narodzenia
ZDJĘCIA
galeria

Lublin w klimacie Bożego Narodzenia

Gdy dzień staje się coraz krótszy i chłodniejszy, Lublin ubiera się w iluminację, tworząc wyjątkowy klimat w całym mieście. Od Bramy Krakowskiej po Centrum Spotkania Kultur – każdy zakątek emanuje magią Bożego Narodzenia.

Sergi Samper na razie ma kontrakt z Motorem do końca sezonu 24/25

Sergi Samper na dłużej w Motorze Lublin? „Dobrze się tutaj czuję”

Ten transfer był hitem letniego okienka transferowego w PKO BP Ekstraklasie. Do Motoru Lublin dołączył Sergi Samper, były zawodnik FC Barcelony i kolega klubowy Leo Messiego, który w karierze cieszył się z: mistrzostwa Hiszpanii, Superpucharu Hiszpanii, tytułu Klubowych Mistrzów Świata, a wygrywał też Ligę Mistrzów. Jego umowa obowiązuje do końca sezonu 24/25. A czy jest szansa, że zostanie w drużynie na dłużej?

ME w pływaniu: Medal i finał, czyli świetny dzień Kacpra Stokowskiego z AZS UMCS Lublin

ME w pływaniu: Medal i finał, czyli świetny dzień Kacpra Stokowskiego z AZS UMCS Lublin

To się nazywa udane otwarcie zawodów. Pierwszego dnia mistrzostw Europy na krótkim basenie, które wystartowały w Budapeszcie mnóstwo powodów do radości miał Kacper Stokowski. Pływak AZS UMCS Lublin najpierw awansował do finału na 100 metrów stylem grzbietowym. Niedługo później wraz ze sztafetą 4x100 metrów stylem dowolnym wywalczył brązowy medal.

Terapia z Dr Misio
koncert
20 grudnia 2024, 18:00

Terapia z Dr Misio

Dr Misio, to rock’n’rollowa ekipa grająca ostrego rocka pod wodzą niesamowitego Arka Jakubika – jednego z najbardziej rozpoznawalnych polskich aktorów oraz scenarzysty, znanego m.in. z ról w filmach Wojtka Smarzowskiego („Wesele”, „Dom zły”, „Drogówka”, „Wołyń”, „Kler”). Już 20 grudnia (piątek) w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt Dr Misio pokaże Wam co to znaczy rock’n’roll.

Kluby Płomyków: nowe świetlice dla podopiecznych lubelskiego szpitala dziecięcego
DLA PACJENTÓW
galeria

Kluby Płomyków: nowe świetlice dla podopiecznych lubelskiego szpitala dziecięcego

Dziś (10 grudnia) na Oddziale Ortopedycznym Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Lublinie otwarto dwie wyjątkowe świetlice: „salę morską” i „salę leśną”. To miejsca, w których mali pacjenci mogą bawić się i integrować z rówieśnikami, znajdując emocjonalne wsparcie w procesie leczenia.

Całoroczne domki mobilne - nowy trend jako alternatywa dla mieszkania w bloku

Całoroczne domki mobilne - nowy trend jako alternatywa dla mieszkania w bloku

W ostatnich latach obserwujemy fascynujący trend w branży mieszkaniowej - rosnącą popularność całorocznych domków mobilnych. Te innowacyjne konstrukcje łączą w sobie zalety tradycyjnego domu z elastycznością i swobodą, jakiej nie zapewni żadne mieszkanie w bloku. Czym właściwie są całoroczne domki mobilne? To kompaktowe, przenośne jednostki mieszkalne, zaprojektowane z myślą o komfortowym użytkowaniu przez cały rok, niezależnie od warunków pogodowych. Doskonałym przykładem są domki mobilne od firmy Mobildom, które łączą w sobie skandynawską jakość wykonania z polską myślą techniczną

Pamiątki z prywatnego archiwum Krzysztofa Cugowskiego
DO ZOBACZENIA
19 grudnia 2024, 18:00

Pamiątki z prywatnego archiwum Krzysztofa Cugowskiego

19 grudnia o godz. 18 w Klubie Muzycznym CSK odbędzie się spotkanie z Krzysztofem Cugowskim. Pretekstem do spotkania będzie otwarcie ekspozycji pamiątek z prywatnego archiwum artysty.

Świąteczne upominki dla samotnych. Ostatnie dni zbiórki
WSPARCIE

Świąteczne upominki dla samotnych. Ostatnie dni zbiórki

W Puławach mieszka ponad setka starszych, ubogich i samotnych osób, dla których święta nie są najszczęśliwszym okresem w roku. Żeby dać im chociaż niewielki powód do uśmiechu, zainicjowana została zbiórka świątecznych podarunków. Akcja trwa do końca tygodnia.

Waterjet vs. inne metody cięcia – kiedy warto wybrać wycinarkę wodną?

Waterjet vs. inne metody cięcia – kiedy warto wybrać wycinarkę wodną?

Cięcie wodą, znane jako technologia waterjet, to jedna z najbardziej uniwersalnych i zaawansowanych metod obróbki materiałów. Zastosowanie tej technologii pozwala osiągnąć wysoką precyzję i czystość krawędzi przy jednoczesnym minimalizowaniu strat materiału. Jednak wybór waterjeta wymaga zrozumienia jego zalet w kontekście alternatywnych metod, takich jak cięcie laserowe, plazmowe czy mechaniczne.

Lex deweloper umożliwi budowę osiedla na ul. Wojciechowskiej? W planach ponad 600 mieszkań
LUBLIN

Lex deweloper umożliwi budowę osiedla na ul. Wojciechowskiej? W planach ponad 600 mieszkań

Właściciel działki przy ul. Wojciechowskiej 42b w Lublinie planuje budowę ośmiu bloków mieszkalnych, w których miałoby powstać ponad 600 mieszkań. To wymaga jednak zgody miejskich radnych na wykorzystanie przepisów tzw. „lex deweloper”.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium