Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

5 grudnia 2021 r.
11:45

Karp pijany czy imbirowy? Propozycje na niedzielny obiad

8 0 A A
Paweł Szorek, szef kuchni restauracji w Dworze Anna na Karpiowe Potyczki przyrządzi flaczki z karpia
Paweł Szorek, szef kuchni restauracji w Dworze Anna na Karpiowe Potyczki przyrządzi flaczki z karpia (fot. Piotr Michalski)

Dzisiaj o godzinie 12 w Dworze Anna odbędą się Karpiowe Potyczki. W sekrety przyrządzania karpia wprowadzą gości Kamil Klekowski, szef kuchni w Mobilnej Akademii Kulinarnej i Paweł Szorek, szef kuchni restauracji w Dworze Anna. A my mamy dla was autorski przepis Pawła na flaczki z karpia i zestaw przepisów na smaczne dania z tej ryby

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Karp pochodzi z Azji Wschodniej, został udomowiony w Chinach. W Europie był pierwszą rybą hodowaną w klasztornych stawach. W Polsce pojawił się w XIII wieku.

Karpia bardzo często faszerowano, w staropolskiej kuchni łączono jego smak z leśnymi grzybami. Karp po żydowsku to jedno z najbardziej znanych dań rybnych na świecie.

Największym przebojem przedwojennych restauracji w Polsce był filet z karpia w śmietanie. Dziś karp wraca do łask, nie tylko z okazji wigilii. – Uwielbiamy tradycyjne dania, które najczęściej pojawiają się na polskich stołach, ale sami przyznacie, że burger z karpia, nuggetsy czy kofta brzmią wyjątkowo smakowicie? Eksperymentujcie w kuchni, karp jest świetnym materiałem do testowania różnorodnych potraw z wykorzystaniem rybiego mięsa – przekonuje Kamil Klekowski, który podczas Karpiowych Potyczek w Dworze Anna będzie gotował na żywo.

A teraz przepisy. Na początek przepis od Andrzeja Malinowskiego, wieloletniego szefa kuchni w Dworze Anna.

Andrzej Malinowski: roladki z karpia z racuszkami cebulowymi

Składniki: 2 filety z karpia, sól, pieprz, 1 cebula. Na farsz: 4 borowiki mrożone, 2 suszone na smak, 1 marchewka, sól, pieprz, natka. Na racuszki: 1 cebula, 2 jajka, mąka, sól, pieprz. Na sos: 1 pomidor, 1 papryka. Oliwa na smażenie.

Wykonanie: filety z karpia posypać posiekaną i rozgniecioną cebulą, zawinąć w folię i włożyć do zamrażalnika na 15 minut. Cebula wyciągnie ewentualny zapach mułu. Teraz farsz. Na oliwie podsmażyć borowiki pokrojone w kostkę, dodać posiekaną cebulę, następnie startą marchewkę, doprawić solą z pieprzem.

Do piekarnika nastawionego na 220 stopni Celsjusza włożyć paprykę i pomidor. Kiedy skórka mocno się podpiecze, wyjmując, ostudzić i obrać. Rozłożyć filety na desce. Na każdy nakładać farsz, zawinąć, spiąć wykałaczką i podsmażyć na oliwie. Kto lubi, może obtoczyć filety w panierce. Podsmażone zawijasy włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piec 15 minut.

Racuszki: cebule pokroić w piórka. Po 15 minutach brać trochę cebuli w palce, obtaczać w mące, zanurzać w jajku i rzucać na oliwę. Smażyć na złoto. Sos: zmiksować pokrojoną paprykę i pomidora z resztką farszu. Doprawić solą z pieprzem. Wyciągnąć filety z karpia z piekarnika. Kroić na ukos. Podawać z cebulowymi racuszkami i odrobiną sosu.

Dworskie flaczki z karpia według Pawła Szorka

Składniki: 1 tuszka z karpia, 2 cebule, 1 marchewka, 2 pietruszki, biała część pora, kawałek selera, sól, pieprz, majeranek, liść laurowy, gałka muszkatołowa, łyżeczka koncentratu pomidorowego, dwie łyżki mąki, masło.

Wykonanie: rybę sprawić, odfiletować, pokroić poprzecznie w paski. Posolić i odstawić. Na łbach i grzbiecie ryb, warzywach i przyprawach ugotować wywar, odcedzić. Dodać warzywa pokrojone w słupki i podsmażone na maśle. Paski karpia obtoczyć w mące i usmażyć. Przełożyć do wywaru i gotować 10 minut. Dodać koncentrat, majeranek i gałkę, na koniec zasmażkę z mąki i masła. Można doprawić szafranem.

Imbirowy karp

Składniki: karp ok. 1 kg bez głowy (wypatroszony), 3 cebule dymki, 2 łyżki wódki czystej, 3 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki rosołu z kury (może być z kostki), 1 łyżka octu winnego, łyżeczka cukru pudru, 1 łyżka imbiru, duży ząbek czosnku, sól, mąka ziemniaczana, łyżka smalcu.

Wykonanie: cebule pokroić na ćwiartki lub ósemki. Połowę tej cebuli i połowę imbiru wymieszać z płynnymi składnikami i cukrem oraz posiekanym czosnkiem. Odstawić. Rybę osuszyć i natrzeć lekko solą i oprószyć mąką ziemniaczaną. Do garnka na frytki wlać dużo oleju. Rozgrzać. Jak zacznie wrzeć włożyć rybę położoną w siatce. Gotować około 4 minut z każdej strony. Wyjąć. Przełożyć na patelnie na rozgrzany smalec. Polać częścią wcześniej przygotowanego sosu. Dusić na małym ogniu przez 5 min. z każdej strony (rybę odwracać tylko raz), polewając resztą sosu. Ostrożnie przełożyć na półmisek. Posypać resztą cebuli i imbirem.

Pijany karp

Składniki: karp królewski (1 kg), pół szklanki jasnego piwa, 4-5 goździków, 1 cebula, 2 łyżki octu winnego, masło do smażenia, 5 dkg rodzynek, pół łyżeczki otartej skórki z cytryny, sól, pieprz.

Wykonanie: karpia sprawić, pokroić w dzwonka szerokości 2-3 cm, skropić octem, posypać tłuczonymi goździkami, oprószyć solą i pieprzem. Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na maśle, wlać piwo, włożyć rybę. Dusić pod przykryciem na bardzo małym ogniu, ok. 1 godz. Karpia wyjąć, trzymać w cieple. Do sosu dodać rodzynki i skórkę cytryny, zagotować. Sosem polać rybę na półmisku.

Po strażacku

Składniki: 1 karp (ok. 1,5 kg), 4 cebule, 4 łyżki masła czosnkowego, 5 ząbków czosnku, 2 gałązki pietruszki, sok z cytryny, śmietana, majonez, przyprawy wg uznania ( przyprawa do ryb, sól, pieprz, zioła prowansalskie).

Wykonanie: karpia umyj, spraw, przytnij ogon, opłucz i posól. Cebulę i czosnek obierz i pokrój w plastry. Włóż cebulę, czosnek oraz gałązki pietruszki do środka ryby, a resztą cebuli dokładnie obłóż rybę, polej ją sokiem z cytryny i zawiń w folię. Włóż na noc do lodówki. Następnego dnia usuń cebulę, pietruszkę oraz czosnek z karpia. Posmaruj wierzch i wnętrze ryby masłem czosnkowym (ewentualnie masłem ekstra) i posiekanym czosnkiem. Włóż rybę do żaroodpornego naczynia i owiń ją folią do pieczenia. Piecz przez ok. 1 godz. w temp. 180°. Przygotuj sos czosnkowy z majonezu, śmietany, czosnku oraz przypraw, a następnie polej nim karpia.

Autor: Grzegorz Pietrzak OSP Pawlin, Gmina Konopnica

Pod pierzynką z cebuli

Składniki: 1 karp, 1 cebula, cytryna, zielony koperek, sól, pieprz, mąka, olej.

Wykonanie: karpia sprawić, podzielić na dzwonka, doprawić, obtoczyć w mące, usmażyć na oleju. Nakryć plastrami cebuli, przykryć, dusić kilka minut.

Autor: Anna Banaszek

W śmietanie

Składniki: 1 karp (1-1,5 kg), sól, pieprz, 2 łyżki mąki, 50 ml oleju, 4 łyżki masła, 1 cebula, 1/2 l śmietany 22 proc.

Wykonanie: karpia sprawić i pokroić na dzwonka. Oprószyć solą oraz pieprzem i odłożyć na godzinę w chłodne miejsce. Następnie obtoczyć dzwonka w mące i smażyć na oleju oraz trzech łyżkach masła. Przełożyć do naczynia żaroodpornego wysmarowanego resztą masła. Na tłuszczu pozostałym ze smażenia karpia udusić obraną i posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, posypać nią karpia. Polać całość śmietaną doprawioną solą i pieprzem. Zapiekać 15-20 minut w temp. 180°C.

Z pieca

Składniki: 1 karp, 3 łyżki masła, sok z cytryny, sól, biały pieprz.

Wykonanie: sprawionego karpia dokładnie natrzeć grubą solą i pieprzem. Na zewnątrz i w środku. Skropić cytryną. Posmarować masłem. Lub olejem lnianym. Położyć na brytfance. Podlać 3 łyżkami wody i wstawić do gorącego piekarnika.

Kiedy karp pięknie się zarumieni, obrócić go na drugą stronę. Gdy będzie złocisty zmniejszyć ogień i podlewać powstałym sosem z pieczenia.

Karpiowe Potyczki w Dworze Anna

Kameralne spotkanie miłośników dań z karpia, które w tym roku zastępuje „Dożynki rybackie”. Rozpocznie się w niedzielę 5 grudnia 2021 o 12 w Dworze Anna. Warsztaty i gotowanie na żywo poprowadzi Kamil Klekowski, szef kuchni w Mobilnej Akademii Kulinarnej, dania z karpia zaprezentuje Paweł Szorek, szef kuchni restauracji w Dworze Anna. W Potyczkach karpiowych wezmą udział 4 drużyny. Ze względu na obostrzenia związane z Covid- 19 spotkanie ma charakter zamknięty

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Kluczowy dwumecz we Francji. Pszczółka Polski Cukier zagra z Villeneuve d'Ascq LM w 1/8 finału EuroCup

Kluczowy dwumecz we Francji. Pszczółka Polski Cukier zagra z Villeneuve d'Ascq LM w 1/8 finału EuroCup

Do najlepszej "ósemki" europejskich rozgrywek wiedzie wyboista droga. Przekonały się o tym w ostatnich dniach koszykarki Pszczółki Polski Cukier AZS UMCS Lublin. Podopieczne Krzysztofa Szewczyka są już we Francji i odliczają godziny do dwumeczu z miejscowym Villeneuve d'Ascq LM w 1/8 finału

Lublin. Zmora parkowania. Co na to Straż Miejska?
Alarm 24

Lublin. Zmora parkowania. Co na to Straż Miejska?

Nasz Czytelnik skarży się na samochody parkujące na części ul. Rowerowej. Straż Miejska tłumaczy, że nie ma podstaw do tego, by kogokolwiek za to ukarać.

Koncert "Od serca do ucha vol.2" w Chatce Żaka
28 stycznia 2022, 18:00

Koncert "Od serca do ucha vol.2" w Chatce Żaka

Utalentowani Muzycznie Córki i Synowie wystąpią 28 stycznia o godz. 18 w Chatce Żaka (ul. Radziszewskiego 16) z koncertem "Od serca do ucha".

Pozycjonowanie stron w Lublinie - od czego zacząć?

Pozycjonowanie stron w Lublinie - od czego zacząć?

Mówi się – słusznie oczywiście – że większość biznesów przenosi się do internetu, w ten czy inny sposób. I że sukces będzie udziałem tych, którzy będą potrafili odpowiednio wykorzystać możliwości promocji swojej witryny/firmy. W głównej mierze zaś tych, którzy znajdą się na czołowych pozycjach wyników wyszukiwania Google. Aby tego dokonać, należy podjąć działania, które określane są jako pozycjonowanie stron internetowych. Ale co trzeba zrobić, zanim zaczniemy wdrażać strategię pozycjonowania?

Uczniowie przechodzą na zdalną naukę. Nie przez COVID-19, tylko z powodu pożaru
Aktualizacja
galeria

Uczniowie przechodzą na zdalną naukę. Nie przez COVID-19, tylko z powodu pożaru

Na pewno do końca tygodnia uczniowie ze Szkoły Podstawowej im. Kornela Makuszyńskiego w Prawiednikach będą uczyć się zdalnie. Zmiana trybu nauki ma związek z pożarem, który wybuchł w budynku szkoły w nocy z poniedziałku na wtorek. Zniszczona została jedna z sal lekcyjnych.

Niemal 37 tysięcy nowych chorych. Bardzo dużo zakażeń w Lubelskiem

Niemal 37 tysięcy nowych chorych. Bardzo dużo zakażeń w Lubelskiem

Resort zdrowia podał najnowsze dane pandemiczne. Z przedstawionego we wtorek raportu wynika, że w całym kraju przybyło blisko 37 tysięcy zakażeń koronawirusem.

Nauka zdalna. Nieoficjalnie: w dużych miastach

Nauka zdalna. Nieoficjalnie: w dużych miastach

Dzieci i młodzież uczące się w dużych miastach mogą zostać skierowane na naukę zdalną. To jeden z rozważanych przez rząd scenariuszy.

Za i przeciw spalarni śmieci w Kraśniku. Dziś spotkanie dla mieszkańców

Za i przeciw spalarni śmieci w Kraśniku. Dziś spotkanie dla mieszkańców

Przedstawiciele inwestora, władze miasta, ekolodzy, radni a także mieszkańcy wezmą udział w dzisiejszym spotkaniu na temat planowanej budowy spalarni śmieci w Kraśniku. Konsultacje rozpoczną się o godz. 17 w Centrum Kultury i Promocji. Spotkanie będzie transmitowane w internecie.

Miejscówka widmo. Kibic otrzymał bilet z miejscem, którego nie ma

Miejscówka widmo. Kibic otrzymał bilet z miejscem, którego nie ma

Nasz czytelnik, pan Paweł, zakupił bilet na mecz LUK Lublin – Grupa Azoty ZAKSA Kędzierzyn-Koźle na miejsce, którego nie było w hali Globus. Kibic interweniował u pośrednika, który sprzedał mu trefny bilet, u zarządcy hali, jak też w lubelskim klubie

Jest nowy szef lubelskiego więziennictwa

Jest nowy szef lubelskiego więziennictwa

Ppłk Cyprian Bas został dyrektorem okręgowym Służby Więziennej w Lublinie. Do tej pory pracował w Opolu Lubelskim.

Puławy. Mediateka coraz droższa. Potrzeba 3 miliony więcej

Puławy. Mediateka coraz droższa. Potrzeba 3 miliony więcej

Nowa siedziba miejskiej biblioteki będzie kosztowała więcej niż pierwotnie zakładano. W tym roku budżet prac wzrośnie o co najmniej 3 mln zł.

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Kolęd w Puławach
30 stycznia 2022, 16:00

Finał Ogólnopolskiego Konkursu Kolęd w Puławach

Ponad 450 zgłoszeń z całego kraju napłynęło na XXVII Ogólnopolski Koncert Kolęd w Puławach. Najpiękniejsze wykonania będzie można usłyszeć na żywo podczas koncertu laureatów 30 stycznia o godz. 16 Domu Chemika (ul. Wojska Polskiego 4).

Nocny pożar w szkole. Paliło się w jednej z klas
zdjęcia
galeria

Nocny pożar w szkole. Paliło się w jednej z klas

Ogień pojawił się około północy z poniedziałku na wtorek. Na miejsce wezwano strażaków z Lublina i kilku jednostek OSP.

Raport drogowy. Na tych trasach w Lubelskiem trzeba uważać

Raport drogowy. Na tych trasach w Lubelskiem trzeba uważać

Najtrudniejsze warunki panują m.in. w okolicach Lubartowa, Parczewa czy Radzynia Podlaskiego. Tak wynika z informacji przekazanych przez Zarząd Dróg Wojewódzkich.

Zwolniony ratownik – antyszczepionkowiec nagrał film skierowany do wojewody

Zwolniony ratownik – antyszczepionkowiec nagrał film skierowany do wojewody

Robert Oleniacz na nagraniu mówi, że szpital tymczasowy w Lublinie jest niepotrzebny. Ratownik medyczny został zwolniony z pracy po wystąpieniu podczas marszu antyszepionkowców w Lublinie.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium