Lublin zaprasza dzieci na cykl warsztatów kulinarnych. Już w sobotę najmłodsi poznają tajniki kuchni pod okiem jednego z najlepszych szefów kuchni z regionu.
Bezpłatne warsztaty „Kreacje Kulinarne” to projekt realizowany w ramach programu „Rodzina trzy plus”. Udział mogą wziąć mieszkańcy i mieszkanki Lublina w wieku 8-13 lat, niezależnie od liczebności dzieci w rodzinie. Młodzi ludzie poznają m.in. sekrety wyrobu udanego ciasta na pizzę czy wypieku babek drożdżowych. Pod okiem szefa kuchni, Marcina Szuleja, dzieci wykonają samodzielnie wybrane dania. W warsztatach można wziąć udział niezależnie od umiejętności i poziomu wiedzy kulinarnej.
– Dzięki inicjatywom realizowanym w ramach programu Rodzina Trzy Plus chcemy stwarzać młodym osobom różnorodne możliwości rozwijania swoich talentów i pasji. Warsztaty kulinarne to doskonały sposób na realizację zainteresowań i rozwijanie naturalnej kreatywności dzieci, ale także okazja do dobrej zabawy i zawierania nowych przyjaźni – mówi Monika Lipińska, zastępczyni Prezydenta Miasta Lublin ds. Społecznych.
Zaplanowano 3 dni zajęć. Wszystkie będą odbywać się w małych grupach w Hotelu Arche przy ul. Zamojskiej 30. Każdy warsztat będzie trwał około 3 godziny, a dzieci po jego ukończeniu otrzymają certyfikat. Pierwsze spotkanie już 4 listopada o godz. 11 oraz 14.15. Następne odbędą się 18 listopada i 2 grudnia.
Aby wziąć udział należy zarejestrować dziecko poprzez formularz zgłoszeniowy na stronie www.trzyplus.lublin.eu. Liczba miejsc jest ograniczona i decyduje kolejność zgłoszeń. Na jednym formularzu można zgłosić tylko jedno dziecko, a rodzice zakwalifikowanych uczestników dostaną potwierdzenie na maila.