Co najlepiej pić latem? Wodę, kefir, izotoniki? Co jest najzdrowsze i najsmaczniejsze? Polacy coraz częściej wybierają matche.
Matcha to nic innego jak sproszkowana zielona herbata. Różnica polega jednak na procesie produkcji. W przypadku machy wymagane jest zacienianie krzewów zapewniające większą zawartością chlorofilu w liściach. To właśnie dzięki temu matcha ma zwiększoną ilością antyoksydantów i jest uznawana za jedną z najzdrowszych herbat świata, a co za tym idzie jest proponowana jako składnik wielu diet.
Badania przeprowadzone pod kierownictwem profesorów Stefana Borgwardta i Christopha Berglingera na szwajcarskim Uniwersytecie w Bazylei w 2014 r.oku wykazały, że ochotnicy, którzy wcześniej wypili zieloną herbatę, lepiej radzili sobie w testach pamięciowych. Potwierdziły to badania z użyciem rezonansu magnetycznego, które wykazały, że po wypiciu zielonej herbaty zwiększa się łączność między płatem ciemieniowym oraz płatem czołowym mózgu.
Ale to nie wszystkie plusy tego napoju. Zielona herbata zawiera m.in. L-teaninę. To aminokwas, który ma działanie relaksujące i poprawiające nastrój, przez co umożliwia ona uzyskanie stanu relaksacji, nie powodując jednocześnie pojawienia się nadmiernej senności. W połączeniu z kofeiną L-teanina kompleksowo wspomaga funkcje poznawcze, poprawiając uwagę i skupienie. Z kolei katechiny wykazują właściwości przeciwutleniające i przeciwzapalne, a polifenole mogą pośrednio wspierać funkcje pamięci.
Dlatego zielona herbata jest polecana osobom dorosłym. Powinni pić ją seniorzy, którzy chcą poprawić swoje funkcje poznawcze i pamięć. Korzyści przyniesie też studentom ponieważ ma pozytywny wpływ na uwagę i koncentrację. Pamiętajmy też, że matcha w zdrowym stylu życia wykazuje potencjalne działanie prozdrowotne, ponieważ pomaga zmniejszać ryzyko wielu schorzeń, między innymi nowotworów, chorób zapalnych, schorzeń układu nerwowego i krążeniowego. Przyspiesza też metabolizm oraz wspomaga kontrolę wagi.
Co bardzo istotne matchę można przyrządzić na wiele sposobów. Może być przygotowana jak tradycyjna herbata. Może być mieszana z ciepłą, jak i z zimną wodą. Może być składnikiem matcha latte powstającego z herbacianego proszku zmieszanego ze spienionym mlekiem oraz koktajli matcha smoothie z owocami i warzywami. Wiele ciekawych przepisów znajdziemy na stronie Ouritsu Matcha.