Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 lipca 2014 r.
11:45
Edytuj ten wpis

Europejski Festiwal Smaku: 7 szefów kuchni i potrawy z 7 miast

To kolejny kulinarny temat 6. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku, który potrwa od 4 do 7 września. 7 szefów kuchni z 7 markowych restauracji Lublina i regionu przedstawi na Scenie Smaku potrawy z 7 miast, do których latamy z Portu Lotniczego Lublin.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Największe kulinarne hity z Wrocławia, Gdańska, Oslo, Dublina, Londynu, Frankfurtu i Mediolanu. Jak poradzi sobie polska kuchnia w starciu z kuchnią norweską, irlandzką, angielską, niemiecką i włoską?

W piątek program 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku poznała Warszawa, we wtorek 22 lipca pozna Lublin. Festiwal w tym roku będzie kusił koncertami gwiazd i międzynarodową kuchnią.

- Nie możemy mieć tu kompleksów - mówi Sebastian Gołębiewski, jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Choć mieszka i pracuje w Warszawie, to korzenie ma lubelskie. Przed Nocą Kultury poprowadził warsztaty z 7 szefami lubelskich restauracji w ramach akcji Moc Restauracji.

- I nie mamy czego się wstydzić. W XVII wieku Europa uczyła się od Polaków wyrafinowanej kuchni - dodaje prof. Jarosław Dumanowski z UMK w Toruniu, wydawca najstarszych polskich książek kucharskich i znawca kuchni staropolskiej.

Jemy Wrocław

Który smakuje jak Lublin. Wrocław to wielokulturowa kuchnia, gdzie śląskie smaki mieszają się ze smakami Kresów Wschodnich. Tak jak w Lublinie odbijają się we Wrocławiu tradycje kuchni żydowskiej, ukraińskiej, łemkowskiej, karaimskiej, węgierskiej. Pobrzmiewają nawet echa kuchni macedońskiej czy romskiej. I łączą się z tradycją kuchni niemieckiej.

Wrocławska kuchnia błyszczy niczym diament na festiwalu "Europa na widelcu”. Bardzo ciekawą sprawą jest chłodnik z porów.

Składniki: 4 młode pory (tylko białe i lekko zielone części), 2 ziemniaki, 1 winne jabłko, 4 szklanki, szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżka masła, szczypiorek, sól, biały pieprz.
Wykonanie: wszystkie składniki pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Zalać bulionem. Jak ziemniaki zmiękną, zmiksować i schłodzić. Dodać śmietanę, doprawić do smaku, wstawić do lodówki. Na wydaniu posypać szczypiorkiem. Można podać z czosnkową grzanką.

Jemy Gdańsk

Gdańska kuchnia to nie tylko śledzie, choć śledź po Gdańsku nie jest zły. Wiemy, że w XVII wieku mieszczanie gdańscy jedli dużo i niezdrowo. Jedli także zdrową dziczyznę i jagnięcinę, obficie doprawiając korzennymi przyprawami. Jedną ze słynnych przystawek było gdańskie foje gras, czyli wytworny pasztet z gęsich wątróbek. Można je kupić w specjalistycznych sklepach. Ale można także zamienić na indycze.

Składniki: 50 dag oczyszczonych wątróbek gęsich, 2 szalotki, 2 plastry wędzonej szynki, po 1 łyżce pasty z kaparów i oliwek, łyżeczka marynowanego pieprzu, śmietana, białe wino, sól, pieprz.
Wykonanie: wątróbkę opiec na patelni grillowej, dusić na oliwie, dodając wino. Doprawić pieprzem. Zmiksować w blenderze. Dodać pozostałe składniki plus pokrojony boczek, jeszcze raz zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, słony smak nie może zdominować smaku pasztetu.
Jemy Oslo

Do dziś nie zapomnę jak w maleńkiej restauracji w Kątach Rybackich jadłem genialnego łososia na surowo. Z solą morską i koperkiem. Skąd ten łosoś - spytałem. Jak to skąd? Z Norwegii.
Okazało się, że surowego łososia robi się bardzo prosto. Podstawa to dobry, świeży łosoś. Nigdy łososiowe skrawki.

Składniki: 50 dag surowego łososia, 10 dag dobrej soli morskiej, 2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu, 1 pęczek kopru, brązowy cukier na smak.

Wykonanie: rybę pokroić w plastry. Układać w misce, przesypując przyprawami i posiekanym koprem. Nakryć naczynie folią i schować do lodówki na 2 doby. Sprawdzić smak, ewentualnie dołożyć soli. Na trzeci dzień jeść z bagietką.

Jemy Dublin

Aromatyczny gulasz z jagnięciny będzie reprezentował irlandzką kuchnię w Lublinie. Jeśli powstanie na lubelskiej jagnięcinie - zachwyci podniebienia wytrawnych smakoszy. Warto wiedzieć, że za irlandzką jagnięciną przepadali goście kazimierskiej Kuncewiczówki.

Składniki: 3 kg udźca jagnięcego bez kości, sól i pieprz, olej, 25 dag małych cebulek, 2 marchewki, pół szklanki kaszy jęczmiennej, 50 dag młodych ziemniaków, natka. Najważniejsze: pół litra dobrego piwa porter. Oraz przyprawy: listek laurowy, świeży tymianek.

Wykonanie: mięso pokroić na kawałki, wymieszać z solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin. Smażyć porcjami na oleju. Odkładać do garnka. Na tym samym oleju obsmażyć cebulki, marchewkę i kaszę. Wymieszać, podlać bulionem, porterem, dodać listek laurowy, tymianek. Przełożyć do mięsa. Na wierzchu ułożyć ziemniaki. Dusić 2 godziny, aż mięso będzie rozpływać się w ustach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ozdobić natką pietruszki.

Jemy Londyn

Czyli do mięsa podajemy Yorkshire pudding. To specyficzne babeczki, które podaje się do mięs. W Lublinie brytyjskim puddingiem lubi kusić restauracja Stół i Wół.

Składniki: 2 szklanki pszennej mąki, 2 szklanki mleka, 4 jajka, 2 łyżki siekanego łoju, sól.
Wykonanie: wymieszać wszystkie składniki ciasta jak na naleśniki. Bierzemy blachę z wgłębieniami na babeczki, do każdego wgłębienia wlewamy po łyżece oleju. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Wyciągamy, do wrzącego oleju wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Piec 40 minut, aż babeczki będą ciemnozłote. Zaczekać, aż wystygną, wyjmować na półmisek. Podawać do wołowiny w sosie.

Jemy Frankfurt

Kobiety nie rozumieją dwóch męskich miłości. Do piłki i do golonki. Szczególnie, jeśli jest to golonka po bawarsku.

Składniki: 4 golonki po 70 dag, sól, pieprz, mielony kminek, butelka piwa.
Wykonanie: golonki sparzyć wrzątkiem, oczyścić, naciąć skórkę na krzyż, natrzeć solą, białym pieprzem i mielonym kminkiem. Odłożyć do lodówki na 3 godziny. Ugotować w wodzie zmieszanej z piwem. Kiedy będą miękkie, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Zapiec na rumiano podlewając wodą z wywary, pod koniec z piwem.

Jemy Mediolan

Ossobuco alla Milanese to jedno z najsłynniejszych włoskich dań i bardzo oryginalny sposób na gicz cielęcą. Przyrządza się ją w całości lub w plastrach (koniecznie ze szpikiem). Ten drugi sposób (krojoną gicz cielęca można już kupić w marketach, można także pracowicie pociąć piłką do metalu) zapewnia smakowitą możliwość skosztowania szpiku.

Plastry giczy naciera się solą, pieprzem i kminkiem, mocno obsmaża na oliwie, a następnie dusi w sosie warzywno pomidorowym, podlanym białym winem. Spróbujcie koniecznie.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Główna część uroczystości odbyła się na Placu dr. E. Łuczkowskiego
galeria

Chełm świętował Niepodległość. Wspólna duma i pamięć o bohaterach

Msza za Ojczyznę, salwa honorowa, defilada, bieg i koncert pełen emocji – tak Chełm uczcił Narodowe Święto Niepodległości. We wtorek, 11 listopada, setki mieszkańców wyszły na ulice, by wspólnie oddać hołd tym, którzy walczyli o wolność Polski.

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci
DZIEŃ WSCHODZI
film

„Dzień Wschodzi”: ZUS ostrzega przed fałszywymi „listopadowymi przeliczeniami” i apeluje o ostrożność w sieci

ZUS ostrzega przed fałszywymi informacjami o rzekomych listopadowych przeliczeniach emerytur i rent. W internecie pojawiła się fala materiałów generowanych przez sztuczną inteligencję, które mogą prowadzić do wyłudzenia danych i pieniędzy. Instytucja przypomina, że rzetelne informacje o świadczeniach dostępne są wyłącznie w jej oficjalnych kanałach.

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Lekcje z wojskiem w lubelskich szkołach. Uczą, jak reagować w kryzysie

Żołnierze 2 Lubelskiej Brygady Obrony Terytorialnej ponownie odwiedzają szkoły regionu. Wystartowała czwarta edycja ogólnopolskiego programu „Edukacja z wojskiem”, realizowanego wspólnie przez Ministerstwo Edukacji Narodowej i Ministerstwo Obrony Narodowej.

Po niedzielnej porażce ze Skrą Bełchatów w środę siatkarze Bogdanki LUK Lublin zagrają w Zawierciu

Bogdanka LUK Lublin zagra wieczorem z Aluron CMC Wartą Zawiercie

W meczu rozgrywanym awansem z 13. kolejki Bogdanka LUK Lublin zmierzy się na wyjeździe z Aluron CMC Wartą Zawiercie. Pierwszy gwizdek środowego spotkania o godzinie 20.30

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami
ZDJĘCIA
galeria

„Wszyscy jesteśmy ambasadorami wolności” – muzyczna uczta na Placu Zamkowym i przed telewizorami

We wtorkowy wieczór, mimo kapryśnej pogody, Plac Zamkowy w Lublinie wypełnił się po brzegi. Tysiące mieszkańców przyszło, by wspólnie świętować wolność podczas widowiska muzycznego „Polska na Tak!”. Koncert, który połączył różne pokolenia artystów i widzów, był hołdem dla niepodległości, solidarności i otwartości. Zobaczcie naszą fotogalerię.

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości
galeria

11 Listopada wystrzelali Puchar Niepodległości

Na strzelnicy lubelskiego „Snajpera” rywalizowali zawodnicy klubów strzeleckich oraz osoby indywidualne posiadające licencje albo patenty strzeleckie. Najwyższe trofeum to Puchar Niepodległości.

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Wypadek w Moszczance. Trasa zablokowana w obu kierunkach

Do poważnego wypadku doszło dzisiaj wieczorem około godziny 18:15 w miejscowości Moszczanka (woj. lubelskie), na drodze krajowej nr 48 na odcinku Dęblin – Kock.

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki
RECENZJA

„Historia na śmierć i życie” – przypadek Moniki

Czy młoda osoba, która popełniła zbrodnię, powinna spędzić resztę życia za kratami? Historia Moniki Osińskiej pokazuje, że odpowiedź nie jest prosta.

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie
RELACJA

107. rocznica odzyskania niepodległości. Centralne obchody odbyły się w Warszawie

W Warszawie prezydent Karol Nawrocki złożył wieńce, wręczył odznaczenia i nominacje generalskie, a w Gdańsku premier Donald Tusk uczestniczył w Paradzie Niepodległości, podkreślając jedność i wspólną odpowiedzialność za kraj.

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej
galeria

Inscenizacja „Drogi do wolności” w Muzeum Wsi Lubelskiej

Wydarzenie, przygotowane we współpracy z Teatrem z Nasutowa, pozwoliło uczestnikom przenieść się do obozu legionistów z 1918 roku i poczuć atmosferę tamtych przełomowych dni.

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości
ZDJĘCIA
galeria

Lublin świętuje odzyskanie niepodległości. Za nami oficjalne uroczystości

Zebranie Rady Miasta, uroczysty apel, defilada i złożenie wieńców pod pomnikami bohaterów – tak w Lublinie przebiegały obchody Narodowego Święta Niepodległości z udziałem przedstawicieli władz miasta i województwa.

Budynek Zarządu Regionu Środkowo-Wschodniego NSZZ „Solidarność” przy ul. Królewskiej 3 w Lublinie w czasie strajku nauczycieli Lubelszczyzny, 1981 r.
DODATEK IPN

„SOLIDARNOŚĆ". Polska droga do wolności

Wybuch masowych strajków pracowniczych w 1980 r. w Polsce był wyrazem buntu wolnościowego Polaków wobec rzeczywistości komunistycznej. Powstały w ich wyniku wielomilionowy ruch związkowy „Solidarności” okazał się jednym z największych fenomenów w tysiącletnich dziejach naszego kraju.

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Artystyczny symbol Niepodległej pojawił się w Lublinie

Nowy mural przy ul. Zamojskiej stał się artystycznym akcentem obchodów Święta Niepodległości. Lublin jako pierwszy w Polsce włączył się w akcję „Polska na TAK!”

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert
zdjęcia, wideo
galeria
film

Święto Niepodległości w Puławach. Kwiaty, przemówienia a wieczorem koncert

Niepodległość nie jest nam dana raz na zawsze - powtarzali dzisiaj w swoich przemówieniach przed Pomnikiem Niepodległości - wiceprezydent Puław, Grzegorz Nowosadzki i przewodniczący rady miasta - Mariusz Wicik. Kwiaty pod pomnikiem złożyły delegacje lokalnych władz, szkół i służb mundurowych.

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"
DODATEK IPN

Od Ojców Niepodległości do wnuków "Solidarności"

Odzyskanie przez Polskę niepodległości po 123 latach rozbiorów było procesem rozłożonym w czasie i wielowymiarowym. Polski sukces z 1918 r., zwieńczony ustaleniem granic odrodzonego państwa, miał wielu ojców, którzy różnymi drogami i za pomocą różnych metod dążyli do wielkiego celu Polaków – odzyskania niepodległego państwa.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium