Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Lublin

15 lutego 2019 r.
17:03

Blogerka z Lublina. Ewa w krainie ciastek

76 11 A A

Kilka lat temu rzuciła pracę w mediach, żeby robić ciastka. Dzisiaj przed jej pracownią na warszawskim Powiślu ustawiają się kolejki. Rozmowa z Ewą Wójcik z Lublina, właścicielką pracowni cukierniczej „Ciastka z kremem” i blogerką kulinarną

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jak ciastka wygrały z mediami?

- Nie planowałam tego i tak naprawdę nadal jest to dla mnie w pewnym sensie zaskoczeniem. Myślę, że to była wypadkowa pasji do robienia ciastek i negatywnych stron pracy w mediach. Pracowałam m.in. w telewizji i agencji reklamowej. Ostatnią pracą w tej branży, już po przeprowadzce do Warszawy, była agencja eventowa, gdzie wytrzymałam tylko miesiąc. Stres był nie do zniesienia. Wykańczały mnie coraz bardziej wygórowane oczekiwania i wymagania osób, które często nie miały wystarczających kompetencji, ale miały wyższe stanowisko. Współpraca z klientami korporacyjnymi też nie były łatwa. Doszło do tego, że płakałam codziennie po powrocie z pracy. Każdy kolejny dzień zaczynałam z myślą, że chcę żeby już był wieczór. To był krytyczny moment. Zdałam sobie sprawę, że dłużej nie wytrzymam. Mój chłopak, widząc co się ze mną dzieje, pomógł mi wtedy podjąć decyzję nie tylko o zmianie pracy, ale i branży. Chyba czekałam, aż ktoś to powie na głos, bo sama nie miałam odwagi, żeby zrobić ten krok.

Brałaś pod uwagę, że może się nie udać?

- To na pewno była szalona decyzja. Wtedy nie miałam żadnych podstaw, żeby myśleć, że może się udać. Nie mam wykształcenia cukierniczego i wtedy nie miałam też tak naprawdę umiejętności. Robienie ciastek, pieczenie i testowanie nowych przepisów sprawiało mi jednak ogromną przyjemność. Nie analizowałam plusów i minusów, chociaż spodziewałam się, że może być ciężko, zwłaszcza na początku. Tak bardzo potrzebowałam jednak zmiany i oddechu po tym, co robiłam wcześniej, że postanowiłam zająć się tym na poważnie. Nareszcie mogłam robić to, co naprawdę lubię i to na własną rękę.

Od czego zaczęłaś?

- Od stażu w restauracji Concept 13 w Vitkacu. To był pierwszy krok, a w międzyczasie uczyłam się sama, m.in. z filmów na profesjonalnych kanałach na YouTube. Testowałam kolejne przepisy i okazało się, że mam do tego predyspozycje i bardzo dużo pomysłów. Dzięki coraz lepszej technice, mogłam realizować nawet te bardziej odważne i trudniejsze.

Wtedy zaczęłam też prowadzić bloga i wzięłam udział w pierwszej imprezie z live cooking, czyli pokazem pieczenia na żywo. Zaczęły pojawiać się też zamówienia. Na początku małe, od znajomych, m.in. torty urodzinowe i babeczki na eventy. W końcu dostałam pierwszą propozycję stałej współpracy z kawiarnią na Muranowie, dla której piekłam ciasta kilka razy w tygodniu i woziłam tramwajem. To jedno z moich ulubionych wspomnień. Po roku pojawiła się kolejna propozycja: pastry chef w restauracji ŚRD/PŁD. Cała karta deserów była moja: pomysły, receptury i oczywiście wykonanie. Potem pracowałam jeszcze w restauracji Tygiel i River Cafe, na barce przy Bulwarach Wiślanych. Oczywiście cały czas robiłam torty na zamówienie w domu. Zleceń było coraz więcej. Potrzebowałam miejsca, w którym mogłabym spokojnie pracować, bo w domu stało się to uciążliwe, zwłaszcza przy większych zamówieniach. W lecie ubiegłego roku znalazłam w końcu idealny lokal na Powiślu, a w styczniu otworzyłam pracownię.

Która już jest sukcesem.

- Rzeczywiście: liczba osób na otwarciu była dla mnie ogromnym zaskoczeniem, nie spodziewałam się, że będzie aż tylu chętnych do spróbowania moich ciastek. To był pierwszy pop-up, który zorganizowałam w pracowni. Ciastka sprzedały się po trzech godzinach! Podobnie jak na dwóch kolejnych sobotnich wydarzeniach, mimo że na każde przygotowałam kilkaset sztuk. Ostatnio było tyle osób, że przed moją pracownią ustawiła się kolejka. Przeważnie nie ma przypadkowych ludzi, tylko ci, którzy przychodzą konkretnie do mnie. Dzięki temu nie jest to zwykła sprzedaż, tylko spotkanie. Dla mnie to istotna różnica. Niektórzy mogli być rozczarowani, że nie udało im się już nic kupić, ale nie jestem w stanie przygotować więcej. Wszystko od podstaw robię sama, nie zatrudniam nikogo do pomocy. Pomoc mam tylko przy organizacji pop-upów. Uważam, że to ogromna zaleta tego miejsca. To mój wkład w nurt zero waste, który bardzo popieram. Dzięki temu, że przygotowuję określoną ilość ciastek, z określonej ilości produktów nie mam strat, nie marnuję i nie wyrzucam jedzenia, co w gastronomii jest niestety powszechne. Jeśli kawiarnia czy cukiernia działa codziennie, ciasta też muszą być codziennie, bez względu na liczbę klientów. Moja pracownia jest otwarta tylko podczas pop-upów, więc u mnie nie ma tego ryzyka.

Twoją pracownię wyróżnia też słynna różowa ściana, która pojawiła się już na setkach zdjęć na instagramie i facebooku.

- Jestem z niej bardzo dumna, nie tylko dlatego, że świetnie wygląda. Pomysł był mój od początku do końca. Na początku chciałam mieć w pracowni duży różowy neon z nazwą „Ciastka z Kremem”. Projekt, który pokazał mi grafik był idealny, do momentu, w którym usłyszałam cenę. Nie mogłam sobie pozwolić na wydatek kilku tysięcy złotych. Musiałam wymyślić coś innego. Wiedziałam, że ludzie, którzy będą przychodzili do mojej pracowni będą chcieli robić zdjęcia z ciastkami. Potrzebowałam miejsca, które będzie idealnym tłem do takich zdjęć. Kupiłam różne miniaturowe elementy do przyklejenia na ścianę m.in. wafelki do lodów, kubki z kawą, kuchenne akcesoria. Po przyklejeniu całość pomalowałam różową farbą w sprayu. Efekt mnie zachwycił.

Jak oceniasz branżę cukierniczą w Polsce?

- W Polsce nadal króluje tradycja. Jest bardzo duże zapotrzebowanie np. na torty weselne z tradycyjnymi, szablonowymi dekoracjami bez wyrazu. Brakuje odwagi i fantazji. Z drugiej strony bardzo dobrze ma się kicz - np. ciasta w kształcie penisów na wieczory panieńskie. Jest duże zamiłowanie do ciast i tortów pokrytych masą cukrową. Ja również dostaję takie zlecenia i jestem zmuszona odmawiać, bo to kompletnie nie moja estetyka. Zupełnie inaczej wygląda to w USA, Japonii czy Rosji, która staje się powoli cukierniczą potęgą. Cały czas śledzę, co się dzieje w branży cukierniczej w tych krajach, bo jest tam mnóstwo inspiracji i nowych odważnych trendów.

Dostajesz zlecenia, które są wyzwaniem?

- Pewnie, bardzo je lubię. Ostatnio miałam zlecenie od chłopaka, który kupił swojej dziewczynie kolczyki z zielonymi kamieniami i poprosił o nawiązanie tortem do tej biżuterii. To było dla mnie duże wyzwanie i eksperyment jednocześnie. Skorzystałam z trendu geode cake, który jest ostatnio coraz bardziej popularny. To torty z efektownym rozcięciem z przodu, z którego „wychodzą” kamienie. Oczywiście wszystko jadalne. W nawiązaniu do biżuterii sprawdził się idealnie.

Ogromnym wyzwaniem są dla mnie nadal makaroniki, mimo że zrobiłam ich już tysiące. To ciastka, które wymagają wyjątkowej staranności i uwagi. Są bardzo trudne w przygotowaniu, ale wyglądają bardzo efektownie. Mam do nich ogromną słabość, a na moich pop-upach znikają jako pierwsze. Wszyscy je uwielbiają. Łączę je ostatnio z moimi ulubionymi fluo dekoracjami, które powstają dzięki barwnikom świecącym w ultrafiolecie. Tak bardzo spodobał mi się ten trend, że na ostatnim pop-upie były tylko fluo ciastka. W Polsce to zupełna nowość.

O jakim torcie marzysz?

- Chciałabym przede wszystkim, żeby ludzie mieli coraz więcej odwagi i fantazji przy zamawianiu np. weselnych tortów. Bardzo lubię kinder cakes, czyli torty, które mają dekoracje ze słodyczy np. jajek kinder niespodzianek czy kawałków batoników i czekolady. Marzy mi się, że zrobić taki tort w trzypiętrowej wersji weselnej.

Komentarze 11

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
smakosz / 16 lutego 2019 o 10:30
+6
czy ta Ewa jest wolna? Spróbowałbym jej ciastka.
Avatar
Gość / 15 lutego 2019 o 22:50
+4
Chętnie obejrzę ciasteczko tej damy
Avatar
n / 16 lutego 2019 o 11:07
+2
jak z Lublina, jak z Warszawy?
Avatar
Gość / 16 lutego 2019 o 10:03
+2
Patrzcie biedaki jak się wygrywa życie. A Wy co? Szarlotka z lodami popita tanim browarem to cały Wasz majestat.
Avatar
Gość / 16 lutego 2019 o 08:45
+2
Gratulacje i powodzenia Ewo :)
Avatar
mmx / 16 lutego 2019 o 09:57
+1
Pani Ewo, gratuluję serdecznie sukcesu! Jak będę w okolicach Powiśla to spróbuje wypatrzeć Pani biznes ;) Jak zwykle zjadą się ćwoki, którzy nic w życiu nie osiągnęli i leczą swoje kompleksy deptaniem innych. Tacy, co nigdy nie byli za granicą, nie jedli nic oprócz sernika i makowca. A jeśli wyjadą na wczasy zorganizowane przez touroperatora to zgłaszają skargi, że w pięciogwiazdkowym hotelu w Tunezji nie było polskiej wódki, kiełbasy i schabowego z kapustą. No cóż, narodowość zobowiązuje...
Avatar
asd / 15 lutego 2019 o 20:52
+1
Co to jest "pop-up" ?
Avatar
Edek w krainie kredek / 15 lutego 2019 o 17:31
+1
Jestem blogerem z Lublina, mam parcie na szkło, udało mi się ale nie potrafię zachować skromności. Przed moim zakładem ustawia się kolejka...
Avatar
sssssssssss / 16 lutego 2019 o 09:11
-3
jadłem te ciasteczka z powiśla - to chyba jakiś żart - fuuuuuuuuuuuuuuu
Avatar
Gość / 15 lutego 2019 o 17:18
-3
A urząd skarbowy wie o tych wypiekach na zamówienie?
Avatar
n / 16 lutego 2019 o 11:07
+2
jak z Lublina, jak z Warszawy?
Avatar
smakosz / 16 lutego 2019 o 10:30
+6
czy ta Ewa jest wolna? Spróbowałbym jej ciastka.
Avatar
Gość / 16 lutego 2019 o 10:03
+2
Patrzcie biedaki jak się wygrywa życie. A Wy co? Szarlotka z lodami popita tanim browarem to cały Wasz majestat.
Avatar
mmx / 16 lutego 2019 o 09:57
+1
Pani Ewo, gratuluję serdecznie sukcesu! Jak będę w okolicach Powiśla to spróbuje wypatrzeć Pani biznes ;) Jak zwykle zjadą się ćwoki, którzy nic w życiu nie osiągnęli i leczą swoje kompleksy deptaniem innych. Tacy, co nigdy nie byli za granicą, nie jedli nic oprócz sernika i makowca. A jeśli wyjadą na wczasy zorganizowane przez touroperatora to zgłaszają skargi, że w pięciogwiazdkowym hotelu w Tunezji nie było polskiej wódki, kiełbasy i schabowego z kapustą. No cóż, narodowość zobowiązuje...
Avatar
sssssssssss / 16 lutego 2019 o 09:11
-3
jadłem te ciasteczka z powiśla - to chyba jakiś żart - fuuuuuuuuuuuuuuu
Avatar
Gość / 16 lutego 2019 o 08:45
+2
Gratulacje i powodzenia Ewo :)
Avatar
Gość / 15 lutego 2019 o 22:50
+4
Chętnie obejrzę ciasteczko tej damy
Avatar
asd / 15 lutego 2019 o 20:52
+1
Co to jest "pop-up" ?
Avatar
Gość / 15 lutego 2019 o 18:04
-5
Stawiam 1000zł że ta blogerka nie potrafi upiec ani sernika ani makowca o napoleonce to moze gdzies słyszała że cos takiego jest. Ta pani to moze tylko kebaby skręcac albo gofry smietana polewac.
Avatar
Edek w krainie kredek / 15 lutego 2019 o 17:31
+1
Jestem blogerem z Lublina, mam parcie na szkło, udało mi się ale nie potrafię zachować skromności. Przed moim zakładem ustawia się kolejka...
Zobacz wszystkie komentarze 11

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Konkurs plastyczny z nagrodami!

Konkurs plastyczny z nagrodami! 0

Już po raz siódmy organizowany jest konkurs plastyczny dla dzieci i młodzieży promujący efekty realizacji unijnych projektów. Prace można składać do 19 kwietnia.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 25 marca 2019 r.

Pierwsza strona Dziennika Wschodniego z 25 marca 2019 r. 0 0

Polska – Łotwa 2:0. Jesteśmy liderami grupy G
film

Polska – Łotwa 2:0. Jesteśmy liderami grupy G 0 1

W drugim meczu eliminacji do Euro 2020 Polska pokonała na PGE Stadionie Narodowym Łotwę 2:0. Oba gole „Biało-Czerwoni” zdobyli po przerwie, a ich autorami byli Robert Lewandowski i Kamil Glik

Zamość: Szkoły kuszą kandydatów podczas dni otwartych [zdjęcia]
galeria

Zamość: Szkoły kuszą kandydatów podczas dni otwartych [zdjęcia] 0 0

W minionym tygodniu na dzień otwarty zaprosiły I LO w Zamościu oraz w Zespole Szkół Mundurowych w Zamościu.

Puławy: Licealiści sadzą drzewka przy szkołach i przedszkolach
galeria

Puławy: Licealiści sadzą drzewka przy szkołach i przedszkolach 0 0

Grupa uczniów II LO im. Komisji Edukacji Narodowej zasadziła drzewka przy miejskich szkołach podstawowych i przedszkolach. Dzięki nim, dzieci dowiedziały się także o tym, jak ważna jest segregacja śmieci, recykling oraz znaczenia zieleni dla środowiska.

To jedna z największych inwestycji w mieście. Tak będzie wyglądać kompleks basenów [zdjęcia z budowy, wizualizacje]
galeria

To jedna z największych inwestycji w mieście. Tak będzie wyglądać kompleks basenów [zdjęcia z budowy, wizualizacje] 36 2

Budowa kompleksu basenów idzie zgodnie z planem. Ściany krytej pływalni widać już zza ogrodzenia placu budowy. Za nieco ponad miesiąc budowa zasadniczej konstrukcji budynku basenów krytych zostanie zakończona i rozpoczną się kolejne roboty budowlano-instalacyjne.

Nie czekają, aż ktoś posprząta Lublin, tylko robią to sami. Już po raz trzeci, a będą kolejne akcje [zdjęcia]
galeria

Nie czekają, aż ktoś posprząta Lublin, tylko robią to sami. Już po raz trzeci, a będą kolejne akcje [zdjęcia] 223 8

Już po raz trzeci grupa ochotników sprzątała w sobotę zaśmiecone zakątki Lublina. Skrzyknęli się przez internet i zapowiadają kolejne porządki w najbliższą sobotę. Dołączyć może każdy, kto ma czas i chęci.

Nocne ABeCadło. Te litery powstają z myślą o Nocy Kultury
galeria

Nocne ABeCadło. Te litery powstają z myślą o Nocy Kultury 0 0

Noc Kultury będzie w tym roku z 1 na 2 czerwca. Są miejsca w mieście gdzie już trwają przygotowania.

Wisła II – Granit 2:0. Pozostałe wyniki lubelskiej klasy okręgowej

Wisła II – Granit 2:0. Pozostałe wyniki lubelskiej klasy okręgowej 1 5

Udany mecz młodych puławian. Podopieczni Roberta Złotnika pokonali 2:0 Granit Bychawa

Spontaniczna akcja ekologiczna w Poniatowej. "Trochę pracy włożone i aż miło na duchu"
Alarm 24
galeria

Spontaniczna akcja ekologiczna w Poniatowej. "Trochę pracy włożone i aż miło na duchu" 76 3

– Wspólnie z kolegą charytatywnie zrobiliśmy małą akcję „zielona Poniatowa”. Efekty na zdjęciu. Trochę pracy włożone i aż miło na duchu. Apel do wszystkich brudasów sprzątajcie po sobie w lesie śmiecie. Zachęcamy do podobnych akcji – napisał do nas Czytelnik i wysłał zdjęcia robione przed akcją i po.

Tomasovia - Polesie 0:0. Obie drużyny mogły wygrać

Tomasovia - Polesie 0:0. Obie drużyny mogły wygrać 0 0

Długo Tomasovia toczyła wyrównany bój z Polesiem. Spotkanie nabrało rumieńców w ostatnim kwadransie. Mogli wygrać jedni, mogli drudzy, ale nikomu nie udało się ostatecznie strzelić zwycięskiego gola

Galeria Chełm z kamieniem węgielnym. Zakupy za rok

Galeria Chełm z kamieniem węgielnym. Zakupy za rok 5 1

Prace na budowie trwają od miesiąca ale kamień węgielny pod budowę Galerii Chełm wmurowano w piątek.

Omega  – Tanew  5:5. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej

Omega – Tanew 5:5. Pozostałe wyniki zamojskiej klasy okręgowej 1 0

Takich emocji w Starym Zamościu przewidzieć nie mógł nikt. Tamtejsza Omega i Tanew Majdan Stary rozegrały iście szalone zawody zakończone hokejowym remisem 5:5, a po końcowym gwizdku obie strony odczuwały duży niedosyt

Będzie nowy starosta kraśnicki? "Temat zmiany rzeczywiście jest dyskutowany"

Będzie nowy starosta kraśnicki? "Temat zmiany rzeczywiście jest dyskutowany" 25 10

Może się to stać już w środę, na najbliższej sesji Rady Powiatu. Zarówno obecny starosta jak też wymieniany na jego następcę nie chcą komentować tej sprawy.

Trzy bramki Kryształu, dwa szybkie ciosy Włodawianki

Trzy bramki Kryształu, dwa szybkie ciosy Włodawianki 0 0

Kryształ pokonał w niedzielę Ruch Ryki „tylko” 3:0. Rywale nie mieli jednak zupełnie nic do powiedzenia, a gospodarze powinni zdobyć znacznie więcej goli

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.