Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły zewnętrzne

10 marca 2025 r.
9:11

TOP restauracje, które zachwycają Foodies! Sprawdź, gdzie musisz zjeść na RestaurantWeek®!

Ruszyła wiosenna edycja RestaurantWeek® – największego i najpopularniejszego Festiwalu towarzysko-kulinarnego w Polsce. Pod hasłem #BornToBeFoodie od 4 marca do 17 kwietnia topowe restauracje w całym kraju zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu w cenach nawet 50% niższych niż w regularnej karcie! Spotkania przy stole to doskonała okazja, żeby spróbować czegoś nowego i zaskoczyć podniebienie nieoczywistymi smakami. Które restauracje podbiją serca prawdziwych Foodies?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Sprawdź topowe rekomendacje! Najwyższy czas rezerwować stoliki: https://RestaurantWeek.pl/!

 Giuseppe

Giuseppe to restauracja, gdzie jedzenie staje się pretekstem do spotkań, rozmów i radości. Połączenie włoskich tradycji z polskimi upodobaniami sprawia, że każda potrawa powstaje z dbałością o najwyższą jakość i smak. W menu królują autentyczne włoskie składniki, świeże, sezonowe produkty oraz własnoręcznie wyrabiane makarony i ravioli. Podczas Festiwalu Goście mogą skosztować wyjątkowych dań: na przystawkę delikatny tatar z krewetki lub wyraziste carpaccio z buraka. W roli głównej – ręcznie robione pappardelle: z polędwicą wołową i grana padano albo w wersji wegetariańskiej z sercami karczocha i pomidorkami. Na deser klasyczna panna cotta z musem malinowym lub puszysta beza malinowa. W Giuseppe każdy posiłek to nie tylko smak, ale i wspomnienie – pełne aromatu, ciepła i prawdziwej, włoskiej gościnności. Buon appetito!

Holiday Inn Express

Kulinarna podróż pełna intensywnych smaków i doskonałych połączeń – w restauracji Holiday Inn Express każde danie to harmonijne zestawienie tradycji i nowoczesności. Starannie dobrane składniki i dopracowane receptury sprawiają, że każdy kęs to wyjątkowe doświadczenie. Menu festiwalowe otwiera tatar wołowy – klasyczne danie w wyjątkowej odsłonie. Delikatny antrykot wzbogacony jest aromatem trufli, a chrupiąca brioszka, borowiki i suszone żółtko dodają mu wyrazistości. Alternatywą dla miłośników kuchni roślinnej jest stek z kalafiora – aksamitne warzywo podane w towarzystwie granatu, fioletowego ziemniaka i kremowego sosu na bazie creme fraiche. W roli dania głównego występuje soczysta polędwiczka cielęca podana ze skorzonerą i smardzami, otulona bogatym sosem demi-glace. Natomiast wersja rybna to delikatna polędwica z dorsza, której towarzyszy aksamitne risotto o nutach miso, szafranu i cydru, uzupełnione selerem i jabłkiem dla kontrastu smakowego. Na zakończenie czeka deser pełen głębi i elegancji – czekoladowa uczta inspirowana Dubajem. Połączenie biszkoptu, chrupiącego kataifi, pistacji i aksamitnej namelaki to idealna kompozycja słodyczy i tekstur. Gotowi na kulinarne uniesienia?

 

 

BONA

Elegancja, smak i kulinarna pasja łączą się w restauracji Bona, tworząc miejsce, w którym klasyka spotyka się z nowoczesnością. Każde danie to hołd dla wysokiej jakości składników i dbałości o detale, a całości dopełnia niezwykła atmosfera z widokiem na Zamek Lubelski. W menu mnóstwo pyszności. Na początek tatar w dwóch wyjątkowych odsłonach. Klasyczna wersja wołowa z imbirowym aioli, kaparami i parmezanem podana na maślanej brioszce zachwyca intensywnością smaku. Alternatywą jest delikatny tatar z łososia, który w połączeniu z kokosowym ryżem, nutą marakui, chilli i sosem ponzu oferuje egzotyczne i świeże doznania. Dania główne to esencja doskonałego rzemiosła kulinarnego. Miłośnicy wołowiny docenią sezonowany przez 21 dni polski Striploin, który w towarzystwie aksamitnego kremu kukurydzianego, chrupiącego pora i aromatycznego sosu pieprzowego tworzy pełne smaku połączenie. Z kolei pieczony łosoś otulony sosem krewetkowym, serwowany z delikatnym ravioli z mango i twarogiem, a także karmelizowaną marchewką i jabłkiem, to ukłon w stronę subtelnych, śródziemnomorskich inspiracji. Na deser – klasyka w najlepszym wydaniu. Kremowe tiramisu o pistacjowym aromacie rozpływa się w ustach, a beza Pavlova z marakują to idealne zwieńczenie posiłku – chrupiąca, lekka i pełna tropikalnej świeżości.

 

Perłowa Pijalnia Piwa

Są restauracje, które zachwycają smakiem, i do których chce się wracać. Taka jest właśnie Perłowa Pijalnia Piwa, mieszcząca się na ulicy Bernardyńskiej 15. W ramach RestaurantWeek® czekają na Ciebie wyrafinowane kompozycje. Na początek rozgrzewający bulion w azjatyckim stylu – głęboki w smaku, pełen aromatycznych dodatków, takich jak wędzone tofu, makaron, marynowane jajo i pikantna pasta paprykowa. Następnie do wyboru dwa różnorodne dania główne. Pierwsza propozycja to soczysty filet z kaczki, podany z pieczoną czerwoną kapustą w winie, tymiankowym ziemniakiem i intensywnym demi-glace. Alternatywą jest wegetariańska wersja w postaci pithiviera z boczniakiem – delikatnego, złocistego ciasta wypełnionego bogatym, grzybowym nadzieniem, podanego z hummusem z marchewki i marynowaną rzepą. Na deser czeka słodka niespodzianka – beza z piwnym biszkoptem z makiem, ananasem i kokosem, łącząca chrupkość, puszystość i egzotyczne akcenty. A na dokładkę – wyjątkowa deska degustacyjna, serwowana każdemu gościowi jako nieodłączny element kulinarnego doświadczenia w Perłowej. Gotowi na kulinarne uniesienia?

The Olive - Hotel Ilan

W The Olive historia i smak splatają się w opowieść, w której tradycja kuchni staropolskiej i żydowskiej otrzymuje współczesne, wyrafinowane oblicze. Tutaj każda potrawa to hołd dla wielowiekowych receptur, interpretowanych w nowoczesnym stylu. Menu festiwalowe rozpoczyna się od niezwykle ciekawych przystawek – miękkiej, grillowanej chałki podanej z szarpanym ozorem wołowym i ogórkiem po żydowsku, lub podwędzanego śledzia w karmelu, który zyskuje nową głębię smaku w towarzystwie crème fraîche i piklowanej gorczycy. W daniach głównych królują klasyczne składniki w wykwintnym wydaniu – soczysta rolada z indyka serwowana z chrupiącymi, frytowanymi ziemniakami i karmelizowanymi warzywami korzeniowymi w miodzie to harmonijne połączenie delikatnej słodyczy i aromatycznych przypraw. Dla miłośników ryb przygotowano polędwicę z dorsza sous vide, której aksamitna struktura współgra z pieczonym w soli selerem i terriną z pora, a całość dopełnia intensywny split sos ziołowy. Zwieńczeniem uczty jest subtelny rumiankowy mus z białej czekolady, przełamany wyrazistym coulis z palonego jabłka i chrupiącym crumble – deser, który balansuje między delikatnością a charakterystycznym aromatem ziół i owoców. Daj się zachwycić!

Nie czekaj! Już dziś dołącz do ponad 2 milionów Foodies, odkrywaj nowe perełki kulinarne i świętuj #BornToBeFoodie w topowych restauracjach w Polsce! W tej edycji do festiwalowego stołu dołącza Pepsi! Ciesz się klasycznym smakiem Pepsi Twist w mocktailu Pepsi Twist on the Rocks, który możesz wybrać gratis jako uzupełnienie swojego menu, a Pepsi Zero Cukru zamów w festiwalowej cenie 6 zł i ciesz się maksymalną przyjemnością i zerem kalorii. To jednak nie koniec niespodzianek! W wybranych restauracjach na pierwszych Foodies czeka w prezencie półlitrowa butelka Pepsi Twist na wynos. Liczba butelek jest ograniczona, więc nie zwlekaj!

A to jeszcze nie wszystko. Do każdej rezerwacji Goście mogą dodać festiwalową herbatę Lipton. Do wyboru są dwie aromatyczne propozycje: Lipton Green Honey a Lipton Yellow Label Honey. Odkryj smaki sezonu i daj się zachwycić!

Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/.

Jakie restauracje znajdziesz w Lublinie?

Holiday Inn Express, Perłowa Pijalnia Piwa, Sweet and Spicy Restauracja Indyjska, Małe Indie, Staropolska, The Olive – Hotel Ilan, Mercure, CHISZA Chinkalnia Szaszłykarnia, CHISZA nad Zalewem, Loco Taco, La Casa, Frizzante, BAFFLO, MOJO, Noto Sushi, BONA RESTAURANT, Giuseppe, Locomotiva

10 lat RestaurantWeek® – świętuj i wygrywaj wyjątkowe nagrody!

Z okazji 10-lecia RestaurantWeek® rusza wyjątkowy konkurs dla wszystkich pasjonatów kulinarnej przygody! Do zdobycia są nagrody, które spełnią marzenia każdego Foodies – w tym 10 lat festiwalowych doświadczeń w prezencie (dwa wydarzenia rocznie!). Na zwycięzców czeka także wyjazd na czeską edycję RestaurantWeek®, a co tydzień wyróżniane będzie najlepsze zgłoszenie, nagradzane podwójnym zaproszeniem na trwający Festiwal. Wystarczy uchwycić radość ze wspólnego odkrywania restauracji – zrobić zdjęcie, krótki reels lub materiał na TikToka, oznaczyć go #BornToBeFoodie oraz @RWP i dać się porwać kulinarnej celebracji! Szczegóły znajdziesz na @restaurantweek_pl.       

Najlepsze stoliki szybko znikają –  do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 4 marca — 17 kwietnia

O RestaurantWeek®:

Już od 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie. Cena za to wyjątkowe doświadczenie, które warto dzielić z Bliskimi, zaczyna się od 69,99 (+ opłata rezerwacyjna 7,98 zł, min. rezerwacja 2 Gości + 10 zł prime time). Prawie milion spotkań w tysiącach najlepszych restauracji w Polsce, ponad 2 miliony Gości, setki debiutów, tysiące chwil radości i zachwytów przy stole – to wszystko dzięki zaangażowaniu polskich Foodies! Dołącz do nich i świętuj 10 lat kulinarnych eksploracji w topowych miejscach w Polsce!

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Zamiast chronić, mogą szkodzić. Lublin: 140 litrów nielegalnych pestycydów zatrzymanych

Zamiast chronić, mogą szkodzić. Lublin: 140 litrów nielegalnych pestycydów zatrzymanych

Ponad 140 litrów nielegalnych pestycydów udało się zabezpieczyć funkcjonariuszom lubelskiej Służby Celno-Skarbowej. Większość środków ochrony roślin pochodziła z niewiadomego źródła i mogła stanowić poważne zagrożenie dla zdrowia ludzi i zwierząt.

