Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 listopada 2024 r.
8:07

Złociste i chrupiące. Po prostu pyszne. Sprawdzone przepisy na placki

(fot. zdjęcie ilustracyjne/pixabay.com)

Bramboraki, deruny i plyndze czyli placki ziemniaczane na różne sposoby. 13 listopada obchodziliśmy Dzień
Placków Ziemniaczanych, więc podrzucamy kilka sprawdzonych receptur.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dzień Placków Ziemniaczanych świętowałem w rodzinnej Dębicy. Z dzieciństwa pamiętam placki ziemniaczane pieczone bezpośrednio na blachach węglowej kuchni. Były grubsze niż te z patelni, ciemniejsze, z mocno przypieczoną skórką. Jadło się je z masłem, kwaśną śmietaną i cukrem. Te z patelni były bardziej złociste, chrupiące, jadaliśmy je na przykład z serkiem śmietanowym i koperkiem, z wołowiną (po zbójnicku) a nawet z delikatną potrawką z kury w sosie śmietanowym. Ale jadało się także placki zrobione pół na pół z ziemniaków i słodkiej kapusty. Nasz przegląd receptur zaczynamy od czeskich bramboraków.

Bramboraki

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 2 jajka, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, kilka ząbków czosnku, majeranek, sól, pieprz, smalec na smażenie.

WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć, odcedzić z soku, dodać jajka, mleko, roztarty czosnek, majeranek. Wymieszać i stopniowo dodawać mąkę. Doprawić solą i pieprzem. Na patelni roztopić smalec, mocno rozgrzać, smażyć okrągłe placuszki na złoty kolor. Odsączać na bibule i układać na talerzu. A teraz przepis na ukraińskie deruny.

Deruny

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 jajko, 1 łyżka mąki, 1 cebula, sól, pieprz, olej.

WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć na tarce na grubszych oczkach. Odcedzić nadmiar soku. Cebulę zetrzeć, dodać do ziemniaków, dosypać mąki, wyrobić, dodać roztrzepane jajko, sól, pieprz, dobrze wymieszać. Nabierać łyżka masę ziemniaczaną, smażyć małe placuszki na rumiano. A teraz przepis na galicyjską wersję placków ziemniaczanych.

Galicjyjaki

SKŁADNIKI: 6 ziemniaków, 1 mała główka kapusty, 2 cebule, kilka łyżek mąki, smalec, sól, pieprz.

WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć, odcedzić sok. Kapustę drobno poszatkować. Na patelni rozpuścić smalec, podsmażyć posiekaną cebulę, dodać kapustę, smażyć kilka minut na ostrym ogniu, wystudzić. Dodać do startych ziemniaków, dosypać mąki, dodać jajka, wymieszać, doprawić solą z pieprzem. Smażyć podłużne placki na rumiano.

Placki po węgiersku

Najlepsze placki ziemniaczane po węgiersku jadłem wiele razy w krakowskiej restauracji „Balaton”. I choć kulinarni krytycy odsądzają je od czci i wiary twierdząc, że Węgrzy placków po węgiersku nie znają i to polski wymysł, to sam pomysł, żeby połączyć w sobie smakowitość polskich placków ziemniaczanych i węgierskiego gulaszu bardzo mi się podoba.

W trakcie wizyt w „Balatonie” udało mi się podpytać o patent na domowe placki po węgiersku i od tamtego czasu udaje się je w domu zrobić.

Najważniejszy jest gulasz.

Kawał wołowiny z udźca należy pokroić na centymetrowe kawałki, obsmażyć na smalcu. Kiedy mięso złapie kolor i będzie z wierzchu chrupiące, należy zalać je dobrym bulionem, dodać pokrojoną cebulę i czerwoną paprykę. Dusić kilka minut, dodać starte pieczarki, posiekany czosnek, sól, pieprz i niech się „pyrkoli” z pół godziny.

Na finał „wykończyć” gulasz węgierską papryką w proszku (1 łyżka słodkiej, 1 łyżeczka do kawy ostrej), dodać kwaśnej śmietany, wymieszać i zostawić w garnku pod przykryciem na godzinę, żeby papryka oddała smak.

Teraz placki.

Zetrzeć ziemniaki na tarce w cienkie słupki. Odcisnąć z soku, dodać jajka, sól, pieprz, mąkę, wyrobić masę. Smażyć na smalcu duże placki na złoty kolor. Wyłożyć placek na talerz, na połowie placka ułożyć podgrzany gulasz, złożyć na pół, na to znowu porcja gulaszu, kleks kwaśnej śmietany i posiekana zielona pietruszka. A teraz przepis na placki ziemniaczane inspirowane żydowską kuchnią. Doskonałe podaje lubelska restauracja „Mandragora”.

Ziemniaczane z cebulą

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 4 jaja, 2 cebule, 20 dag mąki, sól, pieprz, 1 kubeczek dobrej śmietany, olej.

