Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

5 grudnia 2021 r.
11:45

Karp pijany czy imbirowy? Propozycje na niedzielny obiad

Paweł Szorek, szef kuchni restauracji w Dworze Anna na Karpiowe Potyczki przyrządzi flaczki z karpia
Paweł Szorek, szef kuchni restauracji w Dworze Anna na Karpiowe Potyczki przyrządzi flaczki z karpia (fot. Piotr Michalski)

Dzisiaj o godzinie 12 w Dworze Anna odbędą się Karpiowe Potyczki. W sekrety przyrządzania karpia wprowadzą gości Kamil Klekowski, szef kuchni w Mobilnej Akademii Kulinarnej i Paweł Szorek, szef kuchni restauracji w Dworze Anna. A my mamy dla was autorski przepis Pawła na flaczki z karpia i zestaw przepisów na smaczne dania z tej ryby

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Karp pochodzi z Azji Wschodniej, został udomowiony w Chinach. W Europie był pierwszą rybą hodowaną w klasztornych stawach. W Polsce pojawił się w XIII wieku.

Karpia bardzo często faszerowano, w staropolskiej kuchni łączono jego smak z leśnymi grzybami. Karp po żydowsku to jedno z najbardziej znanych dań rybnych na świecie.

Największym przebojem przedwojennych restauracji w Polsce był filet z karpia w śmietanie. Dziś karp wraca do łask, nie tylko z okazji wigilii. – Uwielbiamy tradycyjne dania, które najczęściej pojawiają się na polskich stołach, ale sami przyznacie, że burger z karpia, nuggetsy czy kofta brzmią wyjątkowo smakowicie? Eksperymentujcie w kuchni, karp jest świetnym materiałem do testowania różnorodnych potraw z wykorzystaniem rybiego mięsa – przekonuje Kamil Klekowski, który podczas Karpiowych Potyczek w Dworze Anna będzie gotował na żywo.

A teraz przepisy. Na początek przepis od Andrzeja Malinowskiego, wieloletniego szefa kuchni w Dworze Anna.

Andrzej Malinowski: roladki z karpia z racuszkami cebulowymi

Składniki: 2 filety z karpia, sól, pieprz, 1 cebula. Na farsz: 4 borowiki mrożone, 2 suszone na smak, 1 marchewka, sól, pieprz, natka. Na racuszki: 1 cebula, 2 jajka, mąka, sól, pieprz. Na sos: 1 pomidor, 1 papryka. Oliwa na smażenie.

Wykonanie: filety z karpia posypać posiekaną i rozgniecioną cebulą, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Cebula wyciągnie ewentualny zapach mułu. Teraz farsz. Na oliwie podsmażyć borowiki pokrojone w kostkę, dodać posiekaną cebulę, następnie startą marchewkę, doprawić solą z pieprzem.

Do piekarnika nastawionego na 220 stopni Celsjusza włożyć paprykę i pomidor. Kiedy skórka mocno się podpiecze, wyjmując, ostudzić i obrać. Rozłożyć filety na desce. Na każdy nakładać farsz, zawinąć, spiąć wykałaczką i podsmażyć na oliwie. Kto lubi, może obtoczyć filety w panierce. Podsmażone zawijasy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 15 minut.

Racuszki: cebule pokroić w piórka. Po 15 minutach brać trochę cebuli w palce, obtaczać w mące, zanurzać w jajku i rzucać na oliwę. Smażyć na złoto. Sos: zmiksować pokrojoną paprykę i pomidora z resztką farszu. Doprawić solą z pieprzem. Wyciągnąć filety z karpia z piekarnika. Kroić na ukos. Podawać z cebulowymi racuszkami i odrobiną sosu.

Dworskie flaczki z karpia według Pawła Szorka

Składniki: 1 tuszka z karpia, 2 cebule, 1 marchewka, 2 pietruszki, biała część pora, kawałek selera, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, gałka muszkatołowa, łyżeczka koncentratu pomidorowego, dwie łyżki mąki, masło.

Wykonanie: rybę sprawić, odfiletować, pokroić poprzecznie w paski. Posolić i odstawić. Na łbach i grzbiecie ryb, warzywach i przyprawach ugotować wywar, odcedzić. Dodać warzywa pokrojone w słupki i podsmażone na maśle. Paski karpia obtoczyć w mące i usmażyć. Przełożyć do wywaru i gotować 10 minut. Dodać koncentrat, majeranek i gałkę, na koniec zasmażkę z mąki i masła. Można doprawić szafranem.

Imbirowy karp

Składniki: karp ok. 1 kg bez głowy (wypatroszony), 3 cebule dymki, 2 łyżki wódki czystej, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki rosołu z kury (może być z kostki), 1 łyżka octu winnego, łyżeczka cukru pudru, 1 łyżka imbiru, duży ząbek czosnku, sól, mąka ziemniaczana, łyżka smalcu.

Wykonanie: cebule pokroić na ćwiartki lub ósemki. Połowę tej cebuli i połowę imbiru wymieszać z płynnymi składnikami i cukrem oraz posiekanym czosnkiem. Odstawić. Rybę osuszyć i natrzeć lekko solą i oprószyć mąką ziemniaczaną. Do garnka na frytki wlać dużo oleju. Rozgrzać. Jak zacznie wrzeć włożyć rybę położoną w siatce. Gotować około 4 minut z każdej strony. Wyjąć. Przełożyć na patelnie na rozgrzany smalec. Polać częścią wcześniej przygotowanego sosu. Dusić na małym ogniu przez 5 min. z każdej strony (rybę odwracać tylko raz), polewając resztą sosu. Ostrożnie przełożyć na półmisek. Posypać resztą cebuli i imbirem.

Pijany karp

Składniki: karp królewski (1 kg), pół szklanki jasnego piwa, 4-5 goździków, 1 cebula, 2 łyżki octu winnego, masło do smażenia, 5 dkg rodzynek, pół łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz.

Wykonanie: karpia sprawić, pokroić w dzwonka szerokości 2-3 cm, skropić octem, posypać tłuczonymi goździkami, oprószyć solą i pieprzem. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, wlać piwo, włożyć rybę. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, ok. 1 godz. Karpia wyjąć, trzymać w cieple. Do sosu dodać rodzynki i skórkę cytryny, zagotować. Sosem polać rybę na półmisku.

Po strażacku

Składniki: 1 karp (ok. 1,5 kg), 4 cebule, 4 łyżki masła czosnkowego, 5 ząbków czosnku, 2 gałązki pietruszki, sok z cytryny, śmietana, majonez, przyprawy wg uznania ( przyprawa do ryb, sól, pieprz, zioła prowansalskie).

Wykonanie: karpia umyj, spraw, przytnij ogon, opłucz i posól. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plastry. Włóż cebulę, czosnek oraz gałązki pietruszki do środka ryby, a resztą cebuli dokładnie obłóż rybę, polej ją sokiem z cytryny i zawiń w folię. Włóż na noc do lodówki. Następnego dnia usuń cebulę, pietruszkę oraz czosnek z karpia. Posmaruj wierzch i wnętrze ryby masłem czosnkowym (ewentualnie masłem ekstra) i posiekanym czosnkiem. Włóż rybę do żaroodpornego naczynia i owiń ją folią do pieczenia. Piecz przez ok. 1 godz. w temp. 180°. Przygotuj sos czosnkowy z majonezu, śmietany, czosnku oraz przypraw, a następnie polej nim karpia.

Autor: Grzegorz Pietrzak OSP Pawlin, Gmina Konopnica

Pod pierzynką z cebuli

Składniki: 1 karp, 1 cebula, cytryna, zielony koperek, sól, pieprz, mąka, olej.

Wykonanie: karpia sprawić, podzielić na dzwonka, doprawić, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju. Nakryć plastrami cebuli, przykryć, dusić kilka minut.

Autor: Anna Banaszek

W śmietanie

Składniki: 1 karp (1-1,5 kg), sól, pieprz, 2 łyżki mąki, 50 ml oleju, 4 łyżki masła, 1 cebula, 1/2 l śmietany 22 proc.

Wykonanie: karpia sprawić i pokroić na dzwonka. Oprószyć solą oraz pieprzem i odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Następnie obtoczyć dzwonka w mące i smażyć na oleju oraz trzech łyżkach masła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego resztą masła. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia karpia udusić obraną i posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, posypać nią karpia. Polać całość śmietaną doprawioną solą i pieprzem. Zapiekać 15-20 minut w temp. 180°C.

Z pieca

Składniki: 1 karp, 3 łyżki masła, sok z cytryny, sól, biały pieprz.

Wykonanie: sprawionego karpia dokładnie natrzeć grubą solą i pieprzem. Na zewnątrz i w środku. Skropić cytryną. Posmarować masłem. Lub olejem lnianym. Położyć na brytfance. Podlać 3 łyżkami wody i wstawić do gorącego piekarnika.

Kiedy karp pięknie się zarumieni, obrócić go na drugą stronę. Gdy będzie złocisty zmniejszyć ogień i podlewać powstałym sosem z pieczenia.

Karpiowe Potyczki w Dworze Anna

Kameralne spotkanie miłośników dań z karpia, które w tym roku zastępuje „Dożynki rybackie”. Rozpocznie się w niedzielę 5 grudnia 2021 o 12 w Dworze Anna. Warsztaty i gotowanie na żywo poprowadzi Kamil Klekowski, szef kuchni w Mobilnej Akademii Kulinarnej, dania z karpia zaprezentuje Paweł Szorek, szef kuchni restauracji w Dworze Anna. W Potyczkach karpiowych wezmą udział 4 drużyny. Ze względu na obostrzenia związane z Covid- 19 spotkanie ma charakter zamknięty

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Daniel Rusek (Górnik Łęczna): Pokazaliśmy dwa oblicza w Opolu

Daniel Rusek (Górnik Łęczna): Pokazaliśmy dwa oblicza w Opolu

Górnik Łęczna w pierwszej połowie meczu w Opolu przeciwko Odrze zaprezentował się bardzo korzystnie. Niestety, po przerwie w grze zielono-czarnych coś się zacięło i ostatecznie szalę zwycięstwa na swoją korzyść przechylili gospodarze. Jak niedzielne spotkanie podsumowali obaj trenerzy?

GKS Górnik Łęczna rzutem na taśmę pokonał Pogoń Dekpol Tczew

GKS Górnik Łęczna rzutem na taśmę pokonał Pogoń Dekpol Tczew

GKS Górnik Łęczna zakończył rundę jesienną na drugiej pozycji. To duży sukces podopiecznych Artura Bożyka

Dwa dni, dwa filmy i spotkania z gwiazdami. Alchemia kina w Stylowym
24 listopada 2025, 18:30

Dwa dni, dwa filmy i spotkania z gwiazdami. Alchemia kina w Stylowym

Zbliża się 13. Przegląd Filmowy Alchemia Kina. W Centrum Kultury Filmowej „Stylowy” w Zamościu zostaną pokazane dwa ciekawe filmy, a po każdej z projekcji zaplanowano spotkania z twórcami. Przyjadą aktorzy: Karolina Gruszka, Jan Englert i Beata Ścibakówna.

Projektują nowe kąpielisko w regionie. Tak może wyglądać (wizualizacje)
galeria

Projektują nowe kąpielisko w regionie. Tak może wyglądać (wizualizacje)

To dopiero wstępna koncepcja projektowa. Ostateczna będzie gotowa za kilka miesięcy. A jeśli znajdą się pieniądze na realizację planów, to w Lubelskiem przybędzie nowe kąpielisko. Burmistrz miasta obiecał je w kampanii wyborczej.

Do wypadku doszło dzisiaj wieczorem

Poważny wypadek na DK 17. Sześć osób trafiło do szpitala

Sześć osób trafiło do szpitali po wypadku, który wydarzył się dzisiaj (9 listopada) wieczorem na drodze krajowej nr 17 w Suminie. Trasa między Zamościem a Tomaszowem jest zablokowana.

Łukasz Kowalski zapewnia, że przeciwko inwestycji nic nie ma i rozumie, że musi się ona wiązać z utrudnieniami, ale uważa, że drogowcy powinni bardziej angażować się w to, co mają do zrobienia
galeria

Narzekają na drogowców na krajówce. „Jak rozgrzebaliście, to róbcie”

Gładka jezdnia, nowe chodniki i ścieżki rowerowe na pewno ułatwią mieszkańcom życie. Ale póki co drogowa inwestycje je utrudnia. Część mieszkańców domów położonych przy krajowej 74 w Szopinku pod Zamościem skarży się, że drogowcy pracują jak muchy w smole.

Szpital "papieski" w Zamościu

Kolejne pieniądze z KPO dla szpitala. Teraz zainwestują w kardiologię

Ponad 15 mln złotych dla szpitala "papieskiego" w Zamościu. To kolejna dotacja, jaką przyznano placówce z Krajowego Planu Odbudowy. Tym razem chodzi o inwestycję na oddziale kardiologicznym.

Terytorialsi ruszają ze szkoleniami. Przygotują mieszkańców do działań w kryzysie

Terytorialsi ruszają ze szkoleniami. Przygotują mieszkańców do działań w kryzysie

Ruszył ogólnopolski program „wGotowości”, którego celem jest przygotowanie mieszkańców do działania w sytuacjach kryzysowych. To bezpłatne szkolenia obronne dla osób pełnoletnich, organizowane przez Ministerstwo Obrony Narodowej. Na Lubelszczyźnie pierwsze zajęcia odbędą się 22 listopada. Poprowadzą je żołnierze 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej.

Sensacyjna domowa porażka Bogdanki LUK Lublin

Sensacyjna domowa porażka Bogdanki LUK Lublin

Bogdanka LUK Lublin, dość nieoczekiwanie, przegrała w hali Globus z PGE GiEK Skrą Bełchatów 1:3

Przybywa specjalistów w powiatowym szpitalu. Niedługo otwarcie nowej poradni

Przybywa specjalistów w powiatowym szpitalu. Niedługo otwarcie nowej poradni

W październiku przy szpitalu wznowiła działalność jedna poradnia, inna została wzmocniona, a w listopadzie przybędzie jeszcze jedna nowa. Te zmiany w SPZOZ dobre wiadomości dla pacjentów z Hrubieszowa i okolic.

Budowa pingwiniarni w ZOO już ruszyła, a prace są dość zaawansowane. Wszystko powinno być gotowe w sierpniu 2026 roku

Unijne miliony dla miasta. Będą kamery, zielone strefy i pingwinarium

Zamość to jeden z siedmiu samorządów, które odebrały w Lublinie umowy o dofinansowanie w wysokości 49 mln zł dla wartych ok. 77 mln zł inwestycji w ramach Zintegrowanych Inwestycji Terytorialnych. Miasto zadba dzięki temu o bezpieczeństwo i zieleń, a w ZOO zbuduje pingwinarium.

Jan Komasa w Zamościu. Reżyser przyjedzie na specjalny pokaz
20 listopada 2025, 19:00

Jan Komasa w Zamościu. Reżyser przyjedzie na specjalny pokaz

Nie zawsze podczas projekcji filmu jest okazja do spotkania z reżyserem. Ale w Zamościu będzie. Jan Komasa przyjedzie do miasta i spotka się z widzami przy okazji specjalnego pokazu „Rocznicy”.

Avia Świdnik wygrywa w Dębicy. Cenne zwycięstwa Podlasia Biała Podlaska i Chełmianki

Avia Świdnik wygrywa w Dębicy. Cenne zwycięstwa Podlasia Biała Podlaska i Chełmianki

Świdnicka Avia dopisała cenny komplet punktów po wyjazdowej wygranej z Wisłoką Dębica

Basen w Łukowie został oddany do użytku 30 lat temu. Nie jest w bardzo złym stanie, ale wymaga, zdaniem władz miasta, zastąpienia nowym obiektem.

To ostatni sezon na starym basenie. Miasto chce budować mini aquapark

Klamka zapadła. Łuków zbuduje nową krytą pływalnię. Właśnie ogłoszono przetarg na tę inwestycję. To oznacza, że rozpoczęty we wrześniu sezon na starym, 30-letnim basenie jest ostatnim w historii tego obiektu.

Świdniczanka wygrała derby ze Stalą Kraśnik w Betclic III Lidze [ZDJĘCIA]
galeria

Świdniczanka wygrała derby ze Stalą Kraśnik w Betclic III Lidze [ZDJĘCIA]

W meczu derbowym w Betclic III Lidze Świdniczanka pokonała Stal Kraśnik

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium