Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

28 maja 2022 r.
15:23

Domowa golonka na kilka sposobów. Przepisy

14 2 A A
(fot. Maciej Kaczanowski)

Przed wojną podawano ją na puree z grochu. Po wojnie rozsławił ją w Lublinie Kazimierz Grześkowiak, autor słynnego przeboju „Chłop żywemu nie przepuści”. Golonka cały czas jest na topie. Dobrą golonkę spotkacie w kilku restauracjach Lublina i regionu. Ale równie dobrą da się przyrządzić w domu. Oto nasze propozycje

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Golonka była żelazną pozycją w karcie w czasach PRL. Warto pamiętać, że kuchnia tamtego czasu reprezentowała wysoki poziom. Za sterami najlepszych restauracji Lublina i regionu stali wybitni szefowie kuchni, którzy często terminowali u przedwojennych kucharzy.

Opowiadał mi Kazimierz Mirosław, nestor lubelskich szefów kuchni, że dania podawane w restauracjach hotelu „Europa” i „Grand Hotelu” reprezentowały absolutnie europejski poziom. Do dziś pamiętam, jak mistrz wyciągnął z bibliotecznej półki reprint słynnej książki „Compendium ferculorum” i powiedział: „To jest moja najlepsza książka z przepisami”. A było to w czasie, kiedy nikomu nie śniło się o wilanowskim wydaniu tego arcydzieła, przygotowanym przez prof. Jarosława Domanowskiego z UMK w Toruniu.

A wracając do golonki: opowiadał mi Piotr Wysocki, znakomity aktor Teatru Osterwy, że wraz ze scenicznymi kolegami – Janem Machulskim i Stanisławem Mikulskim – wyprawiali się w Lublinie na dobrą golonkę. Obowiązkowo z wody, z dodatkiem zasmażanej kapusty. Z wody, bo to golonka gotowana w warzywach była najbardziej popularna. Dziś na pierwszym planie jest golonka zapiekana, pokryta chrupiącą skórką.

Gdzie na golonkę?

W Lublinie najbardziej smakuje mi golonka w Grill Barze przy Witosa, gdzie szef Sławek Wołoszyn zaopatruje się w mięso w małych sklepach rzemieślniczych, po mistrzowsku marynuje golonki i po mistrzowsku przyrządza je na grillu opalanym drewnem.

Zawsze polecam także golonkę w ormiańskim barze „Anuszik” na Czechowie. Gospodarz, pan Gagik, również przygotowuje ją na grillu opalanym drewnem. Jego golonki mają dwa plusy. Po pierwsze marynata z użyciem ormiańskich ziół. Po drugie: do golonki podawane są świetne marynowane warzywa i warzywa z grilla. Trzecie pewne miejsce na kulinarnej mapie Lublina to restauracja „Przystań”, gdzie kucharze przyrządzają je według najlepszych powojennych receptur.

A co z golonkami w regionie? Tu wzorcem jest golonka podawana w Zajeździe Marta w Pułankowicach, rozsławiona na całą Polskę przez Piotra Bikonta i Roberta Makłowicza. Obaj panowie zachwycali się doskonale wypieczoną skórką i soczystym wnętrzem. Sekretem tej dobroci jest specjalna marynata, składająca się z posiekanych warzyw.

– Po dokładnym oczyszczeniu golonki wrzucamy na 24 godziny do zalewy z solanki, do której wkładamy także warzywa: seler, por, cebulę, listek laurowy i ziele. Mięso kruszeje, przechodzi smakiem warzyw i przypraw – mówi Stanisław Stelmach, właściciel Zajazdu Marta w Pułankowicach.

Doskonałe golonki zjecie w „Zajeździe przy kominku” w Pikulach koło Janowa Lubelskiego, które najpierw długo gotują się w warzywach, następnie pieką się na grillu opalanym drewnem. Trzecie golonkowe miejsce to restauracja pana Czernieca w Wojciechowie, gdzie do doznań smakowych dochodzi atmosfera miejsca. Po tych sześciu dobrych adresach czas na przepisy, które pozwolą wam przygotować nie gorszą golonkę.

Golonka a'la Grześkowiak

Składniki: 4 golonki z kością, marchewka, pietruszka, por, seler, przypalona cebula, ziele angielskie, listek laurowy, sól do marynaty, kawałek imbiru, 100 g spirytusu, 3 łyżki sosu sojowego, łyżka cukru.

Wykonanie: sól do marynaty rozpuścić w 3 litrach wody według przepisu. Zalać golonki, odstawić na 2 dni. Wyjąć, wypłukać, przełożyć do rondla, dodać warzywa, imbir, listek i ziele.

Nie solić!

Zalać zimną wodą, dodać spirytus i gotować 3 godziny. Pod koniec gotowania doprawić sosem sojowym i cukrem. Podawać z ziemniakami i ostrymi piklami.

Golonka w piwie

Składniki: 4 golonki, 4 szklanki jasnego piwa, 4 cebule, 2 łyżki tłuczonego jałowca, sól, pieprz, olej.

Wykonanie: natrzeć golonki ulubionymi przyprawami i odstawić do lodówki na noc. Im więcej przypraw, tym lepiej. Następnego dnia golonki należy na chrupiąco obsmażyć na oleju z dodatkiem cebuli, zalać piwem i dusić do miękkości, aż mięso będzie odchodzić od kości. Podawać z puree grochowym.

Jak go zrobić? Namoczyć groch. Ugotować do miękkości. Odcedzić, zostawić wywar, groch zmiksować. Na rozgrzanej patelni z tłuszczem usmażyć pokrojoną cebulę i czosnek, dodać mąkę. Gdy się zarumieni, podlać wywarem z grochu. Po kilku minutach dodać zmiksowany groch, zaprawić śmietaną. Dodać kminek, majeranek i sól.

Golonka z Głuska jak za PRL

Składniki: (dla 4 osób): 4 golonki z kością, marchewka, pietruszka, por, seler, przypalona cebula, ziele angielskie, listek laurowy, sól do marynaty.

Wykonanie: 10-12 łyżek soli rozpuścić w 3 litrach wody, dodać 5-6 listków laurowych i kilka ziaren ziela angielskiego. Włożyć golonki do solanki, mają być całe zanurzone w wodzie, odstawić w zimne miejsce na co 2 dni. Następnie wyjąć mięso, wypłukać, przełożyć do rondla, dodać warzywa, listek i ziele.

Nie solić!

Zalać zimną wodą i gotować jak rosół 2-3 godziny. Podawać gorącą golonkę z pieczywem i chrzanem.

Golonka z indyka

A teraz golonka bardzo dietetyczna.

Składniki: 4 golonki z indyka, 1 skrzydełko z indyka, 2 główki czosnku, 2 cebule, 2 łyżki papryki ostrej, czarny pieprz, sól.

Wykonanie: golonki umyć, nafaszerować czosnkiem i cebulą pokrojoną w kostkę. Drugą połowę czosnku zmielić, dodać paprykę, sól, pieprz i trochę wody. Wymieszać i natrzeć golonki. Odstawić do lodówki na 1 godzinę. Przełożyć do naczynia żarodopornego wraz ze skrzydełkiem, skropić oliwą, podlać wodą. Piec w temperaturze 180° przez 2 godziny.

Zapytacie, co w garnku robi skrzydełko? Sprawia, że smak golonkę jest jeszcze lepszy, wpływa na smak sosu. Kto lubi warzywa, może do garnka wrzucić całe marchewki i pietruszki, przekrojone na pół.

Golonka pieczona w boczku

Składniki: 2 małe golonki, 20 dag plastrów wędzonego boczku, parę małych cebulek, kawałek selera, 3 marchewki, oliwa, sól.

Wykonanie: golonki zalać na noc solanką. Następnego dnia gotować godzinę. Zawinąć w plasterki boczku, posmarować oliwą, wstawić do piekarnika nagrzanego na 160 stopni Celsjusza. Piec, aż będą miękkie w środku. Warzywa pokroić na kawałki i gotować 5 minut. Na pół godziny przed końcem pieczenia otworzyć piekarnik, rozwinąć boczek, obłożyć golonki warzywami, zawinąć i dopiec.

Golonka z rożna

To golonka z Pikul. Tuż za Janowem Lubelskim w kierunku na Rzeszów. Jak ją zrobić, zdradził mi właściciel Adam Rożek.

– 4 oczyszczone golonki wrzucacie do wywaru z 2 włoszczyzn. Gotujecie 2 godziny, aż będą miękkie. Wyjmujecie, osuszacie na bibule. Smarujecie oliwą, nacieracie pieprzem i czosnkiem. Grillujecie 10 minut. Smacznego – mówił mi nieżyjący już restaurator. Została receptura, a w Pikulach dalej przyrządza się golonki wedle tej receptury.

Wydaje się, że receptura jest prosta, a jednak golonki według tego przepisu mają wyjątkowy smak. W dodatku pochodzą z regionalnych zakładów mięsnych „Matthias”, słynących z dobrego mięsa i wybitnej kaszanki.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

ChKS Chełm ponownie lepszy od PZL Leonardo Avii Świdnik

ChKS Chełm ponownie lepszy od PZL Leonardo Avii Świdnik

W trzeciej rundzie TAURON Pucharu Polski ChKS Chełm pokonał PZL Leonardo Avię Świdnik 3:0.

Dlaczego warto zainwestować w folię przeciwsłoneczną na okna – 5 najważniejszych powodów

Dlaczego warto zainwestować w folię przeciwsłoneczną na okna – 5 najważniejszych powodów

W dzisiejszych czasach rosnące koszty energii i rosnąca świadomość ekologiczna sprawiają, że firmy coraz częściej poszukują rozwiązań, które nie tylko poprawią komfort pracy, ale też pozwolą na oszczędności finansowe. Jednym z takich rozwiązań jest folia przeciwsłoneczna na okna.

Studenci medycyny KUL wyjadą na praktyki poza Lublin. Powiatowy szpital liczy na przyszłe kadry

Studenci medycyny KUL wyjadą na praktyki poza Lublin. Powiatowy szpital liczy na przyszłe kadry

KUL będzie współpracować ze szpitalem w Radzyniu Podlaskim. Studenci medycyny będą odbywać praktyki w placówce. A docelowo znajdą tam pracę.

Wojciech Stefański to jeden z kandydatów na nowego trenera Lewartu Lubartów

Kto nowym trenerem Lewartu Lubartów?

We wtorek trzecioligowiec z Lubartowa poinformował o rozstaniu z trenerem Radosławem Muszyńskim, który prowadził zespół od 27 września. Pod jego wodzą beniaminek wywalczył jednak tylko trzy punkty i działacze zdecydowali się dokonać kolejnej roszady na ławce. Kto może zastąpić popularnego „Muchę”?

Chełm nie zwalnia tempa i zapowiada kolejną sportową inwestycję. Prace mają zakończyć się w 2027 roku.

Miasto inwestuje w zapasy. Chce przyciągnąć kolejnych mistrzów

To kolejna inicjatywa chełmskiego samorządu w rozwój sportu, tym razem w zapasy. Ośrodek treningowy Cement- Gryf Chełm zyska nowy wygląd i stanie się Wschodnim Centrum Zapasów za prawie 20 mln zł. Prace mają zacząć się już w przyszłym roku.

Kim jest Budda? Ile zarabia radny? Tego szukaliśmy w Google w 2024 roku

Kim jest Budda? Ile zarabia radny? Tego szukaliśmy w Google w 2024 roku

Google, jedna z ulubionych wyszukiwarek internautów podsumowała rok. Z raportu wynika, że Polacy szukali najczęściej informacji związanych ze sportem i polityką.

Plac budowy przed starostwem. Powstaje nowa siedziba

Plac budowy przed starostwem. Powstaje nowa siedziba

Pierwsze wykopy już widać. Za nieco ponad dwa lata w tym miejscu stanie nowa siedziba starostwa powiatu bialskiego.

Motor wróci do treningów 6 stycznia

Zgrupowanie w Turcji i cztery sparingi. Znamy plan przygotowań Motoru Lublin

W środowy wieczór Motor Lublin poinformował, jak będą wyglądały przygotowania do rundy wiosennej sezonu 24/25. Żółto-biało-niebiescy w sumie rozegrają cztery mecze kontrolne, a czeka ich także zgrupowanie w tureckim Belek.

50 implantów jodu w walce z rakiem. To pierwsze takie zabiegi w Lublinie
NAUKA I MEDYCYNA

50 implantów jodu w walce z rakiem. To pierwsze takie zabiegi w Lublinie

Implanty z jodem zamiast tradycyjnego leczenia raka gruczołu krokowego. Nowa metoda wprowadzona przez COZL może osiągać nawet stuprocentową skuteczność.

Agata Kornhauser-Duda w Puławach. Pakowała świąteczne paczki
WSPARCIE
galeria

Agata Kornhauser-Duda w Puławach. Pakowała świąteczne paczki

Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę: w Puławach, w Szkole Podstawowej nr 2, z wolontariuszami spotkała się pierwsza dama, małżonka prezydenta Andrzeja Dudy, która objęła tę inicjatywę honorowym patronatem.

Odkryj magię roślin egzotycznych w Twoim domu

Odkryj magię roślin egzotycznych w Twoim domu

Rośliny egzotyczne od lat przyciągają uwagę miłośników natury i aranżacji wnętrz. Ich niezwykłe kształty, intensywne kolory i egzotyczny wygląd potrafią odmienić każde wnętrze, nadając mu charakteru i unikalności.

Dlaczego uzdatnianie wody jest tak istotne?

Dlaczego uzdatnianie wody jest tak istotne?

Woda jest jednym z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Codziennie wykorzystujemy ją do picia, gotowania, higieny osobistej oraz wielu procesów przemysłowych. Niestety, woda, która trafia do naszych kranów, nie zawsze spełnia najwyższe standardy jakości.

Świetnie zaczęli, ale źle skończyli. Kolejna domowa porażka Azotów Puławy

Świetnie zaczęli, ale źle skończyli. Kolejna domowa porażka Azotów Puławy

W spotkaniu drugiej kolejki rundy rewanżowej Azoty Puławy przegrały z COROTOP Gwardią Opole 26:29. Była to trzecia domowa porażka puławian.

Kacper Stokowski (z prawej) był trzeci na 100 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski z AZS UMCS Lublin znowu na podium

Drugi dzień mistrzostw świata na krótkim basenie i drugi medal Kacpra Stokowskiego. Zawodnik AZS UMCS Lublin w środę był trzeci na 100 metrów stylem grzbietowym.

Iwona Kuś, była prezes MZK Puławy, zwołała konferencję prasową, na której opowiedziała o powodach złożenia do prokuratury zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa na jej szkodę
SPISEK I PRZYSTANKI

Była prezes MZK idzie do prokuratury. Cel: ukaranie związku

Iwona Kuś dwukrotnie traciła stanowisko prezesa Miejskiego Zakładu Komunikacji w Puławach. Za swoje odwołanie winą nie obarcza rady nadzorczej, ale szefową jednego ze związków zawodowych: Renatę Wyskwar. Ta miała stać za spiskiem, który sprowadził czarne chmury nad byłą szefową MZK.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium