Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Biznes

14 lipca 2021 r.
7:47

Ich kuchnię polubił nawet "Polski Chuck Norris". Otworzyli w Lublinie lokal w trakcie lockdownu

– Naszym pracownikom zapewniamy stabilność zawodową pomimo ewentualnego lockdownu – mówi Mateusz Daciuk (w żółtej koszulce, na zdjęciu z załogą)
– Naszym pracownikom zapewniamy stabilność zawodową pomimo ewentualnego lockdownu – mówi Mateusz Daciuk (w żółtej koszulce, na zdjęciu z załogą) (fot. Maciej Kaczanowski)

– W restauracji najważniejsza jest atmosfera. Stąd ogromna popularność naszego lokalu, którą udało nam się zdobyć w tak krótkim czasie – rozmowa z Mateuszem Daciukiem, pomysłodawcą otwartej w trakcie lockdownu lubelskiej restauracji The Bungers.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
  • Podjęliście ryzyko na granicy szaleństwa: w styczniu, gdy restauracje nie mogły działać, a ich właściciele mówili wprost, że grozi im bankructwo, otworzyliście nowy lokal. Minęło blisko pół roku i…

– I możemy już powiedzieć, że to był strzał w dziesiątkę. Gdy otwieraliśmy, rzeczywiście wiele osób pukało się w głowę. Znajomi pytali z przekąsem, czy wszystko z nami w porządku. My patrzyliśmy jednak na pandemię jako na ogromną szansę.

  • Dlaczego?

– Bardzo spadły wtedy ceny lokali i można było w nich wręcz wybierać. Przede wszystkim jednak bez pracy pozostawało wielu ludzi mających gigantyczne doświadczenie w gastronomii. Mogliśmy zatrudnić naprawdę wspaniałych fachowców. Oczywiście nie wszyscy z nami zostali, ale z perspektywy czasu widzę, że koniec zimy był idealnym momentem na założenie lokalu.

  • Wróćmy do pracowników. Dlaczego nie wszyscy z wami zostali?

– Rynek pracowników w branży gastro to bardzo trudny temat, szczególnie teraz, gdy wiele osób boi się, że z nadejściem kolejnego lockdownu zwyczajnie straci pracę. My zapewniamy stabilność zawodową, pomimo ewentualnego lockdownu. Wracając do sytuacji na rynku pracy, to teraz pracowników w naszej branży jest tak mało, że restauratorzy dosłownie ich sobie podbierają. Mamy do czynienia z sytuacją, w której stawki godzinowe dochodzą do 30 zł. Z punktu widzenia pracodawcy to bardzo trudna sprawa i wszystkim restauratorom w chwili obecnej jest ciężko się z tym mierzyć. Problemy naszej branży spowodowane lockdownami tak naprawdę nieustannie się pogłębiają.

  • A co z klientami? Wrócili?

– Ciężko mówić nam o powrocie, bo otworzyliśmy się w styczniu, więc po ostatnim luzowaniu obostrzeń po raz pierwszy spotkaliśmy się z gośćmi w lokalu. Ludzie bardzo chętnie odwiedzają naszą restaurację. Wiele miesięcy czekali na to, by wyjść, usiąść przy stoliku i zjeść. Zarówno na tygodniu, jak i w weekendy, ciężko u nas o wolny stolik. Jesteśmy grupą młodych kulinarnych fanatyków, którzy kochają to, co robią. Takie podejście przekłada się na smak i przyjacielską atmosferę w naszej przestrzeni restauracyjnej. Wychodzimy z założenia, że najeść się przecież można w domu.

W restauracji najważniejsza jest atmosfera. Stąd ogromna popularność naszego lokalu, którą udało nam się zdobyć w tak krótkim czasie. Oczywiście nasza wyjątkowa kuchnia, niekorzystająca z półśrodków, jest już wisienką na tym torcie. Kluczem do sukcesu jest wsłuchiwanie się w każdą opinie gości, zarówno w tę dobrą, jak i w negatywną. Na ich bazie przeorganizowaliśmy sposób podawania naszych dań oraz część przepisów. Dziś autorami części naszego menu są nasi goście. Przykład to przepis na chrupiące frytki „nawet w dostawie”, na bazie których powstał zupełnie nowy, lubelski brand restauracyjny kulinarnych-fanatyków „Fries Fries Baby”.

  • Podobno zamierzacie się też rozwijać.

– Duży nacisk stawiamy na reklamę w mediach społecznościowych. Do jednej z nich zaprosiliśmy Marcina Olpińskiego, czyli „polskiego Chucka Norrisa”. Przyjechał, rozejrzał się, spróbował i… stwierdził, że chce mieć taki sam lokal. Tej sytuacji nie zapomnę do końca życia! Rozpoczęcie zdjęć do video nałożyło się z godziną otwarcia naszej restauracji, kuchnia wypełniła się zapachem grillowanego mięsa, kierowcy zaczęli biegać i pakować zamówienia. Marcin zapytał: „co myślicie o franczyzie?”. Roześmiani zaczęliśmy konkretną rozmowę na ten temat. Teraz „polski Chuck” otwiera The Bungers w Otwocku. Przyznam, że zakładając lokal, zastanawialiśmy się nad stworzeniem franczyzy, ale nie wiedzieliśmy, że stanie się to tak szybko i praktycznie bez naszego zaangażowania w tę kwestię. Okazuje się jednak, że nie tylko my jesteśmy zdania, że pandemia to dobry czas na biznes.

  • Jakie zmiany czekają The Bungers w Lublinie?

– Mamy mnóstwo pomysłów na rozwijanie The Bungers w mediach społecznościowych. Wszak reklama jest dźwignią handlu, ale dajemy też naszym pracownikom szansę rozwoju, a oni wykorzystując to, tworzą nowe pomysły. Nasza idea podawania wysokiej jakości świeżych produktów inspiruje ekipę do rozwijania naszego menu. Stąd też, już wkrótce, zaproponujemy nowego burgera o niestandardowej po tej stronie Wisły ostrości. Na pewno będzie o nim głośno. Skorpion nadchodzi…

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Był zawsze tam, gdzie grała Chełmianka – na stadionie, przy ławce rezerwowych, w szatni i na trybunach. W wieku 75 lat zmarł Janusz Oleszkiewicz, wieloletni kierownik drugiego zespołu i drużyn młodzieżowych biało-zielonych.

AZS AWF Biała Podlaska przegrał w derbach z KPR Padwą Zamość 27:30

I Liga Centralna Piłkarzy Ręcznych: w derbach KPR Padwa lepsza od AZS AWF Biała Podlaska

W meczu derbowym KPR Padwa Zamość pokonała na wyjedzie AZS AWF Biała Podlaska 30:27. Tym samym zamościanie wzięli rewanż za ostatnią przegraną w wojewódzkim finale Pucharu Polski

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lubelskie Centrum Konferencyjne zostało nagrodzone w konkursie Lodołamacze 2025 w kategorii „Przyjazna Przestrzeń”. To wyróżnienie trafia do instytucji i firm, które szczególnie dbają o dostępność i otwartość swoich przestrzeni dla osób z niepełnosprawnościami.

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Prezydent RP Karol Nawrocki podpisał ustawę o pomocy obywatelom Ukrainy - przekazał w piątek szef prezydenckiej kancelarii Zbigniew Bogucki. Poinformował też, że w poniedziałek do Sejmu trafią dwa projekty: ws. wydłużenia okresu, po którym obcokrajowcy mogą ubiegać się o polskie obywatelstwo, oraz ws. ścigania banderyzmu. Zapisy ustawy ograniczają m.in. wypłatę 800 plus.

Budowa S19

Unia sypie kasą na drogi. Miliony na ekspresówkę z Lublina do Lubartowa

Unia Europejska dokłada miliony do budowy S19 Lublin - Lubartów Północ. Trasa ma być gotowa pod koniec 2027 roku.

Siatkarze Avii w weekend zagrają na terenie beniaminka z Grodziska Mazowieckiego

PZL Leonardo Avia Świdnik celuje w pierwsze zwycięstwo w tym sezonie

W trzeciej kolejce PZL Leonardo Avia Świdnik zagra na wyjeździe ze Spartą Grodzisk Mazowiecki. Sobotnie spotkanie rozpocznie się o godzinie 18

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?
galeria

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?

Najpierw 3-letnia nauka, a później służba. W piątek 16 nowych funkcjonariuszy Straży Granicznej złożyło ślubowanie. Zarobią od 5300 zł na rękę.

Niedzielnym uroczystościom będzie towarzyszył przemarsz ulicami Lubelską, Pocztową i Hrubieszowską

Inauguracja roku akademickiego w PANS Chełm. Będą utrudnienia w ruchu

W niedzielę, 28 września, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie zainauguruje rok akademicki 2025/2026. W programie znalazła się msza święta, uroczysty przemarsz i oficjalna część w siedzibie uczelni. Kierowcy muszą liczyć się z czasowymi utrudnieniami.

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych
sonda

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych

Temat zakazu nocnej sprzedaży alkoholu w Warszawie obiegł ostatnio cały kraj. Stołeczni radni, póki co wprowadzili prohibicję na terenie dwóch dzielnic. Ale od lipca przyszłego roku ma to już dotyczyć całego miasta. Czy takie rozwiązanie jest potrzebne również w Lublinie? Zapytaliśmy o to miejskich radnych.

Tężnia nad Krzną i ścieżka

Nad Krzną będzie nowe miejsce do odpoczynku. Podest, hamaki i lornetki

Nad Krzną powstanie nowe miejsce do odpoczynku. Urzędnicy szukają teraz wykonawcy.

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Trwa wielkie odliczanie do niedzielnego, rewanżowego meczu finałowego PGE Ekstraligi. O godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się przy Al. Zygmuntowskich z PRES Grupą Deweloperską Toruń. W piątek odbyła się przedmeczowa konferencja prasowa, w której wzięli Maciej Kuciapa i Bartosz Zmarzlik. Z jakim nastawieniem „Koziołki” podejdą do decydującej batalii o złoto?

Z całego serca dziękujemy każdej osobie, która oddała głos za naszymi zwierzakami. To dzięki Wam możemy działać jeszcze skuteczniej i z jeszcze większą nadzieją patrzeć w przyszłość - napisali po ogłoszeniu wyników głosowania pracownicy schroniska dla zwierząt w Zamościu.

Wielka radość w schronisku dla zwierząt. To oni dostaną 1,3 mln zł z budżetu obywatelskiego

Nie strefy sportu, nie modernizacja boiska i nie naprawa drogi, ale gruntowny remont budynku dla psów w schronisku dla bezdomnych zwierząt w Zamościu to inwestycja, która jako projekt ogólnomiejski zostanie w 2026 roku zrealizowana z budżetu obywatelskiego. Jest na to zabezpieczone 1,3 mln zł.

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Prezent dla niego: jak trafić w gust, gdy masz 48 godzin

Masz mało czasu, a chcesz podarować coś z klasą? Zamiast szukać przypadkowego drobiazgu, wybierz dopracowany, gotowy zestaw w eleganckiej oprawie. Jeśli potrzebujesz punktu startu, zajrzyj na prezent dla niego - łatwo dopasujesz styl do osoby obdarowywanej. Pomyśl o tym jak o krótkiej ścieżce decyzyjnej: cel, styl, osobisty akcent. Gdy te trzy elementy zagrają, nawet wybór w pośpiechu wygląda jak planowany z wyprzedzeniem.

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Płaszcza nie wystarczyło. Policjanci z Chełma zatrzymali 44-latkę ukrywającą się w szafie

Chełmscy kryminalni odnaleźli poszukiwaną listem gończym 44-latkę. Kobieta, chcąc uniknąć zatrzymania, schowała się w szafie pod płaszczem. Zamiast wolności zyskała dodatkowe zarzuty – tym razem za kradzież z włamaniem na miejscowym targu.

kurtka zimowa M-TAC

Survival w mieście i w lesie – jaka kurtka zimowa sprawdzi się w obu warunkach?

Dlaczego wybór odpowiedniej kurtki zimowej ma znaczenie? Zima w mieście może być równie bezlitosna, co mróz w lesie. Niezależnie czy codziennie przemierzasz ulice, czy wybierasz się na weekendowy survival, odpowiednia kurtka zimowa to podstawa. Wybór nie jest prosty, bo często zwykłe modele są albo modne, albo funkcjonalne, rzadko łączą oba te aspekty. Właśnie tutaj wkracza kurtka survivalowa, która łączy wytrzymałość z estetyką. W codziennym użytkowaniu docenimy jej lekkość i wygodę, a w lesie – odporność na warunki atmosferyczne.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium