Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Magazyn

10 maja 2015 r.
12:03

Szparagi grzechu warte. Przepisy na szparagi

0 1 A A
(fot. AS)
(fot. AS)

Według legendy zawdzięczamy je królowej Bonie. Przed wojną królowały na dworach, salonach i w restauracjach. Jedli je dygnitarze PRL. Dziś szparagi przeżywają renesans. Czy są warte grzechu?

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować

Często podróżowała traktem litewskim. Królowa Bona wraz z Zygmuntem Starym gościła na zamku w Dzierzkowicach. Bywała w Janowie nad Wisłą. W królewskim orszaku musieli gościć Włosi. Byli aptekarzami, złotnikami, malarzami. A nawet burmistrzami. Na Lubelszczyźnie zjawili się w ślad za Boną, która w polskiej kuchni zrobiła rewolucję. Jaką?

Rewolucja

Włoska księżniczka lubiła odkrywać nowe smaki. Nie wystarczały jej mięsa, od których uginał się stół. Kiedy została królową, sprowadziła do Polski swoich kucharzy, którzy zaczęli stosować migdały, orzeszki pistacjowe, ryż, daktyle, cytrusy i granaty. A mięsa doprawiali sosem z białego wina, octu jabłkowego, imbiru i goździków. Na deser podawali marcepany: pastę z mielonych migdałów wymieszanych z cukrem. W maju serwowali szparagi; z masłem, z orientalnymi sosami, z przyprawami.

We włoskim przepisie z XV wieku na doskonały, aromatyczny sos możemy przeczytać, że należy wziąć goździki, cynamon i kardamon, dodać pieczone orzechy laskowe, ubić w moździerzu, wymieszać z miąższem chleba i cukrem i dodać ocet.

Włoska kuchnia lubowała się w przyprawach, którymi obficie doprawiano mięso i ryby.
Do orientalnych, korzennych przypraw włoscy kucharze dołączyli włoski koper, miętę, szałwię, rozmaryn, oregano, tymianek, koper, bazylię i szalotkę.

I warzywa: por, szpinak, bób, szparagi, karczochy, kabaczki, melony i bakłażany. Także groch, fasolę, ciecierzycę, soczewicę, pomidory i chili.

To była prawdziwa rewolucja. Mikołaj Rej łapał się za głowę, a Włosi byli w szoku, że Polak zjada mięsa za dziesięciu Włochów. A w krakowskim herbarzu z 1613 roku zapisano: „Gromowy korzeń albo szparag. Zaraz na wiosnę albo w pół wiosny, jako u nas, z ziemie chochołate ku wierzchu i spiczaste kiełki wypuszczają, których stoły obżarłe i pańskie, uwarzywszy, z oliwą, z octem, a z solą przyprawiwszy chciwie używają: nie względem krwie przepolerowania, ale niesytym brzuchom dogadzając”.

Staropolskie przepisy

Oto zdrowotne szparagi albo, co ciekawe, młode pędy chmielu. Receptura sprzed ponad dwustu lat (pisownia oryginalna):
„Potrawa dla chorych. Szparagi i chmiel młody na wiosnę dla chorych barzo dobry tak nagotowany. Wziąć szparagów abo chmieli młodego sosików, obwarzyć, polewkę odcadzić, a zalać rosołkiem kapłunim abo cielęcym. Wedle upodobania zaprawić, podać choremu” - podaje profesor Jarosław Dumanowski, znawca kuchni staropolskiej.

Oto przepis na wiosenne szparagi z XVIII wieku:
„Obkrój szparagi krótko, ugotuj w wodzie z solą, wyjąwszy, osącz je w sitku. Zrób ciasto z mąki mlekiem rozczynionej rzadko i dwóch jajów, wsyp cukru, tłuczonego muszkatułowego kwiatu, przydaj kawałek masła, w to włóż szparagi i obmocz, usmaż potym w maśle. Gdy zżółkną, wyjmiej, ułóż na półmisku, posyp cukrem z cynamonem tłuczonym, dasz na stół”.

I jeszcze przepis na pasztet ze szparagów:
„Szparagi powinny się czysto wymyć, osięgnąć i parę razy w wodzie przegotować i połóż na sito lub cedzidło, ażeby z wody czysto osiągły. Potem umieszaj w maśle siekanych ziołach, cebuli, soli, pieprzu, muszkatowym kwiecie, posmaruj spód i zewnętrzne boki ulubioną siekaniną, włóż w niego szparagi, przykryj pokrywą, niech się zupełnie ugotują. Polej sosem ze śmietany”.

Na surowo

Zanim przyrządzimy szparagi, warto kupić wersję ekologiczną. W naszym regionie jest coraz więcej upraw szparagów. Białe szparagi są bardzo smaczne na surowo.

Składniki: pęczek białych szparag, pęczek kolendry, miód, olej z pestek dyni, 2 ząbki czosnku, sól, pieprz.

Wykonanie: szparagi obrać, odciąć zdrewniałe końce, podzielić na mniejsze kawałki. Utrzeć kolendrę z czosnkiem, dodać miód, olej dyniowy i dokładnie wymieszać. Szparagi wymieszać z sosem, doprawić solą z pieprzem i odstawić na 3 godziny do zamarynowania. Podawać solo, jako dodatek do mięs.

Po polsku

Klasyka. I co tu kryć: szparagi przyrządzone w ten sposób są najlepsze.
Składniki: 3 pęczki szparagów, sól, 3 łyżki masła, 45 g tartej bułki, 3 żółtka ugotowane na twardo, łyżka siekanej natki pietruszki.

Wykonanie: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce, związać w pęczki. Resztki ze szparagów zalać wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka.

Włożyć szparagi do wrzącej wody, przykryć i zmniejszyć płomień. Delikatne wierzchołki szparagów muszą wystawać ponad wodę i gotować się na parze. Gotować 15 minut, wyjąć z wody, osuszyć i umieścić na ogrzanych talerzach. Rozpuścić masło na patelni, dodać bułkę, podsmażyć, mieszając, aż bułka się zarumieni. Dodać żółtka i natkę, wymieszać. Wyłożyć na szparagi i podawać.

Pod beszamelem

Składniki: pęczek szparagów, 50 g startego żółtego sera, marynowane kapary. Na sos: pół szklanki mleka, 30 g masła, 30 g mąki, sól, cukier, pieprz, gałka muszkatołowa.
Wykonanie: na patelni zrobić zasmażkę z prażonej mąki oraz masła i energicznie mieszając wlewać gorące mleko. Doprawić startym serem, solą, gałką i pieprzem, dodać kapary. Polać ugotowane szparagi.

Kiszone na zapas

Są pyszne, sezon na nie jest krótki. Ale można je zakisić. Jak ogórki.
Składniki: pęczek białych szparagów, litr wody, kawałek korzenia chrzanu, gałązka kopru, kilka młodych listków porzeczki, łyżka soli, pół łyżeczki gorczycy, kilka ziarenek ziela angielskiego, listek laurowy.

Wykonanie: szparagi obrać, odkroić zdrewniałe końce. Zagotować wodę z solą, listkiem i zielem. W słoiku ułożyć szparagi, przekładając je liśćmi porzeczki, koprem, czosnkiem i chrzanem. Zalać gorącą zalewą, zakręcić, słoiki postawić na przykrywkach, żeby ostygły.

Pierożki ze szparagami

Składniki: klasyczne ciasto na pierogi. Na farsz: po jednym pęczku białych i zielonych szparagów, jedna cebula, łyżka masła, pół opakowania sera typu feta, 3 łyżki twarożku, łyżka bułki tartej, sól, pieprz, cukier, mleko.

Wykonanie: obrane szparagi z odciętym zdrewniałym końcem ugotować w wodzie z odrobiną cukru i mleka. Po odcedzeniu pokroić na drobne kawałki, podsmażyć na maśle z cebulą. Doprawić solą z pieprzem. Po wystygnięciu wymieszać z serem feta i twarożkiem, dodać trochę tartej bułki, doprawić pieprzem i solą. Nakładać farsz na krążki ciasta, sklejać, wrzucać na wrzątek, gotować do wypłynięcia. Podawać z masłem lub śmietaną.

Pozostałe informacje

Nocny pożar w Idalinie. Zginęło troje dzieci

Nocny pożar w Idalinie. Zginęło troje dzieci

W pożarze domu w Idalinie (gm. Józefów nad Wisłą) zginęły cztery osoby. Strażacy dotarli na miejsce, gdy cały budynek był w płomieniach.

Rosyjskie rakiety atakują zachodnią Ukrainę. Polskie myśliwce poderwane

Rosyjskie rakiety atakują zachodnią Ukrainę. Polskie myśliwce poderwane

Polskie wojsko poderwało myśliwce. Ma to związek z kolejnym atakiem rosyjskich rakiet na zachodnią Ukrainę.

Przyszła zima, a zwierzętom w potrzebie jest coraz trudniej. Możemy pomóc... robiąc tatuaż
film

Przyszła zima, a zwierzętom w potrzebie jest coraz trudniej. Możemy pomóc... robiąc tatuaż

Jak zwierzęta, szczególnie te w schroniskach i nie mające swoich domów radzą sobie zimą? Co zrobić, gdy widzimy nieodpowiednie traktowanie pupili? Jak pomagać zwierzętom w ramach fundacji i na własną rękę? Na wszystkie te pytania odpowie Aleksandra Lipianin-Białogrzywy z fundacji Wzajemnie Pomocni - Fundacja dla Ludzi i Zwierząt. Dowiemy się również jak w najbliższą sobotę zrobienie tatuażu czy piercingu może wesprzeć walkę o dobro dla zwierząt.

Koszykarze Startu mają ostatnio sporo powodów do radości

Start Lublin dzisiaj podejmie Zastal Zielona Góra. Walczą o udział w pucharze

W piątkowy wieczór Start Lublin podejmie Zastal Zielona Góra. Czy podopieczni Wojciecha Kamińskiego przedłużą serię zwycięstw?

Wbiła partnerowi nóż w serce. Zabójczyni aresztowana

Wbiła partnerowi nóż w serce. Zabójczyni aresztowana

We wtorek Sąd Rejonowy w Lubartowie na wniosek prokuratury aresztował na trzy miesiące 54-letnią Ewę T. mieszkankę Niedźwiady, która kilka dni wcześniej zabiła swojego młodszego konkubenta. Kobieta dźgnęła go nożem w klatkę piersiową uszkadzając serce. Zeznała, że to był wypadek.

Samuel Mraz zdobył już w tym sezonie 9 goli

Samuel Mraz w czołówce snajperów PKO BP Ekstraklasy. Dlaczego napastnik Motoru zaczął strzelać gole?

Pewnie nie było kibica Motoru, który po dziesięciu kolejkach nie psioczył na Samuela Mraza. Napastnik ze Słowacji po tych dziesięciu występach miał na koncie... jednego gola i mnóstwo zmarnowanych sytuacji. Sztab szkoleniowcy ekipy z Lublina zachował jednak spokój, przeanalizował sytuację i wprowadził małe korekty. Jakie były efekty wszyscy doskonale wiedzą. 27-latek zakończył 2024 rok w czołówce strzelców PKO BP Ekstraklasy.

Inscenizacja interwencji ZOMO
43. rocznica stanu wojennego/dużo zdjęć
galeria

„Teleranek” rozjechały czołgi

13 grudnia 1981 r. było zimno i biało. Jak zwykle o 9 rano w telewizorze miał być emitowany kultowy program dla dzieci „Teleranek”. Zamiast bajek pojawił się generał w ciemnych okularach, który zapowiedział stan wojenny. Kreskówki Disneya zastąpiły czołgi jeżdżące po ulicach Lublina. I nie był to kolejny sezon „Czterech pancernych i psa”.

Stan wojenny w Lublinie na zdjęciach
historia
galeria

Stan wojenny w Lublinie na zdjęciach

W 43. rocznicę wprowadzenia stanu wojennego przypominamy te tragiczne wydarzenia, których celem była eliminacja opozycji demokratycznej w PRL i umocnienie władzy komunistycznej.

Sportowcy mają wielkie i słodkie serca
ZDJĘCIA
galeria

Sportowcy mają wielkie i słodkie serca

W czwartkowy wieczór, w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbył się Mecz Słodkich Serc.

Choinka na LSM już udekorowana

Choinka na LSM już udekorowana

Mieszkańcy osiedla Mickiewicza tradycyjnie udekorowali osiedlową choinkę, świętując rozpoczęcie okresu bożonarodzeniowego.

Tworzenie i projektowanie sklepów internetowych – Klucz do sukcesu Twojego biznesu online

Tworzenie i projektowanie sklepów internetowych – Klucz do sukcesu Twojego biznesu online

W dzisiejszym dynamicznym świecie cyfrowym, skuteczne tworzenie sklepów internetowych to nie tylko kwestia technologii, ale także odpowiedniego podejścia do designu i użyteczności. Z odpowiednio zaprojektowanym sklepem internetowym możesz osiągnąć znaczną przewagę nad konkurencją i skutecznie zwiększyć swoje przychody.

Poczuj magię pisania z piórami wiecznymi

Poczuj magię pisania z piórami wiecznymi

Pióra wieczne to nie tylko narzędzie do pisania, ale także symbol elegancji, klasy i indywidualności. Od dekad stanowią one niezastąpiony element codziennego życia osób ceniących tradycję oraz jakość.

Aleksandra Mirosław inspiruje najmłodszych
galeria

Aleksandra Mirosław inspiruje najmłodszych

Wczoraj XXX LO, a dzisiaj SP29 odwiedziła złota medalistka olimpijska Aleksandra Mirosław. Lublinianka rozmawiała z najmłodszymi o sporcie, wyzwaniach i codziennym życiu zawodowych sportowców.

Julia Szeremeta zmierzy się z Leną Buchner w ramach Suzuki Boxing Night. Andrzej Gołota gościem specjalnym?
ZDJĘCIA Z CEREMONII WAŻENIA
galeria

Julia Szeremeta zmierzy się z Leną Buchner w ramach Suzuki Boxing Night. Andrzej Gołota gościem specjalnym?

Piątkowy wieczór w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli w Lublinie upłynie pod znakiem boksu. O godz. 20.45 wystartuje gala Suzuki Boxing Night 32. Gwiazdami tego wieczoru będą Julia Szeremeta oraz Damian Durkacz. W czwartek odbyło się oficjalne ważenie przed imprezą.

Strefowanie przestrzeni – klucz do funkcjonalnego i estetycznego wnętrza

Strefowanie przestrzeni – klucz do funkcjonalnego i estetycznego wnętrza

Zastanawiałeś się kiedyś, jak sprawić, by wnętrza Twojego domu były nie tylko estetyczne, ale także funkcjonalne? Sekretem jest strefowanie przestrzeni, które pozwala na stworzenie harmonijnego i praktycznego układu w mieszkaniu. W tym artykule przyjrzymy się, jak dzięki odpowiedniemu podziałowi na strefy możemy zyskać więcej niż tylko porządek i estetykę.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium