Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

26 czerwca 2022 r.
16:40

Fantastyczne lato bez mięsa. Najciekawsze przepisy na bób i fasolkę szparagową

Chłodnik Esterki, zielona zupa, zupa warzywników z Prowansji. Na drugie bób z masłem lub fasolka szparagowa z młodymi ziemniakami. Lato bez mięsa? Jak najbardziej. Oto nasze podpowiedzi.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Najlepszy jest prosto z wody. Posolony i doprawiony masłem. Ale z młodego bobu można ugotować też świetną zupę. Oraz zrobić fantastyczne pierogi. Pamiętajcie o zielonym groszku i fasolce szparagowej, która jest zdrowa i ma właściwości odchudzające. Na lato warto odpuścić sobie mięso i przejść na dietę warzywną.

Bób z patelni

SKŁADNIKI:1 kg młodego bobu, 1 główka czosnku, 1 łyżeczka świeżo mielonego pieprzu, 1 łyżeczka soli ziołowej, olej.

WYKONANIE: bób ugotować w osolonej wodzie. Ostudzić i osuszyć. Podsmażyć na głębokiej patelni. Najlepiej na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia wrzucić czosnek. Po usmażeniu bób odsączyć na papierowych ręcznikach. Wymieszać sól ziołową z pieprzem i taką mieszanką posypać bób.

Bób z grzybami 

SKŁADNIKI: 50 dag bobu, 50 dag świeżych grzybów, 1 szklanka bulionu, pół szklanki śmietany, 2 cebule, 2 łyżki masła, sól, pieprz.

WYKONANIE: Bób ugotować, obrać ze skórki. W rondelku udusić na maśle grzyby z cebulą. Posolić, dodać pieprz, podlać bulionem i dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż grzyby będą prawie miękkie. Teraz dodać bób, wymieszać i poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Chłodnik Esterki

SKŁADNIKI: 2 litry zakwasu buraczanego, 1 szklanka śmietany, sok z cytryny, 3 winne jabłka, koperek, szczypior, ulubione przyprawy.

WYKONANIE: jabłka obrać, pokroić w koskę, skropić cytryną. Posiekać koperek i szczypiorek. Przełożyć do glinianego garnka. Zalać kwasem buraczanym, dodać śmietanę ubitą z solą. Wymieszać, doprawić, wstawić do lodówki na 2 godziny. Podawać z młodymi ziemniakami mocno posypanymi koperkiem i podlanymi stopionym masłem.

Zupa z bobu

SKŁADNIKI: 1 kg świeżego bobu, 4 młode cebulki, 10 dag ziemniaków, 1 litr bulionu drobiowego, szczypiorek, 2 łyżki oliwy z oliwek, sól, pieprz, świeży cząber, mięta.

WYKONANIE: posiekać cebulki i szczypior. Bób wyłuskać i obrać ze skóry. Ziemniaki pokroić w kostkę. W garnku rozgrzać oliwę. Włożyć cebulę i smażyć kilka minut. Dodać bób, cząber, ziemniaki, smażyć przez 2 minuty. Wlać bulion, doprawić solą z pieprzem, gotować do miękkości warzyw. Zupę zmiksować i przelać do wazy. Ozdobić ugotowanym bobem i miętą.

Zielona zupa

SKŁADNIKI: 30 dag zielonej kapusty, 2 cebule, 4 ząbki czosnku, 50 dag mączystych ziemniaków, 3 łyżki oliwy, sól, pieprz, pieczywo kukurydziane.

WYKONANIE: w dużym garnku rozgrzać oliwę. Wrzucić plastry cebuli i czosnek, potem plastry ziemniaków. Podsmażyć i zalać wodą. Gotować 25 minut. Zestawić garnek z ognia, rozetrzeć ziemniaki, posolić i popieprzyć. Wrzucić kapustę pokrojoną w cienkie paseczki. Po 5 minutach przelać na talerze lub do miseczek, doprawić odrobiną oliwy. W ostatniej chwili dodać pokruszone pieczywo kukurydziane.

Zupa warzywników z Prowansji

SKŁADNIKI NA PULPETY: 25 dag suszonych kotletów sojowych , 1 jajko, 1 mała czerstwa bułka wymoczona w wodzie, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka posiekanej świeżej pietruszki, sól i pieprz do smaku. NA ZUPĘ: 4 marchewki, 1 duża pietruszka, 5 młodych ziemniaków, 1 por, 1 seler, ćwierć główki małej kapusty, ćwierć główki kalafiora, połówka papryki, 2 cebulki, fasolka szparagowa, sól, pieprz,  pół szklanki śmietany.

WYKONANIE: kotlety sojowe pokruszyć, namoczyć, odsączyć, dodać resztę składników z posiekaną cebulką i czosnkiem, przyprawić do smaku solą i pieprzem. Dokładnie wyrobić, następnie formować małe klopsiki. Do garnka wlać 2,5 litra wody. Na wrzątek wrzucać klopsiki na 5 minut. Wyciągnąć, a w to miejsce wrzucić marchewkę, pietruszkę i ziemniaki pokrojone w kostkę oraz paprykę pokrojoną w cienkie paseczki. Ugotować al dente, dodać resztę warzyw. Gdy będą miękkie, do zupy wlać śmietanę, dodać klopsiki, przyprawy. Gotować na wolnym ogniu kilka minut. Posiekana pietruszka i koperek ozdobi zupę na talerzu i podkreśli jej smak.

Fasolka szparagowa. Przepisy

Królowa jest tylko jedna

Kiedy nasycimy się bobem, nadchodzi czas fasolki szparagowej. Żółtej, zielonej, mamuta, a nawet pysznej odmiany sojowej (warto kupić!). Na początek najlepsza jest z wody, polana masłem z tartą bułką. 

Fasolka szparagowa doskonale smakuje z żółtym serem, na przykład z naszym Bursztynem. Gotuję fasolkę na chrupko i odsączam na sicie. Na patelni rozgrzewam dobrą oliwę, wrzucam kilkanaście ząbków czosnku w całości. Kiedy się zezłocą, wyciągam je z oliwy i odkładam na talerzyk. Następnie wrzucam fasolkę, by się zarumieniła. Gdy jest prawie gotowa, posypuję słodką, mieloną papryką i tartym parmezanem, dodając z talerzyka czosnek. Można posypać fasolkę każdym innym ulubionym serem żółtym. Najlepiej sprawdza się wspomniany Bursztyn. To szlachetny ser dojrzewający, który sprawi, że proste danie z patelni zachwyci wasze podniebienia. 

Zapiekanka z fasolki szparagowej

SKŁADNIKI: 30 dag fasolki szparagowej, 4 ziemniaki, 4 pomidory, 1 cebula, zielony koper, parmezan, oliwa, sól, pieprz.

WYKONANIE: najpierw trzeba ugotować ziemniaki z dużą ilością kopru. Potem fasolkę. Sparzyć pomidory i ściągnąć z nich skórkę, pokroić w plastry. Natłuścić oliwą żaroodporne naczynie i układać warstwami fasolkę, cebulę, pomidory, ziemniaki w plasterkach. Posypywać solą, pieprzem i tartym parmezanem, polewać trochę oliwą. Wstawić na 20 minut do nagrzanego piekarnika. Na półmisku posypać jeszcze parmezanem i polać oliwą z pieczenia.

Fasolka po bretońsku bez mięsa?

Jak najbardziej. Najprawdopodobniej wymyślili ją Indianie. I sprzedali pomysł Ameryce. Stamtąd przedostała się do Brazylii, Portugalii i Hiszpanii. Dziś fasola „a la brettone” nijak się nie ma do polskiej fasolki po bretońsku. Z kiełbasą i boczkiem. W sklepach można kupić różne odmiany fasoli. Jest biała, czarna, czerwona, cętkowana, mała i duża. Sposób na fasolę „Jaś” sprzedał mi Piotr Bikont. Fasolę po namoczeniu należy ugotować. Na dobrej oliwie podsmażyć radykalnie dużą ilość czosnku. I na to wrzucić fasolę. Drugi krakowski sposób to ugotowany „Jaś” przesmażony na maśle z cebulą i doprawiony sporą ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu, tak przyrządza się fasolę w domu Roberta Makłowicza.

A teraz fasolka po bretońsku bez mięsa. W roli kawałków kiełbasy wystąpi 1 duży seler pokrojony w kostkę i przesmażony na patelni. Najpierw trzeba ugotować w bulionie warzywnym 75 dag fasoli Jaś i 25 dag małej fasoli. Odcedzić, wrzucić przesmażony seler, następnie cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem, roztartym majerankiem. Dodać 2 puszki pomidorów, gotować kilka minut. Przełożyć do miseczek, ozdobić świeżym tymiankiem.

Na deser racuszki z kwiatów czarnego bzu

SKŁADNIKI: 15 kiści kwiatów czarnego bzu, 20 dag mąki, 2 jajka, 1 szklanka kwaśnego mleka, sól, soda oczyszczona, syrop z kwiatów czarnego bzu.

WYKONANIE: z mąki, żółtek, soli i kwaśnego mleka zrobić ciasto gęstsze niż na naleśniki. Ubić białka na pianę i dodać do ciasta. Wsypać małą łyżeczkę sody i delikatnie wymieszać ciasto.

Po oczyszczeniu kwiatów bzu (nie należy ich płukać) podzielić je na drobne różyczki i dodać do ciasta, wymieszać i smażyć. Złociste i chrupiące, polane miodem lub syropem z kwiatów czarnego bzu są dobre na deser, kolację i na śniadanie. Smacznego.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

Warszawianka w Ratuszu, dziedzictwo Olędrów na zdjęciach
3 października 2025, 17:00

Warszawianka w Ratuszu, dziedzictwo Olędrów na zdjęciach

Magicy wody – tak zatytułowana jest wystawa zdjęć Doroty Raczyńskiej, którą od piątku (3 października) będzie można oglądać w Galerii Fotografii Ratusz. Autorka weźmie udział w wernisażu, który zaplanowano na godz. 17.

Zdjęcie ilustracyjne

Budowa ekspresówki do Zamościa przyspiesza

Kolejny odcinek S17 Lublin – Zamość zacznie nabierać realnych kształtów. Wykonawca ponad 16-kilometrowego fragmentu tej trasy, pomiędzy Piaskami a Łopiennikiem, złożył do wojewody lubelskiego wniosek o wydanie decyzji o zezwoleniu na realizację inwestycji drogowej (ZRID). Uzyskanie decyzji oraz rozpoczęcie prac budowlanych planowane jest w przyszłym roku.

Gryf Gmina Zamość niedawno pokonał w lidze BKS Bodaczów, a w środę spróbuje powalczyć w Pucharze Polski z Hetmanem Zamość

Dziś kolejne mecze Pucharu Polski w okręgu Zamość. Do Zawady przyjedzie Hetman

W środę zostaną rozegrane mecze ćwierćfinałowe w ramach Pucharu Polski w okręgu Zamość. Do rywalizacji przystąpi trzech czwartoligowców, cztery zespoły z klasy okręgowej i jeden zespół z klasy A

Do wypadku na ulicy Wyszyńskiego w Radzyniu Podlaskim doszło we wtorek po godz. 21

Wypadek na pasach. 16-letni chłopak trafił do szpitala

16-letni chłopiec trafił do szpitala po tym, jak w momencie, gdy przechodził po pasach, został potrącony przez samochód.

Zdjęcie ilustracyjne

Więcej komunikacji w podlubelskich gminach

Od dziś (1 października) mieszkańcy Franciszkowa oraz Kłodnicy Górnej i Dobrowolni (powiat lubelski)  będą mogli skorzystać z wydłużonych połączeń komunikacyjnych w ramach powiatowego transportu pasażerskiego. Wszystko to dzięki porozumieniu samorządowców z powiatu lubelskiego i gminy Strzyżewice oraz Borzechów.

Rada Miasta Puławy nie poparła propozycji prezydenta

Ciężkie długi Puław. Radni nie pozwolili na rolowanie

Puławscy radni nie pozwolili prezydentowi na przesunięcie terminu wykupu obligacji z lat 2025-2029 na rok 2040. Chodzi o 11,5 mln zł, które w związku z tą decyzją, miasto będzie musiało zwrócić w pierwotnym terminie. Czy to oznacza niższe inwestycje w przyszłym roku?

Trzecioligowcy ze Świdnika powalczą dzisiaj o awans do półfinału okręgowego Pucharu Polski

Okręgowy Puchar Polski: Stal kontra Świdniczanka, Avia z wizytą na Wieniawie

Czas na kolejną, pucharową środę. Dzisiaj o godz. 15.30 zostaną rozegrane ćwierćfinałowe spotkania Pucharu Polski w okręgu lubelskim. W Kraśniku zmierzą się nasi dwa trzecioligowcy: Stal i Świdniczanka. Z kolei Lublinianka podejmie Avię Świdnik.

Hamowanie w ostatniej chwili. Pociąg zatrzymał się tuż przed 19-latkiem

Hamowanie w ostatniej chwili. Pociąg zatrzymał się tuż przed 19-latkiem

To były sekundy. Gdyby nie błyskawiczna reakcja maszynisty, 19-latek mógłby już nie żyć. Towarowy pociąg zatrzymał się tuż przed stojącym na torach młodym człowiekiem.

Pracownicy Przedsiębiorstwa Gospodarki Komunalnej w Zamościu na os. Zamoyskiego. Dzisiaj odbiorą tekstylia także na os. Partyzantów i Słoneczny Stok

Nie trzeba jechać do PSZOK. PGK odbiera stare tekstylia z osiedli

Trwa rozpoczęta we wrześniu akcja odbioru tekstyliów w Zamościu. Dzisiaj pracownicy PGK mają się pojawić na trzech osiedlach, a do końca października na pozostałych.

Taki kalendarz wyda miasto na 2026 rok. Zdjęcia zrobili mieszkańcy
galeria

Taki kalendarz wyda miasto na 2026 rok. Zdjęcia zrobili mieszkańcy

W styczniu ośnieżony park miejski, w kwietniu Brama Szczebrzeska, w lipcu staromiejskie podcienia ulicy Staszica, a w październiku osnuty mgłą pomnik założyciela miasta, a na okładce oczywiście Rynek Wielki. Takie m.in. zdjęcia będą zdobić miejski kalendarz Zamościa na rok 2026.

Paweł Stolarski w meczu z Radomiakiem zaliczył występ numer 200 w najwyższej klasie rozgrywkowej

Paweł Stolarski (Motor Lublin): Nie można mówić, że jest dramat czy katastrofa

Rozmowa z Pawłem Stolarskim, zawodnikiem Motoru Lublin

Porozumienie na rzecz pacjentów. Uniwersytet Medyczny i dwa szpitale połączą siły

Porozumienie na rzecz pacjentów. Uniwersytet Medyczny i dwa szpitale połączą siły

Wspólne działanie zamiast konkurencji – takie podejście przyświeca porozumieniu, które podpisano we wtorek. List intencyjny w tej sprawie podpisali: Urząd Marszałkowski, Uniwersytet Medyczny w Lublinie, Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego oraz Uniwersytecki Szpital Kliniczny nr 4.

Pierwszy wspólny pochód lubelskich uczelni odbył się w 2023 roku.
Lublin

Studenci i wykładowcy wyjdą na ulice. Dziś wspólna inauguracja roku akademickiego

Lublin, w którym studiuje blisko 60 tysięcy osób, dziś oficjalnie rozpocznie nowy rok akademicki. Wspólna inauguracja szkół wyższych zrzeszonych w Związku Uczelni Lubelskich odbędzie się po raz trzeci.

Maria Prieto O'Mullony to najlepsza zawodniczka PGE MKS EL-Volt w tym sezonie

PGE MKS El-Volt Lublin pokonał Eneę MKS Gniezno

Wicemistrzynie Polski pragnęły zrehabilitować się za porażkę w ostatniej kolejce w rywalizacji z MKS Piotrcovia Piotrków Trybunalski. Udało się to, chociaż zmagania z Eneą MKS Gniezno nie należały do najłatwiejszych.

Rok po aferze z alkotubkami. Ustawa o przeciwdziałaniu alkoholizmowi wciąż bez zmian
SONDA

Rok po aferze z alkotubkami. Ustawa o przeciwdziałaniu alkoholizmowi wciąż bez zmian

Minął rok od wybuchu afery wokół tzw. alkotubek – kolorowych saszetek z alkoholem, przypominających opakowania dziecięcych musów owocowych. Choć Ministerstwo Zdrowia zapowiedziało wtedy szybkie zmiany w ustawie o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, projekt od ponad pół roku utknął na etapie konsultacji publicznych.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium