Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

14 kwietnia 2019 r.
12:05

Staroświecki kraft i miszkulancja. 10 najlepszych postnych dań [przepisy]

0 2 A A
Piotr Huszcz z restauracji Piano podaje takie pojedyncze pierogi z kaszą gryczaną<br />
<br />
Piotr Huszcz z restauracji Piano podaje takie pojedyncze pierogi z kaszą gryczaną

(fot. Małgorzata Sulisz)

Kulinarna wstrzemięźliwość pozwoli rozsmakować się w wielkanocnej kuchni. Oto 10 najciekawszych postnych dań ze staropolskim rodowodem

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W ostatnich dniach Wielkiego Postu w Polsce na stołach królował śledź. Na zakąskę, w barszczu, na drugie. Wiemy także, że Polacy byli mistrzami w przyrządzaniu ryb oraz obchodzeniu postnych zakazów. Jedli na przykład plusk - czyli ogon bobra - uznając, że skoro ogon ma łuskę, a bóbr w wodzie pływa, to można mięso bobra w poście jeść. 

Barszcz ze śledziem

Składniki: pół litra zakwasu żytniego lub owsianego, solone śledzie, suszone grzyby, śmietana 18%, 50 dag ziemniaków, sól, czarny pieprz.

Wykonanie: suszone grzyby zalać zimną wodą i gotować do miękkości na wolnym ogniu. Wyłowić, pokroić w paski, wrzucić do wody, wlać zakwas i dalej gotować. Śledzia zalać zimną wodą na 20 minut, tak by stracił na nadmiernej słoności. Ziemniaki obrać, pokroić w grubą kostkę i dodać do gotującej się zupy. Gdy będą już miękkie, zaprawić żur śmietaną. Na koniec, przed podaniem, wymoczone śledzie obrać ze skóry i ości, pokroić w paski i podać na wierzchu barszczu.

Chrzan po litewsku

Składniki: duży korzeń chrzanu (25 dag), 5 dag masła, 1 żółtko, ok. 3/4 szklanki słodkiej śmietanki, sól i cukier do smaku, sok z 1 cytryny.

Wykonanie: zetrzeć chrzan na drobnej tarce i przelać na sicie wrzątkiem. Masło stopić w rondelku, włożyć chrzan, krótko przesmażyć. Dodać tyle śmietanki, aby powstał gęsty sos. Silnie podgrzać, ale nie gotować. Gorący sos zaciągnąć żółtkiem. Dodać sól, cukier, sok z cytryny do smaku. Schłodzić. Najlepiej przygotować chrzan na dzień przed podaniem. Jest doskonały do zimnych mięs i ryb.

Borowikowa

Postna zupa z borowików ma litewski rodowód. Nasze babcie robiły ją na „oko”. Tak i my proponujemy. Kilkanaście pięknie ususzonych grzybów przepłukać i wrzucić do garnka z wodą, w którym już gotuje się włoszczyzna z dodatkiem dwóch cebul, kilku ziarenek pieprzu, listka bobkowego. Kiedy grzyby będą miękkie, przecedzić ją do wazy, w której czeka już razowy makaron, wrzucić grzyby, posypać zielonym koperkiem i pietruszką.
A gdyby tak z ugotowanych borowików zrobić malutkie pierożki, podsmażyć je na złoto i takie chrupiące zalać postną zupą, to mamy pyszności nad pysznościami.

Lemieszka i parzybroda

W okresie postu wielkim wzięciem cieszyła się lemieszka. Jedzono ją samą, podawano także z kwaśnymi zupami, takimi jak ogórkowa, żurek czy kapuśniak.

Jak zrobić lemieszkę? Najpierw trzeba ugotować ziemniaki do miękkości. Odcedzić, zostawiając trochę wody. Posypać ziemniaki mąką, przykryć i wstawić do piekarnika na pół godziny, żeby mąka zaparowała. Wyjąć, utłuc ziemniaki z mąką, aż powstanie jednolita masa. Wyłożyć na półmisek i polać cebulką duszoną na oleju. Nasze babcie robiły lemieszki więcej. Jeśli została, kroiły ją w plastry i smażyły jak kotlety.

Równie popularna co lemieszka była parzybroda. - Na tę potrawę składa się kapusta. Bierze się ją, kroi w takie duże kawałki, wrzuca na wodę, dodaje kilka kartofli do tego i to się gotuje. Jak się ugotuje, to należy to zapalić, tzn. zasmażyć mąkę na tłuszczu. Nie należy dodawać ani octu, ani nic. Tylko zapalić. To jest bardzo dobre dla mnie - wspominała Helena Mazurek w relacjach mówionych, nagrywanych przez Teatr NN.

Miszkulancja

Co za piękne słowo. Dosłownie znaczy różne rzeczy. Zupę postną z jarzynami, miszkulancją zwaną - robimy z postnej zupy z borowików, o której było wcześniej.

Do czystego bulionu z grzybami należy dodać pokrojone kartofle oraz puszkę białej fasoli, gdy nie ma czasu moczyć suchej przez całą noc. Podawać na stół, kiedy ziemniaki jeszcze są chrupiące, a nie rozgotowane. Posypać zielonym koperkiem oraz pietruszką. Nasze babcie podawały do tej staroświeckiej zupy pierożek z kaszą gryczaną na osobnym talerzu.

Ryba młynarzowej

Składniki: 1 kg ryby, 2 jajka, 10 dag sera zagrodowego, 10 dag leśnych grzybów, zielona pietruszka, sól, papryka, pieprz, mąka, śmietana, masło.

Wykonanie: sprawioną rybę pokroić na kawałki i osolić, kawałki obtoczyć w mące, wymieszanej z papryką i odrobiną pieprzu. Piec na gorącym tłuszczu na złoty kolor.

Upieczone kawałki układać warstwami w naczyniu żaroodpornym. Każdą warstwę przysypać ugotowanymi na twardo i pokrojonymi jajkami, zieloną pietruszką (posiekaną), tartym serem oraz smażonymi grzybami. Na wierzch położyć kawałki masła i mocno zapiec pod przykryciem przez pół godziny. Przed podaniem zalać kwaśną śmietaną i ponownie zapiec.

Staroświecki kraft

Zupa na regionalnym piwie rzemieślniczym, zwanym krótko i zwięźle kraftem. Przypominamy ją dla jej wyjątkowego smaku i prostoty w przygotowaniu. Na zupę należy przygotować 3 butelki jasnego piwa (może być na miodzie gryczanym), które należy zagotować i odstawić.

Następnie wlać do garnka z piwem dwie szklanki kwaśnej śmietany, dodać szczyptę soli i cukru do smaku i dokładnie wymieszać. Teraz na talerze wrzucić kawałki białego sera, zalać i gotowe.
Za zupą piwną przepadał król Zygmunt August. Co ciekawe, kazał swemu kucharzowi w Knyszynie podawać ją z kaszą gryczaną, zapiekaną w piecu.

Tatarskie śledzie

Składniki: 4 wymoczone śledzie, 1 cytryna, 2 kiszone ogórki, 1 marynowana papryka, 2 cebule, 2 łyżki kaparów, 1 łyżka marynowanego pieprzu, 2 łyżki marynowanego czosnku, musztarda, pieprz.
Wykonanie: śledzie posiekać w drobną kostkę. Ułożyć porcje na talerzu, a dookoła po trochu siekanej cebulki, ogórka, papryczki, kaparów, czosnku oraz musztardy. Podawać z bagietką.

Zawijas nasutowski

Składniki: 1 kg mąki pszennej, 1,5 kg ziemniaków, 6 pieczarek, 2 jaja, 15 dag cebuli, olej, sól, pieprz, woda.
Wykonanie: do mąki dodać jajko, sól oraz wodę, zagnieść ciasto jak na pierogi. Ziemniaki zetrzeć i odcisnąć sok. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na rumiano cebulę, pieczarki pokrojone w kostkę, dodać przegotowane ziemniaki, zeszklić masę, dodać jako, doprawić solą i pieprzem.

Ciasto rozwałkować na prostokąt, pokroić na pasy o szerokości 10 cm. Na brzeg wykładać przygotowany farsz ziemniaczany, zwijać w rulon, następnie kroić zawijasy o długości 6 cm. W szerokim rondlu zagotować osoloną wodę, dodać olej, kłaść na wrzątek tyle zawijasów, żeby pływały swobodnie. Gotować 10 minut, mieszając drewnianą łyżką. Podawać na wygrzanych talerzach polane zesmażoną na oleju cebulą.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

"Jeden z łatwiejszych egzaminów". Pytamy o wrażenia po maturze z angielskiego
wideo
film

"Jeden z łatwiejszych egzaminów". Pytamy o wrażenia po maturze z angielskiego

Jakie wrażenia po egzaminie maturalnym z języka angielskiego? Zapytaliśmy o to uczniów z Lublina.

Antoni Muryj z Lubelskie Perła Polski Cycling Team najlepszy w Suchowoli

Antoni Muryj z Lubelskie Perła Polski Cycling Team najlepszy w Suchowoli

To był weekend pełen emocji. Na pierwszy plan wysuwa się rywalizacja w Pucharze Polski „Po ziemi zamojskiej”. Zmagania toczyły w okolicach Suchowoli, a rywalizowano w dwóch konkurencjach – jeździe indywidualnej na czas oraz wyścigu ze startu wspólnego.

Aquapark już otwarty. Mnóstwo wodnych atrakcji
ZDJĘCIA
galeria

Aquapark już otwarty. Mnóstwo wodnych atrakcji

W środę przed południem było oficjalne otwarcie, a od godz. 16 do nowej, rekreacyjnej części krytej pływalni w Biłgoraju mogli już wejść pierwsi użytkownicy.

SP 16 w Lublinie prowadzi nabór do klasy IV mistrzostwa sportowego w piłce nożnej

SP 16 w Lublinie prowadzi nabór do klasy IV mistrzostwa sportowego w piłce nożnej

Szkoła Podstawowa nr 16 im. Fryderyka Chopina w Lublinie zaprasza wszystkich chętnych, którzy chcą rozwijać swoje pasje sportowe i łączyć naukę z grą w piłkę nożną. W roku szkolnym 2024/2025 przy SP 16 zostanie utworzony oddział mistrzostwa sportowego w piłce nożnej na poziomie klasy IV.

Zamienił stołek burmistrza na starosty. Nietypowy sojusz w powiecie świdnickim

Zamienił stołek burmistrza na starosty. Nietypowy sojusz w powiecie świdnickim

Powiat świdnicki już z władzami. W czwartek przed południem podczas nadzwyczajnej sesji radni funkcję starosty powierzyli Waldemarowi Jaksonowi z Prawa i Sprawiedliwości, który do wtorku przez ponad 25 lat był burmistrzem Świdnika. Wicestarostą został Dariusz Kołodziejczyk, a członkiem zarządu Anna Dygulska. Oboje ostatnio byli sekretarzami w gminach powiatu świdnickiego.

KUL ma tego samego rektora. W planach status uczelni badawczej

KUL ma tego samego rektora. W planach status uczelni badawczej

Już oficjalnie ks. profesor Mirosław Kalinowski został ponownie rektorem KUL. Nie miał konkurentów.

Zamojska Akademia Kultury z koncertami na dziedzińcu
10 maja 2024, 19:00

Zamojska Akademia Kultury z koncertami na dziedzińcu

Orkiestra Symfoniczna im. Karola Namysłowskiego i Zamojska Akademia Kultury zapraszają na otwarcie sezonu plenerowych koncertów, które odbywać się mają na dziedzińcu odnowionego gmachu dawnej Akademii Zamojskiej. Trzy pierwsze już w ten weekend.

Dwie dziewczyny i jeden chłopak. A na horyzoncie zastępczy tata
ZDJĘCIA
galeria

Dwie dziewczyny i jeden chłopak. A na horyzoncie zastępczy tata

W czwartek lubelskie sokoły zostały zaobrączkowane i poznaliśmy ich płeć. Udało się także zidentyfikować kawalera, który od blisko tygodnia kręci się wokół lubelskiego gniazda.

Strzelał z wiatrówki na ulicy. Zranił 14-latka

Strzelał z wiatrówki na ulicy. Zranił 14-latka

24-latek strzelał z wiatrówki w Zamościu. Ranił w głowę 14-latka. Usłyszał już zarzuty.

W tym miejscu oddychać warto pełną piersią. Mikroklimat w kolejnym mieście
galeria

W tym miejscu oddychać warto pełną piersią. Mikroklimat w kolejnym mieście

W tym miejscu nie tylko można, ale nawet trzeba oddychać pełną piersią. Wszystko po to, by zaznać leczniczych właściwości tężni solankowej. Pierwsza taka instalacja w mieście stanęła nad Krzną.

Kolarstwo. Wielkie emocje w Pucharze Polski „Po ziemi zamojskiej”

Kolarstwo. Wielkie emocje w Pucharze Polski „Po ziemi zamojskiej”

Zmagania toczyły w okolicach Suchowoli, a rywalizowano w dwóch konkurencjach – jeździe indywidualnej na czas oraz wyścigu ze startu wspólnego

Awaria na kolei. Pociągi nie docierają do Warszawy

Awaria na kolei. Pociągi nie docierają do Warszawy

Paraliż kolejowy pod Warszawą. Awarii uległ rozjazd od strony zachodniej.

Młodzi chłopcy w środku nocy na dworcu. Daleko nie pojechali

Młodzi chłopcy w środku nocy na dworcu. Daleko nie pojechali

W środku nocy młodzi chłopcy próbowali się schować w toalecie na dęblińskim dworcu. Okazało się, że wcześniej zgłoszono ich zaginięcie.

"Wysokiej klasy samorządowiec". Prezydent musi dobrać nowego zastępcę

"Wysokiej klasy samorządowiec". Prezydent musi dobrać nowego zastępcę

Zastępca prezydenta Michała Litwiniuka (PO) 14 maja odejdzie do innego urzędu. Nazwisko nowego bliskiego współpracownika mamy poznać za kilka dni.

Wymarzone wesele w najlepszych europejskich tradycjach- jakim jest?

Wymarzone wesele w najlepszych europejskich tradycjach- jakim jest?

Mówią, że ideał nie istnieje. Wbrew temu, ekipa agencji weselnej AlexShow udowodnia, że to nie tak. Eksperci od organizacji wiedzą, jakie szczegóły należy wziąć pod uwagę, aby przyszli małżonkowie mogli cieszyć się wymarzoną uroczystością. Agencja przeprowadziła ponad 2500 wesel w Niemczech, Polsce i innych krajach Europy. Dlatego zespół z pewnością ma pomysły, aby zafascynować każdą parę.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium