Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

14 października 2023 r.
19:00

Nie zawsze musi być rosół. Jak ugotować wojskową grochówkę w domu?

Nie ma lepszej rzeczy, niż grochówka wojskowa na wędzonych żeberkach. No chyba, że jest to grochówka strażacka na ogonie. Podstawą jest dobry groch, który kupicie na targu i sprytny patent, stosowany w polowej kuchni.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

O dobrą grochówkę wojskową coraz trudniej w restauracjach, ale jej tradycję kultywują przydrożne bary, gdzie często gotuje się ją w wojskowej kuchni polowej. W Lublinie na dobrą grochówkę można zapolować w Grill Barze przy Witosa, w Zwierzyńcu chwalą grochówkę wojskową U Bogusi.

W regionie głośno o grochówce poligonowej w Horbowie, gdzie na podwórku okazjonalnie rozstawia się przy namiocie kuchni polowa, oblegana przez kierowców tirów stojących w długich kolejkach. Gotuje emerytowany wojskowy.

Dziś najlepszą, moim zdaniem, grochówkę wojskową zjecie na trasie Lublin-Radzyń Podlaski, w miejscowości Borki, gdzie na parkingu przy stacji paliw stoi wojskowy star. Przesympatyczny właściciel serwuje tam wspaniałą grochówkę z kiełbasą, pełną wędzonego boczku.

I choć jedną miską można najeść się do syta, to rekordzista zjadł cztery i pół porcji. Klimat nie do podrobienia.

Sprzedaż grochówki rusza około 8 rano, ostatnie porcje można zjeść między czternastą i piętnastą. Bardzo polecamy.

A tymczasem przenosimy się do Kazimierza Dolnego i czasów piastowskich. Dzięki badaniom Hanny i Pawła Lisów z Muzeum Nadwiślańskiego w Kazimierzu Dolnym wiemy, że polewka grochowa, gotowana na żywym ogniu występowała w słowiańskiej kuchni.

W książce Hanny i Pawła Lisów „Kuchnia Słowian. O żywności, potrawach i nie tylko...” znajduje się przepis na piastowską grochówkę.

Grochówka piastowska

SKŁADNIKI: 2,5 litra wody, 250 g grochu polnego (może być łupany) 100-150 g suszonego mięsa, 4-6 korzeni dziko rosnącego pasternaku, cebula, sól, mięta, kminek, kolendra, lebiodka, macierzanka.

WYKONANIE: groch należy namoczyć w wodzie na noc. Następnego dnia ugotować wodę z pokrojonym mięsem. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodać namoczony groch, pokrojony pasternak i cebulę. Odstawić na mały ogień i wolno gotować do momentu, kiedy groch i mięso będą miękkie. Przyprawić ziołami i solą.

Staropolska grochówka z cebularzem

Polewka grochowa pojawia się już w słynnej książce kucharskiej Stanisława Czernieckiego „Compendium ferculorum”. Oto oryginalny przepis: „XV. Polewká Grochowa. Groch odłużány vwarz dobrze/ przebiy przeż śito/ roſpuść wodą z Pietruſzką przewárzoną/ żeby było rzadko/ day Oliwy/ Pieprzu/ á vſmáżywſzy chleba w koſtkę/ day ná Stoł tymże chlebem potrząſnąwſzy”. – Chodzi o lekką zupę z roztartego grochu zmiękczonego wywarem z zielonej pietruszki z dodatkiem grzanek i odrobiną oleju – tłumaczy prof. Jarosław Dumanowski z Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu.

A gdybyż tak do tej grochówki Stanisława Czernieckiego podać grochowe cebularze według receptury pochodzącej z książki kucharskiej hrabiów na Włodawie i Różance „Zbiór dla kuchmistrza”?

Takie danie może śmiało iść do menu najlepszej restauracji. A teraz oryginalny przepis samej Lucyny Ćwierczakiewiczowej

Lucyna Ćwierczakiewiczowa gotuje grochówkę

Na 4 osoby wziąć pół kwarty grochu, zalać kwartą wody miękkiej, zagotować, odlać tę wodę, groch wypłukać i nalać inną gorąca wodą, nalany bowiem zimną, nigdy miękki nie będzie. Osobno nagotować funt wieprzowiny przerastałej, lub ogon wieprzowy, lub wreszcie funt wędzonki świeżej. Jak groch będzie miękki, przefasować go przez durszlak smakiem od mięsa, zapalić masłem z mąką, wieprzowinę pokrajać w kawałki, włożyć w zupę, grzać razem i wydać z grzankami z bułki w kostkę pokrajanemi i na maśle usmażonemi.

Do wazy wsypać trochę majeranku. Jeśli ta zupa ma być postna, wziąć więcej grochu, po przefasowaniu włożyć trochę perłowej kaszy osobno ugotowanej, rozbitej z dużym kawałkiem masła i grzankami w kostkę usmażonemi na maśle podać na stół.

Grochówka z 1917 roku

Podczas gotowania warto sięgać do starych książek kucharskich. Na przykład do książki Aliny Gniewkowskiej „Domowa kuchnia”, wydanej w 1917 roku. To prawdziwa skarbnica wiedzy o polskiej kuchni. Znajdziemy tam dwa przepisy na grochówkę.

Oto pierwszy nich: „Ugotować niezbyt mocny rosół z krzyżówki lub ze skrawków mięsa i kości, lub też z kości wieprzowych, dołożywszy włoszczyzny. Najlepszą jednak jest, gdy się dołoży kawałek wędzonego mięsa, jak kiełbasa, golonka lub boczek. Oddzielnie ugotować 400 gr (1 funt) grochu z kawałkiem słoniny, gdyż groch z tłustością lepiej się rozgotuje. Gdy groch będzie już rozgotowany, przetrzeć go przez durszlak, rozprowadzić rosołem, poczem zapalić 50 gr słoniny, pokrajanej w kostkę i zasmażonej z łyżką mąki. Do tej zupy podają się grzanki z bułki”.

W drugim przepisie Alina Gniewkowska radzi, żeby 400 gr (1 funt) grochu ugotować z wędzonką, lub ze skórą od szynki, jeżeli z wędzonką, to po ugotowaniu wyciągnąć ją i pokrajać do wazy, groch przetrzeć i rozprowadzić smakiem wygotowanym z różnej włoszczyzny”. Tyle historia.

Wojskowy patent

Choć w Stanach budował domy szkieletowe, wyrabiał polskie wędliny i piekł polski chleb, to Piotr Nowicki osiedlił się w Motyczu Leśnym i został kulinarnym aktywistą w miejscowym Kole Gospodyń Wiejskich. Grochówkę nauczył się gotować w wojsku i zna parę sekretów. Jak ugotował grochówkę w kuchni polowej na Jesienny Jarmark Konopnicki, który odbył się 8 października, kolejka stała cały czas. Jego wojskowa grochówka smakowała mi jak mało która.

Jak ugotować wojskową grochówkę w domu?

– Po pierwsze groch łuskany z grochem całym pół na pół. Grochu łuskanego nie trzeba moczyć, groch cały najlepiej namoczyć na noc. Łuskany się rozgotuje, cały będzie dobrze w grochówce wyglądał. Ja lubię dodać do grochówki fasoli Jaś – opowiada Piotr Nowicki. • Jakie mięso? – W grochówce wojskowej liczą się trzy elementy: groch, wkład mięsny i kucharz. Proponuję następujący wsad: wędzone żeberka, pieczona łopatka, kiełbasa z podsmażoną cebulką. Ta cebulka nada grochówce smak i aromat.

Jakie warzywa?

– Marchew, pietruszka, seler. Na końcu ziemniak. I przyprawy: sól, pieprz, majeranek. To wszystko. • Jak gotować wojskową grochówkę?