Dziś mecz Polska - Holandia. Gdzie oglądać? Transmisja w TV i internecie

Dziś mecz Polska - Holandia. Gdzie oglądać? Transmisja w TV i internecie

Przed reprezentacją Polski ostatnie dwa spotkania grupowe w ramach eliminacji do przyszłorocznych mistrzostw świata. W piątek o godzinie 20.45 Biało-Czerwoni zagrają z Holandią, a trzy dni później czeka ich wyjazd na Maltę. Celem na najbliższe dni to zdobycie minimum trzech punktów

Przemysław Wiśniewski przebywa z kolegami na zgrupowaniu reprezentacji Polski, ale przeciwko Holandii na pewno nie zagra

Problemy w defensywie reprezentacji Polski przed piątkowym meczem z Holandią

Przed dwoma ostatnimi meczami w eliminacjach do przyszłorocznych mistrzostw świata reprezentacja Polski musi sobie poradzić z brakiem trzech bardzo ważnych zawodników z linii defensywy

Jak sprawdzić, czy zbiórka pieniędzy jest legalna?

Jak sprawdzić, czy zbiórka pieniędzy jest legalna?

W celu sprawdzenia, czy zbiórka pieniędzy jest legalna, należy zweryfikować jej numer w oficjalnym rejestrze na portalu rządowym zbiorki.gov.pl lub, w przypadku zbiórek online, ocenić wiarygodność platformy i przejrzystość celu. Zrozumienie różnic między zbiórką publiczną a internetową jest kluczowe dla bezpiecznego wspierania potrzebujących i unikania oszustw.

Tu dzieci znów się uśmiechają. Magiczna sala w szpitalu w Lublinie
galeria

Tu dzieci znów się uśmiechają. Magiczna sala w szpitalu w Lublinie

W Uniwersyteckim Szpitalu Dziecięcym w Lublinie otwarto nową przestrzeń – sensoryczną Salę Doświadczeń Świata. To miejsce, które łączy nowoczesne podejście terapeutyczne z troską o emocje i dobrostan najmłodszych pacjentów.

garaż blaszany z garaze.org.pl

Blaszak 3x5 – idealne rozwiązanie na małą działkę lub ogródek

Blaszak 3x5 to kompaktowy metalowy garaż idealny na małe działki i ogródki, oferujący trwałą konstrukcję z ocynkowanej blachy, różne warianty dachu i kolorystykę. Może służyć jako garaż, schowek na narzędzia lub warsztat, zapewniając Tobie i twoim przedmiotom ochronę przed warunkami atmosferycznymi. Jego montaż jest prosty, a dla powierzchni do 35 m² wystarczy jedynie zgłoszenie w urzędzie, co stanowi dodatkową zaletę. To ekonomiczne i funkcjonalne rozwiązanie łączące praktyczność z estetyką, idealne dla osób szukających wygodnego sposobu na zagospodarowanie niewielkiej przestrzeni.

Myślisz o pracy trenera personalnego? Poznaj możliwości tego zawodu

Myślisz o pracy trenera personalnego? Poznaj możliwości tego zawodu

Od lat trenujesz i znajomi proszą Cię o rady dotyczące ćwiczeń? A może pracujesz na siłowni i widzisz, jak wiele osób wykonuje treningi nieprawidłowo, ryzykując kontuzję? Jeśli sport to Twoja pasja i chcesz, by stał się także sposobem na życie – rola trenera personalnego będzie właśnie dla Ciebie. Sprawdź, jak możesz rozpocząć tę ścieżkę i rozwijać się w branży fitness. Czytaj dalej!

Gdzie dziś szukać pracy w Lublinie i regionie? Sprawdziliśmy najlepsze oferty z lokalnego portalu

Gdzie dziś szukać pracy w Lublinie i regionie? Sprawdziliśmy najlepsze oferty z lokalnego portalu

Województwo lubelskie, a w szczególności Lublin i jego okolice, przechodzą dynamiczne zmiany na rynku pracy. Choć wiele osób nadal szuka zatrudnienia na ogólnopolskich portalach, coraz częściej zauważalne są ruchy w stronę lokalnych serwisów z darmowymi ogłoszeniami, takich jak posrednik.pl.

„Wielki Bu” nie przyznał się do winy. Trafił do aresztu w Lublinie

„Wielki Bu” nie przyznał się do winy. Trafił do aresztu w Lublinie

Patryk M., znany jako „Wielki Bu”, usłyszał zarzuty udziału w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się handlem narkotykami oraz kradzieży. Po przesłuchaniu w lubelskim wydziale Prokuratury Krajowej jego obrońcy poinformowali, że nie przyznał się do winy i odmówił składania wyjaśnień.

Kierowcy, bądźcie czujni – utrudnienia na Spokojnej, Chmielnej i Zamojskiej

Kierowcy, bądźcie czujni – utrudnienia na Spokojnej, Chmielnej i Zamojskiej

Na różnego rodzaje drogowe niespodzianki mogą od jutra napotkać kierowcy poruszający się w centrum miasta. Te przy ulicach Spokojnej i Chmielnej będą miały krótkotrwały charakter. Dłużej potrwają zmiany w organizacji ruchu przy Zamojskiej.

Hołownia rezygnuje z funkcji marszałka Sejmu. Obowiązki przejmie Czarzasty

Hołownia rezygnuje z funkcji marszałka Sejmu. Obowiązki przejmie Czarzasty

Szymon Hołownia podpisał w czwartek rezygnację z funkcji marszałka Sejmu. Jego decyzja wejdzie w życie we wtorek, 18 listopada, kiedy obowiązki marszałka przejmie Włodzimierz Czarzasty – najstarszy wiekiem wicemarszałek i kandydat Lewicy na nowego szefa niższej izby parlamentu.

Wielki Bu” doprowadzony do Prokuratury Krajowej. Grożą mu poważne zarzuty

Wielki Bu” doprowadzony do Prokuratury Krajowej. Grożą mu poważne zarzuty

Patryk M., znany jako „Wielki Bu”, został w czwartek po południu doprowadzony do lubelskiego wydziału Prokuratury Krajowej. Mężczyzna ma usłyszeć zarzuty dotyczące udziału w zorganizowanej grupie przestępczej zajmującej się handlem i przemytem narkotyków.

107. rocznica odzyskania Niepodległości przy szachownicy
ZDJĘCIA
galeria

107. rocznica odzyskania Niepodległości przy szachownicy

Zamiast szkolnej ławki - szachownica, zamiast kartkówki - emocje przy partii. W dniach 13-14 listopada w siedzibie Instytutu Pamięci Narodowej w Lublinie przy ul. Wodopojnej 2 odbywa się turniej szachowy z okazji 107. rocznicy odzyskania przez Polskę niepodległości.

Koniec roku, czas decyzji. Na co naprawdę warto wydać środki z budżetu instytucji?

Koniec roku, czas decyzji. Na co naprawdę warto wydać środki z budżetu instytucji?

Środki z budżetu można po prostu wydać, albo zainwestować w wytrzymały sprzęt, który będzie świetną inwestycją na lata. Namioty, siedziska czy ścianki z nadrukiem nie tylko podnoszą poziom wydarzeń i przyciągają uwagę uczestników, ale też pokazują, że Twoja instytucja potrafi wydawać pieniądze z głową. I to w sposób, który doceni każdy dyrektor.

Tomasz Siemoniak – minister, członek Rady Ministrów i koordynator służb specjalnych
galeria

Tomasz Siemoniak w Lublinie. Sporo o Zbigniewie Ziobrze, mało o sukcesach agentów

Młodzi funkcjonariusze lubelskiej delegatury ABW są rozżaleni brakiem nominacji na pierwszy stopień oficerski. Informację tę potwierdził Tomasz Siemoniak – minister, członek Rady Ministrów i koordynator służb specjalnych. Podczas dzisiejszej konferencji prasowej sporo było również o Zbigniewie Ziobrze, a niewiele o sukcesach lubelskiej delegatury ABW w tropieniu szpiegów działających na zlecenie służb ze Wschodu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium