Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

10 lipca 2022 r.
15:19

Nie tylko małosolne. Kanapka z ogórkiem i miodem, mizeria z rodzynkami

1 0 A A
Miód i ogórki to bardzo stare połączenie, ma kresowy rodowód, stąd ogórki świeże i małosolne z miodem – mówi Anna Szcześniak.
Miód i ogórki to bardzo stare połączenie, ma kresowy rodowód, stąd ogórki świeże i małosolne z miodem – mówi Anna Szcześniak. (fot. Małgorzata Sulisz)

Nadszedł czas na małosolne. Dobre są solo. – Jeszcze lepsze, gdy polać je miodem – mówi Anna Szcześniak z Technikum Żywienia w Pszczelej Woli. Skąd takie połączenie? Prosto z kuchni staropolskiej. Ale zanim małosolnych z miodem spróbujemy, trzeba je zrobić. Można w słoju, a można na sucho. Efekt jest znakomity.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dlaczego warto jeść ogórki? Choć ogórek składa się głównie z wody, nie ma za dużo witamin, minerałów czy mikroelementów, to zawiera ponad 70 różnych związków fenolowych o działaniu przeciwzapalnym i przeciwutleniającym. Najlepiej kupować je u sprawdzonego dostawcy, żeby mieć pewność, że nie są przesadnie nawożone. Ponieważ ogórki są bardzo wrażliwe na wysoką temperaturę, najlepiej kupować je rano.

Ogórki to jedno, a ogórecznik to drugie. Młode listki ogórecznika mają ogórkowy smak, stąd nasze babcie dodawały go do sałatek z ogórków czy pomidorów. Nostradamus nazwał ogórecznik ziołem rozweselającym serce i duszę. Sławny zielarz angielski John Gerard w XVI wieku zapisał w swoim zielniku stare powiedzenie: „ego borago gaudia semper ago”. Czyli: ja, ogórecznik, zawsze daję odwagę. Okazuje się, że ogórecznik działa pobudzająco na korę nadnerczy, wzmagając produkcję adrenaliny, która mobilizuje organizm do działania w sytuacjach stresowych. Dziś zapomniany ogórecznik znów pojawił się w ogródkach i na targu, jego kwiaty można kupić w hurtowniach spożywczych, bardzo często zdobi dania w dobrych restauracjach. Od chłodnika, przez mizerię po makaron i pizzę.

Kanapka z ogórkiem i miodem według Anny Szcześniak

Skąd ten miód? – Z kuchni staropolskiej oraz z wielkiej tradycji Technikum Pszczelarskiego w Pszczelej Woli, gdzie dziś kształcimy uczniów w zawodzie „Technik żywienia i usług gastronomicznych”. W trakcie zajęć opracowujemy receptury gastronomiczne, a ponieważ miód jest bliski naszym sercom, powstają niezwykle połączenia z miodem  – mówi Anna Szcześniak. – Miód i ogórki to bardzo stare połączenie, ma kresowy rodowód, stąd ogórki świeże i małosolne z miodem – dodaje Anna Szcześniak.

Jej kanapka z ogórkiem i miodem nas zachwyciła. Zaczynamy od młodych ogórków z miodem:

Składniki: kilka młodych ogórków, 4 łyżki miodu, kwiatki ogórecznika.

Wykonanie: ogórki obrać, pokroić w kostkę, przełożyć do szklanek, polać miodem i ozdobić kwiatkami ogórecznika.

Teraz kanapki:

Składniki: 4 kromki chleba orkiszowego, jogurt naturalny, 4 młode ogórki, 4 łyżki miodu gryczanego.

Wykonanie: kromki chleba orkiszowego posmarować grubą warstwą ogórków, na każdej kromce położyć plastry ogórka, polać miodem.

(fot. Małgorzata Sulisz)

Mizeria - przepisy

Mizeria z ogórków z rodzynkami i miodem

Składniki: 50 dag młodych ogórków, 4 łyżki namoczonych rodzynek, 4 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka miodu, sól, pieprz, ostra papryka wędzona.

Wykonanie: ogórki obrać, pokroić w plasterki. Odstawić, odcisnąć wodę. Wymieszać z namoczonymi rodzynkami, śmietaną i miodem. Doprawić solą z pieprzem oraz wędzoną papryką, która w połączeniu z miodem da mizerii wyjątkowy smak.

Świeże gotowane ogórki faszerowane

Zapomniane danie z XVII wieku.

„Obłupić ogórki świeże i na pół uwarzyć, potym rozkrajać wzdłuż, wyjąć środki i natrzeć chleba białego, dać żółtek od jaja, trochę masła i imbieru, pieprzu, kwiatu, soli co trzeba i nałożyć to do tych ogórków. Potym nicią związać i uwarzyć, i uczynić sapor na kszałt do karczochów, i odjąć te nici, i z tem trochę przywarzyć”.

Współczesna interpretacja: ogórki obrać, lekko podgotować, pokroić wzdłuż, wybrać środki, nałożyć farszem z tartej bułki, żółtek i masła przyprawionego imbirem, kwiatem muszkatołowym i solą. Związać ogórki nitką i ugotować, zrobić sos taki jak do karczochów (masło, pietruszka, biały pieprz, żółtka i bulion), zdjąć nitkę i podgotować ogórki w tym sosie.

(Przepis z kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego)

Małosolne na sucho

Składniki: 1,5 kg ogórków, pęczek kopru, główka czosnku, 3 woreczki spożywcze, 3 łyżki soli kamiennej, listek laurowy, ziele angielskie, pieprz

Wykonanie: obciąć końcówki większych ogórków, małe zostawić w całości. Podzielić ogórki na trzy części. Włożyć do woreczków, do każdego wsypać po łyżce soli kamiennej. Koper posiekać, podzielić na trzy części, dodać do ogórków. Czosnek obrać, posiekać, rozdzielić do ogórków. Do każdego woreczka wrzucić po 2 listki laurowe i 3 ziarna ziela angielskiego. Dodać po szczypcie świeżo zmielonego pieprzu. Zawiązać woreczki, zostawiając powietrze w środku. Schować do lodówki na godzinę. Wyjąć, odstawić w chłodne miejsce w kuchni. Co jakiś czas potrząsać woreczkami. Wieczorem można próbować. Na drugi dzień są znakomite. Podawać z miodem lipowym.

Sałatka z ogórków po chłopsku

Składniki: 1 kg ziemniaków, 1 cebula, 25 dag małosolnych ogórków, majonez, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, pokroić w grubą kostkę. Ogórki pokroić w drobną kostkę, cebulę drobno posiekać. Po wymieszaniu składników z majonezem, doprawieniu solą z pieprzem włożyć sałatkę do lodówki na 2 godziny.

Sałatka z ogórków - przepisy

Sałatka ogórkowa z jogurtem

Składniki: 1 kg ziemniaków, 4 świeże ogórki, dużo kopru, 2 kubki jogurtu, sól, pieprz.

Wykonanie: jogurt doprawić solą z pieprzem i odstawić do lodówki. Ziemniaki ugotować w mundurkach wystudzić, obrać i pokroić w plasterki. Dobrze umyte ogórki pokroić w cienkie plasterki razem z skórką. Wymieszać z pieprzem i solą, dodać koperek, na końcu zalać jogurtem.

Sałatka z małosolnych ogórków z kwiatkami ogórecznika

Składniki: 3 kolorowe papryki, 5 małosolnych ogórków, 2 cebule, 3 pomidory, garść kwiatków ogórecznika, oliwa, sól, pieprz.

Wykonanie: paprykę, ogórki i pomidory pokroić w kostkę. Cebulę w cieniutkie paski. Wymieszać, dodać olej lub oliwę z oliwek. Przyprawić według uznania. Ozdobić niebieskimi kwiatkami ogórecznika.

 

 

Chłodnik ogórkowy z Pszczelej Woli

Składniki: 6 surowych ogórków, pół szklanki soku z ogórków małosolnych, 1 duży kubek jogurtu, 1 mały kubek śmietany, sól, pieprz, koperek.

Wykonanie: ogórki pokroić w słupki. Dodać jogurt, śmietanę, wlać sok z ogórków małosolnych, doprawić solą z pieprzem i koperkiem.

Pikle z ogórków po pszczelowolsku

Składniki: 1 kg dojrzałych ogórków, 2 strąki czerwonej papryki. Na zalewę: pół szklanki białego octu winnego, 2 listki laurowe, 7 ziaren pieprzu, 2 goździki, 1 łyżeczka gorczycy, 2 łyżki miodu, 2 łyżki soli.

Wykonanie: ogórki obrać, przekroić na pół, wypestkować, pokroić w ósemki. Każdą z ósemek też przekroić na pół. Wrzucić na wrzątek, ostudzić, osączyć. Paprykę sparzyć, ostudzić, przekroić na pół, następnie w paski. Ogórki z papryką ułożyć w słoiku, dodać gorczycę i zalać gorącą zalewą sporządzoną z podanych składników. Pasteryzować 20 minut w temperaturze 90 stopni.

Zupa ogórkowa

Jedna z moich ulubionych zup. Pamiętam ogórkową z dzieciństwa. Kiedy nad Bogiem miałem okazję poznać kresowe rassolniki, gotowane na mięsnym, rybnym lub grzybowym rosole, ogórkowa jeszcze bardziej mi posmakowała.

Zupa ogórkowa ma swoje tajemnice. Najważniejsza: ogórki trzeba obrać ze skórki, pokroić wzdłuż na 4 ćwiartki. I wydrążyć nasiona. Drobno posiekane ogórki dusi się na maśle z dodatkiem czosnku. Potem dodaje bulion. Sól, pieprz. Potem dusi się kolejno: marchewkę, cebulę i ziemniaki. I tu kryje się kolejna tajemnica: warzywa muszą być duszone osobno i kolejno wrzucane do zupy. Na koniec wlewa się kwas spod ogórków.

Ktoś powie: ile z tym zachodu, ale spróbujcie, bardzo warto. Co można dodać do zupy ogórkowej? Na pewno śmietanę. Nasze babcie dodawały do ogórkowej listki ogórecznika, który także ma ogórkowy smak. I tak koło smaku się zamyka. Na koniec przepis na szybką zupę ogórkową

 

Zupa ogórkowa - przepis

Zupa ogórkowa na szybko

Składniki: 25 dag ogórków małosolnych, woda z ogórków, 5 ziemniaków, 1 marchew, pół selera, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, półtora litra bulionu warzywnego, koperek, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Seler, marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Wszystkie składniki zalać bulionem i ugotować. Ogórki obrać, zetrzeć na tarce, wrzucić na rozgrzane masło razem z czosnkiem i przesmażyć. Gdy jarzyny będą miękkie, dodać ogórki do wywaru, po kilku minutach dodać posiekany koperek, podlać wodą spod ogórków, zagotować i przyprawić. Zupę można zabielić śmietaną.

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Udawali prokuratora i policjanta, a kobieta straciła 60 000 złotych

Udawali prokuratora i policjanta, a kobieta straciła 60 000 złotych

Gmina Krasnystaw: 66-letnia kobieta padła ofiarą oszustów. Jeden podawał się za prokuratora, drugi za policjanta. Obaj wmawiali jej udział w policyjnej akcji.

Szturm i dywersanci. Co lubelscy terytorialsi ćwiczyli w mieście?

Szturm i dywersanci. Co lubelscy terytorialsi ćwiczyli w mieście?

Dywersanci planowali szturm i zamach terrorystyczny w pobliżu jednego z zakładów produkcyjnych w Lublinie – to główny punkt ćwiczeń żołnierzy z 21 Lubelskiego Batalionu Lekkiej Piechoty z Lublina.

Mieszkańcy Białej Podlaskiej jeżdżą Boltem

Mieszkańcy Białej Podlaskiej jeżdżą Boltem

Od 24 kwietnia mieszkańcy Białej Podlaskiej mogą korzystać z aplikacji do zamawiania przejazdów taksówkowych

Polski Cukier Start Lublin chce uniknąć wyższej matematyki

Polski Cukier Start Lublin chce uniknąć wyższej matematyki

W sobotę o godz. 17.30 Polski Cukier Start Lublin podejmie w hali Globus Legię Warszawa. Ten mecz zadecyduje o tym, czy podopieczni Artura Gronka awansują do fazy play-off

Koniec ewakuacji w Białej Podlaskiej. Bomby usunięte

Koniec ewakuacji w Białej Podlaskiej. Bomby usunięte

Ewakuowani rano mieszkańcy mogą bezpiecznie wrócić do domu. Saperzy pracujący na miejscu sprawnie usunęli zagrożenie.

Wokół pełno ludzi, a na pomoc ruszyli policjanci
LUBLIN/WIDEO
film

Wokół pełno ludzi, a na pomoc ruszyli policjanci

Lubelscy policjanci pomogli 39-letniej kobiecie, która nie dawała oznak życia. Wokół byli inni przechodnie.

Bez goli, ale z dużą dynamiką czyli opinie po meczu Górnika Łęczna z GKS Katowice

Bez goli, ale z dużą dynamiką czyli opinie po meczu Górnika Łęczna z GKS Katowice

W czwartek na zakończenie 29. kolejki Fortuna I Ligi bezbramkowo zremisował w Katowicach z tamtejszym GKS. Jak spotkanie oceniają szkoleniowcy obu ekip?

Lublin zadba o cyberbezpieczeństwo

Lublin zadba o cyberbezpieczeństwo

Lublin otrzymał grant w wysokości ponad 900 tysięcy zł z funduszy europejskich i państwowych na wdrożenie rozwiązań informatycznych z zakresu cyberbezpieczeństwa. Szkoły w mieście otrzymają dostęp do bezpiecznej sieci bezprzewodowej, a infrastruktura sieciowa Urzędu Miasta będzie lepiej chroniona.

Poważny sprawdzian Padwy Zamość, AZS AWF Biała Podlaska zagra z Anilaną

Poważny sprawdzian Padwy Zamość, AZS AWF Biała Podlaska zagra z Anilaną

W 28. kolejce KPR Padwa Zamość zmierzy się już w piątek o godzinie 19 z Handball Stalą Mielec. W sobotę, o godzinie 18 przed swoimi kibicami zaprezentują się szczypiorniści AZS AWF Biała Podlaska.

Wreszcie będzie przyjemnie  -  pogoda na weekend
Pogoda na weekend
film

Wreszcie będzie przyjemnie - pogoda na weekend

Po chłodach wreszcie pogoda będzie bardziej przyjemna. Napływające ciepłe powietrze już odczuwamy. Tradycyjnie w piątkowe przedpołudnie prezentujemy prognozę pogody na weekend. Przygotowali ją meteorolodzy mgr Anna Brzozowska-Junak i dr Krzysztof Siwek z Instytutu Nauk o Ziemi i Środowisku UMCS. Prezentuje ją Gabriela Szewczyk.

Lubelscy łowcy głów złapali poszukiwanego przez Interpol
LUBLIN

Lubelscy łowcy głów złapali poszukiwanego przez Interpol

Policjanci z Lublina złapali mężczyznę, który ukrywał się przed organami ścigania przez ostatnie 5 lat. Wystawiona za nim została czerwona nota Interpolu oraz ENA. Mężczyzna został znaleziony na terenie Anglii i został ekstradowany do Polski.

Wisła Grupa Azoty Puławy chce przerwać złą passę w meczu ze Skrą Częstochowa

Wisła Grupa Azoty Puławy chce przerwać złą passę w meczu ze Skrą Częstochowa

Na pięć kolejek przed końcem sezonu piłkarze Wisły Grupy Azoty wciąż muszą zacięcie walczyć o utrzymanie. Po dwóch porażkach z rzędu ekipę trenera Mikołaja Raczyńskiego czeka kolejny arcyważny mecz. W sobotę puławianie zmierzą się u siebie ze Skrą Częstochowa.

Kolarze pojadą przez Lublin. Będą utrudnienia w ruchu

Kolarze pojadą przez Lublin. Będą utrudnienia w ruchu

W najbliższy weekend 27 i 28 kwietnia w Lublinie odbędą się 3 etapy XXVII Międzynarodowego Wyścigu Kolarskiego Tandemów oraz V Hetman Paracycling Cup o Puchar Marszałka Lubelszczyzny. W związku z tym zamkniętych będzie kilka ulic, w tym także w centrum miasta.

Kulminacja Konkursu "Prima Aprilis" Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie
film

Kulminacja Konkursu "Prima Aprilis" Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Krasnymstawie

W dniach od 1 do 18 marca 2024 roku, OSM Krasnystaw wraz z Katarzyną Bosacką, znaną z programu "Wiem co jem", zorganizowały konkurs kulinarny "Prima Aprilis".

Zabezpiecz swoją inwestycję: Dlaczego audyt działki jest niezbędny?

Zabezpiecz swoją inwestycję: Dlaczego audyt działki jest niezbędny?

Audyt działki – pierwszy krok do bezpiecznej inwestycji

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium