Quantcast

Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

17 lipca 2022 r.
8:11

Pomidor na 12 sposobów. Pomidorowa z grzankami czy pizza rosso-bianco [przepisy]

0 0 A A
(fot. Pixabay)

Zaczynają dojrzewać na krzakach. Na balkonie, na działce, w ogródku. Cóż może myć lepszego, niż soczysty pomidor prosto z krzaka, przekrojony na pól i posypany odrobiną soli? Albo talerz pomidorów z fetą, polanych dobrą oliwą? Nie mówiąc o dobrej pomidorówce, leczo, makaronie z pomidorami czy pizzy rosso-bianco.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Pomidory zawierają likopen. To związek nazywany antyrakowym wojownikiem. Likopen rozpuszcza się w tłuszczach, więc pełno go w pomidorowej zupie, sosach i koncentratach. Poza likopenem mają mnóstwo witaminy C, sporo witaminy E oraz beta-karotenu, czyli silnych antyoksydantów neutralizujących szkodliwe wolne rodniki. A to jeszcze nie wszystko. Pomidory to kopalnia potasu, który obniża ciśnienie krwi, oraz cennych mikroelementów. Teraz ważna uwaga: Nie łączcie w jednej sałatce pomidorów i ogórków, zawarty w ogórkach enzym zabija witaminę C w pomidorach.

Koktajl pomidorowo-selerowy

Składniki: litr soku pomidorowego, 4 pokrojone łodygi selera naciowego, 6 posiekanych ząbków czosnku, sok z połowy cytryny, sól do smaku.

Wykonanie: pokrojony seler wrzucić do miksera, dolać sok pomidorowy, czosnek, sól, Tabasco i sok z cytryny. Zmiksować do uzyskania jednolitej konsystencji, podawać od razu. Koktajl doskonale oczyszcza organizm. Kto lubi, może do miksera wlać jogurt lub maślankę.

Pomidory z bazylią

Składniki: 4 duże pomidory, 2 czerwone cebule, 1 opakowanie fety, oliwa, ocet balsamiczny, bazylia, pieprz, sól.

Wykonanie: pomidory pokroić w plastry, ułożyć na półmisku, na każdym plastrze położyć cienki plasterek czerwonej cebuli, na to plastry fety. Skropić oliwą, octem winnym, doprawić solą z pieprzem, ozdobić bazylią. Podawać z gruboziarnistym chlebem i masłem czosnkowym.

Pomidory z awokado

Składniki: 20 dag fety, 6 pomidorów, 2 awocado, oliwa, ocet balsamiczny, sól, pieprz.

Wykonanie: fetę i avocado pokroić w kostkę, pomidora w plastry. Ułożyć na talerzu, polać oliwą, doprawić solą z pieprzem. Parę listków świeżej bazylii podniesie aromat sałatki. Można posypać zieloną pietruszką. Podawać z bagietką posmarowaną masłem czosnkowym.

Pomidorowa z grzankami

A teraz dwa przepisy na pomidorówkę, która ma w Polsce silny fan klub. Jej członkowie przyrzekają „przyrządzać zupę wedle wszelkich prawideł sztuki kulinarnej czyli: nie przypalać, nie przesalać, nie przesładzać nie przepieprzać, nie przerzedzać, nie przegęszczać, nie robić nic co przyniosłoby zupie ujmę i boski jej smak spaskudzić mogło. Bronić honoru zupy pomidorowej zwłaszcza w sezonie ogórkowym”.

Składniki: 1 kg pomidorów, 2 cebule, 1 marchewka, 1 pietruszka, 6 ząbków czosnku, świeża bazylia, sól, pieprz, 3 kromki bułki, masło, litr bulionu.

Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Marchewkę, pietruszkę, cebule i czosnek obrać i pokroić w kostkę. Na maśle podsmażyć cebulę, marchewkę i pietruszkę, dodać pomidory i czosnek, wlać bulion. Doprawić do smaku solą, pieprzem, gotować pół godziny. Bułkę pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle, wsypać na talerze, zalać zupą i ozdobić świeżymi listkami bazylii.

Pomidorowa po włosku

Składniki: 4 puszki włoskich pomidorów w zalewie, 2 włoszczyzny, 4 cebule, 2 pojemniki śmietany kremówki, 2 łyżki masła, 2 listki laurowe, ziele angielskie, biały pieprz, sól, pół szklanki białego wina, mozarella.

Wykonanie: na maśle podsmażyć pokrojoną na kawałki włoszczyznę. Dodać cebulę. Rozdrobnić pomidory z puszki, dodać z zalewą do warzyw. Wlać białe wytrawne wino. Doprawić całość do smaku solą i grubo mielonym białym pieprzem. Wrzucić listki laurowe. Przykryć, gotować zupę na małym ogniu 30 minut. Jeśli komuś mało, może dodać litr soku pomidorowego. Przetrzeć zupę przez gęste sitko do drugiego garnka. Ponownie zagotować, doprawić do smaku, zaprawić śmietaną. Podawać z makaronem lub ryżem. Na talerzu ozdobić pokrojoną w kostkę mozarellą. Na koniec szczyptą zielonej pietruszki i kilka listków świeżej bazylii.

Pomidorowy chłodnik

Składniki: 4 kromki czerstwej bułki, 75 dag kg dojrzałych pomidorów, po pół czerwonej i zielonej papryki, 1 mała cebula, 6 łyżek oliwy z oliwek, 2 łyżki octu winnego, sól, świeżo zmielony pieprz, świeża bazylia.

Wykonanie: bułkę namoczyć. Pomidory zalać wrzątkiem, odcedzić, obrać i pokroić w kostkę. Umytą paprykę pokroić w kostkę. Obraną cebulę drobno posiekać. Bułkę, oliwę i ocet zmiksować, dodać pokrojone warzywa i miksować, aż zupa będzie gładka. Dodać trochę bardzo zimnej przegotowanej wody. Można go posypać posiekaną bazylią.

Makaron z pomidorami i camembertem

Składniki: opakowanie makaronu spaghetti, 5 świeżych pomidorów, 1 opakowanie sera camembert lub brie, czosnek świeży, pieprz cayenne, oliwa.

Wykonanie: ugotować makaron al dente. Sparzyć pomidory, obrać ze skórki. Ser pokroić na kawałki. Rozetrzeć czosnek z solą. Po opłukaniu makaron wyłożyć na talerze. Na każdy talerz wrzucić trochę pomidorów, sera i czosnku, skropić oliwą, posypać świeżo mielonym pieprzem.

Patison z pomidorami

Składniki: 50 dag patisona, 4 ząbki czosnku, 2 pomidory, pół szklanki śmietany, świeża pietruszka, koperek i bazylia, sól, pieprz.

Wykonanie: patisona umyć, obrać ze skórki, przekroić poziomo na pół, wybrać miąższ z pestkami. Pokroić patisona w kostkę, posolić, dodać czosnek i ugotować w małej ilości wody. Podlać śmietaną, dodać pomidory obrane ze skórki, doprawić ziołami i pieprzem.

Pizza pomidorowa

Składniki: ciasto na jedną blachę, na sos: szklanka zmiksowanych pomidorów, pół szklanki wody, bazylia, cukier, sól. Na wierzch: 25 dag pieczarek, 2 cebule, 2 pomidory, po 1 papryce czerwonej i zielonej, 15 dag sera żółtego.

Wykonanie: z podanych składników zrobić sos, posmarować ciasto. Na cieście ułożyć plastry pomidorów i cebuli. Na to pokrojone w kostkę pieczarki i paprykę. Doprawić ulubionymi ziołami. Posypać startym serem. Piec 15 minut w temperaturze 240 stopni Celsjusza.

Ważne: jaki sos pomidorowy do pizzy? – Najlepsza jest do tego celu pomidorowa pulpa. Należy unikać ketchupu czy innych gotowych wyrobów do smarowania kanapek. Pulpa, powstała z rozdrobnionych pomidorów, może być łączona tylko z solą. Niedopuszczalne jest doprawianie pulpy oregano, ponieważ stwierdzono, że w trakcie pieczenia w wysokiej temperaturze mogą powstawać substancje rakotwórcze – mówi włoski mistrz Botrugno.

Pizza rosso-bianco

Składniki: ciasto na jedną blachę, 2 serki mozarella, 1 puszka pomidorów bez skórki, czarne oliwki, majeranek, oregano, sól.

Wykonanie: mozarellę i pomidory pokroić w plastry. Krążkami mozarelli pokryć ciasto. Posolić i posypać ciasto. Ułożyć pomidory, posypać oregano. Na to jeszcze jedną warstwę mozarelli, oliwki, dowolne zioła. Wierzch skrapiamy oliwą i do piekarnika. Piec, jak w przepis powyżej.

Spaghetti z pomidorami i parmezanem

Składniki: 25 dag spaghetti, puszka pomidorów bez skórki, 1 mała cebula, 1 ząbek czosnku, 1/4 strączka czerwonego pieprzu, 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1 łyżeczka suszonego tymianku, 30 dag tartego parmezanu, mały kieliszek białego wina.

Wykonanie: na dużej patelni rozgrzać oliwę. Drobno posiekaną cebulę krótko poddusić. Drobno posiekany czerwony pieprz wrzucić do cebuli, dodać przetarte przez sito pomidory, posolić, podlać winem i dusić 20 minut. Spaghetti ugotować w osolonej wodzie al dente, odcedzić. Do sosu dodać rozgnieciony ząbek czosnku, doprawić rozmarynem i tymiankiem. Polać spaghetti sosem i posypać parmezanem.

Konfitura z żółtych pomidorów

Składniki: 1 kg małych, żółtych pomidorów, 80 dag cukru, 5 dag miodu, skórka cytrynowa, migdały, woda, wanilia.

Wykonanie: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, naciąć ostrym nożem, wycisnąć sok, usunąć pestki. Pomidory ułożyć warstwami w emaliowanym garnku. Każdą warstwę przesypać cukrem. Zalać 1/8 litra wody. Zostawić na noc. Wyjąć pomidory cedzakową łyżką. Syrop postawić na małym ogniu. Gotować 15 minut. Włożyć pomidory. Gotować 3 minuty. Odstawić na 12 godzin.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Komentarze 0

Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.
Na razie brak komentarzy, Twój może być pierwszy.

Skomentuj

Aby napisać komentarz, należy się zalogować:

Nie publikujemy nic na Twojej tablicy na Facebooku oraz nikomu nie udostępniamy Twoich danych osobistych.
Podczas pierwszego logowania zostaniesz poproszony o wybór swojej nazwy użytkownika.

Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Lublin: Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych jeszcze urosła

Lublin: Komisja Rozwiązywania Problemów Alkoholowych jeszcze urosła

Do 28 osób powiększył się skład Komisji Rozwiązywania Problemów Alkoholowych, której skład i liczebność zależy wyłącznie od prezydenta Lublina. Krzysztof Żuk powołał do komisji Annę Augustyniak, obecnie pracownicę Urzędu Miasta, która w poprzedniej kadencji samorządu była sekretarzem województwa.

Janowianka straciła lidera. Uzbek trafił do trzeciej ligi

Janowianka straciła lidera. Uzbek trafił do trzeciej ligi

Tylko pół roku trwała przygoda Bekzoda Akhmedova w Janowiance Janów Lubelski. Ten kto śledzi rozgrywki lubelskiej klasy okręgowej nie powinien być zdziwiony tym, że Uzbek spędził na tym poziomie tak mało czasu. 22-latek przerastał bowiem tę ligę o kilka klas

Kilka razy dźgnął nożem znajomego w głowę, poszło o 20 zł. Efektowna akcja policji
Wideo, zdjęcia
galeria
film

Kilka razy dźgnął nożem znajomego w głowę, poszło o 20 zł. Efektowna akcja policji

64-latek z Lublina zażądał od swojego znajomego 20 zł, a kiedy ten odmówił, ugodził go kilka razy nożem w głowę. Napastnik miał już problemy z prawem, dlatego teraz będzie odpowiadać przed sądem w warunkach multirecydywy – za kratkami może spędzić ponad 20 lat

"Exodus. Stygmaty czasu" - nowa wystawa w Centrum Spotkania Kultur
18 sierpnia 2022, 18:00

"Exodus. Stygmaty czasu" - nowa wystawa w Centrum Spotkania Kultur

W czwartek, 18 sierpnia o godz. 18, w Centrum Spotkania Kultur (plac Teatralny 1) odbędzie się wernisaż wystawy Bogusława Lustyka "Exodus. Stygmaty czasu".

 Edach Budowlani poznali terminarz rundy jesiennej.

Edach Budowlani poznali terminarz rundy jesiennej.

 Na inaugurację zawita do Lublina drużyna Master Pharm Łódź

Prokuratura domagała się wyższej kary dla Beaty Kozidrak. Jest decyzja warszawskiego sądu

Prokuratura domagała się wyższej kary dla Beaty Kozidrak. Jest decyzja warszawskiego sądu

Sąd Okręgowy w Warszawie utrzymał w mocy wyrok sądu pierwszej instancji, skazujący Beatę Kozidrak za jazdę pod wpływem alkoholu. Ten wyrok jest prawomocny, co oznacza, że wokalistka będzie musiała nie tylko zapłacić, ale także rozstać się z prowadzeniem samochodu na kilka lat

Jak wybrać dla siebie dobry odkurzacz?

Jak wybrać dla siebie dobry odkurzacz?

Zakup jakiegokolwiek sprzętu domowego to obecnie dla nas spory stres. Dlaczego? Dlatego, że mamy ogromny wybór i wydaje nam się, że sami nie jesteśmy w stanie podjąć żadnej decyzji. Prawda jest jednak taka – jak dobrze się do tego przygotujemy i nie będziemy podejmować impulsywnych kroków to na pewno wybierzemy coś takiego, co w zupełności spełni nasze oczekiwania. Najbardziej istotne jest to, aby nie sugerować się tutaj przesadnie zdaniem innych osób - można wysłuchać ich opinii, ale dalej musimy samodzielnie stwierdzić, co jest dla nas faktycznie najlepsze.

Było morderstwo w Orient Expressie, a teraz jest włamanie do wagonu w Okunince [zdjęcia]
galeria

Było morderstwo w Orient Expressie, a teraz jest włamanie do wagonu w Okunince [zdjęcia]

Nie była to akcja może tak spektakularna, ale polała się krew. Włodawscy policjanci musieli jechać do Okuninki, żeby poskromić włamywacza. Mężczyzna nie wytłumaczył im, z jakiego powodu wszedł bez pytania do wagonu pocztowego. Efekt jest taki, że czeka go długa odsiadka. Pod uwagę będzie brany jeden, dosyć istotny szczegół

Zajęcia dla dzieci z Warsztatami Kultury
11 sierpnia 2022, 17:00

Zajęcia dla dzieci z Warsztatami Kultury

W czwartek, 11 sierpnia o godz. 17 na placu Litewskim odbędą się zajęcia modowe dla dzieci, które zorganizują Warsztaty Kultury.

Lublin: Urzędnicy sprawdzą kamieniarzy. Ale nie zrobią tego z zaskoczenia

Lublin: Urzędnicy sprawdzą kamieniarzy. Ale nie zrobią tego z zaskoczenia

Na koniec sierpnia zaplanowano pomiar hałasu przy zakładzie kamieniarskim spędzającym sen z powiek sąsiadom. Kontrola ma wykazać, czy zakład działa za głośno, ale nie odbędzie się z zaskoczenia. Urząd tłumaczy, że nie może działać bez zapowiedzi.

Plenerowe kino w Nałęczowie: "Urwis" i "Slumdog"
12 sierpnia 2022, 20:30

Plenerowe kino w Nałęczowie: "Urwis" i "Slumdog"

W najbliższy weekend odbędą się kolejne pokazy kina plenerowego w Nałęczowie. W dniach 12-13 sierpnia o godz. 20.30 na placu przed UM w Nałęczowie (ul. Lipowa 3) będzie można zobaczyć filmy "Urwis" i "Slumdog".

Pociągiem do Lublina dotrzemy w błogiej ciszy. Co to oznacza?

Pociągiem do Lublina dotrzemy w błogiej ciszy. Co to oznacza?

Od 4 września na polskich torach przybędzie pociągów, w których wyznaczona jest strefa ciszy. Wśród nich będą też składy kursujące do Lublina. Zapowiedziała to oficjalnie spółka PKP Intercity obsługująca większość polskich połączeń dalekobieżnych

Kibice w Świdniku będą mogli zobaczyć zespoły z PlusLigi

Kibice w Świdniku będą mogli zobaczyć zespoły z PlusLigi

W pierwszy weekend września – 3 i 4 – zostanie rozegrany silnie obsadzony Memoriał Tragicznie Zmarłych Siatkarzy Avii Świdnik

Kolejne atrakcje na Centralnym Placu Zabaw
14 sierpnia 2022, 12:00

Kolejne atrakcje na Centralnym Placu Zabaw

W niedzielę, 14 sierpnia, wystartują kolejne warsztaty w ramach Centralnego Placu Zabaw. W nadchodzącym tygodniu organizatorzy szykują wiele atrakcji.

Będzie nowy dyrektor pogotowia w Lublinie.  "Pewniakiem" zaufany człowiek marszałka
Tylko u nas

Będzie nowy dyrektor pogotowia w Lublinie. "Pewniakiem" zaufany człowiek marszałka

Szykuje się zmiana dyrektora Wojewódzkiego Pogotowia Ratunkowego w Lublinie. Następca odchodzącego na emeryturę Zdzisława Kuleszy ma zostać wyłoniony w drodze konkursu, ale w Urzędzie Marszałkowskim można już usłyszeć o mocnej kandydaturze do objęcia tej funkcji.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium