Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

21 maja 2023 r.
16:42

Smakowity sezon już się zaczął. Przepisy na dania z młodej kapusty poleca Waldemar Sulisz

0 A A

Na straganach pojawiła się młoda kapusta, która daje pole do popisu miłośnikom gołąbków. Mogą być z ryżem i mięsem, mogą być ziemniaczane z cebulką. Gołąbki powoli znikają z kulinarnej mapy Lublina i regionu, dlatego z całego serca polecam wyprawę do Urszulina

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Dlaczego Urszulin? Dlatego, że w pobliskim Wereszczynie bywał i dobrze jadł Mikołaj Rej, poeta i smakosz. W Wereszczynie miał majątek, być może tam zachwycał się nad kapustą kiszoną z buraczkami i koprem. A ponieważ znał się na gotowaniu, opracował metodę kiszenia kapusty na gołąbki właśnie. Poeta zalecał kisić kapustę w główkach, lub połówkach główek, obficie dodając koper. Całe liście szły na gołąbki właśnie. W kolekcji prof. Jarosława Dumanowskiego znajduje się intrygująca metoda na kiszenie kapusty z dodatkami.

Kwaśnina

„Na kwaśninę osobliwie dla prostych, gospodarni biorą nie tylko kapuściane liście, ale i jarmużowe, brokoliowe, kalarapowe, kalafiorowe, zwłaszcza młode. Jeżeli się kiedy buraki nie zrodzą, brukiew, a najbardziej rzepa, podobnież ukwaszone być mogą. Na wiosnę w niedostatku kwaśniny, nazbieraj różnych ziół, które się tylko do zieleniny zażywają, lub mogą zażywać, i posiekawszy ukwaś jak kwaśnicę. Kapusta tym sposobem ukwaszona, najlepsza jest. Między naszatkowaną kapustę, namieszaj drobno pokraiane kwaśne jabłka, cebulę, i trochę cytryn: przydaj kminku, jagód berberysowych, i jałowcowych. Napakuj w fasę bez wody i soli, i każ tak długo deptać, lub ubijać, aż się na wierzch sok pokaże, niechże tak w wolnym miejscu kiśnie około trzech tygodni”.

(Źródło: Kluk J.K., „Roślin potrzebnych i pożytecznych, wygodnych osobliwie krajowych albo które w kraju użyteczne być mogą, utrzymanie, rozmnożenie, i zażycie”, Warszawa 1777).

Gołąbki w Urszulinie

W Urszulinie, a dokładnie w restauracji Hotelu Drob, gołąbki są w karcie i to w wersji z mięsem lub bez. Restauracja prowadzona z pasją przez Marię i Ryszarda Drob, należy według mnie do najlepszych w regionie. Dowodem na to jest lista gości. Od prezydentów, przez telewizyjnych prezenterów, po turystów z Polski i Europy. To rzadki widok, kiedy w niedzielę restauracja jest wypełniona po brzegi, na stolik trzeba czekać godzinę, a przecież w salach jest kilkaset miejsc.

Maria i Ryszard z miłością pielęgnują regionalne tradycje kulinarne, karta jest mocno wielokulturowa. Od kresowych gołąbków, przez polesiaki (pierogi ziemniaczane), tatarskie kartoflaniki (pierogi z ziemniakami, jajkiem na twardo i cebulką), żydowskie kreplach (pierogi z wołowiną). I gołąbki właśnie. Jadłem je razy klika, w kilku odmianach, z serca polecam. A teraz dwa regionalne przepisy.

Gołąbki ze świeżej kapusty

Składniki: główka świeżej kapusty, 80 dag wołowiny, 30 dag ryżu, 1 duża cebula, cukier, sól, pieprz, rodzynki na smak.

Wykonanie: kapustę oczyścić, wypłukać, wyciąć głąb, podgotować w osolonej wodzie. Osączyć, wystudzić, rozdzielić liście. W każdym pobić tłuczkiem gruby nerw liściowy. Ugotować ryż. Mięso przekręcić przez maszynkę, wymieszać z ryżem, dodać drobno posiekaną cebulę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Na każdy liść kapusty nakładać nadzienie, zagiąć dwa boki liścia, zwijać w rulonik. Na dnie rondla położyć folię aluminiową, układać ciasno gołąbki. Można przełożyć obranymi ze skórki i pokrojonymi pomidorami. Zalać wodą, dodać cukier, rodzynki. Zagotować i wstawić do piekarnika na 45 minut. Do sosu spod gołąbków dodać mąki, posiekanego koperku, doprawić solą i pieprzem. Podgrzać, krótko zagotować i polać gołąbki na półmisku.

Poleskie gołąbki z kiszonej kapusty z tartymi ziemniakami

Składniki: liście kiszonej kapusty (można kupić w dobrych sklepach), 2 kg ziemniaków, 1 cebula, 2 łyżki masła lub smalcu, 1 jajko, 20 dag kaszy manny lub kaszy jęczmiennej drobnej, 20 dag kaszy manny, 1 łyżka soli, 1 łyżeczka pieprzu.

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce, wcześniej zaparzyć kaszę. Do startych ziemniaków dodać jajko, cebulę, sól, pieprz i zaparzoną kaszę. Przygotowany farsz zawijać w liście kiszonej kapusty i układać w garnku. Zalać wrzącą wodą. Gotować 1,5 godz. na wolnym ogniu. Gołąbki podawać z sosem grzybowym.

A teraz kilka pomysłów na młodą kapustę. Zaczynamy o mojego ulubionego przepisu na kotlety z młodej kapusty.

Kotlety z młodej kapusty

Składniki: 1 młoda kapusta, 20 dag brązowych pieczarek, 2 jajka, 3 łyżki bułki tartej, pęczek koperku.

Wykonanie: młodą kapustę należy oczyścić z uszkodzonych liści, opłukać, przekrajać na 4 części, wyciąć głąb, zalać wrzącą osoloną wodą, zagotować pod przykryciem. Odkryć na chwilę, przykryć, gotować pod przykryciem, aż kapusta będzie miękka. Wyjąć, odcedzić, odcisnąć, zemleć razem z przesmażonymi pieczarkami, wymieszać z jajkiem, tartą bułką i posiekanym koperkiem, doprawić.

Z przygotowanej masy formować owalne kotleciki, obtoczyć w bułce i jajku, smażyć z obu stron na jasnozłoty kolor. Podawać polane masłem w towarzystwie młodych ziemniaków.

A teraz przepis na moje ulubione pierogi z Galicji.

Pierogi z młodą kapustą i koperkiem

Składniki: ciasto: 2 szklanki mąki pszennej, szczypta soli, szklanka wrzącej wody. Na farsz: 1 mała główka świeżej kapusty, 1 cebula, garść posiekanego kopru, sól, świeżo zmielony pieprz do smaku, kilka kropli soku z cytryny do smaku , 2 łyżki oleju. Na omastę: 2 łyżki masła, szczypiorek.

Wykonanie: kapustę pokroić w cienkie paski. Zalać wrzącą wodą, posolić (ok. 1 małej łyżeczki) ugotować do miękkości. Odcedzić i ostudzić. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać pociętą w kosteczkę cebulę, zeszklić, dodać odsączoną kapustę. Smażyć 15 minut, dodać świeży koperek doprawić do smaku, odstawić. Mąkę przesiać na stolnicę, dodać szczyptę soli. Wlewać porcjami wrzącą wodę zagniatając ciasto.

Cienko rozwałkować, wyciąć szklanką koła, na środku układać farsz i dokładnie skleić. Wrzucać partiami do osolonego wrzątku, po wypłynięciu gotować 2 minuty. Podawać polane masłem i posypane szczypiorkiem. Na finał dwa przepisy na placki z kapustą.

Poleskie placki ziemniaczane z kapustą i grzybami

Składniki: 50 dag ziemniaków surowych, 50 dag młodej kapusty, 50 dag kapusty kiszonej, 20 dag pieczarek, 2 jaja, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, 1 szklanka mąki pszennej, pół szklanki mąki ziemniaczanej, 1 l oleju, sól, pieprz.

Wykonanie: ziemniaki zetrzeć na tarce, młodą kapustę podzieloną na ćwiartki, kapustę kiszoną oraz pieczarki obgotować, skręcić przez maszynkę. Cebulę zetrzeć sparzyć  wrzątkiem. Składniki razem wymieszać, dodać jajka, mąki i przyprawy. Smażyć na rozgrzanym oleju. Podawać z kwaśną śmietaną i siekaną pietruszką.

Poleskie placki z kapustą kiszoną

Składniki: 1,5 kg kapusty kiszonej, 2 kg mąki, 2 jajka, sól, pieprz.

Wykonanie: kapustę posiekać, ugotować, odcedzić. Z mąki, jajek, wody i soli zrobić ciasto jak na naleśniki, wymieszać z kapustą, doprawić solą z pieprzem. Smażyć tak jak placki ziemniaczane. Podawać ze śmietaną.

Skomentuj i udostępnij na Facebooku
e-Wydanie

Pozostałe informacje

Strażacy mieli swój dzień. Awanse i odznaczenia

Strażacy mieli swój dzień. Awanse i odznaczenia

W ramach poniedziałkowych obchodów Dnia Strażaka wręczono m.in. medale za zasługi dla pożarnictwa i odznaki św. Floriana. Dziesięciu strażaków otrzymało awanse na wyższe stopnie. Impreza odbyła w sali konferencyjnej parku naukowo-technologicznego.

KPR Padwa Zamość zaliczy niedawno zakończony sezon na plus

KPR Padwa Zamość zaliczy niedawno zakończony sezon na plus

Siódme miejsce na zapleczu ligi zawodowej - to efekt rocznej pracy w Zamościu trenera Zbigniewa Markuszewskiego

Takie rzeczy tylko w Lublinie. Niezwykły pokaz na basenie

Takie rzeczy tylko w Lublinie. Niezwykły pokaz na basenie

Znane lublinianki ze świata kultury, mediów i sportu wystąpią w niezwykłym pokazie mody. Za wybieg posłuży basen olimpijski, a wszystkiemu będzie przyświecał szczytny cel.

