Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

2 maja 2025 r.
16:00

Sprawdzone przepisy na grilla: co i jak zrobić, żeby majówka się udała?

Czas rozpalic grilla i zrobić kaszankę albo golonkę. Do tego chłodnik z ziemniakami i ukisić małosolne, A na deser jabłka z grilla w glazurze miodowej. Albo boczniaki z rusztu.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Majówka to nie tylko ulubiony przez Polaków grill. To także pieczonki z żeliwnego garnka, ustawionego nad żarem. Zanim przejdziemy do przepisów kilka praktycznych porad w temacie grilla.

• Jaki grill? Przećwiczyłem ich kilka i najlepiej sprawdza się grill kulisty. Kiedy mięsa pieką się pod kulistą przykrywą, łatwiej zapanować nad ogniem, dymem i spalenizną na ulubionej kiełbasie.

• Jaka kiełbasa? Z wysoką zawartością mięsa, średnio lub grubo rozdrobnioną. To samo dotyczy kaszanki. Skład jest najważniejszy. Czytajcie etykiety. Jeśli na etykiecie widnieją: wzmacniacze smaku, konserwanty i mechanicznie oddzielone mięso (MOM), to rezygnujemy z zakupu. Jak już mamy kiełbasę pojawia się fundamentalne pytanie: nacinać kiełbasę czy nie? Jeśli tak, to z umiarem. Ja nakłuwam kiełbasę drewnianym szpikulcem.

• Jeśli lubicie karkówkę czy schab, warto poprosić w sklepie o pocięcie jej w plastry i zestekowanie, czyli kilkakrotne nakłucie na specjalnej prasie z igłami, co sprawi, że mięso będzie kruche i miękkie.

• Marynować czy nie? W tym temacie przy grillu jestem zwolennikiem teorii Roberta Makłowicza, który marynatom mówi zdecydowane nie! W smaku dań z grilla chodzi o smak mięsa i aromat węgla drzewnego. Nie ma sensu męczyć mięsa przez dwa dni w marynacie. Natomiast zawsze mam pod ręką glazurę złożoną z miodu, musztardy i odrobiny oliwy oraz pędzelek. Gdy kiełbaski, skrzydełka, żeberko czy golonka się ładnie na ruszcie upieką, smarujemy mięso glazurą, co wzbogaca smak i urodę dania.

• Na koniec kluczowa sprawa. Nie smarujemy olejem kratek na grillu. Użycie tacek aluminowych zmniejsza ryzyko przypalenia mięsa. Ryby zawijamy w folię, ale zostawiamy ją rozchyloną na ruszcie. I najważniejsze. Dania układamy na ruszcie, gdy grill jest optymalnie rozgrzany, węgiel drzewny pokrył się popiołem, nie ma ognia. Unikamy wielokrotnego przewracania mięsa, wystarczy raz. A teraz przepisy.

Chłodnik wileński

• SKŁADNIKI: 2 ugotowane buraki starte na tarce, 6 jaj na twardo, 2 ogórki starte na tarce, 6 łyżek śmietany, 1 l maślanki, pokrojony pęczek kopru i szczypiorku, sól, pieprz.
• WYKONANIE: żółtka jajek ugotowanych na twardo utrzeć razem z solą przy pomocy trzepaczki. Następnie dodać starte buraki, wymieszać, dodać ogórki i szczypior. Następnie maślankę, pokrojone w kostkę białka jajek i koperek. Odstawić w chłodne miejsce. Podawać z ziemniakami, boczkiem i cebulką, ma osobnych talerzykach.

Ogórki małosolne do grilla

• SKŁADNIKI: 1 kg ogórków, 3 główki czosnku, 1 mały korzeń chrzanu, wiązka kopru (może być suszony), 2 litry przegotowanej wody, 2 łyżki soli, talerzyk, kamień.
• WYKONANIE: ogórki umyć, obciąć oba czubki. Zagotować wodę, rozpuścić sól. Do jeszcze gorącej dodać część czosnku i kopru. Wyparzony słoik wyłożyć koprem. Wkładać ogórki i koper, utykając ząbkami czosnku i kawałkami chrzanu. Całość zalać przygotowaną wcześniej wodą. Nakryć ogórki talerzykiem, obciążyć tak, by ogórki były zakryte solanką. Próbować następnego dnia.

Boczek z grilla

• SKŁADNIKI: 75 dag surowego boczku. Na glazurę: 3 łyżki miodu, 3 łyżeczki musztardy parczewskiej, 1 łyżka oliwy, mała łyżeczka wędzonej papryki. Dodatki: musztarda, chrzan, ogórki kiszone.
• WYKONANIE: boczek obgotować, jak wystygnie podzielić na porcje. Piec na ruszcie po 3 minuty z każdej strony. Posmarować glazurą. Dopiec 3 minuty. Podawać z ogórkami kiszonymi (najlepsze małosolne), musztardą i chrzanem.

Golonka na majówkę

• SKŁADNIKI: 4 golonki po 60 dag, 1 szklanka ciemnego piwa, miód, 4 łyżki oliwy, 4 cebule, 4 listki laurowe, 4 goździki, 3 ziarna jałowca, sól, pieprz. Dodatki: musztarda, chrzan.
• WYKONANIE: golonki umyć i osuszyć. Gotować z cebulą i przyprawami 4 godziny. Pod koniec gotowania wlać piwo. Wystudzić. Ponacinać skórkę. Posmarować miodem i opiec na grillu do uzyskania chrupiącej skórki. Podawać z musztardą i chrzanem.

Kaszanka z grilla

• SKŁADNIKI: 1 kg grubej kaszanki, 3 cebule, pieprz. Dodatki: musztarda, chrzan.
• WYKONANIE: kaszankę pokroić na porcje. Każdy kawałek ułożyć w folii, obłożyć plastrami cebuli, doprawić pieprzem. Nie zawijać do końca. Ułożyć na ruszcie. Piec 15 minut, aż skórka będzie rumiana, a cebula miękka. Podawać z musztardą i chrzanem.

Kiełbasa z grilla

• SKŁADNIKI: 1 kg dobrej kiełbasy zwyczajnej, na glazurę: 3 łyżki miodu, 3 łyżeczki musztardy parczewskiej, 1 łyżka oliwy. Dodatki: musztarda, chrzan.
• WYKONANIE: kiełbasę pokroić na kawałki. Nakłuć w kilku miejscach. Ułożyć na ruszcie dobrze rozgrzanego grilla, obrócić w połowie pieczenia. Kiedy skórka będzie zarumieniona, posmarować glazurą. Po 3 minutach zdjąć z rusztu. Podawać z musztardą i chrzanem.

Oscypki z grilla

• SKŁADNIKI: 2 oscypki po 25 dag, oliwa, sól, pieprz
• WYKONANIE: oscypki pokroić w plastry o grubości 1, 5 cm. Skropić oliwą. Posypać solą z pieprzem. Grillować z każdej strony po 3 minuty. Podawać na ogrzanych talerzach.
Co do oscypka? Najlepsza będzie żurawina. Lub inna konfitura. Na przykład z borówek.

Poemat majowy

• SKŁADNIKI: 2 cukinie, 1 bakłażan, 1 czerwona i 1 żółta papryka, oliwa, sól, pieprz.
• WYKONANIE: bakłażana pokroić, posolić, niech puści goryczkę. Bakłażana pokroić w plastry. Papryki w paski. Warzywa zgrillować, ułożyć na talerzu. Podlać oliwą. Posypać świeżo zmielonym pieprzem. Dosolić do smaku.

Żeberka z grilla

• SKŁADNIKI: 1 kg chudych żeberek wieprzowych, sól i świeżo zmielony pieprz. Na glazurę:
2 ząbki czosnku, 1 łyżka cukru pudru, 4 łyżki sosu sojowego, 1 łyżka keczupu, 2 łyżki oleju, 1 łyżeczka utartego imbiru, szczypta goździków, kieliszek żubrówki.
• WYKONANIE: żeberka umyć, ugotować do miękkości, pokroić na kawałki, posolić, natrzeć pieprzem, wymieszać z glazurą, odstawić na godzinę. Umieścić na tackach i piec na grillu. Podawać z małosolnymi ogórkami.

Jak nie grill to żeliwny garnek

Taki garnek najpierw należy natrzeć czosnkiem, potem nasmarować oliwą i wyłożyć liśćmi kapusty. Teraz należy na dnie ułożyć warstwę ziemniaków krojonych w plastry, na to warstwę kiszonej kapusty, na to warstwę boczku, na to znów ziemniaki, na to warstwę grzybów (pieczarki lub boczniaki), znów kiszona kapustę i tak, aż wypełni się garnek. Kolejne warstwy warto posypać ostrymi przyprawami. Na wierzch nałożyć dużo liści kapusty, przykryć, zawiesić na metalowym trójnogu, pod którym tłi się żar. Kto nie ma trójnogu, może użyć trzech cegieł. Ja układam żar także na metalowej pokrywie.

(fot. pixabay/ilustracyjne)

Co na deser?

Na słono boczniaki z grilla. Bardzo gorąco polecam te trochę zapomniane grzyby na ogrodowe uczty. Zawsze trzeba sprawdzić, czy boczniaki nie są robaczywe. Następnie umyć, wrzucić je na osolony wrzątek i obgotować przez kilka minut. Osuszyć, i bardzo krótko obsmażyć na sklarowanym maśle z dużą ilością czosnku. Zdjąć z ognia, odstawić. Kiedy przyjdą goście, krótko zgrillować z obu stron na ruszcie. Do boczniaków najlepiej podać ziarniste bułeczki razowe z czosnkowym masłem.

Jak na słodko, to jabłka z grilla. Z jabłek (najlepiej szare lub złote renety) ściąć czubki, wydrążyć gniazda nasienne. Do każdego jabłka wrzucić łyżeczkę namoczonych rodzynek, dodać miód, posypać cynamonem, nakryć i piec na grillu 15 minut. Smacznego.

 

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Strażacy nie tylko gaszą pożary. Ratują też ciekawskie koty
Kraśnik

Strażacy nie tylko gaszą pożary. Ratują też ciekawskie koty

Kraśniccy strażacy pokazali, że dla nich liczy się każde życie. Także to należące do czworonogów.

Sekunda nieuwagi, dwa dachowania. Niebezpieczny weekend na drogach powiatu chełmskiego

Sekunda nieuwagi, dwa dachowania. Niebezpieczny weekend na drogach powiatu chełmskiego

W miniony weekend, na drogach powiatu chełmskiego, w odstępie zaledwie kilkunastu godzin doszło do dwóch niemal identycznych dachowań samochodów osobowych. W obu przypadkach kierowcy trafili do szpitala.

pałac Potockich
Radzyń Podlaski

Wcześniej pałac, teraz park. Miliony na rewitalizację zielonego zakątka Radzynia Podlaskiego

Wcześniej pałac Potockich, teraz park. Miasto dostało unijną dotację na rewitalizację zielonego terenu. Na razie będzie to pierwszy etap.

Pamięć zapisana w archiwum. Dzieci Zamojszczyzny mówią do nas po latach

Pamięć zapisana w archiwum. Dzieci Zamojszczyzny mówią do nas po latach

II wojna światowa przyniosła ze sobą nie tylko strach, śmierć i zniszczenie. Mogło być coś gorszego? Mogło. Płacz dzieci. Był, wciąż jest, o wiele trudniejszy do zniesienia. Maleńkie ręce kurczowo trzymające się matczynych spódnic, oczy starszych próbujące zrozumieć, to czego nie mógł pojąć rozum... Wtedy dla tysięcy istnień zatrzymał się czas. Zostali wypędzeni z ciepłego domu, pachnącego matczyną miłością i chlebem. Niemieccy żołnierze nie pozwalali na zbyt wiele. Kołdra, garnek… ostatnie spojrzenia na domy, ukochanych Burków i Reksów… Wieziono ich do obozu w Zamościu, „za druty”, tam w nieludzkich warunkach trwali. Część razem, część rozdzielona. Nie każdy miał siłę na jakieś dalej, niektórym zabrakło szczęścia i tam w nieludzkich warunkach kończyli ludzką wędrówkę… Tych, którzy przeżyli pędzono do wagonów bydlęcych. W ciemności i chłodzie rozpoczynał się kolejny etap, znów dla wielu droga bez powrotu. Cel był jednak jasno określony. Czekały na nich obozy koncentracyjne lub roboty przymusowe. Dzieci – te, które „nadawały się do germanizacji” – zostały wyrwane z rąk matek i wywiezione do Niemiec. Reszta jechała w nieznane…

Trener Motoru Mateusz Stolarski

Mateusz Stolarski przed meczem z GKS Katowice: Motor ma być znowu Motorem

Już w piątek o godz. 18 piłkarze Motoru rozegrają bardzo ważny mecz z GKS Katowice. W Lublinie spotkają się drużyny, które świetnie radziły sobie w poprzednim sezonie, ale w tym mają sporo problemów i zajmują miejsca w dolnych rejonach tabeli.

Jak wybrać zakład pogrzebowy? Praktyczny przewodnik w trudnym momencie!

Jak wybrać zakład pogrzebowy? Praktyczny przewodnik w trudnym momencie!

Śmierć bliskiej osoby wiąże się z silnymi emocjami, ale także z koniecznością szybkiego załatwienia wielu formalności. Od uzyskania aktu zgonu po organizację ceremonii pogrzebowej. W takich chwilach wybór odpowiedniego zakładu pogrzebowego ma ogromne znaczenie. To od jego profesjonalizmu, podejścia i zakresu usług zależy, czy uroczystość przebiegnie sprawnie i z należytą powagą. W artykule omawiamy, na co zwrócić uwagę, by podjąć przemyślaną decyzję.

Czy noże OTF są legalne w Polsce? Fakty, prawo i najczęstsze nieporozumienia!

Czy noże OTF są legalne w Polsce? Fakty, prawo i najczęstsze nieporozumienia!

Automatyczne noże sprężynowe OTF (Out The Front) zyskały w ostatnich latach popularność wśród polskich entuzjastów sprzętu taktycznego. Wokół ich legalności narosło jednak wiele mitów i nieporozumień, które często prowadzą do błędnych wniosków. Rzeczywistość prawna okazuje się bardziej złożona niż sugerują internetowe dyskusje.

Okropna śmierć mieszkańca Puław. Kierowcę ciężarówki zagryzły psy

Okropna śmierć mieszkańca Puław. Kierowcę ciężarówki zagryzły psy

Mieszkańcy Puław są wstrząśnięci tym, co w niedzielę zdarzyło się w lesie koło Zielonej Góry. 46-letni Marcin na przerwie w trasie poszedł na grzyby. Zaatakowały go agresywne psy. Dzisiaj, mimo starań lekarzy, w tym przeprowadzonych operacji, mężczyzna zmarł.

Alkohol, gniew i młotek — brutalny rozbój na osiedlu w Chełmie
na sygnale

Alkohol, gniew i młotek — brutalny rozbój na osiedlu w Chełmie

Z pozornie niewinnego weekendowego spotkania przy alkoholu wynikła kłótnia i dramat. Dwaj mężczyźni i kobieta zaatakowali swojego znajomego, bijąc go młotkiem i nożem technicznym. Pokrzywdzony trafił do szpitala, a sprawcy – do aresztu. Grozi im nawet 20 lat więzienia.

W czasie, gdy w Zamojskiej Akademii Kultury trwało podsumowanie sezonu turystycznego, miasto zwiedzały panie Grażyny, sąsiadki z Blachowni koło Częstochowy, które na wycieczkę przyjechały z grupą słuchaczy Uniwersytetu Trzeciego Wieku. W ramach kilkudniowego pobytu zwiedziły już Lublin, Kazimierz a w planach miały jeszcze Puławy. Zamościem były zachwycone
galeria

Miasto idealne na city break. Tak Zamość widzą turyści

Z reguły wpadają na krótko, przeważnie w weekend. Są zadowoleni z oferty, choć czasem kręcą nosem np. na gastronomię czy stosunek jakości do ceny. Byłoby ich więcej, gdyby nie wojna w Ukrainie. Taki obraz turystów odwiedzających Zamość wyłania się z podsumowania tegorocznego sezonu.

Na co zwrócić uwagę przy wyborze telewizji internetowej?

Na co zwrócić uwagę przy wyborze telewizji internetowej?

Telewizja internetowa zyskuje coraz większą popularność. Daje dostęp do setek kanałów i treści na żądanie, a do tego można z niej korzystać na różnych urządzeniach. Wybór odpowiedniej oferty nie jest jednak prosty, ponieważ operatorzy kuszą pakietami i wieloma funkcjami dodatkowymi. Podpowiadamy, na co zwrócić uwagę, by telewizja internetowa była wygodna, stabilna i dopasowana do Twoich potrzeb.

Osiągnęli limit punktów karnych i stracili prawa jazdy

Osiągnęli limit punktów karnych i stracili prawa jazdy

Nadmierna prędkość nie popłaca. Przekonali się o tym dwaj kierowcy złapani przez włodawską policję. Kierowcy stracili prawa jazdy za przekroczenie dozwolonej liczby punktów.

pałac Potockich

Są pieniądze na izbę regionalną w pałacu Potockich

W międzyrzeckim pałacu Potockich powstanie izba regionalna. Miejski Ośrodek Kultury pozyskał na ten cel 142 tys. zł.

Masz w domu ten produkt? Oddaj go do sklepu

Masz w domu ten produkt? Oddaj go do sklepu

Siec sklepów Auchan informuje o wycofaniu ze sprzedaży partii wody butelkowanej.

Znamy Cud Polski 2025 z województwa lubelskiego

Znamy Cud Polski 2025 z województwa lubelskiego

Trzy miejsca z województwa lubelskiego walczyły o tytuł Cudu Polski 2025. Znamy już wyniki plebiscytu organizowanego przez magazyn podróżniczy.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium