Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

24 lipca 2022 r.
15:12

Przpisy na bakłażan. Jak zrobić omdlałego imama?

16 0 A A
Monika Krzesiak z Restauracji Uwędzona Inaczej w Lublinie: Wędzony bakłażan jest podstawą naszego gulaszu wegetariańskiego
Monika Krzesiak z Restauracji Uwędzona Inaczej w Lublinie: Wędzony bakłażan jest podstawą naszego gulaszu wegetariańskiego (fot. Maciej Kaczanowski)

Omdlały imam to najsłynniejsze danie z bakłażana. Niestety, nie dowiemy się z jakiego powodu imam omdlał, ale z bakłażana zrobimy dobrego tatara, ormiańskie roladki czy grecką musakę. Oto nasze propozycje na smaczne dania z bakłażanem w roli głównej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Bakłażan, czyli oberżyna, czyli gruszka miłosna. Ma piękny fioletowy kolor, nie jest warzywem, jest owocem. Nie jest spokrewniony z cukinią, jest z pomidorem i ziemniakiem. Fiolet to jego najpopularniejszy kolor, ale równie smaczny jest bakłażan pomarańczowy czy zielony. Surowy bakłażan zawiera toksyczną solaninę, stąd nie wolno jeść go na surowo. Żeby bakłażan nie był gorzki, należy go po przekrojeniu czy pokrojeniu w plastry posolić, odczekać, kiedy puści sok, odsączyć go na bibule. W ten sposób straci goryczkę.

A co z tym imamem? Zemdlał, gdy żona podała mu potrawę w bakłażana. Nie wiemy, z jakiego powodu imam omdlał. Tradycja mówi, że jedzenie było tak dobre, że zemdlał z rozkoszy. Albo z przejedzenia, bo zjadł za dużo. W krajach, gdzie danie przyrządza się do dziś, mówi się także, że imam zemdlał, gdy dowiedział się, ile drogocennej oliwy zużyła żona do przyrządzenia dania. Oto wybrane przez nas przepisy, tym razem ułożone w porządku alfabetycznym.

Bakłażan przepisy

Adżabsandał

Składniki: bakłażany, pomidory, papryki, cebule, natka pietruszki, czosnek.

Wykonanie: warzywa pokroić w plastry i usmażyć na oleju. Na dnie rondla ułożyć warstwę pomidorów. Przełożyć siekaną pietruszką i czosnkiem, układać kolejne warstwy warzyw. Doprawić solą z pieprzem. Dusić godzinę na bardzo wolnym ogniu, tak, żeby zawartości rondla zmniejszyła się o połowę. Jeść z plackami maczanymi w sosie z potrawy.

Ajvar

Składniki: 2 czerwone papryki, 1 mały bakłażan, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki białego octu winnego, sól i pieprz na smak.

Wykonanie: rozgrzać grill tak, by utrzymać rękę nad rusztem przez kilka sekund. Nakłuć widelcem bakłażana, posolić, odczekać, aż puści sok, odsączyć na bibule, upiec, aż skórka ściemnieje, a bakłażan będzie miękki. Opiec papryki, tak by skórka była mocno spalona, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Dzięki temu łatwo obierzemy paprykę ze skórki. Bakłażana obrać ze skórki, zmiksować z obraną paprykę, dodać oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz, wymieszać. Spróbować, dodać sól i pieprz według uznania.

Cassoulet

Składniki: 50 dag białej fasoli, 2 bakłażany, 1 marchew, 3 cebule, 4 pomidory, główka czosnku, 3 goździki, tymianek, listek laurowy, natka pietruszki, olej, tarta bułka, sól, pieprz.

Wykonanie: bakłażany pokroić w plastry, posolić, a kiedy puszczą sok: odsączyć, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać cebulę i pokrojone pomidory. W oddzielnym naczyniu ugotować namoczoną fasolę, dodając do niej 2 cebule naszpikowane goździkami, pokrojoną marchew, czosnek, zioła i przyprawy. Połączyć fasolę z bakłażanem, posypać tartą bułką, poddusić do miękkości. Doprawić solą z pieprzem.

Przepis na musakę

Kawior z bakłażana. Przepis z 1980 roku

Składniki: pół kg bakłażanów, 15 dag pomidorów, 8 dag cebuli, 1 łyżka posiekanej pietruszki, 1 pomidor, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, cytryna, ocet.

Wykonanie: bakłażany przeciąć na pół, posolić, odstawić, odsączyć sok, upiec, zdjąć skórkę. Obrać cebulę. Bakłażany i cebulę posiekać w drobną kostkę. Doprawić olejem, solą, pieprzem, cytryną i octem. „Kawior” podawać na szklanym półmisku, przybrać plasterkami pomidora, posypać pietruszką.

Musaka

Składniki: 1 kg bakłażanów, opakowanie kostki sojowej, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 6 pomidorów, 1 puszka pomidorów w zalewie, oliwa, oregano, bazylia, sól, pieprz. Na sos: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 3 łyżki sera żółtego.

Wykonanie: plastry bakłażanów posolić i odstawić, żeby puściły gorzki sok. Obsmażyć na oliwie na złoto, osączyć na bibule. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wycisnąć pestki i odłożyć. Na oliwie spod bakłażanów podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać czosnek, rozdrobnione pomidory z puszki, doprawić ziołami i pieprzem, posolić. W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zdjąć z ognia, rozprowadzić powoli wlewanym mlekiem. Zagotować, dodać połowę startego sera. Po chwili żółtka roztrzepane z niewielką ilością sosu. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami bakłażany i namoczona kostkę sojową, na końcu pomidory. Polać sosem i wstawić do piekarnika o temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po 20 minutach posypać musakę startym serem i piec kolejne 20 minut.

Omdlały imam

Składniki: 3 małe bakłażany, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 3 pomidory, 6 ząbków czosnku, przecier pomidorowy, natka pietruszki, dobra oliwa, sól, pieprz, tymianek, kto lubi kumin.

Wykonanie: bakłażany rozkroić na pół, wydrążyć. Wydrążone bakłażany posolić, miąższ zalać zimną, osoloną wodą, odstawić na 20 minut. Warzywa pokroić w kostkę, wymieszać, dodać posiekany miąższ, posiekaną pietruszkę, przecier pomidorowy, wlać oliwę, doprawić. Bakłażany umyć, wytrzeć papierowym ręcznikami, wysmarować oliwą w środku i na zewnątrz, wypełnić farszem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 60 minut. Wyjąć, gdy bakłażany będą miękkie. Na talerzu posypać natką pietruszki i skropić smakową oliwą.

Przepis na roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Składniki: 50 dag bakłażana, pół szklanki orzechów, 50 dag sera koziego, 5 ząbków czosnku, po 10 gałązek świeżego tymianku i kolendry, 1 owoc granatu, sól.

Wykonanie: bakłażany pociąć wzdłuż na plastry grubości 3 milimetry. Posolić. Odstawić na godzinę, żeby puściły sok z goryczką. Wypłukać. Usmażyć na patelni grillowej z obu stron, osączyć z tłuszczu. Wymieszać ser z przyprawami, nakładać na plastry, zwijać w ruloniki. Ozdobić świeżą kolendrą i ziarnami granatu.

Sos z jogurtu maconi, ogórków i mięty

Składniki: 250 ml jogurtu maconi (może był bałkański ayran), 2 świeże zielone ogórki, natka kopru, świeża mięta, sól, pieprz.

Wykonanie: ogórki posiekać, posolić, odstawić, odcisnąć sok. Koper posiekać, wymieszać z ogórkami, zalać jogurtem, doprawić pieprzem, odstawić na 3 godziny.

(Przepis na roladki i sos: Anush Chilingaryan, ormiańska restauracja Jazzve w Lublinie).

Smażone bakłażany

Składniki: 80 dag bakłażanów, 5 dag mąki, 8 dag tartej bułki, 2 jaja, olej, sól.

Wykonanie: młode bakłażany obrać, pokrajać w plastry, posolić, odstawić, odsączyć. Panierować w mące, jajkach i tartej bułce. Smażyć na oleju na złoty kolor, posolić. Podawać z sosem.

Sos do dań z bakłażana

Składniki: 1 kg śliwek, 1 główka czosnku, 1 mała papryczka chili, świeży koperek i kolendra, mielone ziarna kolendry, sól, cukier, ocet balsamiczny.

Wykonanie: śliwki wypestkować, rozgotować, dodać przyprawy i zioła. Jeśli trzeba dodać wody, doprawić solą i octem balsamicznym. Zmiksować. Sos ma być słodko kwaśny, kolendra nie może wychodzić na pierwszy plan.

Tatar z bakłażana

Składniki: 1 bakłażan. Na sos: 1 łyżka zmiksowanych pomidorów z puszki, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki wosku z cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki, sól i pieprz. Dodatki: 3 marynowane cebulki, 3 korniszony, 6 marynowanych grzybów, 2 łyżeczki marynowanych kaparów.

Wykonanie: bakłażana przekroić na pół, posolić, odsączyć jak puści sok, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjąć, schłodzić, obrać ze skórki, posiekać. Zmiksować składniki na sos, wymieszać z posiekanym bakłażanem. Wstawić do lodówki. Ze schłodzonego bakłażana uformować dwa tatary, ułożyć na talerzach z dodatkami. Osobno podać oliwę i musztardę, młynek z solą i pieprzem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

50 implantów jodu w walce z rakiem. To pierwsze takie zabiegi w Lublinie
NAUKA I MEDYCYNA

50 implantów jodu w walce z rakiem. To pierwsze takie zabiegi w Lublinie

Implanty z jodem zamiast tradycyjnego leczenia raka gruczołu krokowego. Nowa metoda wprowadzona przez COZL może osiągać nawet stuprocentową skuteczność.

Agata Kornhauser-Duda w Puławach. Pakowała świąteczne paczki
WSPARCIE
galeria

Agata Kornhauser-Duda w Puławach. Pakowała świąteczne paczki

Pomóż Dzieciom Przetrwać Zimę: w Puławach, w Szkole Podstawowej nr 2, z wolontariuszami spotkała się pierwsza dama, małżonka prezydenta Andrzeja Dudy, która objęła tę inicjatywę honorowym patronatem.

Odkryj magię roślin egzotycznych w Twoim domu

Odkryj magię roślin egzotycznych w Twoim domu

Rośliny egzotyczne od lat przyciągają uwagę miłośników natury i aranżacji wnętrz. Ich niezwykłe kształty, intensywne kolory i egzotyczny wygląd potrafią odmienić każde wnętrze, nadając mu charakteru i unikalności.

Dlaczego uzdatnianie wody jest tak istotne?

Dlaczego uzdatnianie wody jest tak istotne?

Woda jest jednym z najważniejszych zasobów na naszej planecie. Codziennie wykorzystujemy ją do picia, gotowania, higieny osobistej oraz wielu procesów przemysłowych. Niestety, woda, która trafia do naszych kranów, nie zawsze spełnia najwyższe standardy jakości.

Świetnie zaczęli, ale źle skończyli. Kolejna domowa porażka Azotów Puławy

Świetnie zaczęli, ale źle skończyli. Kolejna domowa porażka Azotów Puławy

W spotkaniu drugiej kolejki rundy rewanżowej Azoty Puławy przegrały z COROTOP Gwardią Opole 26:29. Była to trzecia domowa porażka puławian.

Kacper Stokowski (z prawej) był trzeci na 100 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski z AZS UMCS Lublin znowu na podium

Drugi dzień mistrzostw świata na krótkim basenie i drugi medal Kacpra Stokowskiego. Zawodnik AZS UMCS Lublin w środę był trzeci na 100 metrów stylem grzbietowym.

Iwona Kuś, była prezes MZK Puławy, zwołała konferencję prasową, na której opowiedziała o powodach złożenia do prokuratury zawiadomienia o możliwości popełnienia przestępstwa na jej szkodę
SPISEK I PRZYSTANKI

Była prezes MZK idzie do prokuratury. Cel: ukaranie związku

Iwona Kuś dwukrotnie traciła stanowisko prezesa Miejskiego Zakładu Komunikacji w Puławach. Za swoje odwołanie winą nie obarcza rady nadzorczej, ale szefową jednego ze związków zawodowych: Renatę Wyskwar. Ta miała stać za spiskiem, który sprowadził czarne chmury nad byłą szefową MZK.

Marihuana za 1 163 745 złotych. Jest akt oskarżenia
KONTROLA NA GRANICY

Marihuana za 1 163 745 złotych. Jest akt oskarżenia

Kontrola ciężarówki w Terespolu skończyła się odnalezieniem 89 foliowych pakietów. Było w nich marihuana. A dokładnie: 25 861,09 grama suszu. Jest akt oskarżenia w tej sprawie.

Odkrywanie sztuki kobiecej. Rozpoczyna się Festiwal Sztuki Kobiet Demakijaż
festiwal
13 grudnia 2024, 18:00

Odkrywanie sztuki kobiecej. Rozpoczyna się Festiwal Sztuki Kobiet Demakijaż

W najbliższy weekend (13-15 grudnia) rozpocznie się dziewiąta edycja Festiwalu Sztuki Kobiet Demakijaż. W programie znalazły się projekcje filmowe, spotkania, warsztaty i wieczorne koncerty. Będzie to okazja do odkrywania kobiecej sztuki w całej jej różnorodności.

NBA – Najlepsza liga koszykówki na świecie

NBA – Najlepsza liga koszykówki na świecie

NBA (National Basketball Association) to nie tylko liga koszykówki – to prawdziwe widowisko, które każdego roku przyciąga miliony fanów z całego świata. Niezależnie od tego, czy kibicujesz Los Angeles Lakers, Boston Celtics, czy młodym gwiazdom, takim jak Luka Dončić czy Ja Morant, NBA to sportowa magia na najwyższym poziomie. Ale gdzie oglądać NBA za darmo? O tym dowiesz się w dalszej części artykułu.

Kraty nierdzewne i kwasoodporne - zastosowanie i zalety w budownictwie

Kraty nierdzewne i kwasoodporne - zastosowanie i zalety w budownictwie

Współczesne budownictwo wymaga rozwiązań, które łączą trwałość, funkcjonalność i estetykę. Kraty nierdzewne i kwasoodporne doskonale wpisują się w te potrzeby, oferując niezrównaną odporność na korozję oraz wszechstronność zastosowań. Sprawdźmy, dlaczego te elementy konstrukcyjne zdobywają uznanie w wielu sektorach budownictwa.

Cztery kilometry i trzy miejscowości. Ma być lepiej i bezpieczniej
POCZĄTEK BUDOWY

Cztery kilometry i trzy miejscowości. Ma być lepiej i bezpieczniej

Przebudowa drogi powiatowej nr 2427L – za tymi słowami kryje się bardzo ważna inwestycja. Ważna przede wszystkim dla mieszkańców miejscowości Czółna, Tomaszówka i Niedrzwica Duża.

Grzejnik dekoracyjny – funkcjonalność i styl w jednym

Grzejnik dekoracyjny – funkcjonalność i styl w jednym

Dobór odpowiedniego grzejnika to dziś nie tylko kwestia praktyczna, ale również estetyczna. Współczesne grzejniki dekoracyjne łączą wysoką wydajność z atrakcyjnym wyglądem, stając się integralnym elementem aranżacji wnętrz. Dzięki różnorodnym formom i materiałom z łatwością można dopasować je do stylu każdego pomieszczenia.

Egzon Kryeziu po niespełna roku wrócił na boisko
NA BOISKU

Egzon Kryeziu po roku przerwy znowu pojawił się na boisku. Wszyscy w Górniku Łęczna na niego czekali

Kiedy piłkarz wchodzi na boisko w końcowych minutach spotkania z reguły nie jest przesadnie zadowolony, bo wolałby wybiec na murawę w pierwszym składzie. Jednak w przypadku wracającego do gry Egzona Kryeziu, który zagrał pięć minut w meczu ze Stalą Rzeszów pojawienie się na murawie miało zupełnie inny wymiar.

STING 3.0, czyli Sting, Dominic Miller i Chris Maas
DO ZOBACZENIA

Sting: Miał być jeden koncert, a będą dwa

Termin pierwszego koncertu Stinga w Polsce pozostaje bez zmian: 20 października 2025 roku. Ale będzie jeszcze jeden koncert: 21 października 2025 roku.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium