Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

11 listopada 2024 r.
16:59

Gęś na talerzu: pięć przepisów na św. Marcina

0 A A
(fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne)

Lepiej raz do roku niż wcale. W dzień św. Marcina podaje się gęś, polaną aromatycznym sosem. W Polsce trwa akcja „Gęsina na św. Marcina”, a my mamy dla was sprawdzone przepisy na pyszne dania.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

W podlubelskich Zemborzycach znajduje się kościół pod wezwaniem św. Marcina z Tours. W ołtarzu głównym znajduje się obraz ze św. Marcinem z Tours. W roli głównej gęsi. Kim był Marcin?

Żołnierzem, który został świętym. Najpierw był pustelnikiem. Kiedy zmarł biskup Tours, Marcin został wybrany jego następcą. Nie chciał przyjąć urzędu i schował się przed wysłannikami do klasztornej szopy, gdzie mieszkały gęsi, które donośnym gęganiem zdradziły jego kryjówkę.

– Piękna legenda, ależ macie obraz ją przedstawiający, to jestem zaskoczony – mówi Jacek Szklarek, szef Slow Food Polska i pomysłodawca akcji „Gęsina na św.Marcina”.

Dlaczego warto podać świąteczną gęsinę w domu?
– Jedzenie jest naszą codziennością, a to, co codzienne, często ucieka naszej uwadze i staje się przyzwyczajeniem. Nie bez przyczyny już Rzymianie mówili, że przyzwyczajenie jest drugą naturą człowieka. I dlatego właśnie jedzenie, ze wszystkich naszych codziennych czynności, najwięcej mówi nam, jak wygląda nasze życie: czy jesteśmy trochę podobni do samochodu i jedzenie traktujemy jak podjazd pod dystrybutor paliwa, czy też jedzenie, to poza czystą koniecznością fizjologiczną, moment na radość, przyjemność, spotkanie, otwartość na nowe doznania – tłumaczy Jacek Szklarek.

A my zaczynamy od przepisu na regionalny czulent, często sporządzany na gęsinie.

Czulent po gorajsku

SKŁADNIKI: 1 kg kaszy pęczak, 1 kg gęsiny, cała główka czosnku, 0,5 kg cebuli, 1 kg fasoli czerwonej, 4 jajka, sól, pieprz, czerwona papryka, gęsi lub kaczy tłuszcz.
WYKONANIE: pokrojoną cebulę podsmażyć w gęsim tłuszczu i odstawić na bok. Pokroić mięso w kostkę i oddzielnie obsmażyć. Na spodzie żaroodpornego naczynia ułożyć namoczoną wcześniej fasolę. Na fasoli mięso, na mięsie cebulę. Na samej górze główkę czosnku w całości.
Potrawę posypać namoczonym pęczakiem i posolić.
Na wierzchu ułożyć cztery surowe jaja w całości i podlać niewielką ilością wody. Przykryć i włożyć do piekarnika. Piec w niedużej temperaturze. Kilka godzin.

Kazimierska Gęś marynowana a la Cytryn

SKŁADNIKI: średnia gęś (tuszka ok. 2,5-3 kg), 3-4 cebule pokrojone w kostkę, 1,5 kg ziemniaków, 6 jajek, 2 główki czosnku pokrojone w kostkę, 20 dag suszonych grzybów, 25 dag żołądków drobiowych, majeranek, sól, pieprz. Na marynatę: 250 ml białego wytrawnego wina, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, ziele angielskie, liść laurowy, sok z cytryny, 3 goździki.
WYKONANIE: gęś wyluzować (pozbawić kości) uważając przy tym by nie uszkodzić skóry. Składniki marynaty gotować 30-40 minut, ostudzić. Gęś zalać i odstawić w chłodne miejsce na 6-8 godzin. Wyjąć – niech trochę obcieknie z marynaty, natrzeć solą, pieprzem, czosnkiem. Skropić sokiem z cytryny. Wycięty z gęsi tłuszczyk stopić, podsmażyć na nim żołądki pokrojone w kostkę, dodać ziemniaki przepuszczone przez maszynkę i odsączone z wody.
Grzybki namoczyć, potem drobno pokroić, połączyć z wcześniej usmażoną cebulką i czosnkiem, dodać do pozostałych składników farszu. Ubić pianę z białek, dodać żółtka, wymieszać z farszem, doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Skórę częściowo zaszyć nicią. Nafaszerować gęś (niezbyt ściśle, aby nie pękła), zaszyć do końca i piec 3-3,5 godziny podlewając od czasu do czasu. (Przepis Sylwia Cygan)

Marynowana pierś z gęsi

SKŁADNIKI: 250 g piersi gęsiej ze skórą, łyżka soli, 2 łyżki cukru, 3 łyżki suszonych płatków róży, 100 g suszonych moreli, ½ gwiazdki anyżu, 2 goździki, 1 cm kłącza imbiru, 200 ml białego wina, świeże płatki róży jadalnej, trybuła, natka pietruszki.
WYKONANIE: sól, cukier i suszone płatki róży zblenderuj i natrzyj tym pierś gęsi. Zawiń w folię spożywczą i odstaw na 7 dni do lodówki. Pierś osącz i wysmaż skórę, wytapiając z niej tłuszcz, następnie zamroź.
Zagotuj wino z korzeniami i dodaj morele. Gotuj na wolnym ogniu 10 minut i odstaw do ostygnięcia. Osącz morele a kompot przecedź. Morele pokrój w julienne i wymieszaj z listkami trybuły i natki pietruszki. W głębokim talerzu ułóż kopczyk moreli, na tym płatki pokrojonej cienko piersi, a przed podaniem polej niewielką ilością kompotu. (Przepis Adam Chrząstowski)

Pieczone pierogi z gęsiną i suszoną żurawiną

SKŁADNIKI: na ciasto: 1 kg mąki, 2 łyżeczki soli, 6 łyżeczek cukru – wymieszać. 3,5 kostki masła startego na tarce posiekać z mąką. Dodać 800 g naturalnego serka homogenizowanego. Wymieszać wszystko szybko na „marmurkowo”, schować do lodówki na 1h
WYKONANIE: przyprawioną majerankiem, czosnkiem, solą pieprzem, gęś upiec do miękkości z jabłkiem. Obrać i porwać na drobne kawałki przyprawić do smaku jeśli potrzeba dodać suszoną żurawinę i upieczone razem z gęsią jabłko, jeśli potrzeba podlać sokiem/tłuszczem z upieczonej gęsi.
Lepić pierogi trochę mniejsze od pięści. Przed pieczeniem posmarować rozmąconym jajkiem. Podawać jako samodzielne danie, przystawka lub jako pasztecik np. do barszczu. (Przepis Agata Falkiewicz).

Zupa z brukwi na gęsinie

SKŁADNIKI: 1 kg gęsiny, 1 kg ziemniaków, 1 kg brukwi, 2 marchewki, pietruszka, ziele, listek laurowy, pieprz, majeranek.
WYKONANIE: Wykonanie: brukiew obrać, pokroić w kostkę i sparzyć pod wrzątkiem. Odcedzić. Mięso i brukiew ugotować w 3 litrach wody, dodając warzywami i przyprawy. Wyjąć mięso, dodać ziemniaki. Gotować do miękkości. Obrane mięso pokroić w małe kawałki. Dodać do zupy. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Na koniec dodać roztarty majeranek. Podawać z podpłomykami, fajercarzami, domowych chlebem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Na drodze: 201 i 208, ale mandaty i punkty karne takie same
Grupa SPEED

Na drodze: 201 i 208, ale mandaty i punkty karne takie same

63-latek z Janowa Lubelskiego jechał mercedesem, a 35-latek z Krakowa skodą. Co ich łączy? Mandat na 2500 złotych oraz 15 punktów karnych.

Reprezentacja Polski piłkarek ręcznych w czwartek zagra ze Szwecją, a w piątek z Węgrami

Ma Sens ta droga. Reprezentacja Polski piłkarek ręcznych w czwartek gra ze Szwecją, a w piątek z Węgrami

Reprezentacja Polski w piłce ręcznej kobiet od czwartku, 5 grudnia kontynuować będzie występ na mistrzostwach Europy w niezwykłym kraju, gdzie nikomu nie trzeba tłumaczyć, co znaczy kézilabda (szczypiorniak). Owszem, jestem nieobiektywny, słusznie powiecie, bo kiedyś pomieszkiwałem w Budapeszcie, uczę się węgierskiego i z pewnością idealizuję Madziarów ze względu na ich miłość do mojego ukochanego sportu. Utyskując często na stagnację piłki ręcznej w Polsce, zwykle dopowiadam, że znów spotykam w swej ojczyźnie osoby, które nie rozróżniają tej dyscypliny od siatkówki.

Najbardziej przebojowy i kolorowy polski zespół, Łąki Łan wystąpi w Lublinie
koncert
7 grudnia 2024, 20:00

Najbardziej przebojowy i kolorowy polski zespół, Łąki Łan wystąpi w Lublinie

Zespół Łąki Łan wyruszył w trasę klubową, by grać materiał z najnowszego albumu „DżDż”, którego premiera odbyła się w połowie listopada. Łąki Łan przez wielu uważany jest za najbardziej przebojowy i najlepszy zespół koncertowy w Polsce. Już w najbliższą sobotę wystąpią w lubelskiej Fabryce Kultury Zgrzyt!

Lubelska klasa okręgowa. Aż sześć zespołów z szansą na awans
NA BOISKU

Lubelska klasa okręgowa. Aż sześć zespołów z szansą na awans

Runda jesienna nie wyklarowała jednego faworyta do awansu. W grze o bilet do IV ligi jest co najmniej 6 drużyn

Krzysztof Cybulak
Rolnik Roku 2024

Jabłka, maszyny i dofinansowanie. Inwestycje w sadownictwo

Krzysztof Cybulak razem z ojcem, żoną oraz synem prowadzi wielopokoleniowe gospodarstwo sadownicze w gminie Łaziska (powiat opolski). W naszym plebiscycie Rolnik Roku 2024 zajął II miejsce w kategorii Sadownik Roku.

Budynków służących handlującym na starym targowisku już nie ma. Ich pozostałości są wywożone z działki, by przygotować teren pod roboty budowlane
Tu na razie jest ściernisko
galeria

Robią miejsce pod nowy park handlowy. Kiedy zrobimy tu zakupy?

Na placu po dawnym targowisku trwają prace rozbiórkowe i porządkowe. To pierwszy krok do budowy dużego parku handlowego, który stanie przy ul. 15. Pułku Piechoty "Wilków". Za inwestycję odpowiada fundusz Falcon I.M. z Warszawy.

Czy warto wybrać Mazury na wakacje w Polsce?

Czy warto wybrać Mazury na wakacje w Polsce?

Mazury to unikatowy region w północno-wschodniej Polsce, który przyciąga turystów swoim niepowtarzalnym urokiem i różnorodnością atrakcji. Kraina Tysiąca Jezior, bo tak często nazywa się Mazury, wyróżnia się przede wszystkim niezwykłą przyrodą i możliwościami aktywnego wypoczynku.

Od początku sierpnia z tężni solankowej mogą korzystać m.in. mieszkańcy Biłgoraja. W Zamościu wciąż na taki obiekt czekają
ZAMOŚĆ

Co z tą tężnią? Miała być w tym roku. A nie ma

Nie jeden, ale najprawdopodobniej dwa projekty ogólnomiejskie z budżetu obywatelskiego zostaną zrealizowane w Zamościu w przyszłym roku. Dlaczego? Bo przewidziana na ten rok tężnia solankowa, wybrana przez mieszkańców w 2023, nie powstała.

Podczas zawodów na żołnierzy czekało między innymi przeciąganie pojazdu na dystansie 500 metrów
på träningsplanen

6 drużyn, 3 dni i jeden zwycięzca. Polacy kontra Szwedzi

Przeciąganie pojazdu na dystansie 500 metrów, układanie wieży Hanoi z opon, 25-kilometrowy marsz wytrzymałościowy i zdobycie skrzyni z dokumentacją – m.in. takie rzeczy robili terytorialsi z Polski i Szwecji.

Samochód zniszczony, kierowca w szpitalu
NA DRODZE

Samochód zniszczony, kierowca w szpitalu

Kierujący Fiatem 21-letni mieszkaniec gminy Piaski uderzył pojazdem w bariery energochłonne. Siła uderzenia była tak duża, że z pojazdu wypadł silnik.

Dawid Podsiadło - Trasa Stadionowa 2024
DO USŁYSZENIA

Dawid Podsiadło – Dokumentalny. Film już jest. Nowy singiel też

Film Dawid Podsiadło – Dokumentalny jest już grany w kinach. A jego bohater własnie wypuścił nowy singiel: Pięknie płyniesz.

Nowe miejsce na mapie Lublina, które warto odwiedzić –  siedziba biura Franczewska Nieruchomości w Agatowa Office

Nowe miejsce na mapie Lublina, które warto odwiedzić – siedziba biura Franczewska Nieruchomości w Agatowa Office

W 2024 roku w Lublinie powstał budynek usługowo - handlowy Agatowa Office, przy ul. Agatowej 5 w Lublinie . To w jej murach niedawno miało miejsce uroczyste otwarcie nowej siedziby agencji nieruchomości Franczewska Nieruchomości – jednej z czołowych firm w branży nieruchomości w Lublinie.

Jakie miasta warto odwiedzić na Mazurach?

Jakie miasta warto odwiedzić na Mazurach?

Mazury od lat przyciągają turystów. Znany jako “Kraina Tysiąca Jezior” region oferują zapierające dech w piersiach krajobrazy oraz bogactwo atrakcji przyrodniczych i historycznych. To tutaj na pewno każdy miłośnik natury, sportów wodnych i historii znajzie coś dla siebie!

Dariusz Litwiniuk
POLITYKA

Nowy szef okręgu, nowe podziały władzy w PiS. Poseł Stefaniuk: Ustąpiłem panu Litwiniukowi

Chociaż Dariusz Litwiniuk wybory na prezydenta Białej Podlaskiej przegrał, to jako członek PiS umacnia swoją pozycję. Właśnie został szefem struktur partii w mieście. Ale w powiecie bialskim tę funkcję nadal sprawuje poseł Dariusz Stefaniuk.

18-letni kierowca zakończył jazdę w rzece
NA DRODZE

18-letni kierowca zakończył jazdę w rzece

Młody kierowca BMW niespodziewanie swoją podróż zakończył w rzece. Od niespełna pół roku posiadał prawo jazdy.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium