Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

24 lipca 2022 r.
15:12

Przpisy na bakłażan. Jak zrobić omdlałego imama?

Monika Krzesiak z Restauracji Uwędzona Inaczej w Lublinie: Wędzony bakłażan jest podstawą naszego gulaszu wegetariańskiego
Monika Krzesiak z Restauracji Uwędzona Inaczej w Lublinie: Wędzony bakłażan jest podstawą naszego gulaszu wegetariańskiego (fot. Maciej Kaczanowski)

Omdlały imam to najsłynniejsze danie z bakłażana. Niestety, nie dowiemy się z jakiego powodu imam omdlał, ale z bakłażana zrobimy dobrego tatara, ormiańskie roladki czy grecką musakę. Oto nasze propozycje na smaczne dania z bakłażanem w roli głównej.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Bakłażan, czyli oberżyna, czyli gruszka miłosna. Ma piękny fioletowy kolor, nie jest warzywem, jest owocem. Nie jest spokrewniony z cukinią, jest z pomidorem i ziemniakiem. Fiolet to jego najpopularniejszy kolor, ale równie smaczny jest bakłażan pomarańczowy czy zielony. Surowy bakłażan zawiera toksyczną solaninę, stąd nie wolno jeść go na surowo. Żeby bakłażan nie był gorzki, należy go po przekrojeniu czy pokrojeniu w plastry posolić, odczekać, kiedy puści sok, odsączyć go na bibule. W ten sposób straci goryczkę.

A co z tym imamem? Zemdlał, gdy żona podała mu potrawę w bakłażana. Nie wiemy, z jakiego powodu imam omdlał. Tradycja mówi, że jedzenie było tak dobre, że zemdlał z rozkoszy. Albo z przejedzenia, bo zjadł za dużo. W krajach, gdzie danie przyrządza się do dziś, mówi się także, że imam zemdlał, gdy dowiedział się, ile drogocennej oliwy zużyła żona do przyrządzenia dania. Oto wybrane przez nas przepisy, tym razem ułożone w porządku alfabetycznym.

Bakłażan przepisy

Adżabsandał

Składniki: bakłażany, pomidory, papryki, cebule, natka pietruszki, czosnek.

Wykonanie: warzywa pokroić w plastry i usmażyć na oleju. Na dnie rondla ułożyć warstwę pomidorów. Przełożyć siekaną pietruszką i czosnkiem, układać kolejne warstwy warzyw. Doprawić solą z pieprzem. Dusić godzinę na bardzo wolnym ogniu, tak, żeby zawartości rondla zmniejszyła się o połowę. Jeść z plackami maczanymi w sosie z potrawy.

Ajvar

Składniki: 2 czerwone papryki, 1 mały bakłażan, 3 ząbki czosnku, 1 łyżka oliwy z oliwek, 2 łyżeczki białego octu winnego, sól i pieprz na smak.

Wykonanie: rozgrzać grill tak, by utrzymać rękę nad rusztem przez kilka sekund. Nakłuć widelcem bakłażana, posolić, odczekać, aż puści sok, odsączyć na bibule, upiec, aż skórka ściemnieje, a bakłażan będzie miękki. Opiec papryki, tak by skórka była mocno spalona, przełożyć do miski i przykryć ściereczką. Dzięki temu łatwo obierzemy paprykę ze skórki. Bakłażana obrać ze skórki, zmiksować z obraną paprykę, dodać oliwę z oliwek, ocet, sól i pieprz, wymieszać. Spróbować, dodać sól i pieprz według uznania.

Cassoulet

Składniki: 50 dag białej fasoli, 2 bakłażany, 1 marchew, 3 cebule, 4 pomidory, główka czosnku, 3 goździki, tymianek, listek laurowy, natka pietruszki, olej, tarta bułka, sól, pieprz.

Wykonanie: bakłażany pokroić w plastry, posolić, a kiedy puszczą sok: odsączyć, pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać cebulę i pokrojone pomidory. W oddzielnym naczyniu ugotować namoczoną fasolę, dodając do niej 2 cebule naszpikowane goździkami, pokrojoną marchew, czosnek, zioła i przyprawy. Połączyć fasolę z bakłażanem, posypać tartą bułką, poddusić do miękkości. Doprawić solą z pieprzem.

Przepis na musakę

Kawior z bakłażana. Przepis z 1980 roku

Składniki: pół kg bakłażanów, 15 dag pomidorów, 8 dag cebuli, 1 łyżka posiekanej pietruszki, 1 pomidor, 4 łyżki oleju, sól, pieprz, cytryna, ocet.

Wykonanie: bakłażany przeciąć na pół, posolić, odstawić, odsączyć sok, upiec, zdjąć skórkę. Obrać cebulę. Bakłażany i cebulę posiekać w drobną kostkę. Doprawić olejem, solą, pieprzem, cytryną i octem. „Kawior” podawać na szklanym półmisku, przybrać plasterkami pomidora, posypać pietruszką.

Musaka

Składniki: 1 kg bakłażanów, opakowanie kostki sojowej, 2 cebule, 3 ząbki czosnku, 6 pomidorów, 1 puszka pomidorów w zalewie, oliwa, oregano, bazylia, sól, pieprz. Na sos: 4 łyżki masła, 4 łyżki mąki, 1 szklanka mleka, 3 żółtka, 3 łyżki sera żółtego.

Wykonanie: plastry bakłażanów posolić i odstawić, żeby puściły gorzki sok. Obsmażyć na oliwie na złoto, osączyć na bibule. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki, wycisnąć pestki i odłożyć. Na oliwie spod bakłażanów podsmażyć posiekaną cebulę. Dodać czosnek, rozdrobnione pomidory z puszki, doprawić ziołami i pieprzem, posolić. W rondelku rozpuścić masło, wsypać mąkę, wymieszać, zdjąć z ognia, rozprowadzić powoli wlewanym mlekiem. Zagotować, dodać połowę startego sera. Po chwili żółtka roztrzepane z niewielką ilością sosu. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem. Układać warstwami bakłażany i namoczona kostkę sojową, na końcu pomidory. Polać sosem i wstawić do piekarnika o temperaturze 190 stopni Celsjusza. Po 20 minutach posypać musakę startym serem i piec kolejne 20 minut.

Omdlały imam

Składniki: 3 małe bakłażany, 1 cebula, 1 czerwona papryka, 3 pomidory, 6 ząbków czosnku, przecier pomidorowy, natka pietruszki, dobra oliwa, sól, pieprz, tymianek, kto lubi kumin.

Wykonanie: bakłażany rozkroić na pół, wydrążyć. Wydrążone bakłażany posolić, miąższ zalać zimną, osoloną wodą, odstawić na 20 minut. Warzywa pokroić w kostkę, wymieszać, dodać posiekany miąższ, posiekaną pietruszkę, przecier pomidorowy, wlać oliwę, doprawić. Bakłażany umyć, wytrzeć papierowym ręcznikami, wysmarować oliwą w środku i na zewnątrz, wypełnić farszem, ułożyć na blaszce wyłożonej papierem, piec w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 60 minut. Wyjąć, gdy bakłażany będą miękkie. Na talerzu posypać natką pietruszki i skropić smakową oliwą.

Przepis na roladki z bakłażana

Roladki z bakłażana

Składniki: 50 dag bakłażana, pół szklanki orzechów, 50 dag sera koziego, 5 ząbków czosnku, po 10 gałązek świeżego tymianku i kolendry, 1 owoc granatu, sól.

Wykonanie: bakłażany pociąć wzdłuż na plastry grubości 3 milimetry. Posolić. Odstawić na godzinę, żeby puściły sok z goryczką. Wypłukać. Usmażyć na patelni grillowej z obu stron, osączyć z tłuszczu. Wymieszać ser z przyprawami, nakładać na plastry, zwijać w ruloniki. Ozdobić świeżą kolendrą i ziarnami granatu.

Sos z jogurtu maconi, ogórków i mięty

Składniki: 250 ml jogurtu maconi (może był bałkański ayran), 2 świeże zielone ogórki, natka kopru, świeża mięta, sól, pieprz.

Wykonanie: ogórki posiekać, posolić, odstawić, odcisnąć sok. Koper posiekać, wymieszać z ogórkami, zalać jogurtem, doprawić pieprzem, odstawić na 3 godziny.

(Przepis na roladki i sos: Anush Chilingaryan, ormiańska restauracja Jazzve w Lublinie).

Smażone bakłażany

Składniki: 80 dag bakłażanów, 5 dag mąki, 8 dag tartej bułki, 2 jaja, olej, sól.

Wykonanie: młode bakłażany obrać, pokrajać w plastry, posolić, odstawić, odsączyć. Panierować w mące, jajkach i tartej bułce. Smażyć na oleju na złoty kolor, posolić. Podawać z sosem.

Sos do dań z bakłażana

Składniki: 1 kg śliwek, 1 główka czosnku, 1 mała papryczka chili, świeży koperek i kolendra, mielone ziarna kolendry, sól, cukier, ocet balsamiczny.

Wykonanie: śliwki wypestkować, rozgotować, dodać przyprawy i zioła. Jeśli trzeba dodać wody, doprawić solą i octem balsamicznym. Zmiksować. Sos ma być słodko kwaśny, kolendra nie może wychodzić na pierwszy plan.

Tatar z bakłażana

Składniki: 1 bakłażan. Na sos: 1 łyżka zmiksowanych pomidorów z puszki, 3 łyżki oliwy, 2 łyżeczki wosku z cytryny, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki, sól i pieprz. Dodatki: 3 marynowane cebulki, 3 korniszony, 6 marynowanych grzybów, 2 łyżeczki marynowanych kaparów.

Wykonanie: bakłażana przekroić na pół, posolić, odsączyć jak puści sok, piec 15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Wyjąć, schłodzić, obrać ze skórki, posiekać. Zmiksować składniki na sos, wymieszać z posiekanym bakłażanem. Wstawić do lodówki. Ze schłodzonego bakłażana uformować dwa tatary, ułożyć na talerzach z dodatkami. Osobno podać oliwę i musztardę, młynek z solą i pieprzem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Magda Balsam zaliczyła kolejny, niezły występ

PGE MKS FunFloor Lublin rozgromił Piotrcovię

Zgodnie z planem przebiegał wtorkowy mecz PGE MKS FunFloor z Piotrcovią. Lublinianki do przerwy prowadziły 16:8, a ostatecznie pokonały rywalki 34:19.

Po dwóch dniach imprezy w Lublinie AZS UMCS ma na koncie siedem medali

Mistrzostwa Polski w pływaniu: Są pierwsze złote medale dla AZS UMCS Lublin

Drugiego dnia mistrzostw Polski w pływaniu zawodnicy AZS UMCS wywalczyli dwa złote medale i jeden srebrny. W sumie, po dwóch dniach imprezy, która rozgrywana jest na Aqua Lublin mają na koncie siedem krążków.

Bartosz Wolski zostaje w Motorze

Motor Lublin przedłużył kontrakt z ważnym piłkarzem

Kolejny ważny zawodnik zostaje w Motorze na dłużej. We wtorek klub z Lublina poinformował, że kontrakt Bartosza Wolskiego został automatycznie przedłużony o jeden sezon, czyli do końca rozgrywek 25/26.

Dr Sławosz Uznański-Wiśniewski

Polak leci w kosmos. Jest oficjalna data startu misji

Dokładnie za miesiąc – 29 maja – Sławosz Uznański-Wiśniewski zostanie drugim Polakiem w Kosmosie. Będzie tam testował między innymi specjalny „hełm” z Lublina.

Na zdjęciu ekipa LSM, która wystąpi na tegorocznych Marleykach.
10 maja 2025, 21:00

Święto muzyki reggae – Marleyki 2025

Marleyki to bez wątpienia najweselsza stypa świata! To coroczne święto muzyki reggae i muzyczny hołd dla ojca założyciela, Roberta Nesty Marleya, znanego szerzej jako Bob Marley.

Wojsko czyści magazyny i sprzedaje: puzony, honkery i motorówkę

Wojsko czyści magazyny i sprzedaje: puzony, honkery i motorówkę

Agencja Mienia Wojskowego ogłasza przetarg na sprzedaż powojskowego sprzętu i pojazdów. Kiedy? 8 maja. Na kupców czekają 152 pozycje o łącznej wartości blisko 500 tys. zł. Są samochody, łódź, maszyny, części zamienne, instrumenty muzyczne oraz drewno opałowe. Zyski ze sprzedaży trafią na Fundusz Wsparcia Sił Zbrojnych, z którego kupowane są nowoczesne urządzenia dla polskiej armii.

2 maja: pracujący, ale nie dla urzędów. Tego dnia spraw nie załatwisz

2 maja: pracujący, ale nie dla urzędów. Tego dnia spraw nie załatwisz

Wielu mieszkańców Lublina i Lubelszczyzny już w czwartek, 1 maja, rozpoczyna długi weekend. Teoretycznie 2 maja jest dniem pracującym, ale urzędy informują, że tego dnia nic nie załatwimy.

Tegoroczny Dzień Otwarty na WSPA

12 kierunków studiów licencjackich, inżynierskich i magisterskich. Rekrutacja na WSPA

Rozpoczęła się rekrutacja na studia w Wyższej Szkole Przedsiębiorczości i Administracji w Lublinie. Nowości to na przykład HR z wykorzystaniem narzędzi sztucznej inteligencji oraz Kryminologia i profilaktyka społeczna.

Szkolili Amerykanie, teraz uczą Polacy. Pierwszy taki kurs dla czołgistów M1A1 Abrams
NA POLIGONIE

Szkolili Amerykanie, teraz uczą Polacy. Pierwszy taki kurs dla czołgistów M1A1 Abrams

Pierwszy kurs dla czołgistów M1A1 Abrams prowadzony wyłącznie przez polskich instruktorów. Taki kurs właśnie rozpoczął się w Centrum Szkolenia Wojsk Lądowych w Poznaniu (CSWL). Do tej pory polskich wojskowych uczyli specjaliści z USA.

Roztańczony Lublin – Dziennik Wschodni nadał rytm
galeria
film

Roztańczony Lublin – Dziennik Wschodni nadał rytm

Plac Litewski zamienił się w wielką, otwartą scenę taneczną. Mieszkańcy Lublina zatańczyli i świętowali Międzynarodowy Dzień Tańca. To była pierwsza tego typu impreza w naszym mieście.

Szkolenie dla motocyklistów w Lublinie. Dwudniowe i darmowe

Szkolenie dla motocyklistów w Lublinie. Dwudniowe i darmowe

Będą zajęcia praktyczne i teoretyczne. Będzie coś dla posiadaczy zabytkowych motocykli, będzie parada. Wszystko w Lublinie i za darmo. Zapisy już trwają.

Nowoczesne i wodorowe autobusy dla Lublina. Kiedy pierwsze kursy?

Nowoczesne i wodorowe autobusy dla Lublina. Kiedy pierwsze kursy?

Przetarg rozstrzygnięty, pieniądze są, a umowa właśnie została podpisana. W ciągu roku na ulice Lublina wyjedzie 20 wodorowych autobusów.

Motor Lublin z licencją na sezon 25/26

Motor Lublin z licencją na sezon 25/26

We wtorek poznaliśmy werdykt Komisji ds. Licencji Klubowych PZPN na sezon 25/26. Motor Lublin dostał zgodę na grę w PKO BP Ekstraklasie bez żadnych nadzorów. Gdyby beniaminek dostał się do europejskich pucharów, to również mógłby w nich zagrać, bo otrzymał licencję także na występy w rozgrywkach UEFA.

Jakie modele aut z Ameryki cieszą się największą popularnością?

Jakie modele aut z Ameryki cieszą się największą popularnością?

Samochody sprowadzane ze Stanów Zjednoczonych są coraz częściej spotykane na polskich drogach. Wielu kierowców decyduje się na import, ponieważ auta z Ameryki oferują lepsze wyposażenie, a ich zakup bywa bardziej opłacalny niż nabycie analogicznego modelu w Europie.

Oszczędność i higiena, czyli dlaczego warto inwestować w dobre worki do odkurzacza?

Oszczędność i higiena, czyli dlaczego warto inwestować w dobre worki do odkurzacza?

Codzienne porządki w domu wymagają nie tylko sprawnego sprzętu, ale również odpowiednio dobranych akcesoriów. Jednym z istotnych elementów wpływających na skuteczność odkurzania są worki, które odpowiadają za zatrzymywanie zanieczyszczeń wewnątrz urządzenia.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium