Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

opinie

14 stycznia 2022 r.
13:34

Nasz komentarz: Stadion mój widzę ogromny

70 332 A A
Wizualizacja nowego stadionu
Wizualizacja nowego stadionu (fot. Jacek Szydłowski/UM Lublin)

Na rachunkach gigantyczne podwyżki gazu i prądu, na horyzoncie – wzrost cen wszystkich towarów i usług. Dla prezydenta dużego miasta wojewódzkiego to sygnał do drastycznego zaciśnięcia pasa. Zresztą on sam nie od dziś ma tego świadomość.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

„To będzie najtrudniejszy budżet ostatniego dziesięciolecia” – mówił w połowie grudnia Krzysztof Żuk w wywiadzie dla dziennika Rzeczpospolita. Zresztą, po lekturze tej rozmowy można odnieść wrażenie, że Lublinowi trafił się wyjątkowo postępowy prezydent. Pytany o planowane inwestycje wylicza zeroemisyjny transport (autobusy na wodór), czy „zieloną transformację miasta” (rewitalizacja Doliny Bystrzycy, park na zamkowych błoniach).

Niższe o 150 mln zł szacowane wpływy z PIT czy regulacje Polskiego Ładu kosztujące samorząd setki milionów złotych – prezydent Lublina, ekonomista z wykształcenia, o problemach finansowych miasta w ogólnopolskich mediach mówi dużo i dosadnie.

 Co innego pada na spotkaniach z mieszkańcami Lublina. Tu odbywa się wielki przedwyborczy festiwal obietnic (Krzysztof Żuk już zeszłym roku zapowiedział, że wystartuje w wyścigu o kolejną, czwartą już kadencję).

Przyjęta formuła pogadanek live na Facebooku jest podobna do tych, jaką stosują inni polscy włodarze. Z tą różnicą, że Żukowi zawsze towarzyszy tłumaczka języka migowego i wpatrzona w ekran laptopa wiceprezydentka od kultury i sportu Beata Stepaniuk-Kuśmierzak. Uważnie śledzi komentarze pod internetową transmisją.

– Na bieżąco obserwujemy państwa aktywność. Najpopularniejszym tematem jest temat stadionu żużlowego – oświadcza z uśmiechem pani prezydent w jedenastej minucie spotkania.

Prezydent potakuje: – To temat, który przewija się na wszystkich spotkaniach.

I wylicza: – W tegorocznym budżecie Lublina jest 1,8 mln zł na dokumentację (w przyszłym 6,2 mln). Przygotowanie dokumentów do budowy zajmie nie więcej niż dwa lata. Szacowany koszt budowy to 200 mln zł.

Słyszymy też, że planowana jest „zadaszona hala sportowa”, gdzie prezydent zamierza „lokować duże wydarzenia kulturalne i sportowe”.

Jak do tej pory Lublinowi wychodziło „lokowanie kultury” na stadionie, widać po wynikach finansowych miejskiej spółki MOSiR. Koncert Cranberries w 2016 r. na Arenie Lublin to 956 tys. zł straty. La Festa Italiana w 2017 r. to 192 tys. zł na minusie. W efekcie dziś na Arenie częściej hula wiatr niż grają kapele, których występy ściągnęłyby tłumy.

Ale kto by się tym przejmował. Podatnik płaci. I znów zapłaci, także za nowy stadion.

Tak wysokim finansowaniem ze strony miasta nie może się pochwalić żaden klub żużlowy w Polsce. W prywatną spółkę Speedway Motor Lublin Ratusz pompuje średnio rocznie 4 mln zł (w 2019 r. – 4,6 mln zł.; w 2020 r. – 4 mln; w 2021 r. – 3,6 mln. zł). M.in. dzięki hojności prezydenta i marszałka ubiegłoroczny budżet Speedway Motor Lublin to aż 11,6 mln zł. Rok 2020 spółka zakończyła zyskiem 700 tys., a wynagrodzenia „organu zarządzającego” pochłonęły 550 tys. zł (zarząd jest trzyosobowy: prezes Jakub Kępa, wiceprezesi Piotr Więckowski i Aleksandra Marmuszewska).

Ale wróćmy do ostatniego live-u z prezydentem. Na 120 komentarzy o stadion żużlowy pytają trzy osoby (ta trzecia już pod koniec godzinnej pogadanki). Blisko setka wpisów na forum dotyczy za to sytuacji jednego z klubów łyżwiarstwa figurowego. Jednak – zdaniem Beaty Stepaniuk-Kuśmierzak – „to zbyt indywidualna kwestia, by rozmawiać o tym na forum”.

W odróżnieniu od żużla, bo tym tematem można bajerować wyborców cały czas. A przynajmniej do następnych wyborów.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 332

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
maciekkot / 14 stycznia 2022 r. o 14:05
+145
Redakcja Dziennika Wschodniego przypomina sektę, tutaj każdy musi mieć na wszystkie sprawy taki sam pogląd . Tylko tak się zastanawiam po co gazeta która nie trawi żużla i na każdym kroku okazuje niechęć do tej dyscypliny, ciągle pisze o Motorze, redaguje dosłownie każdego newsa a nawet robi relację live z meczów? Bo dobrze się to klika i sprzedaje? To już jest szczyt hipokryzji. Tak na koniec mała rada - mimo wszystko radzę w końcu odpuścić i skończyć wojenkę z żużlowym Motorem i całym środowiskiem żużlowym, bo nic na tym nie zyskacie, a wręcz stracicie. I finansowo i wizerunkowo.
Redakcja Dziennika Wschodniego przypomina sektę, tutaj każdy musi mieć na wszystkie sprawy taki sam pogląd . Tylko tak się zastanawiam po co gazeta która nie trawi żużla i na każdym kroku okazuje niechęć do tej dyscypliny, ciągle pisze o Motorze, redaguje dosłownie każdego newsa a nawet robi relację live z meczów? Bo dobrze się to klika i sprzedaje? To już jest szczyt hipokryzji. Tak na koniec mała rada - mimo wszystko radzę w końcu odpuścić i skończyć wojenkę z żużlowym Motorem i całym środowiskiem żużlowym, bo nic na tym nie zyskacie, a wr... rozwiń
Avatar
Qzaq / 14 stycznia 2022 r. o 15:02
+134
Uuuuu wydało się - nikt nie chce nowego stadionu :)) a na stary stadion też pewnie nie przychodzą kibice tylko podstawienie przez Motor statyści. A już tak na poważnie odstawiając żarty na bok - TAK dla stadionu!
Avatar
1223445 / 14 stycznia 2022 r. o 15:14
+125
Może się to wam podobać lub nie, ale żużel jest jedną z najbardziej popularnych dyscyplin w Polsce. Na stadiony przychodzą tysiące ludzi. Porównywanie go do łyżwiarstwa figurowego potraktuję w kategoriach niesmacznego żartu.
Avatar
Belzebu / 14 stycznia 2022 r. o 14:23
+123
Znowu gniot o stadionie żużlowym? Mam coś znacznie ciekawszego. ***s://wiadomosci.wp.pl/co-mamy-na-broniarza-plan-ataku-na-szefa-znp-w-aferze-mailowej-6726267696610144a Naprawdę polecam!
Avatar
BVNHD / 14 stycznia 2022 r. o 14:10
+119
A niech budują ten stadion. Im szybciej Lublin zbankrutuje to może tym prędzej najbardziej niegospodarny i antyspołeczny prezydent tego miasta zostanie rozliczony ze swojej działalności i miejmy nadzieję, że w końcu stanie przed obliczem sądu.
 Wszystko fajnie tylko gdzie dopisek "Post sponsorowany przez Biuro Propagandy PIS"?
Avatar
Robek39 / 14 stycznia 2022 r. o 14:41
+116
Monisia gratulacje. Wyjątkowo sprawnie się przelogowujesz z jednego konta na drugie. Raz jako Monisia, raz jako stop_propagandzie. Jeszcze raz gratuluję trollerskich umiejętności.
Avatar
stop_ekoterrorystom_ / 14 stycznia 2022 r. o 15:30
+110
Ja bym odpuścił budowę stadionu a zaoszczędzone środki przeznaczył na wsparcie koncesjonowanych przez Dziennik aktywistów z Lubelskiego Ruchu Miejskiego. Tuba propagandowa powinna zadbać o swoich skaczących po drzewach i grających na bębnach pupilków, więc może jakaś seria publikacji o potrzebie wsparcia dla grupki biednych lewicowych aktywistów-ekoterrorystów?
Avatar
BillyWhite / 14 stycznia 2022 r. o 14:48
+101
nie ma nic bardziej zabawnego niz patrzenie jak oplacone kacze podnozki rozpaczliwie probuja zwrocic uwage na siebie i propagandowy belkot ktory wrzucaja pod kazdy artykul przy pomocy nachalnego spamu buahahaha ten bol dupy i swiadomosc ze nikt tego nie czyta buahaha cos pieknego
Avatar
Rukevitsa / 14 stycznia 2022 r. o 21:56
+84
Monisia no ja to bym ci jednak polecał wizytę u dobrego lekarza. Już na pierwszy rzut oka widać, że masz poważne problemy psychiczne. Internetowa trollerka ci ewidentnie nie służy.
Avatar
Pablito189 / 14 stycznia 2022 r. o 22:07
+81
Monisia no ja to bym ci jednak polecał wizytę u dobrego lekarza. Już na pierwszy rzut oka widać, że masz poważne problemy psychiczne. Internetowa trollerka ci ewidentnie nie służy.
 Trollik Monisia jest już obśmiewany w całym internecie, a jego "sława" dociera wszędzie. Na FB na różnych grupach memy o nim latają.
Avatar
kronikidewelorozwoju / 6 dni temu o 10:32
+2
Dewelo-żużlowa banda pazernych cfaniaKÓw to rak P0żerający resztki, które P0zostały z tego nieszczęsnego miasta P0 11 latach rządów Dziada Jakubowickiego.
Avatar
kronikidewelorozwoju / 6 dni temu o 10:31
+3
Dewelo-banda zwija sie jak w ukropie, żeby P0zyskac nowe terytoria P0d dojenie leszczy na "apartamentach", ale niestety te akcje są mocno sPÓźnione - balon P0zbawiony gorącego P0wietrza już spada na ziemię ***money.pl/gospodarka/sprzedaz-mieszkan-zanurkowala-to-poczatek-konca-banki-6725906441005920a.html Gang dewelo-olsena znowu spaprał sK0k - tajming sPÓźniony o dobrych parę lat :-DDD
Avatar
kronikidewelorozwoju / 6 dni temu o 10:30
+3
Generalnie brawo dla Redakcji DW za takie teksty. Ale to za mało. Wiecie dobrze jak ja, co stoi za tym szaleństwem - a nie jest to dogodzenie garstce miłośników czarnego cyrku, ale P0zyskanie przez dewelo-bandę wartościowych terenów P0d "akademiki". Dlatego tytuł powinien brzmieć: "Akademiki swoje widzę ogromne (a zyski z nich jeszcze większe)". Ale rozumiem P0wody, dlaczego obawiacie się o eK0micznych kulisach tego sK0ku napisać.
Avatar
kronikidewelorozwoju / 6 dni temu o 10:29
+3
Niestety, Pani Redaktor, Klub narciarsK0-żużlowo-deweloperski nawet na moment się nie zawaha przed zatopieniem finansu gminy Dziadogród, jeśli w grę wchodzić będzie ubogacenie jego członKÓw. Jedyna nadzieja to albo zarząd komisaryczny, albo całkowite pęknięcie balona na "akademikach". Banda wie, że ostatnia szansa na ubogacenie się, to lokalizacje premium, a taką stanowi teren P0 "starym" K0loseum do czarnego cyrku.
Avatar
kronikidewelorozwoju / 6 dni temu o 10:29
+2
A te motocykle to na prąd będą jeździły? Bo lada moment Unia zabroni uprawiania tego sportu w obecnej postaci i co dalej będzie z obiektem? Da się bez żadnych kosztów przekształcić w tor przeszkód dla koni lub chartów? Czy ta budowa to tylko pralnia?
 NiK0go z dewelo-bandy to nie obchodzi, tak jak nie obchodzą ich fanatycy tego cyrku, którzy są przez tą bandę cynicznie wyK0rzystywani do dopychania chamskich dewelo-deali. Chodzi o oczyszczenie nowych terenów dla pato-deweloperki - tylK0 tyle i aż tyle. A zanieczyszczanie powietrza pyłami niewiadomego pochodzenia wylatującymi sP0d KÓł motorKÓw jak najbardziej powinno być zabronione.
 NiK0go z dewelo-bandy to nie obchodzi, tak jak nie obchodzą ich fanatycy tego cyrku, którzy są przez tą bandę cynicznie wyK0rzystywani do dopychania chamskich dewelo-deali. Chodzi o oczyszczenie nowych terenów dla pato-deweloperki - tylK0 tyle i aż tyle. A zanieczyszczanie powietrza pyłami niewiadomego pochodzenia wylatującymi sP0d KÓł motorKÓw jak najbardziej powinno być zabronione. rozwiń
Avatar
kronikidewelorozwoju / 6 dni temu o 10:28
+2
SmaK0sze hot-dogów i wdychania dioksyn widzą kręcące się motorki, ale nie widzą kręcącego się wrzeciona, które napycha kieszenie cfanych buraczków publiczną kapuchą. Kiedyś P0dobne atrakcje zapewniali przyjezdnemu "plebsowi" operatorzy gry w 3 kubki.
Avatar
kronikidewelorozwoju / 6 dni temu o 10:27
+2
Przyjrzyjmy się tej wrzutce ścierki dewelo-żużlowej: "co ty nie wiesz że żużel śmierdzi ale pieniążki na nim zarabiane już nie?" - zgadza się, tyle tylK0, że pieniążki zarabia się zarówno na fanatykach kręcących się w KÓłK0 motorKÓw, ale także - tu już większe - na dewelo-dealach, które ta banda uprawia P0d płaszczykiem tego śmierdzącego spalinami i szemranymi geszeftami pseudo-sP0rtu.
Avatar
kronikidewelorozwoju / 6 dni temu o 10:27
+2
Dewelo-Neron bierze się za budowę nowego K0loseum, P0dczas gdy finans Dziadogrodu tonie. Mógłby jeszcze dla lepszego efektu przygrywać na skrzypcach zamiast udawać prasowanie K0szul.
Avatar
kronikidewelorozwoju / 6 dni temu o 10:26
0
Dewelo-żużlowa banda nie traci czasu - już zamawiają projekt, mimo że finans Dziadogrodu tonie. Na szczęście P0żyteczny idiota tych buraczków zabloK0wał wątek (***s://***dziennikwschodni.pl/lublin/lublin-w-lutym-przetarg-na-nowy-projekt-hali-dla-zuzla,n,1000301664.html) i szmata z agencji dewelo-pr nie będzie mogła P0dszywać się tam P0d fanatyków śmierdzącego pseudo-sP0rtu.
Avatar
kronikidewelorozwoju / 6 dni temu o 10:25
+2
Choć jestem przyzwyczajony do mega-K0nfabulacji Lansera Jakubowickiego, w tym przypadku trudno jest nie dostrzec 2 P0nadnormatywne ściemy: 1) 200 mln to mrzonka - prędzej należy się liczyc z 600 mln, zwłaszcza w przypadku kiedy K0lejna ściema (o zamykanym dachu, który "ograniczy hałas") zostanie uwzględniona w projekcie 2) Nawijka o "wyK0rzystaniu obiektu na cele inne niż czarny cyrk, np. kulturalne" - jest to skierowany do K0mpletnie niemyślących ludzi absurd w K0ntekście stadionu dla K0paczy, na którym nic - oprócz sP0radycznych K0mpromitacji spartakusa - się nie dzieje.
Choć jestem przyzwyczajony do mega-K0nfabulacji Lansera Jakubowickiego, w tym przypadku trudno jest nie dostrzec 2 P0nadnormatywne ściemy: 1) 200 mln to mrzonka - prędzej należy się liczyc z 600 mln, zwłaszcza w przypadku kiedy K0lejna ściema (o zamykanym dachu, który "ograniczy hałas") zostanie uwzględniona w projekcie 2) Nawijka o "wyK0rzystaniu obiektu na cele inne niż czarny cyrk, np. kulturalne" - jest to skierowany do K0mpletnie niemyślących ludzi absurd w K0ntekście stadionu dla K0paczy, na którym nic - oprócz sP0r... rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze 332

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Rekordowa obsada 21. Turnieju Juniorów w futsalu o Puchar Starosty Świdnickiego

Rekordowa obsada 21. Turnieju Juniorów w futsalu o Puchar Starosty Świdnickiego

W sobotę 29 stycznia, w hali sportowej I Liceum Ogólnokształcącego w Świdniku, zostanie rozegrana 21. edycja Międzypowiatowego Turnieju Juniorów w futsalu o Puchar Starosty Świdnickiego

Największa ubojnia w regionie już działa, spłaca i chce zatrudniać

Największa ubojnia w regionie już działa, spłaca i chce zatrudniać

Na gospodarczą mapę gminy po dłuższej przerwie spowodowanej upadłością Pini Beef, wraca jego następca: Końskowola Meat. Największa ubojnia w regionie w zeszłym tygodniu uruchomiła działalność. W planach jest wzrost zatrudnienia i produkcji oraz częściowa spłata wierzytelności

Lublin: Miasto jednak nie sprzeda działek nad brzegiem Czerniejówki

Lublin: Miasto jednak nie sprzeda działek nad brzegiem Czerniejówki

Jednak nie dojdzie do sprzedaży miejskich gruntów na brzegu Czerniejówki koło dawnej drożdżowni. Prezydent wycofał ten pomysł z Rady Miasta. Teren, który chciał sprzedać deweloperowi, jest częścią Ekologicznego Systemu Obszarów Chronionych.

Jak buduję zespół MNP Super Team?

Jak buduję zespół MNP Super Team?

Prowadzenie agencji nieruchomości nie stanowi prostego przedsięwzięcia. Najważniejsze jest zadbanie o to, aby posiadać odpowiednich pracowników. Zespół MNP Super Team został stworzony ze świetnie wyszkolonych profesjonalistów, potrafiących odpowiedzieć na potrzeby nawet najbardziej wymagających klientów. Jak udało mi się go skompletować?

Wideorejestratory w samochodach flotowych – jakie są zalety takiego rozwiązania? Jaki system wybrać?

Wideorejestratory w samochodach flotowych – jakie są zalety takiego rozwiązania? Jaki system wybrać?

Transport dalekobieżny zawsze wiąże się z pewnym ryzykiem i wystąpieniem nieoczekiwanych zdarzeń na drodze. Większość nowoczesnych flot inwestuje w wideorejestratory, które pozwalają utrwalić niebezpieczne wydarzenia na drodze. Czym charakteryzują się takie urządzenia i dlaczego doskonale zabezpieczają interesy przewoźników?

Ministerstwo Edukacji i Nauki podaje termin powrotu uczniów do szkół. Najmłodsi też zdalnie?

Ministerstwo Edukacji i Nauki podaje termin powrotu uczniów do szkół. Najmłodsi też zdalnie?

Ostatniego dnia lutego jest powrót do nauki stacjonarnej we wszystkich typach szkół; nie zakładamy innego wariantu - powiedział w czwartek wiceminister edukacji i nauki Tomasz Rzymkowski. Nie przewidujemy możliwości zamknięcia przedszkoli ani klas od 1 do 4 - dodał.

Kiedy Dentysta Przyjmie Bez Kolejki

Kiedy Dentysta Przyjmie Bez Kolejki

W jakich sytuacjach wejdziemy do stomatologa poza kolejnością. Co zrobić w przypadku bólu zęba. Sprawdź, kiedy masz prawo do natychmiastowej wizyty!

Sportowiec 2021 roku: Cztery piłkarki MKS FunFloor Perła w grze o tytuł

Sportowiec 2021 roku: Cztery piłkarki MKS FunFloor Perła w grze o tytuł

Joanna Szarawaga, Weronika Gawlik, Kinga Achruk i Romana Roszak są nominowane w plebiscycie na Sportowca Roku 2021.

Puławy: Do urzędników pojedziemy windą

Puławy: Do urzędników pojedziemy windą

Budynek Urzędu Miasta w Puławach, mimo ostatnich inwestycji w poprawę jego dostępności przez osoby niepełnosprawne, wciąż nie jest łatwo dostępny dla osób mających problemy z poruszaniem się. Urzędnicy chcą dobudować zewnętrzną windę. Jej projekt ma kosztować ok. 50 tys. zł.

Zamykają sklep z tanią odzieżą, bo dobiły ich rachunki za prąd i ogrzewanie
Rozmowa

Zamykają sklep z tanią odzieżą, bo dobiły ich rachunki za prąd i ogrzewanie

– Nie jesteśmy już w stanie płacić rachunków, nie sięgając do własnych oszczędności. Rachunki za prąd i ogrzewanie – już za grudzień – są wyższe o około 50 proc. od tych w listopadzie, a to przecież nie koniec podwyżek – Rozmowa z Sylwestrem Iżowskim, współwłaścicielem sklepu z używaną odzieżą „Różana szafa” w Lublinie.

Od niemal roku walczą z plagą pluskiew. Czy problem uda się rozwiązać?
Reportaż Uwagi! TVN
film

Od niemal roku walczą z plagą pluskiew. Czy problem uda się rozwiązać?

- Wszystkie ubrania i pościel muszę dzień w dzień gotować w 90 stopniach, by zabić ich jaja, bądź żywego intruza – skarży się pani Małgorzata. Kobieta od blisko roku walczy z plagą pluskiew w jednej z łódzkich kamienic. Bezskutecznie. Od blisko roku sen z powiek kobiety i kilku jej sąsiadów spędza walka z plagą pluskiew.

"Anna & Anna" - koncert w puławskim Domu Chemika
18 lutego 2022, 19:00

"Anna & Anna" - koncert w puławskim Domu Chemika

W piątek, 18 lutego o godz. 19 w Domu Chemika w Puławach (ul. Wojska Polskiego 4) odbędzie się fabularyzowany koncert "Anna & Anna" poświęcony twórczości Anny German i Anny Jantar.

Lublin wyludnia się w galopującym tempie. Zaskakujące prognozy Ratusza
Pierwsza strona Dziennika

Lublin wyludnia się w galopującym tempie. Zaskakujące prognozy Ratusza

W zeszłym roku ubyło ponad 3200 zameldowanych mieszkańców. Chociaż miasto się kurczy, to jego władze bronią optymistycznego założenia, że mieszkańców będzie przybywać. Właśnie tym argumentem tłumaczyły przeznaczanie nowych terenów pod budownictwo.

Od dziś znowu lekcje z domu

Od dziś znowu lekcje z domu

Od dziś uczniowie starszych klas podstawówek oraz szkół ponadpodstawowych uczą się zdalnie. Do szkolnych ławek wrócą dopiero po feriach.

Muzeum wypożyczyło eksponat. Został zezłomowany

Muzeum wypożyczyło eksponat. Został zezłomowany

Muzeum Sił Powietrznych w Dęblinie straciło jeden ze swoich eksponatów – ciężarówkę Star 660, która w przeszłości pracowała przy obsłudze lotniska. Pojazd po wypożyczeniu miał wrócić na miejsce, ale tak się nie stało. Człowiek, który przed laty zawarł umowę z muzeum twierdzi, że samochód został już zezłomowany.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium