Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Artykuły zewnętrzne

10 marca 2025 r.
9:11

TOP restauracje, które zachwycają Foodies! Sprawdź, gdzie musisz zjeść na RestaurantWeek®!

Ruszyła wiosenna edycja RestaurantWeek® – największego i najpopularniejszego Festiwalu towarzysko-kulinarnego w Polsce. Pod hasłem #BornToBeFoodie od 4 marca do 17 kwietnia topowe restauracje w całym kraju zapraszają na wyjątkowe, trzydaniowe menu w cenach nawet 50% niższych niż w regularnej karcie! Spotkania przy stole to doskonała okazja, żeby spróbować czegoś nowego i zaskoczyć podniebienie nieoczywistymi smakami. Które restauracje podbiją serca prawdziwych Foodies?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Sprawdź topowe rekomendacje! Najwyższy czas rezerwować stoliki: https://RestaurantWeek.pl/!

 Giuseppe

Giuseppe to restauracja, gdzie jedzenie staje się pretekstem do spotkań, rozmów i radości. Połączenie włoskich tradycji z polskimi upodobaniami sprawia, że każda potrawa powstaje z dbałością o najwyższą jakość i smak. W menu królują autentyczne włoskie składniki, świeże, sezonowe produkty oraz własnoręcznie wyrabiane makarony i ravioli. Podczas Festiwalu Goście mogą skosztować wyjątkowych dań: na przystawkę delikatny tatar z krewetki lub wyraziste carpaccio z buraka. W roli głównej – ręcznie robione pappardelle: z polędwicą wołową i grana padano albo w wersji wegetariańskiej z sercami karczocha i pomidorkami. Na deser klasyczna panna cotta z musem malinowym lub puszysta beza malinowa. W Giuseppe każdy posiłek to nie tylko smak, ale i wspomnienie – pełne aromatu, ciepła i prawdziwej, włoskiej gościnności. Buon appetito!

Holiday Inn Express

Kulinarna podróż pełna intensywnych smaków i doskonałych połączeń – w restauracji Holiday Inn Express każde danie to harmonijne zestawienie tradycji i nowoczesności. Starannie dobrane składniki i dopracowane receptury sprawiają, że każdy kęs to wyjątkowe doświadczenie. Menu festiwalowe otwiera tatar wołowy – klasyczne danie w wyjątkowej odsłonie. Delikatny antrykot wzbogacony jest aromatem trufli, a chrupiąca brioszka, borowiki i suszone żółtko dodają mu wyrazistości. Alternatywą dla miłośników kuchni roślinnej jest stek z kalafiora – aksamitne warzywo podane w towarzystwie granatu, fioletowego ziemniaka i kremowego sosu na bazie creme fraiche. W roli dania głównego występuje soczysta polędwiczka cielęca podana ze skorzonerą i smardzami, otulona bogatym sosem demi-glace. Natomiast wersja rybna to delikatna polędwica z dorsza, której towarzyszy aksamitne risotto o nutach miso, szafranu i cydru, uzupełnione selerem i jabłkiem dla kontrastu smakowego. Na zakończenie czeka deser pełen głębi i elegancji – czekoladowa uczta inspirowana Dubajem. Połączenie biszkoptu, chrupiącego kataifi, pistacji i aksamitnej namelaki to idealna kompozycja słodyczy i tekstur. Gotowi na kulinarne uniesienia?

 

 

BONA

Elegancja, smak i kulinarna pasja łączą się w restauracji Bona, tworząc miejsce, w którym klasyka spotyka się z nowoczesnością. Każde danie to hołd dla wysokiej jakości składników i dbałości o detale, a całości dopełnia niezwykła atmosfera z widokiem na Zamek Lubelski. W menu mnóstwo pyszności. Na początek tatar w dwóch wyjątkowych odsłonach. Klasyczna wersja wołowa z imbirowym aioli, kaparami i parmezanem podana na maślanej brioszce zachwyca intensywnością smaku. Alternatywą jest delikatny tatar z łososia, który w połączeniu z kokosowym ryżem, nutą marakui, chilli i sosem ponzu oferuje egzotyczne i świeże doznania. Dania główne to esencja doskonałego rzemiosła kulinarnego. Miłośnicy wołowiny docenią sezonowany przez 21 dni polski Striploin, który w towarzystwie aksamitnego kremu kukurydzianego, chrupiącego pora i aromatycznego sosu pieprzowego tworzy pełne smaku połączenie. Z kolei pieczony łosoś otulony sosem krewetkowym, serwowany z delikatnym ravioli z mango i twarogiem, a także karmelizowaną marchewką i jabłkiem, to ukłon w stronę subtelnych, śródziemnomorskich inspiracji. Na deser – klasyka w najlepszym wydaniu. Kremowe tiramisu o pistacjowym aromacie rozpływa się w ustach, a beza Pavlova z marakują to idealne zwieńczenie posiłku – chrupiąca, lekka i pełna tropikalnej świeżości.

 

Perłowa Pijalnia Piwa

Są restauracje, które zachwycają smakiem, i do których chce się wracać. Taka jest właśnie Perłowa Pijalnia Piwa, mieszcząca się na ulicy Bernardyńskiej 15. W ramach RestaurantWeek® czekają na Ciebie wyrafinowane kompozycje. Na początek rozgrzewający bulion w azjatyckim stylu – głęboki w smaku, pełen aromatycznych dodatków, takich jak wędzone tofu, makaron, marynowane jajo i pikantna pasta paprykowa. Następnie do wyboru dwa różnorodne dania główne. Pierwsza propozycja to soczysty filet z kaczki, podany z pieczoną czerwoną kapustą w winie, tymiankowym ziemniakiem i intensywnym demi-glace. Alternatywą jest wegetariańska wersja w postaci pithiviera z boczniakiem – delikatnego, złocistego ciasta wypełnionego bogatym, grzybowym nadzieniem, podanego z hummusem z marchewki i marynowaną rzepą. Na deser czeka słodka niespodzianka – beza z piwnym biszkoptem z makiem, ananasem i kokosem, łącząca chrupkość, puszystość i egzotyczne akcenty. A na dokładkę – wyjątkowa deska degustacyjna, serwowana każdemu gościowi jako nieodłączny element kulinarnego doświadczenia w Perłowej. Gotowi na kulinarne uniesienia?

The Olive - Hotel Ilan

W The Olive historia i smak splatają się w opowieść, w której tradycja kuchni staropolskiej i żydowskiej otrzymuje współczesne, wyrafinowane oblicze. Tutaj każda potrawa to hołd dla wielowiekowych receptur, interpretowanych w nowoczesnym stylu. Menu festiwalowe rozpoczyna się od niezwykle ciekawych przystawek – miękkiej, grillowanej chałki podanej z szarpanym ozorem wołowym i ogórkiem po żydowsku, lub podwędzanego śledzia w karmelu, który zyskuje nową głębię smaku w towarzystwie crème fraîche i piklowanej gorczycy. W daniach głównych królują klasyczne składniki w wykwintnym wydaniu – soczysta rolada z indyka serwowana z chrupiącymi, frytowanymi ziemniakami i karmelizowanymi warzywami korzeniowymi w miodzie to harmonijne połączenie delikatnej słodyczy i aromatycznych przypraw. Dla miłośników ryb przygotowano polędwicę z dorsza sous vide, której aksamitna struktura współgra z pieczonym w soli selerem i terriną z pora, a całość dopełnia intensywny split sos ziołowy. Zwieńczeniem uczty jest subtelny rumiankowy mus z białej czekolady, przełamany wyrazistym coulis z palonego jabłka i chrupiącym crumble – deser, który balansuje między delikatnością a charakterystycznym aromatem ziół i owoców. Daj się zachwycić!

Nie czekaj! Już dziś dołącz do ponad 2 milionów Foodies, odkrywaj nowe perełki kulinarne i świętuj #BornToBeFoodie w topowych restauracjach w Polsce! W tej edycji do festiwalowego stołu dołącza Pepsi! Ciesz się klasycznym smakiem Pepsi Twist w mocktailu Pepsi Twist on the Rocks, który możesz wybrać gratis jako uzupełnienie swojego menu, a Pepsi Zero Cukru zamów w festiwalowej cenie 6 zł i ciesz się maksymalną przyjemnością i zerem kalorii. To jednak nie koniec niespodzianek! W wybranych restauracjach na pierwszych Foodies czeka w prezencie półlitrowa butelka Pepsi Twist na wynos. Liczba butelek jest ograniczona, więc nie zwlekaj!

A to jeszcze nie wszystko. Do każdej rezerwacji Goście mogą dodać festiwalową herbatę Lipton. Do wyboru są dwie aromatyczne propozycje: Lipton Green Honey a Lipton Yellow Label Honey. Odkryj smaki sezonu i daj się zachwycić!

Rezerwacje trwają na https://restaurantweek.pl/.

Jakie restauracje znajdziesz w Lublinie?

Holiday Inn Express, Perłowa Pijalnia Piwa, Sweet and Spicy Restauracja Indyjska, Małe Indie, Staropolska, The Olive – Hotel Ilan, Mercure, CHISZA Chinkalnia Szaszłykarnia, CHISZA nad Zalewem, Loco Taco, La Casa, Frizzante, BAFFLO, MOJO, Noto Sushi, BONA RESTAURANT, Giuseppe, Locomotiva

10 lat RestaurantWeek® – świętuj i wygrywaj wyjątkowe nagrody!

Z okazji 10-lecia RestaurantWeek® rusza wyjątkowy konkurs dla wszystkich pasjonatów kulinarnej przygody! Do zdobycia są nagrody, które spełnią marzenia każdego Foodies – w tym 10 lat festiwalowych doświadczeń w prezencie (dwa wydarzenia rocznie!). Na zwycięzców czeka także wyjazd na czeską edycję RestaurantWeek®, a co tydzień wyróżniane będzie najlepsze zgłoszenie, nagradzane podwójnym zaproszeniem na trwający Festiwal. Wystarczy uchwycić radość ze wspólnego odkrywania restauracji – zrobić zdjęcie, krótki reels lub materiał na TikToka, oznaczyć go #BornToBeFoodie oraz @RWP i dać się porwać kulinarnej celebracji! Szczegóły znajdziesz na @restaurantweek_pl.       

Najlepsze stoliki szybko znikają –  do zobaczenia przy stole!

Rezerwacje: https://RestaurantWeek.pl/ oraz https://app.rclb.pl

Termin Festiwalu: 4 marca — 17 kwietnia

O RestaurantWeek®:

Już od 10 lat RestaurantWeek® wspiera promowanie w Polsce kultury Foodie. Przez ten czas Festiwal zyskał popularność jako wydarzenie umożliwiające wspólne odkrywanie smaków przy restauracyjnym stole. Dziś jest największym biletowanym wydarzeniem w kraju oraz jednym z największych Festiwali restauracyjnych na świecie. Cena za to wyjątkowe doświadczenie, które warto dzielić z Bliskimi, zaczyna się od 69,99 (+ opłata rezerwacyjna 7,98 zł, min. rezerwacja 2 Gości + 10 zł prime time). Prawie milion spotkań w tysiącach najlepszych restauracji w Polsce, ponad 2 miliony Gości, setki debiutów, tysiące chwil radości i zachwytów przy stole – to wszystko dzięki zaangażowaniu polskich Foodies! Dołącz do nich i świętuj 10 lat kulinarnych eksploracji w topowych miejscach w Polsce!

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Maria Sławek wykona w Zamościu utwory żydowskich kompozytorów, ale również własny
28 września 2025, 18:00

Skrzypcowy recital muzyki żydowskiej w Synagodze

Zamość jest miejscem kolejnego wydarzenia w ramach projektu "po:miejsca". W niedzielę (28 września, godz. 18) w Centrum "Synagoga" Fundacji Ochrony Dziedzictwa Żydowskiego na ul. Pereca z recitalem skrzypcowym wystąpi Maria Sławek.

Światowy Dzień Serca. NFZ przypomina, jak ważne są badania

Światowy Dzień Serca. NFZ przypomina, jak ważne są badania

Choroby układu krążenia od lat pozostają najczęstszą przyczyną zgonów w Polsce i na świecie. Mogą prowadzić do zawału serca czy udaru mózgu, a rozwijają się często bez wyraźnych objawów. Z okazji zbliżającego się Światowego Dnia Serca Narodowy Fundusz Zdrowia przypomina o bezpłatnym programie Profilaktyki Chorób Układu Krążenia (ChUK).

Karolina Gorczyca urodziła się i wychowała w Biłgoraju
galeria

Pochodząca z Biłgoraja aktorka miała wypadek. Spektakl z jej udziałem odwołano

Karolina Gorczyca i partnerujący jej w spektaklu „Optymiści – czyli nasi w Egipcie” Krzysztof Czeczot mieli w piątek wypadek. Przedstawienie, z którym mieli wystąpić w Gnieźnie zostało odwołane.

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Odszedł dobry duch Chełmianki. Janusz Oleszkiewicz miał 75 lat

Był zawsze tam, gdzie grała Chełmianka – na stadionie, przy ławce rezerwowych, w szatni i na trybunach. W wieku 75 lat zmarł Janusz Oleszkiewicz, wieloletni kierownik drugiego zespołu i drużyn młodzieżowych biało-zielonych.

AZS AWF Biała Podlaska przegrał w derbach z KPR Padwą Zamość 27:30

I Liga Centralna Piłkarzy Ręcznych: w derbach KPR Padwa lepsza od AZS AWF Biała Podlaska

W meczu derbowym KPR Padwa Zamość pokonała na wyjedzie AZS AWF Biała Podlaska 30:27. Tym samym zamościanie wzięli rewanż za ostatnią przegraną w wojewódzkim finale Pucharu Polski

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lodołamacze dla LCK. Doceniono przyjazną przestrzeń

Lubelskie Centrum Konferencyjne zostało nagrodzone w konkursie Lodołamacze 2025 w kategorii „Przyjazna Przestrzeń”. To wyróżnienie trafia do instytucji i firm, które szczególnie dbają o dostępność i otwartość swoich przestrzeni dla osób z niepełnosprawnościami.

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Ustawa o Ukraińcach. Jest decyzja prezydenta

Prezydent RP Karol Nawrocki podpisał ustawę o pomocy obywatelom Ukrainy - przekazał w piątek szef prezydenckiej kancelarii Zbigniew Bogucki. Poinformował też, że w poniedziałek do Sejmu trafią dwa projekty: ws. wydłużenia okresu, po którym obcokrajowcy mogą ubiegać się o polskie obywatelstwo, oraz ws. ścigania banderyzmu. Zapisy ustawy ograniczają m.in. wypłatę 800 plus.

Budowa S19

Unia sypie kasą na drogi. Miliony na ekspresówkę z Lublina do Lubartowa

Unia Europejska dokłada miliony do budowy S19 Lublin - Lubartów Północ. Trasa ma być gotowa pod koniec 2027 roku.

Siatkarze Avii w weekend zagrają na terenie beniaminka z Grodziska Mazowieckiego

PZL Leonardo Avia Świdnik celuje w pierwsze zwycięstwo w tym sezonie

W trzeciej kolejce PZL Leonardo Avia Świdnik zagra na wyjeździe ze Spartą Grodzisk Mazowiecki. Sobotnie spotkanie rozpocznie się o godzinie 18

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?
galeria

Straż Graniczna rośnie w siłę. Ile zarobią nowi funkcjonariusze?

Najpierw 3-letnia nauka, a później służba. W piątek 16 nowych funkcjonariuszy Straży Granicznej złożyło ślubowanie. Zarobią od 5300 zł na rękę.

Niedzielnym uroczystościom będzie towarzyszył przemarsz ulicami Lubelską, Pocztową i Hrubieszowską

Inauguracja roku akademickiego w PANS Chełm. Będą utrudnienia w ruchu

W niedzielę, 28 września, Państwowa Akademia Nauk Stosowanych w Chełmie zainauguruje rok akademicki 2025/2026. W programie znalazła się msza święta, uroczysty przemarsz i oficjalna część w siedzibie uczelni. Kierowcy muszą liczyć się z czasowymi utrudnieniami.

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych
sonda

Prohibicja w Lublinie? Spytaliśmy lubelskich radnych

Temat zakazu nocnej sprzedaży alkoholu w Warszawie obiegł ostatnio cały kraj. Stołeczni radni, póki co wprowadzili prohibicję na terenie dwóch dzielnic. Ale od lipca przyszłego roku ma to już dotyczyć całego miasta. Czy takie rozwiązanie jest potrzebne również w Lublinie? Zapytaliśmy o to miejskich radnych.

Tężnia nad Krzną i ścieżka

Nad Krzną będzie nowe miejsce do odpoczynku. Podest, hamaki i lornetki

Nad Krzną powstanie nowe miejsce do odpoczynku. Urzędnicy szukają teraz wykonawcy.

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Maciej Kuciapa (Orlen Oil Motor Lublin): Przygotowania do niedzielnego finału cały czas trwają

Trwa wielkie odliczanie do niedzielnego, rewanżowego meczu finałowego PGE Ekstraligi. O godzinie 19.30 Orlen Oil Motor Lublin zmierzy się przy Al. Zygmuntowskich z PRES Grupą Deweloperską Toruń. W piątek odbyła się przedmeczowa konferencja prasowa, w której wzięli Maciej Kuciapa i Bartosz Zmarzlik. Z jakim nastawieniem „Koziołki” podejdą do decydującej batalii o złoto?

Z całego serca dziękujemy każdej osobie, która oddała głos za naszymi zwierzakami. To dzięki Wam możemy działać jeszcze skuteczniej i z jeszcze większą nadzieją patrzeć w przyszłość - napisali po ogłoszeniu wyników głosowania pracownicy schroniska dla zwierząt w Zamościu.

Wielka radość w schronisku dla zwierząt. To oni dostaną 1,3 mln zł z budżetu obywatelskiego

Nie strefy sportu, nie modernizacja boiska i nie naprawa drogi, ale gruntowny remont budynku dla psów w schronisku dla bezdomnych zwierząt w Zamościu to inwestycja, która jako projekt ogólnomiejski zostanie w 2026 roku zrealizowana z budżetu obywatelskiego. Jest na to zabezpieczone 1,3 mln zł.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium