Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.
Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)
Cebularz, forszmak i flaczki - kuchnia lubelska jest bogata w smaki i tradycje. Uważasz się za jej znawcę? Sprawdź się w naszym przepysznym quizie.
Kawa, czekolada, ramen, sushi i wiele więcej. W Lublinie odbywają się trzy festiwale, które przeniosą odwiedzających w różne zakątki kulinarnego świata.
Czekolada dubajska podbija nie tylko Emiraty Arabskie, ale cały świat. Popularna także w Polsce pojawia się w cukierniach i sklepach, jednak cena zaskakuje. Czy można przygotować ją samodzielnie w domu?
Przedstawiamy 10 najsmaczniejszych dań z region lubelskiego. O te dania pytają turyści, przepisów na nie szukamy w rodzinnych zeszytach. Zaczynamy od bigosu pułankowickiego.
Na początku lutego Lublin stanie się prawdziwą stolicą kulinarnych doznań. W hali Targów Lublin S.A. odbędzie się wyjątkowe wydarzenie podczas którego będziemy mogli wybrać się do Azji i spróbować najlepszej czekolady.
Za oknem śnieży i wieje, a my mamy dla was sprawdzone przepisy na rozgrzewające dania jednogarnkowe. Będziemy gotować na bogato.
17 stycznia obchodzimy Światowy Dzień Pizzy. Placek z pomidorami i serem pochodzi Włoch, jednak podbił podniebienia całego świata. Gdzie w Lublinie zjemy najlepszą pizzę?
Wraca moda na kulinaria według receptur naszych bać i dziadków. Dziś przypominamy kilka przepisów z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego. Uczony z Torunia jest pasjonatem starodawnej kuchni i...pierników. Dziś kilka wybranych receptur na dobrze znane, acz zapomniane smakołyki.
Najpierw ruskie, a potem każde inne – tak często mówią miłośnicy pierogów. Po latach poszukiwań udało się zdobyć kresowy przepis na bezbłędne pierogi z nadzieniem z ziemniaków i sera. Jeszcze takich ruskich nie jedliście.
O co chodziło w aferze o ser parmeński na Wawelu? Co mają wspólnego flaki z parmezanem i co łączy w tej materii Lwów z Urzędowem? Pytań jest więcej ale jedno jest pewne: można flaki kochać albo nienawidzić.
Na późne śniadanie forszmak po lubelsku albo piasecki strogonow. Na późny obiad: trzy posilne zupy do wyboru. A na drugie trzy smakowite dania. Proponujemy wam sprawdzone przepisy.
Ten instrument ma duszę. Tyle, że ta dusza siedzi w tych, co na niej grają. Po wsiach otrąbiają adwent. Wychodzą bladym świtem albo wieczorem, najlepiej nad wodę i grają hejnały, oznajmiając, że idzie na Boże Narodzenie – Rozmowa z Anną Różycką, liderką kapeli Drewutnia.
Okres świąteczny to czas, gdy najwięcej jedzenia ląduje w koszu. Warto się podzielić pożywieniem. Ta lodówki w jadłodzielni przy KUL w Lublinie (na zdjęciu zrobionym dziś) czeka na dobrą żywność dla potrzebujących.
Podczas przygotowywania dań na domową wigilię będę posiłkował się sprawdzonymi przepisami Hanny Szymanderskiej, pierwszej damy polskiej kuchni. Polecam jej książkę „Wigilia”. Przyrządzę kaszubski pasztet ziemniaczany, pasztet z karpia i ulubione przez Hanię pierogi z gryczanej mąki, które mają korzenie u Was; na wschodzie.
Wigilia już dzisiaj. W wielu domach jest już wszystko gotowe, jednak są też takie, gdzie trzeba jeszcze coś ugotować. Myślicie, że się uda? Spokojnie, jeszcze można przygotować smaczne święta na ostatnią chwilę.
Czy Wigilia wszędzie wygląda tak samo? W dzisiejszym odcinku programu Dzień Wschodzi rozmawiamy z Lorenzo Izzo z Włoch i Luisem Alberto Villablanca Alvarezem z Chile o tym, jak wygląda Wigilia w Polsce, Włoszech i Chile, coo ląduje na świątecznym stole w ich krajach, jakie tradycje najbardziej zaskakują obcokrajowców? Poznaj różnice kulturowe, fascynujące historie i to, co łączy nas podczas świąt, mimo dzielących nas kilometrów!
Podpowiadamy, co warto przygotować na świąteczny obiad. Mamy dla Was propozycje od czytelników.
Co dawniej podawano na dworskich stołach podczas świąt?
Barszcz czy grzybowa z cebulniaczkami? Gołąbki czy pierogi z kapustą i grzybami? Kutia czy lwowskie pierożki z makiem? Poddając pod uwagę garść regionalnych przepisów wierzymy, że wypatrywany promyk pierwszej gwiazdki niesie w kierunku naszych serc energię dobroci i miłości
Do wigilii zostało tylko 3 dni. W wielu domach jest już wszystko gotowe, jednak są też takie, gdzie trzeba przygotować. Spokojnie, jeszcze można przygotować smaczne święta na ostatnią chwilę.
Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.
Lista produktów tradycyjnych z naszego województwa wydłużyła się do już 273 pozycji. To daje nam pierwsze miejsce w kraju.
Już po raz XIX w dworze Anna odbyły się dożynki rybackie. Wydarzenie było okazją do spotkania się producentów z branży rybnej i promocji tych dobrych, ale i zdrowych produktów.
Kuchnia naszych przodków jest interesująca i smaczna. Z profesorem Jackiem Dumanowskim przenieśmy się w czasie.
PRZEPISY To już najwyższy czas, żeby nastawić zakwas z czerwonych buraków, zamarynować mięsa i zacząć robić bigos na świąteczny stół. Oraz zaplanować, co przyrządzimy na święta Bożego Narodzenia