Gala puławskiego "Powiśla". Tańczą i śpiewają od 70 lat
galeria

Gala puławskiego "Powiśla". Tańczą i śpiewają od 70 lat

Zespół Pieśni i Tańca "Powiśle" obchodzi jubileusz. Z tej okazji artyści otrzymali kwiaty, podziękowania, nagrodę prezydenta oraz... złote medale "Gloria Artis".

Zamość. Radni nie chcą „doić” rodziców

Zamość. Radni nie chcą „doić” rodziców

Tylko dwoje z radnych Zamościa było za podwyższeniem o 50 zł opłat stałych za opiekę nad maluchami w miejskim żłobku. Przeciwko zagłosowało 15, a 6 osób od głosu się wstrzymało. To oznacza, że czesne pozostanie na poziomie 400 zł za pierwsze i 360 zł za drugie dziecko.

Balonowe show w Centrum Kongresowym UP
2 czerwca 2023, 16:00

Balonowe show w Centrum Kongresowym UP

2 czerwca o godz. 16 i 18 będzie w Centrum Kongresowym Uniwersytetu Przyrodniczego (ul. Akademicka 15) zostaną zorganizowane pokazy widowiska dla dzieci "Funny Balls Show".

Azoty Puławy mają nowego trenera

Azoty Puławy mają nowego trenera

Ukrainiec Serhiy Bebeshko poprowadzi Azoty Puławy w nowych sezonie. 55-letni szkoleniowiec podpisał z puławskim klubem kontrakt na dwa lata

Start basenów w Świdniku. Ale będzie drożej

Start basenów w Świdniku. Ale będzie drożej

Trochę drożej i trochę wcześniej. 1 czerwca zaczyna się kolejny sezon zewnętrznych basenów w Parku Avia. To popularne miejsce wypoczynku. W zeszłym roku organizatorzy doliczyli się około 40 tysięcy użytkowników.

Akt pod strażnicę wmurowany. Rośnie nowa komenda
galeria

Akt pod strażnicę wmurowany. Rośnie nowa komenda

Na rogu Słowackiego i Lubelskiej trwa budowa nowej strażnicy Państwowej Straży Pożarnej. W poniedziałek podpisano i wmurowano schowany w stalowej tubie akt erekcyjny. Inwestycja warta ponad 30 mln zł powinna zostać ukończona w przyszłym roku.

Platinum Motor Lublin tuż za Spartą Betard Wrocław przed rewanżami w PGE Ekstralidze

Platinum Motor Lublin tuż za Spartą Betard Wrocław przed rewanżami w PGE Ekstralidze

W siódmej kolejce PGE Ekstraligi każdy z meczów miał wyraźnego faworyta. Nie było niespodzianek i każdy z gospodarzy pewnie zwyciężył w swoim spotkaniu.

Kolejna rezygnacja z członkostwa w Radzie Społecznej szpitala. Kto tym razem?

Kolejna rezygnacja z członkostwa w Radzie Społecznej szpitala. Kto tym razem?

Kolejna rezygnacja w Radzie Społecznej bialskiego szpitala. Wcześniej poseł Dariusz Stefaniuk (PiS), a teraz jej skład opuszcza Dariusz Litwiniuk, kierownik filii Urzędu Marszałkowskiego w Białej Podlaskiej i miejski radny.

Załóż firmę w Austrii zgodnie z prawem i ciesz się dobrymi zarobkami!

Załóż firmę w Austrii zgodnie z prawem i ciesz się dobrymi zarobkami!

Marzy Ci się firma w Austrii, jednak wychodzisz z założenia, że jest to niemożliwe do spełnienia? Wręcz przeciwnie! Mając na uwadze obowiązujące w UE prawo, obywatel Polski, który jest uczciwy i nie był karany, ma możliwość założenia firmy w innym kraju, który również należy do UE.

Firma z lubelskiego z godłem „Teraz Polska”

Firma z lubelskiego z godłem „Teraz Polska”

Tym razem godłem „Teraz Polska” nagrodzono 22 firmy. Jedno z nich trafiło do województwa lubelskiego.

Wilkołaskie Święto Boszczu przyciągnęło tłumy. Łobuzy bezkonkurencyjne (zdjęcia)
Zdjęcia
galeria

Wilkołaskie Święto Boszczu przyciągnęło tłumy. Łobuzy bezkonkurencyjne (zdjęcia)

Za nami Wilkołaskie Święto Boszczu. Chętnych na przepyszny barszcz biały, pierogi i inne regionalne smakołyki przygotowane przez Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Wilkołaz było tak wielu, że nie dla wszystkich wystarczyło. Przekonali się o tym członkowie zespołu Łobuzy.

Lubelskie: policja stawia nowe posterunki modułowe (wideo)
film

Lubelskie: policja stawia nowe posterunki modułowe (wideo)

Prace prowadzone są w Wilkołazie (powiat kraśnicki) oraz Turobinie (powiat biłgorajski) i polegają na montażu gotowych modułów 3D. Oba budynki komisariatów będą liczyć prawie 160 mkw., a budynki garażowo-magazynowe około 70 mkw.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium