Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

8 grudnia 2024 r.
13:05

Dobry plan: bigos, barszcz i basturma

PRZEPISY To już najwyższy czas, żeby nastawić zakwas z czerwonych buraków, zamarynować mięsa i zacząć robić bigos na świąteczny stół. Oraz zaplanować, co przyrządzimy na święta Bożego Narodzenia

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Planowanie to połowa sukcesu. Przyjrzyjmy się zatem, co możemy ugotować na wigilię. Tradycja podpowiada, żeby dań było dwanaście. I że dwie główne potrawy tu zupa i ryba. No właśnie, jaka zupa?

Barszcz czerwony czy biały grzybowy?

O ile na Lubelszczyźnie dominuje barszcz czerwony z uszkami, czasem wigilijna zupa grzybowa to na Podkarpaciu biały barszcz grzybowy.

W obu przypadkach trzeba nastawić zakwas, który musi dojrzewać kilka dni. Możemy go potem rozlać do butelek i schować do lodówki. Czerwony do picia, żytni na żurki, które bedą ratować nas od świątecznego przejedzenia.

Zakwas na barszcz czerwony

Składniki: 1 kg ekologicznych buraków, 1 duża główka polskiego czosnku z targu, kilka listków laurowych, ziele angielskie, pieprz, 2 litr wody, 2 łyżki soli.

Wykonanie: Do wyparzonego słoja wrzucać pokrojone buraki, przekładając je ząbkami czosnku, listkami laurowymi, zielem i pieprzem. Kto lubi, może dorzucić kawałek kurkumy, korzeń chrzanu i kawałek imbiru. W dwóch litrach ciepłej wody rozpuścić 2 łyżki soli. Zalać solanką, by buraki były całkiem zakryte. Nacisnąć talerzykiem. Odstawić na tydzień. Warto od razu nastawić dwa słoje zakwasu, jeden do picia, drugi na wigilijny barszcz.

Zakwas żytni na żur grzybowy

Składniki: 500 ml ciepłej wody, 4 łyżki mąki żytniej, 1 listek laurowy.

Wykonanie: mąkę dokładnie wymieszać z wodą w glinianym, wyparzonym garnku. Przykryć garnek (lub słoik) płótnem, odstawić w ciepłe miejsce na 5 dni. Codziennie wymieszać zawartość garnka. Zapach najpierw będzie ostry, potem kwaśny. Zlać zakwas do butelki, schować do lodówki. Do garnka znów można wsypać tyle samo mąki, zalać ciepłą wodą i zaczekać na drugi zakwas. Co dwa zakwasy to nie jeden. Do przepisu na czerwony barszcz wrócimy za tydzień, teraz przepis na wigilijny żur grzybowy. Do ugotowania i przetestowania, czy nam posmakuje.

Wigilijny barszcz grzybowy

Składniki: 2 litry wody, pół litra zakwasu żytniego, 75 g suszonych kapeluszy borowików, sól, pieprz.

Wykonanie: suszone borowiki zalać wodą, gotować 50 minut na małym ogniu, koniecznie pod przykryciem. Grzyby wyjąć, wywar przecedzić, postawić na ogniu, wlać zakwas, zagotować mieszając. Dodać ugotować grzyby, doprawić solą z pieprzem. Do każdej porcji na talerzu dodać po dwa całe, ugotowane ziemniaki.

Szynka hrabiny Hańskiej

Składniki: 5 kg tylnej szynki, 5 litrów wody, 10 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego, 10 ziaren pieprzu czarnego, 1 główka czosnku, 20 dag soli niejodowanej. Na ciasto 1 kg mąki, 1.5 szklanki wody, 2 g drożdży, pół szklanki oliwy, szczypta soli i cukru.

Wykonanie: pół litra wody zagotować razem z liśćmi laurowymi, zielem angielskim, pieprzem i solą. Odstawić do ostygnięcia. Zimną zalewę wlać do 5 l zimnej przegotowanej wody. Dodać czosnek pokrojony w ćwiartki. Marynatę z mięsem odstawić na 4 dni w chłodne miejsce. Po tym czasie wyjąć mięso z marynaty i naszpikować czosnkiem z marynaty. Naciąć kratkę na szynce. W nacięcia wkładać liście laurowe, utłuczony pieprz oraz majeranek.

Z podanych składników przygotować ciasto. Mąkę wsypać do miski, na środku zrobić dołek, kruszyć do niego drożdże i zasypać cukrem. Zostawiać na chwilę. Wlać ciepłą wodę, dodać sól i dokładnie wyrabiać ciasto, aż stanie się gładkie i elastyczne. Pod koniec do ciasta wgnieść oliwę. Następnie szynkę zawinąć w ciasto, wstawić do piekarnika. Piec w temperaturze 150°C przez 3–4 godziny. Podawać na zimno. (Przepis: Akademia Smaku Ziemi Włodawskiej)

Bigos myśliwski

Składniki: pół kg kapusty kwaszonej, pól kg słodkiej, 1 kg mięs (pieczeni, kiełbasy myśliwskiej, zwyczajnej, boczku wędzonego, szynki) 5 suszonych prawdziwków, 2 cebule, 5 suszonych śliwek, pół szklanki wytrawnego wina, pieprz, jałowiec, sól, cukier.

Wykonanie: kapustę kwaszoną posiekać. Słodką poszatkować i sparzyć. Na boczku zasmażyć pokrojoną cebulę. Grzyby namoczyć. Dno garnka wyłożyć boczkiem, układać warstwami kapustę, grzyby i śliwki, kapustę, mięso, cebulę, kapustę. Wlać smak z grzybów. Doprawić solą, pieprzem, jałowcem. Pierwszego dnia dusić godzinę, drugiego 2, trzeciego 3, doprawiając winem i odrobiną cukru.

Świąteczna basturma

To suszona wołowina. Nasączona solą, sprasowana, zabezpieczona warstwą ostrej papryki i kminku, towarzyszyła ormiańskim kupcom, którzy królewskim szlakiem wędrowali na jarmarki do Kraśnika i Lublina. Jak ją przyrządzić?

Chude mięso wołowe należy podzielić na porcje o długości 30 centymetrów, szerokości 10 cm i grubości 5 centymetrów. Wołowinę trzeba natrzeć solą kamienną, ułożyć w garnku, nakryć płótnem i odstawić na dwa dni. Po tym czasie mięso przełożyć tak, by dolna warstwa znalazła się na górze. Jak trzeba dosypać soli i znów odstawić na dwa dni.

Opłukać, pozostawić na drewnianej kratownicy, żeby obciekło i wyschło. Zawinąć w tkaninę, obciążyć kamieniem na 5 godzin. Wyjąć mięso, zawinąć w czystą tkaninę, znów obciążyć i zostawić na 12 godzin. Wyjąć, włożyć do siatki i powiesić w przewiewnym miejscu na 12 godzin.

Zemleć kminek, wymieszać z rozgniecionym czosnkiem, dodać odrobinę wody i dokładnie pokryć mięso, odłożyć do garnka na 4 dni. Powtórzyć nakładanie pasty i dojrzewanie dwa razy. Na koniec powiesić w przewiewnym miejscu na 10 dni. Podobnie można przyrządzić suszony schab czy boczek. Bardzo polecamy.

Piernik miodowy na świąteczny stół

Składniki: 1 szklanka miodu pszczelego najlepiej gryczanego, 1 szklanka cukru, 1 szklanka śmietany, 3 szklanki mąki, 1 kostka margaryny, 6 jajek, 1 łyżka sody oczyszczonej, 1 przyprawa do piernika. Można tez dodać orzechy i rodzynki

Wykonanie: margarynę z cukrem utrzeć. Miód z przyprawą do piernika zagotować i ostudzić. Kolejno dodawać miód i ucierać dalej dodając żółtka jaj, śmietanę oraz mąkę zmieszaną z sodą. Na końcu dodać ubite białka oraz bakalie. Piec w temperaturze 170 C około 50 minut.

(Przepis: Mirosława Smyl, KGW w Biszczy II). Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Honorowy Tytuł Wschody Powiatu Włodawskiego 2024 w kategorii osoba otrzymała Elżbieta Marczuk (druga z prawej). W kategorii osoba doceniono także Wojciecha Mycia (pierwszy z prawej) – międzynarodowego sędziego piłkarskiego oraz Michała Mitruta (trzeci z prawej) – komentatora sportowego
Patronat Dziennika Wschodniego

Włodawskie (W)schody ponownie rozbłysły

 Za nami 7. edycja gali (W)SCHODY powiatu włodawskiego, podczas której doceniono osoby, firmy i instytucje, które w ubiegłym roku przyczyniły się do rozwoju tego powiatu. Jest to prestiżowe wydarzenie, na które czeka lokalna społeczność przez cały rok.

"Wszystkie drogi prowadzą do SP 21", czyli dzień otwartych drzwi
ZDJĘCIA
galeria

"Wszystkie drogi prowadzą do SP 21", czyli dzień otwartych drzwi

Szkoła Podstawowa nr 21 im. Królowej Jadwigi w Lublinie otworzyła swoje drzwi dla odwiedzających. To była idealna okazja do zapoznania się z ofertą placówki.

Poszukiwany 35-latek w rękach agentów

Przez rok unikał sędziego, w końcu wpadł na budowie

 35-latek przez rok unikał sądu. Był poszukiwany 2 listami gończymi i 2 zarządzeniami w związku z przestępstwem kradzieży i oszustwa. Został zatrzymany na jednej z budów w Świdniku. W chwili aresztowania był kompletnie zaskoczony.

Misterium światła i ciemności
patronat
16 marca 2025, 18:00

Misterium światła i ciemności

16 marca (niedziela) odbędzie się „Misterium Światła i Ciemności”. Jest to coroczna ceremonia upamiętniająca pierwszą deportację ludności żydowskiej z Lublina do obozu zagłady w Bełżcu w ramach akcji „Reinhardt”.

Emmanuel Lecomte zdobył w Gdyni 10 pkt

PGE Start Lublin niespodziewanie przegrał z AMW Arka Gdynia

Ten wynik to olbrzymia sensacja, ponieważ mówimy tu o porażce jednej z najsilniejszych drużyn Orlen Basket Ligi z ekipą, która walczy o utrzymanie.

Volvo przepadnie po "dwóch piwkach"

Dwa piwka i „fura” nieszczęść

49-latek, który zdecydował się wsiąść za kierownicę po alkoholu, podróż zakończył kolizją. Badanie alkomatem wykazało, że miał niemal 2,5 promila alkoholu w organizmie. Policjantom tłumaczył, że „wypił wcześniej tylko dwa piwa”. Za swoje postępowanie wkrótce odpowie prze sądem.

Artystyczny Dzień Kobiet w lubelskim Sanktuarium Świętej Rodziny
koncert
8 marca 2025, 13:00

Artystyczny Dzień Kobiet w lubelskim Sanktuarium Świętej Rodziny

Z okazji Dnia kobiet w Sanktuarium św. Rodziny w Lublinie odbędzie się koncert “Geniusz kobiety w nauczaniu św. Jana Pawła II”. Wśród wykonawców zobaczymy popularnego aktora, Jerzego Zelnika. Wstęp wolny.

9-latka zmarła po zadławieniu się cukierkiem. Kuratorium skontrolowało szkołę

9-latka zmarła po zadławieniu się cukierkiem. Kuratorium skontrolowało szkołę

9-letnia dziewczynka zakrztusiła się cukierkiem w chełmskiej szkole i zmarła. Trwa śledztwo prokuratury, a kuratorium przeprowadziło już kontrolę w placówce.

Mefedron i marihuana „w jednym stali domu”

Mefedron i marihuana „w jednym stali domu”

18-latek z Chełma wynajmowane mieszkanie zamienił w hurtownię narkotyków. Policjanci zabezpieczyli znaczne ilości narkotyków, w tym marihuanę i mefedron. Młodzieniec był już notowany za przestępstwa narkotykowe.

Sztuczna inteligencja zdecydowała, że najpiękniejsze miasta są na Lubelszcyźnie

Sztuczna inteligencja zdecydowała, że najpiękniejsze miasta są na Lubelszcyźnie

Dziennikarze z miesięcznika podróżniczego zapytali sztuczną inteligencję o najpiękniejsze miasta w Polsce. Na trzy wskazane miasta, dwa pochodzą z Lubelszczyzny.

33-latek odpowie za naruszenie nietykalności ratownika medycznego

33-latek odpowie za naruszenie nietykalności ratownika medycznego

Za naruszenie nietykalności cielesnej odpowie przed sądem 33-latek z okolic Biłgoraja (Lubelskie), który według ustaleń śledczych zaatakował udzielającego mu pomocy ratownika medycznego. Mężczyzna miał też uderzyć policjanta. Grozi za to do trzech lat więzienia.

Jeden z napastników w drodze więzienia

W poniedziałek pobili, w czwartek trafili do celi

Dzisiaj, na wniosek policji i prokuratury puławski sąd aresztował tymczasowo na 2 miesiące dwóch puławian podejrzanych o dokonanie rozboju na 25-letnim mieszkańcu Puław. Obaj zostali zatrzymani przez policjantów z puławskiej patrolówki, niedługo po zdarzeniu. 29 i 28-latek trafili już do Zakładu Karnego w Opolu Lubelskim.

Lubelskie rozwija swoje sojusze. Nadchodzi Samorządowy Kongres Trójmorza

Lubelskie rozwija swoje sojusze. Nadchodzi Samorządowy Kongres Trójmorza

Współpraca z krajami morza Bałtyckiego, Czarnego i Adriatyckiego pozwoli szybciej dogonić pozostałe kraje Europy Zachodniej – tak twierdzą w Urzędzie Marszałkowskim. Piąta już edycja kongresu w czasie którego spotkają się przedstawiciele kilkunastu państw w przyszłym tygodniu w Lublinie.

Mateusz Gola (w pozycji stojącej) to główna gala sobotniej gali

MMA. W sobotę w Kraśniku odbędzie się gala Thunderstrike Fight League 33

Będzie to wyjątkowa impreza, bo po raz pierwszy będzie transmitowana na antenie Polsatu

Ulica Torowa

Parkują przy wąskiej ulicy. Mieszkańcy mają problem z wyjazdem ze swoich posesji

Parkują samochody przy samej ulicy Torowej i utrudniają wyjazd z posesji. – Problem jest nagminny – skarżą się mieszkańcy i wnioskują o znaki zakazu.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium