Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Inne

10 kwietnia 2019 r.
9:44

Szef kuchni 2 PI ER zrekonstruuje dania Ostatniej Wieczerzy Leonarda da Vinci

0 4 A A
12 kwietnia 2019 12:00
Szef kuchni 2 PI ER, Jakub Piętowski
Szef kuchni 2 PI ER, Jakub Piętowski (fot. Małgorzata Sulisz)

Spektakl w ramach projektu „Jem Teatr” - w piątek, 12 kwietnia, o godzinie 19 w lubelskiej restauracji 2 PI ER - w ramach Post Festiwalu. Co przygotuje Jakub Piętowski, szef kuchni?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Post Festiwal to festiwal inny niż wszystkie. - To jedyne na świecie świętowanie postu - mówi Grzegorz Józefczuk, dyrektor artystyczny Międzynarodowego Festiwalu Brunona Schulza w Drohobyczu.

W tym roku odbywa się druga edycja. Festiwal jest właśnie na półmetku. To sześć wielkopostnych czwartków, a każdy składa się z trzech elementów: Słowo/Dźwięk/Smak. W sekcji Smak najlepsi szefowie kuchni rekonstruują litewskie potrawy postne. To ukłon w stronę 450 rocznicy podpisania Unii Lubelskiej.

W tym roku mija 500 lat od śmierci Leonarda da Vinci. Z tej okazji rekonstrukcję dań Ostatniej Wieczerzy Leonarda da Vinci przygotowuje szef kuchni 2 PI ER, Jakub Piętowski. - Leonarda znamy jako naukowca, rzeźbiarza, malarza, architekta, anatoma, muzyka, geologa, botanika... ale oprócz tych wielu talentów znany był też z umiejętności organizowania przyjęć i widowisk - mówi Dorota Misiejuk, współwłaścicielka restauracji 2 PI ER.

Co wiedzą archeolodzy, co malarze?

Co jadł Jezus podczas Ostatniej Wieczerzy? Mateusz pisze: „A gdy oni jedli, Jezus wziął chleb i odmówiwszy błogosławieństwo, połamał i dał uczniom”.

Ponieważ była to wieczerza paschalna, chleb był niezakwaszony (maca). Jezus łamał chleb, zanurzał go w miskach ze słodkim sosem; najpewniej figowym.

- Na stole wieczerzy paschalnej pojawia się jagnię, charoset (tarte jabłka z winem, orzechy, cynamon) - mówi Izabela Kozłowska-Dechnik z restauracji Mandragora.

Na stole znajdowały się również gorzkie zioła (z hebr. maror), na pamiątkę ucisku Żydów w Egipcie. - Na przykład korzeń chrzanu. Na stole było także wino, każdy z uczestników paschy wypija 4 kielichy wina - dodaje restauratorka.

Znamy wyniki badań archeologicznych, przeprowadzonych przez Generoso Urciuoli (Centrum Badań Pietre) oraz Martę Berogno (Muzeum Egipskie w Turynie). Według naukowców apostołowie i Jezus najprawdopodobniej jedli gulasz z fasolą (czulent), mięso jagnięce, tzir (czyli odmianę garum).

Na większości chrześcijańskich wyobrażeń Ostatniej Wieczerzy Jezus i jego uczniowie jedzą jedynie chleb, popijając wodą i winem. Kiedy jednak kilka lat temu przeprowadzono gruntowną restaurację dzieła Leonardo da Vinci, badacze ujrzeli wyraźny półmisek z rybą obłożoną plastrami pomarańczy.

Historycy kuchni, komentujący odkrycie orzekli, że ryba to węgorz, podawana w ten sposób w renesansowych Włoszech. Obok ryby znajdował się najprawdopodobniej owoc. Uznano, że to granat. Jednak kolejne badania, pozwoliły ustalić, że obok ryby leżał koper włoski.

Marek Szołtysek w książce „Kuchnia Matki Boskiej” pisze o rybie św. Piotra. Smażonej z łuską, razem z marchewką. - W niektórych restauracjach nad Jeziorem Galilejskim (między innymi w Tyberiadzie) podaje się ryby z monetami w pysku” - czytamy w książce.
Minestrone Toscano.

Ulubiona zupa Leonarda da Vinci

Przepis pochodzi z książki Dave’a de Witta „Kuchnia Leonarda da Vinci. Sekretna historia kuchni włoskiej” wydanej przez Rebis.

Składniki: 2 szklanki suszonej fasoli, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1 łodyga selera, 1 marchew, 2 pory, 1,5 litra wody, świeża bazylia, goździki, rozmaryn, pół szklanki makaronu risoni lub orzo (można zastąpić domowymi zacierkami), przecier pomidorowy, 1,5 litra wody, sól.

Wykonanie: Zagotować wodę, wrzucić fasolę, gotować 2 godziny, połowę fasoli wyjąć i przetrzeć przez sito. Na głębokim rondlu rozgrzać oliwę, przez minutę smażyć posiekaną cebulę i czosnek. Rozprowadzić przecier z wodą, wlać na patelnię, dodać pozostałe składniki wraz z ugotowaną fasolą, gotować 30 minut. Posolić.

Menu Kolacji z Leonardo da Vinci

12 kwietnia, godzina 19

• Przystawka na zimno
Chleb pieprzowy, masło oliwkowe, kiełbasa wieprzowa, ser wędzony, zioła, gulasz z fasoli.

• Zupa

Minestrone, grana padano, focaccia.

• Przystawka na ciepło

Penne, oliwa, pomidory, cebula, pecorino, natka pietruszki, peperoncino.

• Danie główne: Ryba z Ostatniej Wieczerzy

Płoć, ryż, koper włoski, cytrusy, trufla, groszek cukrowy, sos garum.

• Deser

Tarta marcepanowa, migdały, owoce, rokitnik, lody orzechowe, caliscioni.

Szczegóły na stronie: postfestiwal.eu

e-Wydanie
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Obecnie w Lublinie Ruch zlikwidował wszystkie swoje kioski. W przeszłości takich punktów było łącznie 12.
MAGAZYN

Kioski Ruchu: to już koniec

Kiedyś były praktycznie na każdej ulicy, na każdym osiedlu. Dzisiaj w Lublinie nie ma już ani jednego.

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Znęcał się nad rodzicami i groził im nożem. To nie pierwsza taka sytuacja

Wyzywał, poniżał, popychał, nie pozwalał spać – schorowani rodzice 34-letniego mężczyzny nie mieli łatwego życia. O losie ich syna zdecyduje teraz sąd.

Camilla Herrem

ME piłkarek ręcznych: Norwegia i Dania zagrają w finale

Za nami pierwsze kluczowe rozstrzygnięcia trwających od 28 listopada mistrzostw Europy w piłce ręcznej kobiet. W piątkowych półfinałach rozegranych w Wiedniu triumfowały reprezentacje Norwegii i Danii, które w niedzielę zagrają o złoty medal. O najniższe stopień podium powalczą Francuzki i Węgierki.

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?
ROZMOWA Z EKSPERTEM

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?

Co roku zabija w Polsce miliony ptaków hodowlanych uderzając w rodzimy przemysł drobiarski. O ile zeszły sezon był pod względem spokojny, ten zaczął się o wiele gorzej. Na Lubelszczyźnie mamy już cztery ogniska: trzy w powiecie lubartowskim i jedno w ryckim. O tym skąd się wziął wirus H5N1, gdzie występuje najczęściej i czy może być groźny dla ludzi, rozmawiamy z prof. KrzysztofemŚmietanką z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Mikołajki w Helium
foto
galeria

Mikołajki w Helium

Jeśli chcecie zobaczyć, jak się bawiliście na ostatniej imprezie w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Tym razem fotki z cotygodniowego Ladies Night w Mikołajkowym wydaniu. Tak się bawi Lublin!

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM
film

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. 56-latek właśnie usłyszał wyrok.

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę
PO POŻARZE

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę

Zaledwie w kilka godzin internauci uzbierali ponad 180 tys. zł, a kwota cały czas rośnie. Ocalałym pomagają m.in. sąsiedzi i władze gminy

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

Ktoś w Polsce trafił główną nagrodę w loterii Eurojackpot. Rozbił bank, zgarniając ponad 91 mln zł. 13 grudnia okazał się dla niego szczęśliwy.

Mikołajki z Trzydziestką
foto
galeria

Mikołajki z Trzydziestką

W Klubie 30 obchodzono Mikołajki. Wszyscy bawili się wyśmienicie. Impreza na całego. Na parkiecie był ogień. Nie zabrakło największych hitów ostatnich lat oraz wspólnych fotek. Tak się bawi Lublin!

Pogoń Łaszczówka po rundzie jesiennej zajmuje siódme miejsce w zamojskiej klasie okręgowej

Pogoń 96 Łaszczówka liczy na udaną rundę wiosenną w zamojskiej klasie okregowej

W ostatnich latach Pogoń 96 Łaszczówka nadawała ton rozgrywkom najciekawszej ligi świata i kończyła je w ścisłej czołówce. Jednak po rundzie jesiennej obecnego sezonu ekipa trenera Jerzego Bojko zajmuje dopiero siódme miejsce w stawce. W Łaszczówce wierzą jednak, że wiosną będzie zdecydowanie lepiej

Kalendarz
grudzień 2024
P W Ś C Pt S N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31