– Najpier w gotujemy wywar na wsadzie mięsnym. Jak mięso jest miękkie, wyciągamy, żeberka obieramy, łopatkę kroimy w kostkę, kiełbaskę w kawałki. Do wywaru dodajemy warzywa w całości. Kiedy są miękkie, wyciągamy i kroimy w kostkę. Do wywaru wrzucamy najpierw namoczony groch, jak się pogotuje, groch łuskany, jak groch będzie miękki, ziemniaki pokrojone w kostkę. Dodajemy mięso, chwilę gotujemy, doprawiamy.

A ten wojskowy patent?

– Do garnka trzeba wrzucić jedną, małą szyszkę sosnową. I grochówka będzie smakować jak z kuchni polowej w lesie. Smacznego – śmieje się Piotr Nowicki.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

 Pogrzeb ratownika w Białej Podlaskiej

Bialskie pogotowie upamiętni swojego kolegę. Pan Cezary zginął ugodzony nożem

Pogotowie w Białej Podlaskiej upamiętni ratownika medycznego, który w styczniu podczas służby zginął tragicznie po ugodzeniu nożem. Śledztwo w tej sprawie prowadzi siedlecka prokuratura.

Dwóch kierowców, dwa rekordy i dwa zatrzymane prawa jazdy

Dwóch kierowców, dwa rekordy i dwa zatrzymane prawa jazdy

W ciągu kilku godzin w spokojnej miejscowości Kozubata policjanci z włodawskiej drogówki zatrzymali dwóch kierowców, którzy kompletnie zapomnieli o ograniczeniach. 122 km/h i 102 km/h w terenie zabudowanym – tyle mieli na licznikach. Obaj zapłacą słono i przez trzy miesiące nigdzie już nie pojadą.

Audi i citroen biorące udział w wypadku zostały doszczętnie zniszczone

Z samochodów została miazga. Cztery osoby ciężko ranne

Cztery osoby, w tym dwoje dzieci to poszkodowani w wypadku, który wczoraj wieczorem (8 października) wydarzył się w Woli Dużej niedaleko Biłgoraja.

Przy ul. Turystycznej w Lublinie powstaje nowy Lidl.
Lublin

Przy Turystycznej powstaje nowy Lidl. Kiedy otwarcie?

Sieć Lidl stale poszerza swoją bazę sklepów w Lublinie. Przy ul. Turystycznej powstaje właśnie kolejny taki obiekt. Jego otwarcie planowane jest na przyszły rok.

Nielegalne składowisko niebezpiecznych odpadów odkryto w dawnym wyrobisku piachu

Wysypywał niebezpieczne odpady pod lasem. 50-latkowi grozi 10 lat więzienia

Lepik, papa, wełna mineralna - to odpady uznawane za niebezpieczne, z którymi należy postępować w odpowiedni sposób. A mieszkaniec powiatu lubartowskiego wywoził je pod las, do dawnego wyrobiska piachu. Wpadł na gorącym uczynku.

Funkcjonariusze Nadbużańskiego Oddziału Straży Granicznej

Ośmiu Afgańczyków w pontonie na Bugu. Wszyscy wrócili na Białoruś

Elektroniczna bariera na Bugu zadziałała. I dzięki temu strażnicy zatrzymali ośmiu obywateli Afganistanu, którzy nielegalnie, na pontonie przedostali się do Polski z Białorusi. Wszyscy zostali zawróceni.

Gala finałowa 22. edycji konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny

Znamy laureatów Konkursu na Najlepszy Produkt Turystyczny - Certyfikat POT 2025

Twierdza Srebrna Góra zdobyła Złoty Certyfikat POT 2025 - najważniejszą nagrodę w polskiej branży turystycznej, wśród atrakcji, które wyznaczają trendy w turystyce i zachwycają odwiedzających. Uroczysta gala rozstrzygnięcia już 22. edycji Konkursu odbyła się podczas Targów Tour Salon 2025 w Poznaniu. Uczestniczyli w niej Jakub Rutnicki, minister sportu i turystyki; Rafał Szmytke, prezes Polskiej Organizacji Turystycznej oraz Małgorzata Wilka-Grzywna, wiceprezes Polskiej Organizacji Turystycznej.

Zdjęcie latającego obiektu ktoś internautów zamieścił w mediach społecznościowych

Podejrzany balon niedaleko granicy. Miejscowi wezwali policję

Kolejny obiekt na Tyszowcami. Służby rozpoczynają poszukiwania. Ukraińska kontrabanda? - taka informacja ze zdjęciem latającego obiektu pojawiła się dzisiaj rano na jednym z profili w mediach społecznościowych.

Wołodymyr Zełenski, prezydent Ukrainy

Zełenski: Putin może rozpocząć wojnę światową

Przywódca Rosji Władimir Putin unika mobilizacji, bo obawia się spadku popularności w kraju, ale jeśli się na nią zdecyduje, to rozpocznie wielką wojnę i stworzy poważne wyzwanie dla Europy – oświadczył w czwartek prezydent Ukrainy Wołodymyr Zełenski.

Patriotyczne śpiewanie w Klubie Batalionowym. Finał festiwalu
12 października 2025, 16:00

Patriotyczne śpiewanie w Klubie Batalionowym. Finał festiwalu

Laureaci nagród i wyróżnień z eliminacji powiatowych wezmą udział w finałowym koncercie IV Festiwalu Pieśni Powstania Zamojskiego. Impreza jest planowana na niedzielę (12 października) w Klubie 3. Zamojskiego Batalionu Zmechanizowanego.

Nowy bus dla ośrodka został kupiony dzięki wysokiej dotacji z PFRON

Nowy samochód w ośrodku wychowawczym. "Każdy wyjazd to krok ku samodzielności, odwadze i otwartości"

Starostwo Powiatowe w Łęcznej kupiło nowiutkiego busa dla Młodzieżowego Ośrodka Wychowawczego w Podgłębokiem. Znaczną część pieniędzy na samochód przekazał Państwowy Fundusz Rehabilitacji Osób Niepełnosprawnych.

Zbiory wielu muzeów na jednej wystawie. Podróże wycinanek w Zamościu
9 października 2025, 14:00

Zbiory wielu muzeów na jednej wystawie. Podróże wycinanek w Zamościu

Od czwartku 9 października aż do 11 stycznia w Muzeum Zamojskim w Zamościu oglądać będzie można nową wystawę. Na ekspozycję "Podróże wycinanek" składają się zbiory tej placówki, ale również m.in. muzeów w Hrubieszowie i Tomaszowie Lubelskim.

Bright Ede w środę zaliczył występ przeciwko Chorwacji

Czterech piłkarzy Motoru z szansami na kolejne występy w swoich reprezentacjach

Przerwa reprezentacyjna to od tego sezonu coś nowego w Motorze Lublin. Trener Mateusz Stolarski nie ma do dyspozycji całej kadry, bo jego zawodnicy rozjeżdżają się na zgrupowania swoich reprezentacji. Obecnie w klubie brakuje czterech zawodników.

W Chełmie znajduje się obecnie 20 syren alarmowych, z czego 15 jest podłączonych do systemu, a sprawnych pozostaje zaledwie 6

Nie panikuj, to tylko próba! W mieście znów zawyją syreny

W czwartek, 9 października, między godziną 9 a 15.30 w całym Chełmie rozlegną się syreny alarmowe. To nie powód do niepokoju, lecz rutynowy test systemu ostrzegania, który ma zapewnić bezpieczeństwo mieszkańcom w sytuacjach kryzysowych.

Ks. Marek Mazurek był dyrektorem pielgrzymki zamojsko-lubaczowskiej przez 6 lat. Jego miejsce zajmie teraz ks. Karol Stolarczyk

Zmiana dyrektora pielgrzymki. Za rok to on poprowadzi wiernych na Jasną Górę

Coś się kończy i coś się zaczyna. Ks. Marek Mazurek po 6 latach przestaje być dyrektorem pielgrzymki zamojsko-lubaczowskiej na Jasną Górę. Zastąpi go ks. Karol Stolarczyk.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium