Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 października 2017 r.
10:57

Pomysł na flaki. Po francusku, turecku i po urzędowsku

0 4 A A

Za wielkim przebojem kuchni PRL stoi polska i światowa tradycja. W Polsce zajadał się nimi król Władysław Jagiełło. W Europie Wilhelm Zdobywca. Flaki triumfują w kuchni austriackiej, czeskiej, francuskiej, niemieckiej i włoskiej

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Wbrew utartemu przekonaniu, flaki robi się z żołądków wołowych. To wersja podstawowa. Smakowite danie można przyrządzić także z żołądków cielęcych oraz żołądków jelenia, daniela czy łosia. Kto nie je mięsa, żołądki zastępuje boczniakiem. Flaki z boczniaka do złudzenia przypominają te klasyczne.

Podstawowym surowcem są żołądki. Należy je oczyścić, trzy razy wypłukać, obgotować, wylać wodę. Tak przygotowane flaki gotuje się w bulionie z dodatkiem wołowiny lub wędzonki. Można dodać trochę marchewki na smak. Ważne są przyprawy: pieprz, gałka muszkatołowa, imbir i czerwona papryka. Słynne flaki warszawskie podaje się z pulpetami ze szpiku kostnego. Do zamojskich na smak idą grzyby. Do piaseckich wspomniane masło z bułką tartą.

Flaki po francusku

Składniki: 2 kg żołądków wołowych, gicz cielęca, 10 dag łoju nerkowego, 3 renety, 2 cebule, 2 pory, 2 marchewki, goździki, gałka muszkatołowa, 5 ząbków czosnku, sól, pieprz, 1 litr cydru, bukiet ziół ( pietruszka, tymianek, bazylia, rozmaryn, trybulka).

Wykonanie: dokładnie umyte, obgotowane żołądki doprawić solą z pieprzem. Dno żaroodpornego naczynia wyłożyć kawałkami renety, posiekaną cebulą, porami i marchewką. Na wierzch wyłożyć flaki, gicz cielęcą, posiekany łój nerkowy. Posypać goździkami, gałką, czosnkiem, nakryć bukietem ziół. Zalać cydrem i wodą. Piekarnik nagrzać do 150 stopni Celsjusza. Piec przez całą noc.

Bułgarskie flaki (szkembe czorba) gotuje się z mlekiem. Są ostre, pikantne i wielce smakowite. Mleko od krowy można zamienić na mleko kokosowe. Czeskie flaki (dršťková polévka) przypominają klasyczne polskie. Różnica tkwi w przyprawach. Dużo czerwonej papryki oraz dużo kminku ziemia postać rzeczy.

W kuchni tureckiej flaki (İşkembe Çorbas) to potrawa narodowa. Doprawia się je cytryną, czosnkiem i octem.

Jagiełło gustował we flakach

Co jedzono na królewskim dworze? - Pewne informacje o pokarmach na stole królewskim mamy dzięki zachowanym rachunkom dworu. Jako przykład możemy przytoczyć spisy produktów używanych do przyrządzania posiłków na dworze Jadwigi i Jagiełły. Jadano tam raki, mięsa pieczone, smażone i gotowane - wołowinę, wieprzowinę, baraninę, drób - kury i gęsi, cietrzewie i przepiórki, czasem nadziewane, np. gruszkami, chleb przede wszystkim razowy, ale i taki z otrębami oraz pieczywo białe - bułki, rogale, obwarzanki. Podawano też flaki, rodzaj bigosu (kapustę słodką lub kiszoną z wieprzowiną), galarety z mięs i ryb - mówi dr Grażyna Jakimińska, były kierownik Muzeum Historii Miasta i wicedyrektor Muzeum Lubelskiego.

O flakach pisze Zygmunt Gloger w Encyklopedii Staropolskiej: „Flaki, ulubiona od wieków w Polsce potrawa, podawana dawniej nawet na ucztach pańskich, bez której dotąd w wielu okolicach nie może się obejść uczta weselna u ludu”. Gloger dodaje, że w domach szlacheckich na Podlasiu jadano flaki z imbirem i obalanką. Czyli kiszką nadzianą kaszą jęczmienną.

Flaki po polsku. Przepis z XVIII wieku

„Nim się flaki gotować będą, w kilkunastu je wodach jak najczyściej chędożyć i płukać będziesz, wycierając je grochowinami. To wszystko dziś na jutro zrobisz. Tak oporządzone w wodzie przez noc całą leżeć mogą. Rano w świeżej wodzie je nastawisz, której solić przy nastawieniu takowych nie trzeba, bo gdybyś je posolił, to flaki twarde mieć będziesz. Nakładź pietruszki, selerów i niech się tak gotują godzin sześć przynajmniej. Kiszki z flakami razem jak najczęściej wymyte przerżnij, wymyj na nowo i tylcem noża wychędóż jak najczęściej.

Weź potym kaszy surowej jakiego bądź gatunku na miskę, posól ją, weź do niej koperku lub majeranku, lub też pietruszki zielonej albo szczypiorku, pokraj to drobno, z kaszą wymieszaj i tym nadziej kiszkę. W flakach lub w rondlu osobnym [gotuj – przyp. wyd.] godzin trzy przynajmniej. Gdy już flaki ugotowane będą, wyjmij je, aby ostygły, pokraj podług woli, i pokrajane włóż w rondel. Wlej na nie rosołu od sztuki mięsa warzochwiów kilka, korzonków pietruszczanych drobniuteńko nakraj, także trochę kopru lub natki pietruszczanej.

Weź masła dobre pół funta, ugnieć go z dobrą łyżką mąki, to wszystko warsztami kładź między flaki; i tak znowu niech się dobre pół godziny gotują. Często je mięszać i przewracać potrzeba. Gdy zobaczysz, że już dosyć mają, wyłóż na półmisek. Kiszkę pokrajaną lub w całości połóż, opieprz, posól i z pietruszki zielonej natką lub koprem drobno usiekanym, a osobno ugotowanym, posypawszy, wydasz. 

Jeżeli chcesz dać flaki z rzepą, to najprzód pokrajawszy rzepę, ugotujesz ją w rosole, a gdy już będzie ugotowana, to ją na sitko, przecedziwszy, ułożysz, włożysz do flaków i z temi znowu zagotujesz. Toż samo masz zachować, gdy zechcesz dać flaki z kapustą włoską lub słodką - taki przepis podaje prof. Jerzy Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

Flaki z Głuska i Piask

Oto autentyczny przepis, którym posługiwali się bracia Stanisław i Ryszard Sieczkarze. Pierwszy prowadził restaurację w Głusku, drugi w Piaskach.

Składniki: 2,5 kg flaków wołowych, 20 dag selera, 15 dag pietruszki, 5 dag pora, 20 dag cebuli, 50 dag kości wołowych, 10 dag tłuszczu mieszanego, 5 dag mąki, 4 dag soli, 1 g majeranku, 1 g pieprzu, 1 g papryki, 3 dag maggi, 2 g imbiru, 5 dag masła, 5 dag podpuszczkowego sera tylżyckiego.

Wykonanie: kości opłukać, porąbać, zalać niedużą ilością wody, dodać przyprawy, ugotować esencjonalny wywar i odcedzić. Flaki dokładnie oczyścić, kilkakrotnie przepłukać, zagotować, odcedzić. Zalać powtórnie zimną wodą i przygotowanym wywarem i gotować od miękkości 4 godziny. Jarzyny oczyścić, opłukać, pokroić w paski, zalać małą ilością wody i udusić. Ugotowane flaki odcedzić i pokrajać w paski.

Na tłuszczu lekko zrumienić mąkę, rozprowadzić wywarem z flaków, dodając go tyle, żeby sos ważył 1.60 kg. Do sosu dodać uduszone jarzyny, pokrajane flaki, wymieszać, przyprawić i zagotować. Flaki porcjować, skrapiając każdą porcję ze zrumienioną bułką tartą i posypując tartym serem. Podawać z pulpetami, knedlami ziemniaczanymi, ziemniakami, pieczywem pszennym.

Flaki po urzędowsku

Na finał flaki po urzędowsku. To coś więcej niż słynna przekąska na gorąco. Przyrządzone na delikatnym rosole z kaczki, obficie okraszone prawdziwkami, doprawione całą gamą przypraw z orientalnym imbirem - są dowodem ciągłości wspaniałej staropolskiej kuchni.

Składniki: 1 kg flaków wołowych, 1 kg grzybów leśnych (prawdziwki, podgrzybki ), szklanka kaszy jaglanej, 3 cebule, 3 marchewki, seler, pietruszka, lubczyk, sól, pieprz, papryka, ziele angielskie, imbir, gałka muszkatołowa, majeranek, olej, masło, około 4 do 5 litrów rosołu z kaczki.

Wykonanie: flaki trzykrotnie obgotować, w czwartej wodzie ugotować do miękkości i odcedzić. Na kaczce ugotować rosół z warzywami. Cebulę zeszklić na oleju z masłem. Dodać pokrojone grzyby i razem dusić. Kaszę opłukać. Flaki, grzyby, kaszę, przyprawy dodać do rosołu i gotować do miękkości kaszy około pół godziny. Dosmakować solą, pieprzem. Należy mieszać, aby potrawa się nie przypaliła. (Autor: Otylia Gałat, Urzędów)

Czytaj więcej o:

Komentarze 4

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
ewew / 29 października 2017 o 20:36
0
undefined napisał:
Mylisz się - masturbacja to nie seks francuski. Seks francuski to coś zupełnie innego. Ale nie przejmuj się, kiedyś może spróbujesz.
 a kto ci pieprzył, że miłość francuska (seks po francusku)  to masturbacja
Avatar
Gość / 29 października 2017 o 18:26
0
Mylisz się - masturbacja to nie seks francuski. Seks francuski to coś zupełnie innego. Ale nie przejmuj się, kiedyś może spróbujesz.
Avatar
Gość / 29 października 2017 o 15:54
0
ja nie jem flaków
Avatar
Gość / 29 października 2017 o 13:23
0
ja po francusku to uprawiam ale seks, po to aby nie naklepać bachorów
Avatar
ewew / 29 października 2017 o 20:36
0
undefined napisał:
Mylisz się - masturbacja to nie seks francuski. Seks francuski to coś zupełnie innego. Ale nie przejmuj się, kiedyś może spróbujesz.
 a kto ci pieprzył, że miłość francuska (seks po francusku)  to masturbacja
Avatar
Gość / 29 października 2017 o 18:26
0
Mylisz się - masturbacja to nie seks francuski. Seks francuski to coś zupełnie innego. Ale nie przejmuj się, kiedyś może spróbujesz.
Avatar
Gość / 29 października 2017 o 15:54
0
ja nie jem flaków
Avatar
Gość / 29 października 2017 o 13:23
0
ja po francusku to uprawiam ale seks, po to aby nie naklepać bachorów
Zobacz wszystkie komentarze 4

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Reklamy ważniejsze niż widok na zabytki? "Jedyne co nam się udało, to obniżenie reklamy"

Reklamy ważniejsze niż widok na zabytki? "Jedyne co nam się udało, to obniżenie reklamy" 0 0

Atutem miasta jest jego panorama zwieńczona zabytkowym kompleksem na Górze Chełmskiej. Dlatego tak rażą niedawno wybudowane reklamowe pylony. Ale wprowadzenie kodeksu reklamowego „przekracza możliwości” chełmskiego ratusza

Górnik jedzie do Rzeszowa bronić pozycji lidera

Górnik jedzie do Rzeszowa bronić pozycji lidera 1 0

Po efektownej wygranej u siebie z Ruchem Chorzów zielono-czarnych czeka kolejny mecz wyjazdowy. Tym razem w Rzeszowie z tamtejszą Resovią i będzie chciał odnieść czwarte zwycięstwo z rzędu

Jechał po pijanemu, wpadł do rowu. Teraz były radny PiS ma nową pracę. W GDDKiA

Jechał po pijanemu, wpadł do rowu. Teraz były radny PiS ma nową pracę. W GDDKiA 56 34

Radny miasta Puławy Artur Kwapiński ma nową pracę. Został zatrudniony na szeregowym stanowisku w puławskim rejonie Generalnej Dyrekcji Dróg Krajowych i Autostrad. Na razie na trzy miesiące.

Ekranów nie będzie, bo jest już za późno. Miasto proponuje krzewy

Ekranów nie będzie, bo jest już za późno. Miasto proponuje krzewy 15 13

Nie będzie na razie ekranów akustycznych między budowanym przedłużeniem ul. Wrotkowskiej a blokami mieszkalnymi przy Nowym Świecie. Ratusz tłumaczy, że gdy projektowano drogę nie było tu bloku. Twierdzi też, że jest już za późno na dopisanie ekranów do projektu. W zamian oferuje mieszkańcom krzewy

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 17-18 sierpnia

Wydarzenia sportowe w Lubelskiem: 17-18 sierpnia 1 0

Wydarzeniem weekendu będzie pierwszy, domowy mecz Motoru Lublin w nowym sezonie. W sobotę o godz. 19 piłkarze Mariusza Sawy podejmują Sołę Oświęcim

Kura, rzemieślnicy i koncerty. Dzisiaj startuje Jarmark Jagielloński
galeria

Kura, rzemieślnicy i koncerty. Dzisiaj startuje Jarmark Jagielloński 0 4

Koniec z parkowaniem na placu Zamkowym. Od dziś można tylko przejechać. Koniec ze spacerowaniem po Starym Mieście, bo trzeba się zatrzymać przy każdym straganie. Dla zainteresowanych szybkim dotarciem do konkretnego rzemieślnika jest plan stoisk.

Chmielaki 2018: Trzy dni piwnej imprezy [program, browary]
galeria

Chmielaki 2018: Trzy dni piwnej imprezy [program, browary] 0 2

Na scenie pojawi się Illusion, Łąki Łan, Mateusz Ziółko, Patryk Kumór, Agnieszka Chylińska, Sylwia Grzeszczak, Marcin Januszkiewicz, Piotr Jaworski i Cezary Bojanowski. A do tego recital organowy i Jazz z Wami. Kolejne Chmielaki Krasnostawskie rozpoczną się już dzisiaj o godz. 17 symbolicznym zerwaniem pędu chmielu.

PiS chce władzy w sejmiku województwa. Listy kandydatów już gotowe
Wybory 2018

PiS chce władzy w sejmiku województwa. Listy kandydatów już gotowe 17 49

Wygrać wybory do sejmiku i zapewnić sobie samodzielne rządzenie – to cel, jaki przyświeca działaczom Prawa i Sprawiedliwości. Listy kandydatów są już gotowe i najprawdopodobniej zostaną ogłoszone na początku września

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 17 sierpnia 2018 roku

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 17 sierpnia 2018 roku 0 0

Samochodem pod prąd na ekspresówce [wideo]
film

Samochodem pod prąd na ekspresówce [wideo] 1 9

- Takie zdarzenie przytrafiło mi się na wjeździe na ekspresówkę od strony Warszawy - napisał do nas Czytelnik i przesłał film. Widać na nim jak auto jedzie pod prąd.

Mieszkańcy chcą korzystać z nowej ulicy i parkingu

Mieszkańcy chcą korzystać z nowej ulicy i parkingu 0 2

Mieszkańcy Białej Podlaskiej dopytują kiedy miasto udostępni nowy parking i przedłużenie ulicy Pocztowej. Urząd miasta zapowiada że w przyszłym tygodniu.

Port Lotniczy Lublin zapłaci Wizz Airowi za reklamę

Port Lotniczy Lublin zapłaci Wizz Airowi za reklamę 1 27

Port Lotniczy Lublin zapłaci liniom lotniczym Wizz Air za reklamę i promocję połączeń wykonywanych przez nie z lubelskiego lotniska. Kwoty, na jaką będzie opiewać umowa, spółka nie ujawnia.

Kandydat na prezydenta obiecuje działki za złotówkę

Kandydat na prezydenta obiecuje działki za złotówkę 138 24

Dariusz Grabczuk, kandydat PO i Nowoczesnej na prezydenta Chełma podkreśla, że najważniejsza dla niego jest dbałość o lokalnych przedsiębiorców. Na wczorajszym spotkaniu z dziennikarzami zapowiedział, że jeśli wygra to powoła Radę Biznesu i Centrum Obsługi Inwestora.

Jest kara za plakaty antyaborcyjne z zakrwawionymi płodami w centrum Lublina

Jest kara za plakaty antyaborcyjne z zakrwawionymi płodami w centrum Lublina 121 21

Organizator pikiety antyaborcyjnej został ukarany za publiczne sianie zgorszenia. Uczestnicy manifestacji w centrum Lublina prezentowali zdjęcia zakrwawionych płodów ludzkich

Konrad Gaca nie żyje. "Zdolny człowiek", "Mogę powiedzieć, że zmienił moje życie"
galeria

Konrad Gaca nie żyje. "Zdolny człowiek", "Mogę powiedzieć, że zmienił moje życie" 119 10

W czwartek rano w swoim domu pod Lublinem zmarł nagle Konrad Gaca, znany promotor zdrowego stylu życia i właściciel kilku salonów fitness. Miał zaledwie 42 lata

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.