WYKONANIE: ziemniaki obrać, wypłukać, zetrzeć na tarce z 1 cebulą. Dodać jaja, mąkę, sól i pieprz. Wymieszać. Nakładać porcje na rozgrzany olej. Smażyć na złoto z obu stron. Ułożyć na półmisku, polać śmietaną, obłożyć krążkami cebuli.

Ziemniaczane z Jabłecznej

SKŁADNIKI: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 2 jajka, 2 łyżki mąki, sól, pieprz. Nadzienie: 25 dag wołowiny, 25 dag wieprzowiny, 1 jajko, 2 ząbki czosnku, pieprz ziołowy, sól.

WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć, dodać jaja, mąkę, przyprawy. Mięso zmielić, doprawić. Kłaść łyżką masę ziemniaczaną na gorący tłuszcz (olej plus smalec), na to porcję mięsa, przykryć porcją masy ziemniaczanej. Smażyć na złoto z o b u s t r o n . Po d a w a ć z sosem paprykowym lub ze śmietaną.

Ziemniaczane z papryką

SKŁADNIKI: 5 ziemniaków, 5 małych czerwonych papryk, 1 cebula, 2 jajka, mąka, sól, pieprz.

WYKONANIE: ziemniaki zetrzeć, odsączyć mąkę, jajka, drobno posiekaną paprykę. Wyrobić, doprawić masę solą z pieprzem. Smażyć na oleju na złoty kolor, odsączyć na bibule. Podawać ze słonym jogurtem. Paprykę można zastąpić innymi warzywami: startą marchewką, porem, selerem. Smacznie i zdrowo.

Placki ziemniaczane z leśnymi grzybami

SKŁADNIKI: 50 dag ziemniaków, 10 dag masła, 20 dag świeżych podgrzybków, 15 dag cebuli, 1 starty ziemniak, 2 jaja, bułka tarta, mąka, sól, pieprz, olej.

WYKONANIE: Ziemniaki obrać, ugotować, ugnieść z masłem. Grzyby przesmażyć z cebulą, dodać starty, surowy ziemniak, wymieszać z przyprawami. Dodać do masy ziemniaczanej, wyrobić. Formować placki, panierować w mące, jajku i bułce tartej, smażyć na złoto. Smacznego.

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Posłanka spod Biłgoraja nową wiceminister. "Liczę na współpracę z rolnikami"

Posłanka spod Biłgoraja nową wiceminister. "Liczę na współpracę z rolnikami"

Posłanka z Lubelszczyzny Małgorzata Gromadzka z Koalicji Obywatelskiej już oficjalnie objęła tekę wiceministra rolnictwa i rozwoju wsi. Podzieliła się tym w mediach społecznościowych i zapowiedziała, na czym się skupi.

Spalarnia odpadów medycznych czy też nowoczesny zakład energii? W Chełmie wygląda na to, że mieszkańcy nie chcą ryzykować by się przekonać. Co zrobi Miasto?

Sprawa spalarni wraca, decyzja miasta uchylona

Wydawało się, że Chełm wygrał z inwestycją, której bało się pół miasta. Rok po odmowie budowy spalarni odpadów medycznych temat wraca – i to z zupełnie nowym obrotem sprawy. Samorządowe Kolegium Odwoławcze uchyliło decyzję władz miasta, które teraz muszą ponownie rozpatrzyć kontrowersyjny projekt przy ul. Towarowej.

Laura Gil w swojej ojczyźnie zdobyła 8 pkt

AZS UMCS Lublin znalazł pogromcę w FIBA EuroCup

Po dwóch kolejkach zawodniczki AZS UMCS Lublin były liderkami grupy. Po środowym spotkaniu nadal liczą się w stawce, chociaż przegrana w malowniczej miejscowości Alcantarilla nieco pogorszyła ich sytuację.

Na inaugurację sezonu Bogdanka LUK Lublin wygrała w Częstochowie 3:0

Bogdanka LUK Lublin lepsza od drużyny Steam Hemarpol Politechnika Częstochowa

W inauguracyjnym spotkaniu nowego sezonu Bogdanka LUK Lublin pokonała Steam Hemarpol Politechnika Częstochowa 3:0

Fragment spotkania w Samokowie

PGE Start Lublin przegrał z Rilskim Sportist w dramatycznych okolicznościach w ramach FIBA Europe Cup

Ten wieczór kibice PGE Start Lublin zapewne zapamiętają na długo, bo mecz w bułgarskim Samokowie był wyjątkowo pasjonujący. Szkoda tylko, że nie zakończył się happy endem, bo „czerwono-czarni” ulegli Rilksiemu Sportist 92:95.

Setne urodziny zasłużonej profesor puławskiego PIWet-u
Puławy

Setne urodziny zasłużonej profesor puławskiego PIWet-u

We wtorek, 21 października, równe 100 lat skończyła prof. dr hab. Jadwiga Juśko-Grundboeck, wieloletni pracownik naukowy Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach. Była jedną z pierwszych powojennych absolwentek tego kierunku na lubelskiej uczelni.

Nowy fortepian zdobi już salę koncertową Państwowej Szkoły Muzycznej I stopnia w Puławach
Puławy

Będzie na czym grać. Kupują nowy fortepian za prawie 360 tysięcy

Do Puław w tym tygodniu dotarł nowy fortepian koncertowy japońskiej firmy Shigeru Kawai. Instrument obecnie jest w fazie testów. Jeśli zakończy je pozytywnie, będzie służył uczniom Państwowej Szkoły Muzycznej im. Romualda Twardowskiego.

Radni Lublina

Prokuratura zbada sprawę miejsca zamieszkania pięciu radnych. Mówią: To działanie polityczne

Do prokuratury trafiło zawiadomienie o podejrzeniu popełnienia przestępstwa przez pięć lubelskich radnych: Martę Gutkowską, Kamilę Florek, Monikę Kwiatkowską, Annę Ryfkę i Magdalenę Szczygieł-Mitrus. – Sprawa ich miejsca zamieszkania musi być wyjaśniona – mówią politycy Nowej Lewicy. – Są interesowni. To nagonka – odpowiadają członkinie klubu radnych prezydenta Krzysztofa Żuka.

Nie wyrobił się na zakręcie. Dachowanie na alei Tysiąclecia
na sygnale

Nie wyrobił się na zakręcie. Dachowanie na alei Tysiąclecia

Dzisiaj około godz. 13 na al. Tysiąclecia Państwa Polskiego w Puławach dachowało BMW. Do szpitala trafiły dwie osoby. Obecnie ruch w miejscu kolizji odbywa się wahadłowo.

Kolejne cztery odcinki dróg wojewódzkich do remontu

Kolejne cztery odcinki dróg wojewódzkich do remontu

W Urzędzie Marszałkowskim Województwa Lubelskiego podpisano dziś kolejne umowy na realizację remontów dróg wojewódzkich nr 807, 811, 819 i 824. Łączna wartość inwestycji to blisko 7 milionów złotych.

Armia już tego nie potrzebuje. Można kupić sobie wojskowy sprzęt
galeria

Armia już tego nie potrzebuje. Można kupić sobie wojskowy sprzęt

Ciągniki, honkery, części zamienne, ale też np. łodzie, betoniarki i pługi do odśnieżania wystawia na przetarg Agencja Mienia Wojskowego. Do kupienia jest 180 pozycji wartych łącznie około 600 tys. zł.

Marcos Vinicius Riberio Do Prado jest jedną z najjaśniejszych postaci Grafa Chodywańce w tym sezonie

Brazylijski napastnik pomaga Grafowi Chodywańce w sukcesach w zamojskiej klasie okręgowej

Graf Chodywańce rozgrywa kapitalną rundę w „najciekawszej lidze świata”. Zespół trenera Bohdana Bławackiego po ostatniej wygranej nad BKS Bodaczów wskoczył na drugie miejsce w tabeli. Duża w tym zasługa Brazylijczyka Marcosa Viniciusa Riberio Do Prado, którego w klubie nazywają po prostu „Marquinhos”

Audi dla menedżera handlowego – mobilność w najlepszym stylu

Audi dla menedżera handlowego – mobilność w najlepszym stylu

Wybór odpowiedniego samochodu służbowego dla menedżera handlowego jest decyzją o strategicznym znaczeniu, która wykracza daleko poza samą kwestię transportu. Pojazd staje się mobilnym biurem, wizytówką firmy oraz przestrzenią, gdzie komfort i niezawodność bezpośrednio przekładają się na efektywność pracy. Wymagania są wysokie – auto musi być reprezentacyjne, dynamiczne, oszczędne i wyposażone w technologie ułatwiające codzienne obowiązki. Marka Audi, z jej hasłem „Przewaga dzięki technice", od lat wychodzi naprzeciw tym oczekiwaniom, oferując modele, które idealnie łączą prestiż z funkcjonalnością.

Otyłość to nie tylko jedzenie – rola hormonów i genów w przybieraniu na wadze

Otyłość to nie tylko jedzenie – rola hormonów i genów w przybieraniu na wadze

Otyłość to problem, który dotyka miliony ludzi na całym świecie. Jak podaje Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej - “nadwaga i otyłość dotyczy obecnie ponad 60% dorosłych Polaków, a co piąte dziecko ma już problem z nadmierną masą ciała” [1]. Często w mediach i poradnikach dietetycznych podkreśla się rolę złych nawyków żywieniowych i braku aktywności fizycznej, ale nauka pokazuje, że przybieranie na wadze to znacznie bardziej złożony proces. Oprócz diety i stylu życia ogromną rolę odgrywają hormony, geny i mechanizmy metaboliczne, które wpływają na to, jak organizm magazynuje energię. Jeśli chcesz zrozumieć, dlaczego utrata wagi bywa tak trudna i jak skutecznie ją wspierać, warto poznać szerszy kontekst biologiczny tego procesu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium