Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

11 grudnia 2021 r.
11:47

Pomysł na obiad. Kurczak nie musi być nudny. Po polsku, węgiersku i wietnamsku

39 0 A A

Jemy je chętnie i często. Na obiad i w restauracji. Najlepsze dania z kurczaka.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Jak zawsze w kuchni, ważna jest jakość mięsa. W modzie są kurczaki zagrodowe, ich mięso jest smaczniejsze od mięsa kurczaka z marketu. Najważniejsze, by mięso było świeże.

Przegląd dań z kurczaka zaczynamy od patentu Jeana Bosa, kucharza, który przez kilkanaście lat gotował dla króla Belgów. Przepis pochodzi z królewskiej kuchni.

– Piersi z kurczaka dokładnie myję i osuszam. W każdej robię otwór nożem. Na patelni smażę cebulkę, dodaję listki szpinaku (świeże lub mrożone), doprawiam solą z pieprzem, dodaję trochę śmietanki. Jak odparuje, faszeruję piersi szpinakiem. Zawijam w surowy, wędzony boczek, obtaczam w mące. Obsmażam na złoto na patelni. Układam piersi na blaszce. Wkładam na piętnaście minut do piekarnika nagrzanego do 160 stopni Celsjusza. Podaję z kopytkami lub kluskami śląskimi. To jest pyszne – mówi Jean Bos.

A teraz kilka sprawdzonych receptur. Zaczynamy od baleronu białoruskiego i kurczaka faszerowanego.

Baleron białoruski

Składniki: 1 kurczak, 1 jajko, główka czosnku, majeranek, pieprz, sól.

Wykonanie: kurczaka dokładnie wypłukać, odciąć udka i skrzydełka, za pomocą ostrego nożyka wyjąć kości, tak by nie uszkodzić skóry. Wybrać mięso i pokroić w równą kostkę.

Mięso wymieszać z jajkiem, roztartym czosnkiem, majerankiem, pieprzem i solą. Wilgotnymi rękami bardzo długo wyrabiać masę, uformować z niej kulę, następnie prostokąt. Umieścić wewnątrz skóry, zawinąć, uformować, spiąć metalowymi szpadkami. Piec w temperaturze 180-220 stopni przez 1,5 godziny.

Kurczak faszerowany mojej mamy

Składniki: 1 średni sprawiony kurczak. Na farsz: 2 jajka, 2-3 garście bułki tartej, 2 wątróbki drobiowe, 2 serduszka, 1 łyżka masła, 3/4 szklanki słodkiej śmietany lub mleka, pęczek pietruszki, sól, pieprz, ewentualnie przyprawa do kurczaka, majeranek, bazylia do posypania.

Wykonanie: z kurczaka wyjąć kości. Natrzeć od środka pieprzem i solą. Częściowo zszyć. Składniki farszu wymieszać, doprawić i nadziewać kurczaka. Zaszyć do reszty, posypać przyprawami. Piec pod folią około 2 godziny w temperaturze 190 stopni Celsjusza. Poporcjować, podawać na zimno lub gorąco.

(Autor: Agata Wójtowicz)

Kurczak w kokosach

Składniki: 2 piersi z kurczaka, mleko kokosowe, 3 łyżki kokosowych wiórek, panierka do kurczaka, sól, pieprz, oliwa.

Wykonanie: piersi lekko rozbić, natrzeć świeżo zmielonym pieprzem i solą, odstawić do lodówki na 2 godziny. Każdy kotlet zanurzyć w kokosowym mleku i obtoczyć w panierce. Smażyć na oleju, tak by filety były złote i chrupiące.

Kurczak w kokosach najlepiej smakuje z plastrem ananasa z puszki i ryżem ugotowanym na sypko, skropionym oliwą z aromatem papryki. Albo z aromatem czosnku. A swoją drogą taką oliwę robi się bardzo prosto, wystarczy do butelki oliwy kupionej w sklepie wrzucić czosnek, zioła, papryczkę albo suszone grzyby.

Kurczak po węgiersku

Składniki: kurczak, pół szklanki miodu, tubka węgierskiej pasty paprykowej, 3 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: kurczaka poporcjować, natrzeć solą z pieprzem. Odstawić na 3 godziny. Następnie zalać marynatą z miodu i pasty paprykowej. Ułożyć w żaroodpornym naczyniu, dodać czosnek na smak. Polać zalewą i dokładnie wymieszać, tak, by każdy kawałek mięsa był nią otoczony.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 45 minut. Podlewać sosem z pieczenia. Podawać z ziemniakami pieczonymi z kminkiem.

Kurczak w kawie

Składniki: 1,5 kg kurczaka, 1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego, szczypta gałki muszkatołowej, 300 ml zaparzonej Kostaryki Tarrazu, 2 łyżeczki śmietany, 50 g prażonych migdałów.

Wykonanie: zmieszać przyprawy, natrzeć nimi podzielonego na porcje kurczaka. Zaparzyć kawę, odcedzić, przelać do miski, włożyć kurczaka, marynować całą noc. Po wyjęciu z lodówki nóżki z kurczaka przełożyć do naczynia żaroodpornego, polać kawową marynatą, dodać sól i piec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Następnie podlać sosem, dodać pozostałe kawałki kurczaka oraz wątróbkę, piec jeszcze przez 30 minut.

Po upieczeniu wyciągnąć kurczaka i trzymać go w cieple. Z sosu pozbierać szumowiny i przelać go do czystego rondla razem z wątróbką. Sos podgrzewać na średnim ogniu, często mieszając. Polać kurczaka. Przed podaniem przybrać prażonymi migdałami.

Po wietnamsku

Składniki: 2 piersi kurczaka, ciemny sos sojowy, 1 cebula, 3 łyżki brązowego cukru, słodka wędzona papryka, kawałeczek imbiru, ryż.

Wykonanie: ugotować ryż na szybko. Mięso pokroić w małe kawałki, cebulę w piórka. Mięso zalać w miseczce sosem sojowym, odstawić na 20 minut.

Rozgrzać wok, wsypać cukier, gdy się skarmelizuje wrzucić mięso. Smażyć trzy minuty. Dodać sos sojowy, imbir, wędzoną paprykę, smażyć trzy minuty, dodać cebulę, smażyć minutę. Podawać z ryżem.

Z piekarnika

Składniki: 2 filety z kurczaka, 8 średnich ziemniaków, kilka ząbków czosnku, sól, pieprz, kto lubi przyprawa gyros, olej.

Wykonanie: ziemniaki obrać, pokroić na kawałki, posolić. Mięso pokroić w kostkę, wymieszać z przyprawami. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia ułożyć po jednej stronie kurczaka, po drugiej ziemniaki. Ziemniaki polać olejem zmiksowanym z czosnkiem. Piec 45 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

Udka w tabasco

Składniki: 8 udek. Na marynatę: 2 łyżki miodu gryczanego, 8 ząbków czosnku, kawałek świeżego korzenia imbiru, sos sojowy, pół szklanki oleju, pieprz Cayenne, 2 suszone listki curry, sól, pieprz, tabasco.

Wykonanie: listki pokruszyć, wymieszać z resztą składników i odstawić na godzinkę do lodówki, żeby się smaki polubiły. Udka przełożyć do marynaty, niech się macerują przez 3 godziny. Teraz na blaszkę i do piekarnika. Gdy się zaczną złocić, posmarować je miodem z tabasco i podlać sosem.

e-Wydanie

Pozostałe informacje

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

MŚ w pływaniu: Kacper Stokowski za podium na 50 m stylem grzbietowym

Kacper Stokowski na pewno zaliczy mistrzostwa świata na krótkim basenie do udanych. Do tej pory zawodnik AZS UMCS wywalczył dwa brązowe medale. Jeden w sztafecie 4x100 metrów stylem dowolnym oraz indywidualnie na 100 m stylem grzbietowym. W piątek 25-latek znowu miał okazję wystąpić w finale. Tym razem na 50 m grzbietem. Niestety, musiał się zadowolić piątą lokatą.

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal
ZDJĘCIA
galeria

Seria zwycięstw trwa. Start Lublin po bardzo dobrej drugiej połowie pokonał Zastal

Szósta wygrana w tym sezonie, a czwarta z rzędu. Start Lublin w piątkowy wieczór przedłużył dobrą passę podczas spotkania z Zastalem Zielona Góra. Gospodarze wygrali 91:82, ale znacznie lepiej spisali się w drugiej połowie. W tym czasie zdobyli 50 punktów, a stracili tylko 32.

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Jaka szorowarka do dywanów – co trzeba wiedzieć o szorowarkach?

Wybór odpowiedniej szorowarki do dywanów znacząco usprawnia czyszczenie i poprawia efektywność pracy. Warto więc znać różnice między urządzeniami domowymi a profesjonalnymi, by dostosować sprzęt do swoich potrzeb.

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jaki środek przeciw pleśni na ścianie wybrać?

Jak usunąć pleśń ze ściany? To pytanie zadaje sobie wiele osób, których dotknął problem „niepożądanego gościa” w domu. Pleśń jest zarówno problemem estetycznym, jak i zdrowotnym. Warto wiedzieć, co robić, gdy już pojawi się na naszych ścianach oraz w jaki sposób skutecznie się jej pozbyć. Poznajcie sprawdzony środek na niepożądane plamy!

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci
zdjęcia
galeria
film

Koszmarny pożar w Idalinie. Zginął ojciec i trójka dzieci

W nocy z czwartku na piątek w niewielkiej miejscowości Idalin w gminie Józefów nad Wisłą doszło do tragicznego w skutkach pożaru. Z budynku uratowała się matka i czternastoletni syn. Ojciec rodziny i trójka pozostałych dzieci zginęli na miejscu. Sąsiedzi założyli internetową zbiórkę na nowy dom dla pogorzelców.

Oszust spędzi święta w więzieniu

Sukces puławskich policjantów. Oszust trafił do więzienia

Do tymczasowego aresztu trafił 24-latek podejrzany o szereg oszustw wobec seniorów z całej Polski, w tym z Puław. Został ustalony przez puławskich kryminalnych i zatrzymany we Wrocławiu przez tamtejszych policjantów.

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?
QUIZ

Jedno zdjęcie, trzy słowa - rozpoznasz znanych lubelskich celebrytów?

Ich nazwiska zna cała Polska, pojawiają się na scenach, boiskach oraz szklanych ekranach. Mało kto wie, że są związani z województwem lubelskim.

Choinka za krew

Choinka za krew

Honorowi dawcy nie będą musieli kupować choinki. W najbliższą środę, leśnicy podarują drzewko każdemu, kto zdecyduje się oddać krew.

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Ukradli skarbonkę z napiwkami. Słono za to zapłacą

Zamojscy policjanci zatrzymali dwóch złodziei, którzy połasili się na napiwki jednej z restauracji. Grozi im kilka lat więzienia.

Muzyka, wino i śpiew - niedziela na zamku w Janowcu

Muzyka, wino i śpiew - niedziela na zamku w Janowcu

Świąteczne utwory wykonanywane na żywo, stoiska gastronomiczne, kramy z ozdobami, św. Mikołaj, warsztaty plastyczne, animacje z Magicznymi Ogrodami - to wszystko i wiele więcej czeka na wszystkich, którzy w sobotę i niedzielę wybiorą się do zamku w Janowcu.

Jak wyłączyć iPhone’a i go zresetować?

Jak wyłączyć iPhone’a i go zresetować?

Prawdopodobnie większość osób choć raz w życiu musiała zresetować swój telefon. Zazwyczaj użytkownik telefonu jest do tego zmuszony ze względu na to, że urządzenie nie odpowiada i nie można z nim nic zrobić. Smartfon warto jednak zresetować również wtedy, gdy przekazuje się go w użytkowanie innej osobie. Co muszą zrobić posiadacze iPhone’a, by zresetować swoje smartfony?

Nie idzie u siebie, to może pójdzie na wyjeździe? Azoty Puławy zagrają w Lubinie

Nie idzie u siebie, to może pójdzie na wyjeździe? Azoty Puławy zagrają w Lubinie

Trzy porażki z rzędu przed własną publicznością i na razie wystarczy. W niedzielę Azoty Puławy poszukają punktów w Lubinie. Tamtejsze Zagłębie to czwarta drużyna w tabeli Orlen Superligi, tyle że od końca. Spotkanie zaplanowano na godz. 16.

Kinga Linkiewicz idzie jak burza. Podbiła publiczność w Rydze

Kinga Linkiewicz idzie jak burza. Podbiła publiczność w Rydze

Wokalny talent Kingi Linkiewicz przekracza kolejne granice. Tym razem, 23-latka podbiła Rygę. To jej jedenasty międzynarodowy sukces.

Lublin ogłasza konkurs na realizację programu „Dzielnice Kultury”

Lublin ogłasza konkurs na realizację programu „Dzielnice Kultury”

Miasto Lublin ogłosiło konkurs na realizację zadań z zakresu kultury i sztuki w ramach programu „Dzielnice Kultury” na 2025 rok. Oferty można składać do 30 grudnia 2024 roku.

Eliminacje mistrzostw świata 2026 w piłce nożnej. Jedna z potęg w grupie z Polakami

Eliminacje mistrzostw świata 2026 w piłce nożnej. Jedna z potęg w grupie z Polakami

W piątek punktualnie w południe w siedzibie FIFA rozlosowano grupy eliminacji mistrzostw świata, które w 2026 roku odbędą się w Stanach Zjednoczonych, Kanadzie i Meksyku. Losowana z drugiego koszyka Polska trafiła do grupy G, gdzie zagra między innymi z jedną z europejskich potęg. Którą? Odpowiedź poznamy w przyszłym roku

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium