Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

29 maja 2019 r.
15:26

Zwyciężczyni programu Top Chef z Lublina. Chciała gotować od zawsze, ale wybrała inny zawód

0 4 A A
(fot. Sylwia Stachyra/Facebook)

Od zawsze chciałam być kucharzem. Mój ojciec się na to nie zgodził, skończyłam V Liceum Ogólnokształcące im. Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie, następnie dostałam się na prawo na KUL - opowiada Sylwia Stachyra, która okazała się najlepsza w Top Chefie.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Rozmowa z Sylwią Stachyrą, która w piątek poprowadzi wykład i ćwiczenia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie

Prawniczka z dyplomem kucharskim? Jak to?

– Sytuacja wygląda tak, że od zawsze chciałam być kucharzem. Mój ojciec się na to nie zgodził, skończyłam V Liceum Ogólnokształcące im. Marii Skłodowskiej-Curie w Lublinie, następnie dostałam się na prawo na KUL. W międzyczasie dużo podróżowałam, jako studentka na wakacjach zarabiałam w Wielkiej Brytanii, gdzie doszłam do wniosku, że będę specjalizować się w angielskim prawie karnym.

Co było dalej?

– Tata powiedział, że zasponsoruje mi kolejne stopnie edukacji, skoro chcę tak w Anglii zostać. Wzięłam pieniądze i Bournemouth otworzyłam własną restaurację, którą prowadziłam przez dwa Przy okazji zrobiłam najwyższy kurs kucharski NvQ 3 Profesional Cookery, tak, że jestem dyplomowanym prawnikiem i kucharzem.

Co podawała pani w swojej restauracji?

– Serwowałam kuchnię europejską, przemycałam swoje zainteresowanie Turcją, gdzie mieszkałam przez pół roku i otwierałam lokal, generalnie było śródziemnomorsko.

W Top Chefie okazała się pani najlepsza, zaskakując kiszonym jabłkiem? Powtarza pani, że tata kisi, mama kisi, pani kisi?

– Tak jest, zakisiłam dwie odmiany jabłek, dodając liście porzeczek, sól, ale także cynamon, anyż czy goździki.

Dziś lubelskie jabłka promują Lubelskie. W jednym z wywiadów powiedziała pani, że nasz region jest cudowny. Dlaczego?

– Przede wszystkim mamy przepisy, które nie zmieniły się od stuleci. Te dania mają swoją tożsamość. Od tak zwanej lemieszki, którą ja uwielbiam. Wykorzystują ją w swoich daniach. Zamykam w lemieszce pasztet z wątróbki, podlewam wywarem z podagrycznika. Podaję lubelską kaszę pęczak z porzeczką i wędzonymi rybami. Z naszych jezior. Lubelskie ma żyzną ziemię, trzeba wykorzystywać wszystko to, co daje nam urodzaj. Na przykład pędy chmielu, które dodaję do octów smakowych. Jedną z moich ulubionych przypraw (dodaję prawie do wszystkiego) jest ocet z czarnego bzu. Ludzie jeżdżą na Mazury, a zapominają o Pojezierzu Łęczyńsko - Włodawskim. Mamy najwięcej czystych, polodowcowych, głębokich jezior.

Nawet sielawa w nich pływa. Nie tylko na Mazurach?

– No właśnie. Dokładnie. Jak ja się cieszę, że program Top Chef dał mi możliwość pokazania kuchni lubelskiej. Moich wspomnień, zawijasa nasutowskiego. Dlatego pomimo tego, że zostałam w Warszawie, jako Executive Chef Akademii Inspiracji - dalej działam na lubelskim rynku, współpracując z kadrą Uniwersytetu Przyrodniczego.

Czyli?

– Wcielamy program, który umożliwi studentom gastronomii wybór tematu inspiracji. Tworzymy go razem z firmą Makro i Akademią Inspiracji właśnie.

W najbliższy piątek poprowadzi pani pierwsze zajęcia na Wydziale Gastronomii?

– Tak. Studenci wybrali sobie temat Street food. Mój wykład będzie dotyczył polskiego zafascynowania street foodem. Powiem z czego to wynika. Jak na przestrzeni czasu zmieniły się nasze preferencje żywieniowe. Jak i gdzie podróżujemy, czego szukamy. Przekażę studentom swoją wiedzę o wpływie smaków i zapachów na nasze życie. Wspólnie z grupą 45 studentów będziemy gotować. Przygotujemy niesamowitą bułeczkę bao z różnymi rodzajami mięsa, opierając się na produktach lokalnych.

W dniach od 2 do 8 września odbędzie się w Lublinie jedenasta edycja Europejskiego Festiwalu Smaku. Czy ma pani wolny termin i pogotuje pani na scenie dla lubelskiej publiczności?

– Tak, mam wolny termin i z chęcią przyjadę na festiwal.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Chciwość i pożądanie. Ludzie zawsze chcą więcej

Przyjemność, praca, pasja i miłość splatają się w moim życiu i płyną szczęśliwie w różnych dawkach. Myślę, że nie jest dobrze być poza życiowym balansem. Dobrze jest stać równo na obu nogach – ROZMOWA z Janem Hussakowskim, reżyserem spektaklu „Balladyna”, którego premierę zobaczymy 10 maja w Teatrze Osterwy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Majówka na grillu - jak nie zepsuć potraw - przepisy

Najważniejsze: nie grillujemy na żywym ogniu, który zwęgli potrawy i nada im gorzki smak. A na powierzchni potrawy wytworzą się rakotwórcze substancje.

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Tarkawica. Śmierć motorowerzysty

Dziś przed południem, 4 maja, 64-letni mężczyzna kierujący motorowerem marki Yamasaki na zakręcie w Tarkawicy (pow. Ostrówek Lubelski) stracił panowanie nad jednośladem i staranował ogrodzenie jednego z domów

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

Trener Motoru przed meczem z Wisłą Płock: Mamy w sobie dużo dobrej energii

W niedzielę o godzinie 15.00 Motor Lublin rozegra jeden z kluczowych meczów w tym sezonie. Żółto-biało-niebiescy zmierzą się w Płocku z tamtejszą Wisłą i chcąc myśleć o barażach o PKO BP Ekstraklasę nie mogą tego spotkania przegrać. O tym jakie nastroje panują w obozie lublinian przed tym spotkaniem zdradził trener Mateusz Stolarski

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty nie składa broni. Cenne zwycięstwo na Kaszubach

Wisła Grupa Azoty Puławy sprawiła swoim kibicom bardzo miłą niespodziankę. W sobotę podopieczni trenera Mikołaja Raczyńskiego wygrali w Stężycy z tamtejszą Radunią i wciąż są w grze o pozostanie w przyszłym sezonie na centralnym poziomie rozgrywkowym

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Pierwsze krajowe truskawki, cena?

Na targu pod Zamkiem można było dziś kupić pierwsze krajowe truskawki, spod Zwolenia. Cena za kilogram 28 zł, za łubiankę 70 zł

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej
galeria

Wielka Sobota w Cerkwi prawosławnej

Wierni obrządku prawosławnego obchodzą Wielką Sobotę, kończąc w ten sposób czas oczekiwania na Święta Wielkanocne. W tym roku Wielkanoc u prawosławnych przypada na 5 maja, w pierwszą niedzielę po wiosennej pełni księżyca wg. kalendarza juliańskiego, po obchodach Paschy Żydowskiej. W Cerkwi prawosławnej wierni poświęcili pokarmy jakie będą spożywać podczas wielkanocnego śniadania.

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Przepisy na grilla: młoda kapusta

Nie ma lepszej rzeczy w maju niż młoda, zasmażana kapusta z koperkiem. No chyba, że jest to chrupiąca golonka z grilla podana z młodą kapustą

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

Odszedł mistrz Henryk Prażmo. Ostatni gong

1 maja 2024r. w wieku 85 lat zmarł mój Tata HENRYK PRAŻMO - sportowiec, pięściarz wagi ciężkiej WKS Lublinianka. Młodzieżowy Mistrz i Wicemistrz Polski ,,ZRYW”, 10-krotny Mistrz Województwa Lubelskiego. W latach 1956-1969 stoczył ok. 150 walk w większości zwycięskich. Był czołowym bokserem wagi ciężkiej w Polsce. Kuszony intratnymi ofertami z czołowych klubów - Legii, Gwardii i innych…pozostał wierny Lublinowi….! W środową majową noc usłyszał ostatni gong…- poinformował Jerzy Prażmo

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

GIS ostrzega: Bakterie w mleku dla niemowląt. Mogą powodować groźną chorobę

Listerioza to choroba zagrażająca głównie kobietom w ciąży, noworodkom i osobom z obniżoną odpornością. Bakterie, które mogą ją wywołać wykryto w mleku modyfikowanym dla niemowląt

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Piaseczno. Eko-patologia, wypoczynek wśród śmieci

Tak gmina dba o eko turystykę, nad jeziorem Piaseczno pełno śmieci, gdy zawieje wiatr, fruwają po okolicy i pływają w wodzie - alarmuje nasz Czytelnik

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji
4 maja 2024, 8:00
galeria

Majówka 2024. Zamojska Akademia Kultury otwiera letni sezon. Sobota pełna atrakcji

Od rana do popołudnia jest otwarta 4 maja Zamojska Akademia Kultury mieszcząca się w gmachu dawnej Akademii Zamojskiej. Na dziś zaplanowano tutaj mnóstwo atrakcji dla dużych i małych gości. Bo to ma być rodzinne otwarcie sezonu letniego

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Krasnystaw. Marzy ci się policyjny mundur? Nabór trwa

Marzy ci się policyjny mundur? Jest okazja, bo komenda w Krasnymstawie prowadzi nabór do służby

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole
galeria

"Jestem szczęśliwy, że wygraliśmy, ale patrzymy do przodu". Opinie po meczu Górnika Łęczna z Odrą Opole

W piątkowy wieczór Górnik Łęczna zdobył bardzo ważne trzy punkty pokonują na swoim stadionie Odrę Opole. Dla łęcznian było to tym samym przełamanie po dwóch domowych porażkach z rzędu. Jak mecz podsumowali szkoleniowcy obu ekip?

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę zmierzy się w Częstochowie z Krono-Plast Włókniarzem

Niepokonany Orlen Oil Motor Lublin w niedzielę (godz. 16.30) zmierzy się na wyjeździe z Krono-Plast Włókniarzem Częstochowa. Ekipa spod Jasnej Góry we wtorek nadrobiła ligowe zaległości, ale wciąż czeka na premierowe zwycięstwo w tym sezonie

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!