Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

opinie

16 czerwca 2021 r.
13:53

Lublin to żużel?

0 44 A A
Marcin Skrzypek, członek Rady Kultury Przestrzeni, współautor Strategii Rozwoju Lublina 2030
Marcin Skrzypek, członek Rady Kultury Przestrzeni, współautor Strategii Rozwoju Lublina 2030 (fot. Maciej Kaczanowski)

Jestem zdumiony tym, jak nauka o ładzie przestrzennym jest na naszych oczach zastępowana w Lublinie przez karykaturę demokracji bezpośredniej. I to gdzie? W mieście szczyczącym się mianem “uniwersyteckiego”, w którym wiedza powinna być szanowana bardziej niż gdzie indziej. Zgodnie z tą wiedzą opisaną w świeżo uchwalonym Studium uwarunkowań i kierunków zagospodarowania przestrzennego oraz w planie miejscowym (prawie lokalnym) teren po LKJ jest przeznaczony pod zieleń i rekreację a nie pod wielką kubaturę i beton.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Tymczasem o fakcie i miejscu inwestycji toru żużlowego ma zadecydować nie wiedza kilku pokoleń planistów Lublina tylko kaprys i liczba "chłopaków na podwórku". Zaraz się wytłumaczę z użycia tych słów. Można odnieść wrażenie, że przyszłość żużlowej inwestycji wycenianej na 180 mln zależy od tego, czy 15 tys. kibiców żużla zarzuci swoimi głosami poparcia Wydział Planowania, czy też przeważy mniejsza liczba, ale bardziej merytorycznych opinii mieszkańców. Przy czym nie można powiedzieć, że "no cóż, każdy ciągnie w swoją stronę". Tu nie ma symetrii, bo mieszkańcy nie bronią partykularnego interesu jednej grupy, tylko wcześniej uzgodnionych planów samorządowych popartych namysłem nad dobrem wspólnym wszystkich lublinian.

Jak w tym kontekście poważnie traktować konsultacje Strategii Rozwoju Lublina 2030, skoro są możliwe takie "wrzutki" znikąd? Jak pogodzić jedno z drugim? Tu nie ma zbieżności w myśleniu o mieście. Wizja rozmija się z fonią. Jako mieszkaniec nie czuję się traktowany poważnie w tym dialogu.

Ale niestety taki jest obecnie poziom debaty o stadionie żużlowym, który wyznacza właściciel procesu, czyli gmina Lublin. Trudno się dziwić kibicom żużla, że chcą mieć stadion, skoro dostali taką obietnicę przed wyborami, więc teraz patrzą wilkiem na każdy głos utrudniający jej spełnienie. Ludzie tylko wypełniają swoimi dyskusjami pole, które dostają do dyskusji. Tracą na tym kibice wkręcani w konflikt z mieszkańcami i w "planowanie" urbanistyczne na zasadzie głosowania jak w Eurowizji. Tracą na tym mieszkańcy i to podwójnie, bo jedni muszą sami bronić wartości, za obronę których płacą przecież samorządowi, a drudzy uczą się na przykładzie, jaki daje im ów samorząd, że ład przestrzenny to żart i abstrakcja. Cofamy się w rozwoju i to nie wiem ile stuleci!

Zaczynając od prawa magdeburskiego, a w zasadzie od starożytności, kończąc na czasach przedwojennych, kiedy to kształcili się powojenni budowniczowie polskich miast, tworzono, pogłębiano i stosowano wiedzę urbanistyczną, żeby lepiej poukładać funkcje w ograniczonej przestrzeni miejskiej. Poukładać dosłownie, jak rzeczy w walizce. Wszyscy wiemy, że jak się je poukłada, to więcej się zmieści, nie trzeba będzie rezygnować z potrzebnych rzeczy i walizka nie pęknie. Lublin to taka walizka, którą zabieramy w przyszłość. Ład przestrzenny to sztuka pakowania tej walizki. Z jej zawartości będą korzystać przyszłe pokolenia. Zostawiliśmy w niej miejsce na zieloną dolinę Bystrzycy, która jest zastrzeżona jako rezerwuar zieleni Lublina jeszcze w latach 50-tych. Przez ten czas wartość zieleni nie tylko nie spadła, ale niepomiernie wzrosła m.in. dla młodzieży, której europejską stolicą będziemy w 2023 roku.

Ale cofamy się w rozwoju nie tylko jeśli chodzi o planowanie przestrzeni ale i planowanie wydatków. Wszystkie samorządy trąbią o tym, że mają kryzys, że sytuacja jest dramatyczna. Lockdowny, system podatkowy nieprzyjazny samorządom, system krajowych dofinansowań nieprzyjazny samorządom kierowanym przez opozycję, wyhamowanie dofinansowań europejskich na takie inwestycje... Czy coś jeszcze może pójść nie tak?

Na drugiej szali stadion żużlowy za nie wiadomo jakie pieniądze, bo zwykle tego typu inwestycje są na początku niedoszacowane, żeby nie straszyć wyborców i władz. Teren jest podmokły, trudny. Materiały budowlane i praca ostatnio bardzo podrożały. Więc na pewno nie będzie to 180 mln tylko 250 mln. A może 400 mln? Tak naprawdę nie wiemy ile. A ile będzie kosztowało jego utrzymanie, biorąc za punkt odniesienia koszty utrzymania Areny Lublin zbudowanej dla Motoru? To też miało być dla sportu, dla kibiców. Nawet jeśli są widoki na inne źródła finansowania stadionu żużlowego niż publiczne, to obawiam się, że ostatecznie i tak samorząd będzie żyrantem opłacalności tej inwestycji. Jeśli karta się odwróci i żużel straci popularność, zostaniemy z tym stadionem jak Himilschbach z angielskim. Ale co tam, zastaw się a postaw się. Jakie to jest wszystko nieodpowiedzialne i postawione na głowie!

Piszę ten felieton dlatego, że za stadion zapłacę także ja i moje dzieci, jeśli zostaną w Lublinie (coraz większy znak zapytania...). Piszę to dlatego, że brakuje u nas szkół, przedszkoli, żłobków, domów kultury, kursów autobusów. W bezpośrednim sąsiedztwie, na ulicy Dzierżawnej, nie ma nawet kanalizacji i utwardzonych ulic. Brakuje parków i inwestycji rozrywkowo-edukacyjnych przyciągających szersze spektrum odbiorców niż fani żużla, który akurat teraz jest na fali, ale w żaden sposób nie przyczyni się do rozwoju miasta w poważnym sensie (nie mówimy o promocji miasta w formie fotki kibiców na zwyżkach). Głównie przyczyni się do rozwoju biznesu żużlowego i budowlanego. Mam nadzieję, że wytłumaczyłem się z nazwania pomysłu budowy nowego stadionu żużlowego "kaprysem".

Jest kilka innych możliwych propozycji lokalizacji stadionu: Grygowej, Zemborzycka, Zadębie. Fakt, że teren po LKJ jest podmokły, podroży koszty co najmniej o jedną trzecią. Nawet z wykupem terenu gdzie indziej wyjdzie taniej. Lokalizacja tej inwestycji jest niezgodna ze wszystkimi istniejącymi dokumentami miejskimi łącznie z Miejskim Planem Adaptacji do Zmian Klimatu i Wieloletnim Planem Finansowym (jest tam ok. 4 mln. na “dokumentację przyszłościową”, ale nie na nowy stadion żużlowy na surowym korzeniu parę metrów nad lustrem wody).

Park Ludowy dziennie odwiedza 1700 osób. W niecały tydzień ma on tyle użytkowników, co jedne zawody żużlowe kibiców. Tylko te dane pokazują, że dużo potrzebniejsze byłoby stworzenie tam nowego parku, choć i tak jego teren został już pomniejszony przez budowę szkółki piłkarskiej (która zgodnie z planami mogłaby powstać na Górkach Czechowskich). Stadion powinien mieć lokalizację bardziej ekonomiczną i funkcjonalną, która dawałaby impuls rozwojowy dla okolicy, a nie niszczyła jej nieodnawialne zasoby. Dosłownie wszystkie racjonalne argumenty są przeciw tej inwestycji w tym miejscu.

Zadaję sobie pytanie, czy w naszym mieście nie ma żadnych odpowiedzialnych naukowców i urzędników czy radnych, dla których rozsądek jest ważniejszy niż dyscyplina partyjna, żadnej opinii publicznej autorytetów, która mogą zatrzymać ten nonsens? Jeśli nie ma, to rzeczywiście jesteśmy tego "warci".

Tę naszą lokalną sytuację świetnie podsumowuje w szerszym kontekście Jan Szomburg, przewodniczący Rady Instytutu Badań nad Gospodarką Rynkową i organizator Kongresu Obywatelskiego. W swoim ostatnim liście do jego uczestników pisze, że po ponad 30 latach wolności potrzebujemy znowu zasadniczej debaty – jaki mamy i chcemy mieć ustrój w Polsce? Na podstawie jakich reguł powinna działać nasza polska czy lokalna wspólnota, aby były one funkcjonalne nie tyle dla tej czy innej grupy interesu, ale dla całej Polski czy całego miasta w dłuższej perspektywie.

Szomburg zwraca uwagę, że ostatnio umocnił się w naszym kraju trend zmierzania w stronę demokracji transakcyjnej, czerpiącej swoją legitymizację nie tyle z ogólnospołecznej słuszności i pożyteczności oraz zasad funkcjonowania całej sfery publicznej (demokracja zasad), co z krótkoterminowego zaspokajania interesów materialnych czy partykularnych wybranych grup obywateli. Mówiąc kolokwialnie, frukty za głosy.

Autor listu pyta, a ja razem z nim: "Czy jest to dobra odpowiedź na wyzwania przyszłości? Czy jakkolwiek zbliża to nas do stworzenia sprawnych i przyjaznych instytucji publicznych, zapobieżenia odpływowi talentów i zatrzymania procesu alienacji młodego pokolenia? Czy demokracja transakcyjna to metoda utrzymania konkurencyjności Polski (Lublina) i przejścia od roli poddostawców do innowatorów i kreatorów? Czy kierunek na demokrację transakcyjną będzie sprzyjał budowie wspólnoty politycznej i kulturowej Polaków (lublinian), łagodził dotychczasowe podziały?".

Niestety, najwyraźniej Lublin wpisuje się w trend demokracji transakcyjnej. Jego ofiarą pada wiedza urbanistów. A my potrzebujemy demokracji zasad, bo ona daje obywatelom podstawę do utożsamiania się ze swoją małą ojczyzną i wspólnej pracy dla jej dobra. Brońmy więc tej wiedzy i racjonalnych podstaw życia społeczności, bo co nam zostanie, jeśli je zdegradujemy? Czym posolimy sól, która zwietrzeje? Oby hasło “Lublin to żużel” nie okazało się proroctwem w sensie, którego byśmy nie chcieli.

* Marcin Skrzypek, członek Rady Kultury Przestrzeni, współautor Strategii Rozwoju Lublina 2030

Wasze listy

To kolejny głos w dyskusji na temat budowy stadionu żużlowego w Lublinie i zagospodarowania terenu nad Bystrzycą. Wasze listy redakcja@dziennikwschodni.pl

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 44

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
ploter / 16 czerwca 2021 r. o 14:05
+60
Czy to nie jest lekko zabawne, że grupka aktywistów którzy uzyskali w wyborach samorządowych 3% poparcia próbuje praktycznie w każdej sprawie wypowiadać się w imieniu wszystkich mieszkańców? Poproszę jakiś dowód na to, że mieszkańcy życzą sobie tego, żebyście wypowiadali się w ich imieniu?
Avatar
BVNHD / 16 czerwca 2021 r. o 14:12
+53
To nie jest żaden kolejny głos w dyskusji po pan Skrzypek podobnie jak pan Pietrasiewicz należy do Lubelskiego Ruchu Miejskiego. Nie róbcie ludziom wody z mózgu w ramach zakrojonej na szeroką skalę antyżużlowej krucjaty.
Avatar
stop_ekoterrorystom_ / 16 czerwca 2021 r. o 14:19
+46
Tylko ślepy by nie zauważył, że koncesjonowani przez Dziennik Wschodni aktywiści z Lubelskiego Ruchu Miejskiego kilka tygodni temu rozpoczęli kampanię wyborczą. Póki co, głównie przy udziale swojego patrona medialnego, bo tylko tutaj mogą być promowani w tak nachalny sposób.
Avatar
Janusz_Paliwas / 16 czerwca 2021 r. o 14:12
+44
hehehe śmieszny typ, ale poziom wyżej. A gdzie się podział główny bębniarz, szymek co malował siusiaki na przystankach ? A swoją drogą nie życzę sobie aby samozwańcza grupa pseudo aktywistów co startując w wyborach miała poparcie bliskie zeru narzucała nam co im się podoba a co nie. Jestem zdumiony bezczelnością tych osób.
Avatar
Piter79 / 16 czerwca 2021 r. o 14:29
+33
Zamierzacie o opinię zapytać kogoś spoza kółka wzajemnej adoracji czy po kolei będzie prezentowana opinia każdego aktywisty z osobna jako niby kolejny głos w dyskusji? Faktycznie, dziecinada niezła co się wyrabia w tej gazecie ostatnimi czasy.
Avatar
wncl32nfei66y / 16 czerwca 2021 r. o 14:38
+29
Proszę przestać wycierać sobie gębę mieszkańcami. To że jest pan członkiem RKP nie oznacza, że pozjadał pan wszystkie rozumy świata i ma prawo wypowiadać się w imieniu 340 tyś mieszkańców Lublina. Dziękuję za uwagę i pozdrawiam.
Avatar
po_co_komu_login / 16 czerwca 2021 r. o 14:50
+28
Od razu widać czym się kieruje Skrzypek i jego ferajna z LRM. Stadion nie, ale już domy kultury jak najbardziej. A po co domy kultury? Ano po to, żeby Skrzypek i jego wesoła ferajna z LRM mogła wysępić trochę grosza z budżetu. W końcu z czegoś trzeba żyć.
Avatar
zuzlowy_fanatyk / 16 czerwca 2021 r. o 17:41
+23
spokojnie aka12, żużel był przed spółkami skarbu państwa i będzie po nich, nie pisz też bzdur że na 1 lidze było nas na stadionie po kilkaset osób bo to zwyczajne kłamstwo
Avatar
zorro532 / 16 czerwca 2021 r. o 15:07
+22
Stek bzdur i taniego populizmu, ale najważniejsze w tym wszystkim jest to, że Monisia oraz _DX_ mają gdzie dzisiaj wyrobić trollerską dniówkę.
Avatar
GienekL / 16 czerwca 2021 r. o 16:29
+20
Tak, Lublin to żużel. I jak widać pewną grupę osób bardzo to boli.
Avatar
_DX_ / 23 czerwca 2021 r. o 09:04
+3
Lublin to dewelocwaniactwo, a czarny cyrk to tylko jeden z instrumentów zawłaszczania przestrzeni przez rak patodeweloperski.
 Dodać trzeba, że jeden z deweloperów jest fanatykiem sportów motorowych i stąd też może brać się parcie na stadion.
Avatar
_DX_ / 23 czerwca 2021 r. o 09:04
+4
Tylko ślepy by nie zauważył, że koncesjonowani przez Dziennik Wschodni aktywiści z Lubelskiego Ruchu Miejskiego kilka tygodni temu rozpoczęli kampanię wyborczą. Póki co, głównie przy udziale swojego patrona medialnego, bo tylko tutaj mogą być promowani w tak nachalny sposób.
 Nawet jeżeli rozpoczęli to co z tego? Sułtan się przestraszył i będzie usuwał swoich przeciwników politycznych?
Avatar
_DX_ / 22 czerwca 2021 r. o 12:46
+5
Czy to nie jest lekko zabawne, że grupka aktywistów którzy uzyskali w wyborach samorządowych 3% poparcia próbuje praktycznie w każdej sprawie wypowiadać się w imieniu wszystkich mieszkańców? Poproszę jakiś dowód na to, że mieszkańcy życzą sobie tego, żebyście wypowiadali się w ich imieniu?
 A ile kiboli żużla przyszło na tę śmieszną manifestację poparcia? Kilkadziesiąt osób? WIĘKSZOŚĆ MIESZKAŃCÓW NIE CHCE ŻADNEGO STADIONU ŻUŻLOWEGO!!!!
Avatar
uwaga_na_trole_z_pis / 17 czerwca 2021 r. o 15:37
+11
oni by chcieli żeby wszystkie pieniądze z budżetu szły wyłącznie na ich zachcianki :) demokracja rozumiana w dość specyficzny sposób :) Lubelski Ruch Miejski to zbiór dziwnych person które siłą próbują narzucić narrację na co należy wydawać pieniądze a na co nie :) wygrajcie wybory to będziecie decydować tylko obawiam się że wtedy dość szybko zaczną was i wasze dziwne pomysły weryfikować sami mieszkańcy :)
 O to to. W pełni się zgadzam. Ps. Monisia to ty jesteś największym problemem płatny trollu. Przesiadujesz tu całe dnie i ujadasz jak zwykły burek.
 O to to. W pełni się zgadzam. Ps. Monisia to ty jesteś największym problemem płatny trollu. Przesiadujesz tu całe dnie i ujadasz jak zwykły burek. rozwiń
Avatar
Monisia / 17 czerwca 2021 r. o 13:36
-15
Panie Skrzypek, to nie fanatycy czarnego cyrku są problemem, a wyK0rzystująca ich dewelo-banda, która chce się dorwać do terenów przy Zygmuntowskich (luksusowe "akademiki" z widokiem na śródmieście) oraz te P0 zarżniętym LKJ. Masz Pan jaja, żeby P0stawić się sojuszowi władzy i mamony? To wal Pan prosto z mostu.
Avatar
Monisia / 17 czerwca 2021 r. o 13:34
-15
Lublin to nie żużel. Lublin to dewelocwaniactwo, a czarny cyrk to tylko jeden z instrumentów zawłaszczania przestrzeni przez rak patodeweloperski.
 Dokładnie. Chyba Pan Skrzypek nie jest tak naiwny, żeby sądzić, że Neron z Jakubowic P0życzy 400 mln P0 to, żeby zadowolić garstkę zjadaczy hot-dogów, głównie zresztą z gmin P0dlubelskich. Grunty, grunty, grunty - cwaniactwo domaga się coraz więcej gruntów P0 "okazyjnych" cenach.
Avatar
Monisia / 17 czerwca 2021 r. o 13:33
-14
Klekso próbuje przeszkadzac deweloperom w rozwijaniu Metropolii. Za wysokie progi, drogi panie. Żeby urządzać przestrzeń według własnego widzimisie trzeba najpierw zarobić hajs.
 Niektorzy się jeszcze nie zorientowali i dalej wierzą, że dewelo-"samorząd" jest od dogadzania "plebsowi" i od chronienia "krzaczorów".
Avatar
_XD_ / 17 czerwca 2021 r. o 11:45
-2
Z resztą, o co tu się kłócić? Pogrillują temat budowy tego stadionu do wyborów, albo dopóki motór nie wyleci z tabeli (co podejrzewam, nastąpi nawet szybciej, sądząc po wynikach) i problem zniknie jak sen złoty. XD
Avatar
_XD_ / 17 czerwca 2021 r. o 11:41
-8
oni by chcieli żeby wszystkie pieniądze z budżetu szły wyłącznie na ich zachcianki :) demokracja rozumiana w dość specyficzny sposób :) Lubelski Ruch Miejski to zbiór dziwnych person które siłą próbują narzucić narrację na co należy wydawać pieniądze a na co nie :) wygrajcie wybory to będziecie decydować tylko obawiam się że wtedy dość szybko zaczną was i wasze dziwne pomysły weryfikować sami mieszkańcy :)
 LOL to jest dokładnie też sam sposób działania, który uprawiają kibice z bryłą żużlu zamiast mózgów. XD
Avatar
_XD_ / 17 czerwca 2021 r. o 11:39
-5
ale bzdury wypisuje ten Ambroży Kleks......Powołuje się na dane, które sam sobie wyliczył (więcej ludzi w parku ludowym niż na stadionie), plany z lat 50' itp. Lepiej żeby w centrum miasta była czarna dziura po LKJ niż infrastruktura sportowo - kulturalna.....Może niech Kleks wyprowadzi się za miasto i pogłębia swą fascynację krzakami i robalami, bez betonu oczywiście. Demokracja to demokracja, niestety chcemy czy nie to wola większości będzie przeważała, a ruch miejski niczego nie ugra w tym mieście dopóki będą go reprezentować oszołomy i Kleks ;-)
 A w następnym artykule będziesz kwiczała, że betonoza w Lublinie. XD
 A w następnym artykule będziesz kwiczała, że betonoza w Lublinie. XD rozwiń
Zobacz wszystkie komentarze 44

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Mieszkańcy Zamościa o podpaleniu punktu szczepień: „Moim zdaniem to przyjezdni”
zdjęcia
galeria

Mieszkańcy Zamościa o podpaleniu punktu szczepień: „Moim zdaniem to przyjezdni”

W Zamościu został już przygotowany nowy punkt szczepień w miejsce spalonego. – To jest zdziczenie obyczajów. W XXI wieku, ja nie wiem co to za hołota – komentują nocny atak mieszkańcy.

Gigantozaury weszły na ścianę

Gigantozaury weszły na ścianę

Daniel Maraśkiewicz nie próżnuje. Artysta podpisujący się pseudonimem D. Palms jesienią zasłynął ozdobieniem ściany garażu przy Wróblewskiego zimorodkami. Tym razem namalował gigantozaury. Dzieło powstało z myślą o dzieciach z Miejskiego Przedszkola nr 3 na osiedlu Niwa.

Prezydent dał podwyżki posłom. Teraz posłowie chcą dać prezydentowi

Prezydent dał podwyżki posłom. Teraz posłowie chcą dać prezydentowi

Po kilka tysięcy złotych podwyżki dostali od sierpnia posłowie, członkowie rządu oraz marszałkowie Sejmu i Senatu. To efekt rozporządzenia podpisanego przez prezydenta Andrzeja Dudę. Ale to nie wszystko, bo do Sejmu trafił projekt ustawy umożliwiający podniesienie płac także samorządowcom.

Wzięła 7,5 tys. zł pożyczki, a miała oddać dużo więcej. Lichwiarska sprawa wraca do sądu Zamościu

Wzięła 7,5 tys. zł pożyczki, a miała oddać dużo więcej. Lichwiarska sprawa wraca do sądu Zamościu

Sąd Najwyższy polecił jeszcze raz zająć się sprawą lichwiarskiej pożyczki. W tej kwestii interweniował Prokurator Generalny.

Szczepienia i wietrzenie sal. Rekomendacje MEN dla szkół na wrzesień

Szczepienia i wietrzenie sal. Rekomendacje MEN dla szkół na wrzesień

Szczepienie dla pracowników szkół i uczniów w określonych grupach wiekowych, dezynfekcja, dystans, higiena, maseczki i wietrzenie – to główne rekomendacje zawarte w wytycznych sanitarnych dla szkół podstawowych i ponadpodstawowych obowiązujących od 1 września 2021 r.

Kierowca autobusu, który przejechał 19-latkę, był pod wpływem leków
wideo
film

Kierowca autobusu, który przejechał 19-latkę, był pod wpływem leków

Do prokuratury wpłynęła opinia toksykologiczna dotycząca 31-letniego kierowcy autobusu, który w sobotę w Katowicach potrącił śmiertelnie 19-letnią kobietę.

Biorą się za łącznik ze Świdnika do Lublina, ale to za mało

Biorą się za łącznik ze Świdnika do Lublina, ale to za mało

Zawarta została umowa z firmą, która przebuduje niemal kilometrowy odcinek ul. Dworcowej w Świdniku. Prace mają trwać nie dłużej niż cztery miesiące i będą się wiązać z wycięciem 40 drzew. Na remont wciąż czeka sfatygowany odcinek wzdłuż lasu.

Wyniki I rundy Pucharu Polski w Białej Podlaskiej i Chełmie

Wyniki I rundy Pucharu Polski w Białej Podlaskiej i Chełmie

W weekend rozegrane zostały mecze pierwszej rundy Pucharu Polski w LZPN Oddział Biała Podlaska i Chełm

Dni Chełma z finiszem etapu Tour de Pologne

Dni Chełma z finiszem etapu Tour de Pologne

Chełmianie już wiedzą, że gwiazdami tegorocznych Dni Chełma 7 – 9 sierpnia będą Krzysztof Cugowski, Margret i Bajm. Dla wielu ważniejszy będzie jednak w tym czasie wyznaczony w ich mieście pierwszy etap 78. Tour de Pologne.

Lubelskie. W tych szkołach średnich są jeszcze wolne miejsca

Lubelskie. W tych szkołach średnich są jeszcze wolne miejsca

W poniedziałek szkoły średnie opublikowały listy przyjętych do klas pierwszych. Ruszyło też postępowanie uzupełniające.

Zamość. Po podpaleniu więcej policji przy punktach szczepień
galeria

Zamość. Po podpaleniu więcej policji przy punktach szczepień

W Zamościu wszystkie punkty szczepień - stacjonarne i mobilne - zostały objęte wzmocnionym nadzorem policji - poinformował Robert Gmitruczuk, wicewojewoda lubelski. Powołano też zastępczy punkt w miejsce tych, które zostały podpalone.

Uważajcie na niego. Policja w Puławach poszukuje tego mężczyzny

Uważajcie na niego. Policja w Puławach poszukuje tego mężczyzny

Puławska policja przygotowała portret pamięciowy mężczyzny, który 19 lipca, podając się za pracownika gazowni, wyłudził od jednej z mieszkanek Puław pieniądze. Przekonał swoją ofiarę do montażu nowego "czujnika gazu".

Az-Bud Komarówka Podlaska, czyli mistrzowie wyjazdów

Az-Bud Komarówka Podlaska, czyli mistrzowie wyjazdów

Az-Bud Komarówka Podlaska wygrał rywalizację w grupie I bialskiej klasy A i w nowym sezonie wystąpi w roli beniaminka ligi okręgowej. Sportowy sukces to najwyższe osiągnięcie klubu założonego w 2017 roku.

Lublin. Uczniowie może się doczekają przebudowy boiska

Lublin. Uczniowie może się doczekają przebudowy boiska

Najwcześniej późną jesienią może się zakończyć przebudowa szkolnego boiska podstawówki przy ul. Lotniczej, o ile uda się ją rozpocząć. Urząd Miasta od nowa szuka wykonawców prac, które powinny się zakończyć w roku 2019.

Niedzielski daje 10 tys. zł za wskazanie podpalacza z Zamościa. „Akt terroru”
zdjęcia, wideo
galeria
film

Niedzielski daje 10 tys. zł za wskazanie podpalacza z Zamościa. „Akt terroru”

– Doszło do aktu terroru, nie ma na to innego określenia – to reakcja ministra zdrowia na podpalenie mobilnego punktu szczepień oraz siedziby sanepidu w Zamościu. Za pomoc w zatrzymaniu sprawcy wyznaczył 10 tysięcy złotych nagrody.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.