Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

13 lipca 2024 r.
16:15

Jak przyrządzić super żeberka z grilla?

0 A A
Największe wzięcie mają w Lublinie żeberka u Sławomira Wołoszyna w Grill Barze przy Witosa, gdzie do perfekcji opanowano sposób na ich dobroć.
Największe wzięcie mają w Lublinie żeberka u Sławomira Wołoszyna w Grill Barze przy Witosa, gdzie do perfekcji opanowano sposób na ich dobroć.

Żeberka to nie taka prosta sprawa - mówi Sławomir Wołoszyn z Grill Baru przy Witosa. A my mamy dla was jego autorski przepis na żeberka, które rozpływają się w ustach. Są soczyste, aromatyczne i tak dobre, że zjecie dwie porcje.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Ale od początku. O tym, że żeberka to trudne wyzwanie przekonacie się w niejednej restauracji w Lublinie. Z wyglądu smakowite potrafią być twarde, żylaste, a smak mięsa pozostawia wiele do życzenia. Gdzie warto zamówić żeberka? Na Starym Mieście na pewno u św. Michała. Dobrze smakują i doskonale prezentują się na talerzu, a kucharze muszą mieć niezły patent na marynatę. Pół metra żeberek zamówicie w naszej ulubionej restauracji „Przystań”, gdzie kultywuje się najlepsze tradycje dobrej kuchni. Ich sekretem jest marynata z miodu i konfitury śliwkowej. Oraz doskonałe mięso z własnej masarni - co w wypadku dań z grilla jest kluczowe.

 

Największe wzięcie mają w Lublinie żeberka u Sławomira Wołoszyna w Grill Barze przy Witosa, gdzie do perfekcji opanowano sposób na ich dobroć. Zjecie tu także arcydobre żeberka z wędzarki - po prostu mistrzostwo świata. Jeśli chcecie wyskoczyć poza miasto - najlepszym, żeberkowym kierunkiem będzie słynny Zajazd przy Kominku w Pikulach, koło Janowa Lubelskiego. Na dobre żeberko, golonkę czy kiełbasę wpadają tu nawet kierowcy tirów z Węgier, twierdząc, że u nich tak dobrego jedzenia nie ma. A teraz gwóźdź programu w dzisiejszej kulinarnej macie Lubelszczyzny. Czyli autorska receptura Sławomira Wołoszyna. Oto instrukcja obsługi żeberek krok po kroku.

 

Żeberka to nie taka prosta sprawa

 

Powtarza Sławomir Wołoszyn. Od czego zacząć? - od dobrego produktu. Żadne żeberka z marketu, tylko z małego sklepu mięsnego, za którym stoi rodzinna masarnia. Możemy podpowiedzieć tu czytelnikom sklepy firmowe Zakładów Mięsnych Cioczek Lublin. Mamy żeberka, co dalej? - Ja żeberka na grilla przygotowuję w sposób następujący. Żeberka paski mięsne najpierw trafiają na kilka godzin do solanki 8 dkg soli na litr wody. Najlepiej na noc dzień wcześniej. Co dalej? - Po wysuszeniu nacieramy przyprawami do smaku papryka, pieprz, czosnek, ketczup wymieszany z łyżką miodu i taką zaprawą smarujemy żeberka z obu stron.

 

Kiedy żeberka są „nasmaczone” zawijamy paski żeberek w aluminiową folię spożywczą i wkładamy do piekarnika (160 stopni Celsjusza) na 3 godziny. - To powinno wystarczyć, żeby mięso był soczyste, miękkie i kruche. Pozostawiam żeberka do wystygnięcia i żeberka prawie gotowe - mówi Sławomir Wołoszyn.

 

Teraz trzeci, może najważniejszy etap. - Gdy żeberka trafiają na grilla podgrzewane są w folii po jakiejś 10 minut z każdej strony. Później otwieram folię i jeszcze raz ketchup z miodem pędzelkiem delikatnie po wierzchum aby stworzyć piękną glazurę i wykładam dosłownie na kilka minut bezpośrednio na ruszt aby aromat grilla dodał fantastycznego zapachu tejże potrawy. Żeberka palce lizać rozchodzą się momentalnie - śmieje się Wołoszyn.

 

Jedliśmy i za każdym razem zachwyt i podziw były takie same. Co ciekawe, na żeberka zajeżdżają tu także panie. Kultowym już dodatkiem do żeberkowej uczty są małosolne, osobiście nastawiane przez gospodarza tego miejsca. Gwarantujemy, że żeberka według podanej receptury zachwycą domowników i gości wakacyjnych spotkań, ponieważ tak dobrych żeberek jeszcze nie jedli. A teraz przepis na żeberka z restauracji „Przystań” w Lublinie.

 

Żeberka z „Przystani”

 

Składniki: 4 żeberka o schabu, każde o długości 50 cm, konfitura śliwkowa, miód, mielony kminek, mielona kolendra, imbir, sól, pieprz.

 

Wykonanie: żeberka „nasmacznić przyprawami”, natrzeć miodem, obłożyć konfiturą śliwkową, pozostawić na dobę w takiej marynacie. Upiec w rękawie w piekarniku nagrzanym do 160 stopni Celsjusza (45 minut). Dopiec 30 minut w temperaturze 130 stopni Celsjusza przez 30 minut. Podawać z pieczonymi ziemniakami, konfiturą śliwkową i ulubionymi dodatkami. Za przepis restauracji „Przystań” dziękujemy.

 

Żeberka z kaszą gryczaną po janowsku

 

Składniki: 1 kg żeberek, 2 woreczki kaszy gryczanej, 2 cebule, 5 dag suszonych grzybów, sól, pieprz, czosnek, jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie.

 

Wykonanie: żeberka podzielić na porcje, obgotować, następnie obsmażyć na oleju. Dodać pokruszone grzyby i przyprawy, zalać wrzątkiem. Dusić do miękkości mięsa. W tym czasie ugotować kaszę gryczaną, rozciąć woreczki, wsypać do żeberek z sosem. Dusić kilka minut, jak trzeba doprawić do smaku. A teraz przepis na regionalne danie. Czyli słynną koronę z żeberek. To królewskie danie.

 

Żeberka w koronie po osmolicku

 

Składniki: 1 kg żeberek, 2 puszki przecieru pomidorowegom 1 łyżeczki chili, 3 łyżki miodu, 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżeczka zmielonej gorczycy, 1 łyżeczka ziaren gorczycy, 3 ząbki czosnku, pół łyżeczki mielonego imbiru, 1 mała cebula, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki octu winnego, 1 papryka

10 dag selera. Na kapustę: 1 kg kapusty kiszonej, 1 opakowanie suszonych prawdziwków, 1 cebula, 2 czubate łyżki powideł śliwkowych, sól, pieprz, miód na smak, olej.

 

Wykonanie: najpierw trzeba żeberka opłukać i osuszyć. Resztę składników wymieszać w dużej misie, włożyć żeberka, przykryć i odstawić na 24 godziny do lodówki. Wyjąć żeberka. Nie usuwać przypraw. Włożyć do specjalnego rękawa do pieczenia. Piec 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Kapusta z grzybami do korony. Namoczone na noc grzyby posiekać i ugotować w wodzie, której się moczyły. Ostudzić, pokroić w paski, wody spod grzybków nie wylewać. Opłukaną kapustę ugotować, odcisnąć, dodać grzybki, zeszkloną cebulkę, doprawić solą, pieprzem i miodem, podlać wodą z grzybów i zapiec w piekarniku. Wyjąć żeberka z rękawa. Ułożyć w kształcie korony. Do środka nałożyć farsz. (Autor: Regina Wróbel, Osmolice). Na koniec przepis z mojego rodzinnego domu w Galicji. Czyli żeberka w sosie cebulowym.

 

Żeberka w sosie cebulowym po galicyjsku

 

Składniki: 1,5 kg ładnych żeberek, 3 cebule, mały kubek śmietany 18 %, 3 łyżki mąki, sól, pieprz, słodka papryka mielona, olej do smażenia.

 

Wykonanie: żeberka podzielić na porcje, umyć, osuszyć, natrzeć przyprawami, odstawić do lodówki na 1 godzinę. Obsmażyć na oleju na złoty kolor. Przełożyć do gęsiarki, podlać wodą, gotować do momentu, aż da się łatwo wyciągnąć kostki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę, dusić pół godziny. Doprawić do smaku, dodać śmietanę wymieszaną z mąką, zagotować. Podawać z ziemniakami, kopytkami lub pieczywem. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę
PO POŻARZE

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę

Zaledwie w kilka godzin internauci uzbierali ponad 180 tys. zł, a kwota cały czas rośnie. Ocalałym pomagają m.in. sąsiedzi i władze gminy

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

Ktoś w Polsce trafił główną nagrodę w loterii Eurojackpot. Rozbił bank, zgarniając ponad 91 mln zł. 13 grudnia okazał się dla niego szczęśliwy.

Mikołajki z Trzydziestką
foto
galeria

Mikołajki z Trzydziestką

W Klubie 30 obchodzono Mikołajki. Wszyscy bawili się wyśmienicie. Impreza na całego. Na parkiecie był ogień. Nie zabrakło największych hitów ostatnich lat oraz wspólnych fotek. Tak się bawi Lublin!

Pogoń Łaszczówka po rundzie jesiennej zajmuje siódme miejsce w zamojskiej klasie okręgowej

Pogoń 96 Łaszczówka liczy na udaną rundę wiosenną w zamojskiej klasie okregowej

W ostatnich latach Pogoń 96 Łaszczówka nadawała ton rozgrywkom najciekawszej ligi świata i kończyła je w ścisłej czołówce. Jednak po rundzie jesiennej obecnego sezonu ekipa trenera Jerzego Bojko zajmuje dopiero siódme miejsce w stawce. W Łaszczówce wierzą jednak, że wiosną będzie zdecydowanie lepiej

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda
Magazyn

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda

Zbliża się finał 24. edycji akcji Szlachetna Paczka, czyli Weekend Cudów. Wolontariusze ruszą z darami do potrzebujących rodzin.

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night
ZDJĘCIA
galeria

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night

W lubelskiej hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbyła się gala Suzuki Boxing Night 32. W walce wieczoru Julia Szermeta pokonała Lenę Buchner.

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

Kacper Stokowski na pewno zaliczy mistrzostwa świata na krótkim basenie do udanych. Do tej pory zawodnik AZS UMCS wywalczył dwa brązowe medale. Jeden w sztafecie 4x100 metrów stylem dowolnym oraz indywidualnie na 100 m stylem grzbietowym. W piątek 25-latek znowu miał okazję wystąpić w finale. Tym razem na 50 m grzbietem. Niestety, musiał się zadowolić piątą lokatą.

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal
ZDJĘCIA
galeria

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal

Szósta wygrana w tym sezonie, a czwarta z rzędu. Start Lublin w piątkowy wieczór przedłużył dobrą passę podczas spotkania z Zastalem Zielona Góra. Gospodarze wygrali 91:82, ale znacznie lepiej spisali się w drugiej połowie. W tym czasie zdobyli 50 punktów, a stracili tylko 32.

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Wybór odpowiedniej szorowarki do dywanów znacząco usprawnia czyszczenie i poprawia efektywność pracy. Warto więc znać różnice między urządzeniami domowymi a profesjonalnymi, by dostosować sprzęt do swoich potrzeb.

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jak usunąć pleśń ze ściany? To pytanie zadaje sobie wiele osób, których dotknął problem „niepożądanego gościa” w domu. Pleśń jest zarówno problemem estetycznym, jak i zdrowotnym. Warto wiedzieć, co robić, gdy już pojawi się na naszych ścianach oraz w jaki sposób skutecznie się jej pozbyć. Poznajcie sprawdzony środek na niepożądane plamy!

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci
zdjęcia
galeria
film

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci

W nocy z czwartku na piątek w niewielkiej miejscowości Idalin w gminie Józefów nad Wisłą doszło do tragicznego w skutkach pożaru. Z budynku uratowała się matka i czternastoletni syn. Ojciec rodziny i trójka pozostałych dzieci zginęli na miejscu. Sąsiedzi założyli internetową zbiórkę na nowy dom dla pogorzelców.

Oszust spędzi święta w więzieniu

Sukces puławskich policjantów. Oszust trafił do więzienia

Do tymczasowego aresztu trafił 24-latek podejrzany o szereg oszustw wobec seniorów z całej Polski, w tym z Puław. Został ustalony przez puławskich kryminalnych i zatrzymany we Wrocławiu przez tamtejszych policjantów.

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?
QUIZ

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?

Ich nazwiska zna cała Polska, pojawiają się na scenach, boiskach oraz szklanych ekranach. Mało kto wie, że są związani z województwem lubelskim.

Choinka za krew

Choinka za krew

Honorowi dawcy nie będą musieli kupować choinki. W najbliższą środę, leśnicy podarują drzewko każdemu, kto zdecyduje się oddać krew.

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Zamojscy policjanci zatrzymali dwóch złodziei, którzy połasili się na napiwki jednej z restauracji. Grozi im kilka lat więzienia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Ogłoszenia

Najnowsze · Promowane
Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

trojnik

ZAMOŚĆ

12,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

rurakom

ZAMOŚĆ

199,00 zł

Budownictwo -> Materiały -> Sprzedam

kolkom

ZAMOŚĆ

110,00 zł

Rolnictwo -> Maszyny rolnicze -> Sprzedam

opryskiwacz

lublin

0,00 zł

Maszyny i narzędzia -> Sprzedam

Montażówka

lublin

0,00 zł

Komunikaty