Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły zewnętrzne

10 marca 2025 r.
9:11

TOP restauracje, które zachwycają Foodies! Sprawdź, gdzie musisz zjeść na RestaurantWeek®!

Ruszyła wiosenna edycja RestaurantWeek® – największego i najpopularniejszego Festiwalu towarzysko-kulinarnego w Polsce. Pod hasłem #BornToBeFoodie od 4 marca do 17 kwietnia topowe restauracje w całym kraju zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu w cenach nawet 50% niższych niż w regularnej karcie! Spotkania przy stole to doskonała okazja, żeby spróbować czegoś nowego i zaskoczyć podniebienie nieoczywistymi smakami. Które restauracje podbiją serca prawdziwych Foodies?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Sprawdź topowe rekomendacje! Najwyższy czas rezerwować stoliki: https://RestaurantWeek.pl/!

 Giuseppe

Giuseppe to restauracja, gdzie jedzenie staje się pretekstem do spotkań, rozmów i radości. Połączenie włoskich tradycji z polskimi upodobaniami sprawia, że każda potrawa powstaje z dbałością o najwyższą jakość i smak. W menu królują autentyczne włoskie składniki, świeże, sezonowe produkty oraz własnoręcznie wyrabiane makarony i ravioli. Podczas Festiwalu Goście mogą skosztować wyjątkowych dań: na przystawkę delikatny tatar z krewetki lub wyraziste carpaccio z buraka. W roli głównej – ręcznie robione pappardelle: z polędwicą wołową i grana padano albo w wersji wegetariańskiej z sercami karczocha i pomidorkami. Na deser klasyczna panna cotta z musem malinowym lub puszysta beza malinowa. W Giuseppe każdy posiłek to nie tylko smak, ale i wspomnienie – pełne aromatu, ciepła i prawdziwej, włoskiej gościnności. Buon appetito!

Holiday Inn Express

Kulinarna podróż pełna intensywnych smaków i doskonałych połączeń – w restauracji Holiday Inn Express każde danie to harmonijne zestawienie tradycji i nowoczesności. Starannie dobrane składniki i dopracowane receptury sprawiają, że każdy kęs to wyjątkowe doświadczenie. Menu festiwalowe otwiera tatar wołowy – klasyczne danie w wyjątkowej odsłonie. Delikatny antrykot wzbogacony jest aromatem trufli, a chrupiąca brioszka, borowiki i suszone żółtko dodają mu wyrazistości. Alternatywą dla miłośników kuchni roślinnej jest stek z kalafiora – aksamitne warzywo podane w towarzystwie granatu, fioletowego ziemniaka i kremowego sosu na bazie creme fraiche. W roli dania głównego występuje soczysta polędwiczka cielęca podana ze skorzonerą i smardzami, otulona bogatym sosem demi-glace. Natomiast wersja rybna to delikatna polędwica z dorsza, której towarzyszy aksamitne risotto o nutach miso, szafranu i cydru, uzupełnione selerem i jabłkiem dla kontrastu smakowego. Na zakończenie czeka deser pełen głębi i elegancji – czekoladowa uczta inspirowana Dubajem. Połączenie biszkoptu, chrupiącego kataifi, pistacji i aksamitnej namelaki to idealna kompozycja słodyczy i tekstur. Gotowi na kulinarne uniesienia?

 

 

BONA

Elegancja, smak i kulinarna pasja łączą się w restauracji Bona, tworząc miejsce, w którym klasyka spotyka się z nowoczesnością. Każde danie to hołd dla wysokiej jakości składników i dbałości o detale, a całości dopełnia niezwykła atmosfera z widokiem na Zamek Lubelski. W menu mnóstwo pyszności. Na początek tatar w dwóch wyjątkowych odsłonach. Klasyczna wersja wołowa z imbirowym aioli, kaparami i parmezanem podana na maślanej brioszce zachwyca intensywnością smaku. Alternatywą jest delikatny tatar z łososia, który w połączeniu z kokosowym ryżem, nutą marakui, chilli i sosem ponzu oferuje egzotyczne i świeże doznania. Dania główne to esencja doskonałego rzemiosła kulinarnego. Miłośnicy wołowiny docenią sezonowany przez 21 dni polski Striploin, który w towarzystwie aksamitnego kremu kukurydzianego, chrupiącego pora i aromatycznego sosu pieprzowego tworzy pełne smaku połączenie. Z kolei pieczony łosoś otulony sosem krewetkowym, serwowany z delikatnym ravioli z mango i twarogiem, a także karmelizowaną marchewką i jabłkiem, to ukłon w stronę subtelnych, śródziemnomorskich inspiracji. Na deser – klasyka w najlepszym wydaniu. Kremowe tiramisu o pistacjowym aromacie rozpływa się w ustach, a beza Pavlova z marakują to idealne zwieńczenie posiłku – chrupiąca, lekka i pełna tropikalnej świeżości.

 

Perłowa Pijalnia Piwa

Są restauracje, które zachwycają smakiem, i do których chce się wracać. Taka jest właśnie Perłowa Pijalnia Piwa, mieszcząca się na ulicy Bernardyńskiej 15. W ramach RestaurantWeek® czekają na Ciebie wyrafinowane kompozycje. Na początek rozgrzewający bulion w azjatyckim stylu – głęboki w smaku, pełen aromatycznych dodatków, takich jak wędzone tofu, makaron, marynowane jajo i pikantna pasta paprykowa. Następnie do wyboru dwa różnorodne dania główne. Pierwsza propozycja to soczysty filet z kaczki, podany z pieczoną czerwoną kapustą w winie, tymiankowym ziemniakiem i intensywnym demi-glace. Alternatywą jest wegetariańska wersja w postaci pithiviera z boczniakiem – delikatnego, złocistego ciasta wypełnionego bogatym, grzybowym nadzieniem, podanego z hummusem z marchewki i marynowaną rzepą. Na deser czeka słodka niespodzianka – beza z piwnym biszkoptem z makiem, ananasem i kokosem, łącząca chrupkość, puszystość i egzotyczne akcenty. A na dokładkę – wyjątkowa deska degustacyjna, serwowana każdemu gościowi jako nieodłączny element kulinarnego doświadczenia w Perłowej. Gotowi na kulinarne uniesienia?

The Olive - Hotel Ilan

W The Olive historia i smak splatają się w opowieść, w której tradycja kuchni staropolskiej i żydowskiej otrzymuje współczesne, wyrafinowane oblicze. Tutaj każda potrawa to hołd dla wielowiekowych receptur, interpretowanych w nowoczesnym stylu. Menu festiwalowe rozpoczyna się od niezwykle ciekawych przystawek – miękkiej, grillowanej chałki podanej z szarpanym ozorem wołowym i ogórkiem po żydowsku, lub podwędzanego śledzia w karmelu, który zyskuje nową głębię smaku w towarzystwie crème fraîche i piklowanej gorczycy. W daniach głównych królują klasyczne składniki w wykwintnym wydaniu – soczysta rolada z indyka serwowana z chrupiącymi, frytowanymi ziemniakami i karmelizowanymi warzywami korzeniowymi w miodzie to harmonijne połączenie delikatnej słodyczy i aromatycznych przypraw. Dla miłośników ryb przygotowano polędwicę z dorsza sous vide, której aksamitna struktura współgra z pieczonym w soli selerem i terriną z pora, a całość dopełnia intensywny split sos ziołowy. Zwieńczeniem uczty jest subtelny rumiankowy mus z białej czekolady, przełamany wyrazistym coulis z palonego jabłka i chrupiącym crumble – deser, który balansuje między delikatnością a charakterystycznym aromatem ziół i owoców. Daj się zachwycić!

Nie czekaj! Już dziś dołącz do ponad 2 milionów Foodies, odkrywaj nowe perełki kulinarne i świętuj #BornToBeFoodie w topowych restauracjach w Polsce! W tej edycji do festiwalowego stołu dołącza Pepsi! Ciesz się klasycznym smakiem Pepsi Twist w mocktailu Pepsi Twist on the Rocks, który możesz wybrać gratis jako uzupełnienie swojego menu, a Pepsi Zero Cukru zamów w festiwalowej cenie 6 zł i ciesz się maksymalną przyjemnością i zerem kalorii. To jednak nie koniec niespodzianek! W wybranych restauracjach na pierwszych Foodies czeka w prezencie półlitrowa butelka Pepsi Twist na wynos. Liczba butelek jest ograniczona, więc nie zwlekaj!

A to jeszcze nie wszystko. Do każdej rezerwacji Goście mogą dodać festiwalową herbatę Lipton. Do wyboru są dwie aromatyczne propozycje: Lipton Green Honey a Lipton Yellow Label Honey. Odkryj smaki sezonu i daj się zachwycić!

Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/.

Jakie restauracje znajdziesz w Lublinie?

Holiday Inn Express, Perłowa Pijalnia Piwa, Sweet and Spicy Restauracja Indyjska, Małe Indie, Staropolska, The Olive – Hotel Ilan, Mercure, CHISZA Chinkalnia Szaszłykarnia, CHISZA nad Zalewem, Loco Taco, La Casa, Frizzante, BAFFLO, MOJO, Noto Sushi, BONA RESTAURANT, Giuseppe, Locomotiva

10 lat RestaurantWeek® – świętuj i wygrywaj wyjątkowe nagrody!

Z okazji 10-lecia RestaurantWeek® rusza wyjątkowy konkurs dla wszystkich pasjonatów kulinarnej przygody! Do zdobycia są nagrody, które spełnią marzenia każdego Foodies – w tym 10 lat festiwalowych doświadczeń w prezencie (dwa wydarzenia rocznie!). Na zwycięzców czeka także wyjazd na czeską edycję RestaurantWeek®, a co tydzień wyróżniane będzie najlepsze zgłoszenie, nagradzane podwójnym zaproszeniem na trwający Festiwal. Wystarczy uchwycić radość ze wspólnego odkrywania restauracji – zrobić zdjęcie, krótki reels lub materiał na TikToka, oznaczyć go #BornToBeFoodie oraz @RWP i dać się porwać kulinarnej celebracji! Szczegóły znajdziesz na @restaurantweek_pl.       

Najlepsze stoliki szybko znikają –  do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 4 marca — 17 kwietnia

O RestaurantWeek®:

Już od 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie. Cena za to wyjątkowe doświadczenie, które warto dzielić z Bliskimi, zaczyna się od 69,99 (+ opłata rezerwacyjna 7,98 zł, min. rezerwacja 2 Gości + 10 zł prime time). Prawie milion spotkań w tysiącach najlepszych restauracji w Polsce, ponad 2 miliony Gości, setki debiutów, tysiące chwil radości i zachwytów przy stole – to wszystko dzięki zaangażowaniu polskich Foodies! Dołącz do nich i świętuj 10 lat kulinarnych eksploracji w topowych miejscach w Polsce!

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Premier Donald Tusk (z prawej) w towarzystwie posła Michała Krawczyka

Dziś o godzinie 20 premier Donald Tusk wygłosi orędzie

Premier Donald Tusk wygłosi w czwartek o godzinie 20 orędzie – potwierdza podsekretarz stanu w kancelarii premiera Agnieszka Rucińska.

ChKS Chełm rozpoczyna decydującą walkę o awans do PlusLigi

ChKS Chełm rozpoczyna decydującą walkę o awans do PlusLigi

Pierwszy mecz finału play-off z Mickiewiczem Kluczbork w piątek o godzinie 17.30

Zalety i wady ruletka czatów randkowych

Zalety i wady ruletka czatów randkowych

Jeśli jesteś aktywnym użytkownikiem Internetu, bardzo dobrze wiesz, że czat wideo nie jest już nowym formatem randek online. Pierwsze losowe wideo czaty Omegle i Chatroulette zostały uruchomione w 2009 roku i szybko zyskały popularność. Nie tylko dzięki temu, że są one wygodne, ale także dlatego że to zupełnie sposób na randkę.

Trenowali przed majówką. Skutecznie – 24 punkty i pożegnanie z prawem jazdy

Trenowali przed majówką. Skutecznie – 24 punkty i pożegnanie z prawem jazdy

Trwa długi, majowy weekend. Nad bezpieczeństwem na drogach czuwają policjanci ruchu drogowego. Nawet częste kontrole nie zastąpią rozsądku kierowców. Przekonali się o tym dwaj szoferzy. Tuż przed majówką jeden z nich „zarobił” jednorazowo 24 punkty karne, a drugi stracił prawo jazdy.

21 lat w Unii
galeria

21 lat w Unii

1 maja obchodzimy 21. rocznicę wstąpienia Polski do Unii Europejskiej. Z tej okazji przed budynkiem LUW przy ul. Spokojnej w Lublinie nastąpiło uroczyste podniesienie na maszty flag oraz odegranie hymnów Polski i UE.

W sobotę 24 maja wieczorem centrum miasta Puławy zamieni się w rajdowy odcinek specjalny
Puławy

Zbliża się Rajd Nadwiślański. Ściganie wraca na ulice Puław

W sobotę i niedzielę, 24 i 25 maja, odbędzie się Rajd Nadwiślański. Jeden z odcinków specjalnych, tak jak przed laty, poprowadzony zostanie ulicami Puław. Na kibiców czekać będzie również strefa artystyczno-gastronomiczno-piknikowa.

Briefing prezydent Michała Litwiniuka

"Haniebny happening Grzegorza Brauna". Prezydent Białej Podlaskiej potępia zdjęcie flagi Ukrainy

Prezydent Michał Litwiniuk (PO) potępia „haniebny happening” Grzegorza Brauna w Białej Podlaskiej i zapowiada, że flaga Ukrainy ponownie zawiśnie na fasadzie ratusza. W środę na wiecu wyborczym zwolennicy kontrowersyjnego polityka za jego namową przy użyciu drabiny ściągnęli flagę z budynku urzędu.

Orlen Oil Motor Lublin w pierwszym domowym meczu pokonał drużynę z Częstochowy. Teraz chce zrobić to samo z ekipą z Rybnika

Orlen Oil Motor Lublin podejmie w piątek Innpro ROW Rybnik. Faworyt jest tylko jeden

Jeszcze na dobre nie opadły emocje po wyjazdowej wygranej w hicie trzeciej kolejki nad Betard Spartą Wrocław, a już w piątek żużlowcy Orlen Oil Motoru otworzą zmagania w czwartej serii. Do Lublina przyjedzie skazywany na pożarcie beniaminek – Innpro ROW Rybnik. Każdy inny wynik niż pewna wygrana trzykrotnych mistrzów Polski będzie sensacją

Grzegorz Braun (z prawej) ma kłopoty. Uchylenia jego immunitetu domaga się szef resortu sprawiedliwości
polityka

Adam Bodnar chce ukarania Grzegorza Brauna. Za zabranie ukraińskiej flagi

Ekscesy Grzegorza Brauna nie pozostaną bezkarne - oświadczył dzisiaj minister sprawiedliwości Adam Bodnar, odnosząc się do zachowania polityka w szpitalu w Oleśnicy oraz na wiecu w Białej Podlaskiej.

Grafika stworzona przy użyciu SI
magazyn

"Umiem rozmawiać o sensie życia i tworzyć sonety"

O tym czy jest sztuczna inteligencja, do czego służy, jak widzi ludzi i przyszłość społeczeństwa rozmawiamy ze...sztuczną inteligencją. Na nasze pytania odpowiada Chat GPT w wersji 4.o - najpopularniejszy model językowy na świecie.

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas
przyroda

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas

Tuż przed długim weekendem majowym do Janowca wróciły owce. Jest ich 43, a ich zadaniem jest pielęgnacja zamkowego krajobrazu poprzez poprawę tzw. bioróżnorodności parku.

Jaka pogoda na majówkę? Ładnie i ciepło, ale tylko do piątku
pogoda
film

Jaka pogoda na majówkę? Ładnie i ciepło, ale tylko do piątku

Długi weekend majowy rozpocznie się pogodowym optymizmem – słonecznie, sucho i coraz cieplej. W piątek czeka nas 20°C i spokojne niebo. Niestety, sobota i niedziela będą już chłodniejsze z możliwymi miejscowo niewielkimi opadami deszczu.

Po bezbramkowym remisie w Opolu Górnik zagra u siebie z Pogonią Siedlce

Górnik Łęczna w piątek zagra z Pogonią Siedlce. Celem powrót na ścieżkę zwycięstw

Po wyjazdowym remisie w Opolu piłkarze Górnika Łęczna wracają na swój stadion. W piątek (godz. 19) zielono-czarni podejmą broniącą się przed spadkiem Pogoń Siedlce z byłym napastnikiem łęcznian w składzie

Polonez w lubartowskim parku. Tańczyli i świętowali - historycznie
zdjęcia

Polonez w lubartowskim parku. Tańczyli i świętowali - historycznie

Trzeci maja dopiero w sobotę, ale tegoroczni maturzyści Zespołu Szkół nr 2 im. ks. P.K. Sanguszki w Lubartowie już w zeszłym tygodniu postanowoli to święto uczczić. Zatańczyli poloneza w miejskim parku.

Ryzykant wyprzedzał na wzniesieniu i podwójnej ciągłej. Dwa auta rozbite

Ryzykant wyprzedzał na wzniesieniu i podwójnej ciągłej. Dwa auta rozbite

62-latek na drodze w Wólce Hrusińskiej w gminie Krasnobród popełnił poważny błąd. Zaczął wyprzedzać na wzniesieniu i doprowadził do kolizji z autem jadącym z przeciwnej strony.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium