Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 lipca 2022 r.
8:11

Pomidor na 12 sposobów. Pomidorowa z grzankami czy pizza rosso-bianco [przepisy]

(fot. Pixabay)

Zaczynają dojrzewać na krzakach. Na balkonie, na działce, w ogródku. Cóż może myć lepszego, niż soczysty pomidor prosto z krzaka, przekrojony na pól i posypany odrobiną soli? Albo talerz pomidorów z fetą, polanych dobrą oliwą? Nie mówiąc o dobrej pomidorówce, leczo, makaronie z pomidorami czy pizzy rosso-bianco.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pomidory zawierają likopen. To związek nazywany antyrakowym wojownikiem. Likopen rozpuszcza się w tłuszczach, więc pełno go w pomidorowej zupie, sosach i koncentratach. Poza likopenem mają mnóstwo witaminy C, sporo witaminy E oraz beta-karotenu, czyli silnych antyoksydantów neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. A to jeszcze nie wszystko. Pomidory to kopalnia potasu, który obniża ciśnienie krwi, oraz cennych mikroelementów. Teraz ważna uwaga: Nie łączcie w jednej sałatce pomidorów i ogórków, zawarty w ogórkach enzym zabija witaminę C w pomidorach.

Koktajl pomidorowo-selerowy

Składniki: litr soku pomidorowego, 4 pokrojone łodygi selera naciowego, 6 posiekanych ząbków czosnku, sok z połowy cytryny, sól do smaku.

Wykonanie: pokrojony seler wrzucić do miksera, dolać sok pomidorowy, czosnek, sól, Tabasco i sok z cytryny. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, podawać od razu. Koktajl doskonale oczyszcza organizm. Kto lubi, może do miksera wlać jogurt lub maślankę.

Pomidory z bazylią

Składniki: 4 duże pomidory, 2 czerwone cebule, 1 opakowanie fety, oliwa, ocet balsamiczny, bazylia, pieprz, sól.

Wykonanie: pomidory pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, na każdym plastrze położyć cienki plasterek czerwonej cebuli, na to plastry fety. Skropić oliwą, octem winnym, doprawić solą z pieprzem, ozdobić bazylią. Podawać z gruboziarnistym chlebem i masłem czosnkowym.

Pomidory z awokado

Składniki: 20 dag fety, 6 pomidorów, 2 awocado, oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz.

Wykonanie: fetę i avocado pokroić w kostkę, pomidora w plastry. Ułożyć na talerzu, polać oliwą, doprawić solą z pieprzem. Parę listków świeżej bazylii podniesie aromat sałatki. Można posypać zieloną pietruszką. Podawać z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.

Pomidorowa z grzankami

A teraz dwa przepisy na pomidorówkę, która ma w Polsce silny fan klub. Jej członkowie przyrzekają „przyrządzać zupę wedle wszelkich prawideł sztuki kulinarnej czyli: nie przypalać, nie przesalać, nie przesładzać nie przepieprzać, nie przerzedzać, nie przegęszczać, nie robić nic co przyniosłoby zupie ujmę i boski jej smak spaskudzić mogło. Bronić honoru zupy pomidorowej zwłaszcza w sezonie ogórkowym”.

Składniki: 1 kg pomidorów, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, 6 ząbków czosnku, świeża bazylia, sól, pieprz, 3 kromki bułki, masło, litr bulionu.

Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę, marchewkę i pietruszkę, dodać pomidory i czosnek, wlać bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gotować pół godziny. Bułkę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, wsypać na talerze, zalać zupą i ozdobić świeżymi listkami bazylii.

Pomidorowa po włosku

Składniki: 4 puszki włoskich pomidorów w zalewie, 2 włoszczyzny, 4 cebule, 2 pojemniki śmietany kremówki, 2 łyżki masła, 2 listki laurowe, ziele angielskie, biały pieprz, sól, pół szklanki białego wina, mozarella.

Wykonanie: na maśle podsmażyć pokrojoną na kawałki włoszczyznę. Dodać cebulę. Rozdrobnić pomidory z puszki, dodać z zalewą do warzyw. Wlać białe wytrawne wino. Doprawić całość do smaku solą i grubo mielonym białym pieprzem. Wrzucić listki laurowe. Przykryć, gotować zupę na małym ogniu 30 minut. Jeśli komuś mało, może dodać litr soku pomidorowego. Przetrzeć zupę przez gęste sitko do drugiego garnka. Ponownie zagotować, doprawić do smaku, zaprawić śmietaną. Podawać z makaronem lub ryżem. Na talerzu ozdobić pokrojoną w kostkę mozarellą. Na koniec szczyptą zielonej pietruszki i kilka listków świeżej bazylii.

Pomidorowy chłodnik

Składniki: 4 kromki czerstwej bułki, 75 dag kg dojrzałych pomidorów, po pół czerwonej i zielonej papryki, 1 mała cebula, 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, sól, świeżo zmielony pieprz, świeża bazylia.

Wykonanie: bułkę namoczyć. Pomidory zalać wrzątkiem, odcedzić, obrać i pokroić w kostkę. Umytą paprykę pokroić w kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać. Bułkę, oliwę i ocet zmiksować, dodać pokrojone warzywa i miksować, aż zupa będzie gładka. Dodać trochę bardzo zimnej przegotowanej wody. Można go posypać posiekaną bazylią.

Makaron z pomidorami i camembertem

Składniki: opakowanie makaronu spaghetti, 5 świeżych pomidorów, 1 opakowanie sera camembert lub brie, czosnek świeży, pieprz cayenne, oliwa.

Wykonanie: ugotować makaron al dente. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki. Ser pokroić na kawałki. Rozetrzeć czosnek z solą. Po opłukaniu makaron wyłożyć na talerze. Na każdy talerz wrzucić trochę pomidorów, sera i czosnku, skropić oliwą, posypać świeżo mielonym pieprzem.

Patison z pomidorami

Składniki: 50 dag patisona, 4 ząbki czosnku, 2 pomidory, pół szklanki śmietany, świeża pietruszka, koperek i bazylia, sól, pieprz.

Wykonanie: patisona umyć, obrać ze skórki, przekroić poziomo na pół, wybrać miąższ z pestkami. Pokroić patisona w kostkę, posolić, dodać czosnek i ugotować w małej ilości wody. Podlać śmietaną, dodać pomidory obrane ze skórki, doprawić ziołami i pieprzem.

Pizza pomidorowa

Składniki: ciasto na jedną blachę, na sos: szklanka zmiksowanych pomidorów, pół szklanki wody, bazylia, cukier, sól. Na wierzch: 25 dag pieczarek, 2 cebule, 2 pomidory, po 1 papryce czerwonej i zielonej, 15 dag sera żółtego.

Wykonanie: z podanych składników zrobić sos, posmarować ciasto. Na cieście ułożyć plastry pomidorów i cebuli. Na to pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Doprawić ulubionymi ziołami. Posypać startym serem. Piec 15 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza.

Ważne: jaki sos pomidorowy do pizzy? – Najlepsza jest do tego celu pomidorowa pulpa. Należy unikać ketchupu czy innych gotowych wyrobów do smarowania kanapek. Pulpa, powstała z rozdrobnionych pomidorów, może być łączona tylko z solą. Niedopuszczalne jest doprawianie pulpy oregano, ponieważ stwierdzono, że w trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze mogą powstawać substancje rakotwórcze – mówi włoski mistrz Botrugno.

Pizza rosso-bianco

Składniki: ciasto na jedną blachę, 2 serki mozarella, 1 puszka pomidorów bez skórki, czarne oliwki, majeranek, oregano, sól.

Wykonanie: mozarellę i pomidory pokroić w plastry. Krążkami mozarelli pokryć ciasto. Posolić i posypać ciasto. Ułożyć pomidory, posypać oregano. Na to jeszcze jedną warstwę mozarelli, oliwki, dowolne zioła. Wierzch skrapiamy oliwą i do piekarnika. Piec, jak w przepis powyżej.

Spaghetti z pomidorami i parmezanem

Składniki: 25 dag spaghetti, puszka pomidorów bez skórki, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1/4 strączka czerwonego pieprzu, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 30 dag tartego parmezanu, mały kieliszek białego wina.

Wykonanie: na dużej patelni rozgrzać oliwę. Drobno posiekaną cebulę krótko poddusić. Drobno posiekany czerwony pieprz wrzucić do cebuli, dodać przetarte przez sito pomidory, posolić, podlać winem i dusić 20 minut. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Do sosu dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić rozmarynem i tymiankiem. Polać spaghetti sosem i posypać parmezanem.

Konfitura z żółtych pomidorów

Składniki: 1 kg małych, żółtych pomidorów, 80 dag cukru, 5 dag miodu, skórka cytrynowa, migdały, woda, wanilia.

Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, naciąć ostrym nożem, wycisnąć sok, usunąć pestki. Pomidory ułożyć warstwami w emaliowanym garnku. Każdą warstwę przesypać cukrem. Zalać 1/8 litra wody. Zostawić na noc. Wyjąć pomidory cedzakową łyżką. Syrop postawić na małym ogniu. Gotować 15 minut. Włożyć pomidory. Gotować 3 minuty. Odstawić na 12 godzin.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Briefing prezydent Michała Litwiniuka

"Haniebny happening Grzegorza Brauna". Prezydent Białej Podlaskiej potępia zdjęcie flagi Ukrainy

Prezydent Michał Litwiniuk (PO) potępia „haniebny happening” Grzegorza Brauna w Białej Podlaskiej i zapowiada, że flaga Ukrainy ponownie zawiśnie na fasadzie ratusza. W środę na wiecu wyborczym zwolennicy kontrowersyjnego polityka za jego namową przy użyciu drabiny ściągnęli flagę z budynku urzędu.

Orlen Oil Motor Lublin w pierwszym domowym meczu pokonał drużynę z Częstochowy. Teraz chce zrobić to samo z ekipą z Rybnika

Orlen Oil Motor Lublin podejmie w piątek Innpro ROW Rybnik. Faworyt jest tylko jeden

Jeszcze na dobre nie opadły emocje po wyjazdowej wygranej w hicie trzeciej kolejki nad Betard Spartą Wrocław, a już w piątek żużlowcy Orlen Oil Motoru otworzą zmagania w czwartej serii. Do Lublina przyjedzie skazywany na pożarcie beniaminek – Innpro ROW Rybnik. Każdy inny wynik niż pewna wygrana trzykrotnych mistrzów Polski będzie sensacją

Grzegorz Braun (z prawej) ma kłopoty. Uchylenia jego immunitetu domaga się szef resortu sprawiedliwości
polityka

Adam Bodnar chce ukarania Grzegorza Brauna. Za zabranie ukraińskiej flagi

Ekscesy Grzegorza Brauna nie pozostaną bezkarne - oświadczył dzisiaj minister sprawiedliwości Adam Bodnar, odnosząc się do zachowania polityka w szpitalu w Oleśnicy oraz na wiecu w Białej Podlaskiej.

Grafika stworzona przy użyciu SI
magazyn

"Umiem rozmawiać o sensie życia i tworzyć sonety"

O tym czy jest sztuczna inteligencja, do czego służy, jak widzi ludzi i przyszłość społeczeństwa rozmawiamy ze...sztuczną inteligencją. Na nasze pytania odpowiada Chat GPT w wersji 4.o - najpopularniejszy model językowy na świecie.

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas
przyroda

Zamkowe owce z Janowca rozpoczęły wypas

Tuż przed długim weekendem majowym do Janowca wróciły owce. Jest ich 43, a ich zadaniem jest pielęgnacja zamkowego krajobrazu poprzez poprawę tzw. bioróżnorodności parku.

Jaka pogoda na majówkę? Ładnie i ciepło, ale tylko do piątku
pogoda
film

Jaka pogoda na majówkę? Ładnie i ciepło, ale tylko do piątku

Długi weekend majowy rozpocznie się pogodowym optymizmem – słonecznie, sucho i coraz cieplej. W piątek czeka nas 20°C i spokojne niebo. Niestety, sobota i niedziela będą już chłodniejsze z możliwymi miejscowo niewielkimi opadami deszczu.

Po bezbramkowym remisie w Opolu Górnik zagra u siebie z Pogonią Siedlce

Górnik Łęczna w piątek zagra z Pogonią Siedlce. Celem powrót na ścieżkę zwycięstw

Po wyjazdowym remisie w Opolu piłkarze Górnika Łęczna wracają na swój stadion. W piątek (godz. 19) zielono-czarni podejmą broniącą się przed spadkiem Pogoń Siedlce z byłym napastnikiem łęcznian w składzie

Polonez w lubartowskim parku. Tańczyli i świętowali - historycznie
zdjęcia

Polonez w lubartowskim parku. Tańczyli i świętowali - historycznie

Trzeci maja dopiero w sobotę, ale tegoroczni maturzyści Zespołu Szkół nr 2 im. ks. P.K. Sanguszki w Lubartowie już w zeszłym tygodniu postanowoli to święto uczczić. Zatańczyli poloneza w miejskim parku.

Ryzykant wyprzedzał na wzniesieniu i podwójnej ciągłej. Dwa auta rozbite

Ryzykant wyprzedzał na wzniesieniu i podwójnej ciągłej. Dwa auta rozbite

62-latek na drodze w Wólce Hrusińskiej w gminie Krasnobród popełnił poważny błąd. Zaczął wyprzedzać na wzniesieniu i doprowadził do kolizji z autem jadącym z przeciwnej strony.

Mathieu Scalet od pierwszy od lutego pojawił się ostatnio w podstawowym składzie Motoru

Motor w piątek zagra sparing z Widzewem, kolejny mecz w lidze dopiero 9 maja

Motor kolejny mecz o punkty zagra dopiero 9 maja. Żótło-biało-niebiescy zmierzą się wtedy u siebie z Piastem Gliwice (godz. 18). To nie znaczy jednak, że piłkarze Mateusza Stolarskiego będą mieli wolne. W piątek o godz. 12 czeka ich sparing z Widzewem Łódź.

Wiec wyborczy Grzegorza Brauna zakończony skandalem. Usunęli flagę Ukrainy

Wiec wyborczy Grzegorza Brauna zakończony skandalem. Usunęli flagę Ukrainy

Wiec wyborczy Grzegorza Brauna w Białej Podlaskiej zakończył się skandalem. Przy pomocy swoich zwolenników kandydat na prezydenta Polski usunął z budynku Urzędu Miasta flagę Ukrainy.

Jarosław Gowin, były wicepremier i minister nauki w rządzie Mateusza Morawieckiego
samorząd

Jarosław Gowin wraca do gry. Nowa rola byłego wicepremiera w Chełmie

Jarosław Gowin, były wicepremier i minister nauki w rządzie Zjednoczonej Prawicy ma nową pracę. Został pełnomocnikiem ds. współpracy z uczelniami wyższymi oraz partnerstwa międzynarodowego w kancelarii prezydenta miasta Chełm, Jakuba Banaszka.

Kewin Sasak (Bogdanka LUK Lublin): W sobotę zagramy tak, jakby nadal było 0:0
galeria

Kewin Sasak (Bogdanka LUK Lublin): W sobotę zagramy tak, jakby nadal było 0:0

Pierwszy mecz finałowy PlusLigi dla drużyny z Lublina. Bogdanka LUK pokonała na wyjeździe ALuron CMC Wartę Zawiercie 3:0. Jak środowe spotkanie oceniają obie ekipy?

Uroczyste pochody pierwszomajowe. Jak kiedyś obchodzono 1-maja w Lublinie
Historia
galeria

Uroczyste pochody pierwszomajowe. Jak kiedyś obchodzono 1-maja w Lublinie

Święto Pracy, czyli 1-maja było jednym z najważniejszych świąt w czasach PRL, które obchodzono nad wyraz uroczyście, najczęściej z udziałem najwyższych władz partyjnych. O tym, w jaki sposób obchodzono to święto świadczą liczne, archiwalne fotografie.

Majówka czas start. Policja apeluje o rozwagę na drogach

Majówka czas start. Policja apeluje o rozwagę na drogach

Długi weekend majowy to czas, gdy Polacy tłumnie ruszają w drogę na zasłużony odpoczynek. Jednak policja apeluje, by w tym czasie nie wyłączać myślenia i pamiętać o zdrowym rozsądku podczas błogiego wypoczynku.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium