Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

20 lipca 2014 r.
11:45
Edytuj ten wpis

Europejski Festiwal Smaku: 7 szefów kuchni i potrawy z 7 miast

0 0 A A

To kolejny kulinarny temat 6. edycji Europejskiego Festiwalu Smaku, który potrwa od 4 do 7 września. 7 szefów kuchni z 7 markowych restauracji Lublina i regionu przedstawi na Scenie Smaku potrawy z 7 miast, do których latamy z Portu Lotniczego Lublin.

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Największe kulinarne hity z Wrocławia, Gdańska, Oslo, Dublina, Londynu, Frankfurtu i Mediolanu. Jak poradzi sobie polska kuchnia w starciu z kuchnią norweską, irlandzką, angielską, niemiecką i włoską?

W piątek program 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku poznała Warszawa, we wtorek 22 lipca pozna Lublin. Festiwal w tym roku będzie kusił koncertami gwiazd i międzynarodową kuchnią.

- Nie możemy mieć tu kompleksów - mówi Sebastian Gołębiewski, jeden z najzdolniejszych kucharzy młodego pokolenia. Choć mieszka i pracuje w Warszawie, to korzenie ma lubelskie. Przed Nocą Kultury poprowadził warsztaty z 7 szefami lubelskich restauracji w ramach akcji Moc Restauracji.

- I nie mamy czego się wstydzić. W XVII wieku Europa uczyła się od Polaków wyrafinowanej kuchni - dodaje prof. Jarosław Dumanowski z UMK w Toruniu, wydawca najstarszych polskich książek kucharskich i znawca kuchni staropolskiej.

Jemy Wrocław

Który smakuje jak Lublin. Wrocław to wielokulturowa kuchnia, gdzie śląskie smaki mieszają się ze smakami Kresów Wschodnich. Tak jak w Lublinie odbijają się we Wrocławiu tradycje kuchni żydowskiej, ukraińskiej, łemkowskiej, karaimskiej, węgierskiej. Pobrzmiewają nawet echa kuchni macedońskiej czy romskiej. I łączą się z tradycją kuchni niemieckiej.

Wrocławska kuchnia błyszczy niczym diament na festiwalu "Europa na widelcu”. Bardzo ciekawą sprawą jest chłodnik z porów.

Składniki: 4 młode pory (tylko białe i lekko zielone części), 2 ziemniaki, 1 winne jabłko, 4 szklanki, szklanka kwaśnej śmietany, 1 łyżka masła, szczypiorek, sól, biały pieprz.
Wykonanie: wszystkie składniki pokroić w kostkę, podsmażyć na maśle. Zalać bulionem. Jak ziemniaki zmiękną, zmiksować i schłodzić. Dodać śmietanę, doprawić do smaku, wstawić do lodówki. Na wydaniu posypać szczypiorkiem. Można podać z czosnkową grzanką.

Jemy Gdańsk

Gdańska kuchnia to nie tylko śledzie, choć śledź po Gdańsku nie jest zły. Wiemy, że w XVII wieku mieszczanie gdańscy jedli dużo i niezdrowo. Jedli także zdrową dziczyznę i jagnięcinę, obficie doprawiając korzennymi przyprawami. Jedną ze słynnych przystawek było gdańskie foje gras, czyli wytworny pasztet z gęsich wątróbek. Można je kupić w specjalistycznych sklepach. Ale można także zamienić na indycze.

Składniki: 50 dag oczyszczonych wątróbek gęsich, 2 szalotki, 2 plastry wędzonej szynki, po 1 łyżce pasty z kaparów i oliwek, łyżeczka marynowanego pieprzu, śmietana, białe wino, sól, pieprz.
Wykonanie: wątróbkę opiec na patelni grillowej, dusić na oliwie, dodając wino. Doprawić pieprzem. Zmiksować w blenderze. Dodać pozostałe składniki plus pokrojony boczek, jeszcze raz zmiksować. Doprawić do smaku solą i pieprzem, słony smak nie może zdominować smaku pasztetu.
Jemy Oslo

Do dziś nie zapomnę jak w maleńkiej restauracji w Kątach Rybackich jadłem genialnego łososia na surowo. Z solą morską i koperkiem. Skąd ten łosoś - spytałem. Jak to skąd? Z Norwegii.
Okazało się, że surowego łososia robi się bardzo prosto. Podstawa to dobry, świeży łosoś. Nigdy łososiowe skrawki.

Składniki: 50 dag surowego łososia, 10 dag dobrej soli morskiej, 2 łyżeczki świeżo zmielonego białego pieprzu, 1 pęczek kopru, brązowy cukier na smak.

Wykonanie: rybę pokroić w plastry. Układać w misce, przesypując przyprawami i posiekanym koprem. Nakryć naczynie folią i schować do lodówki na 2 doby. Sprawdzić smak, ewentualnie dołożyć soli. Na trzeci dzień jeść z bagietką.

Jemy Dublin

Aromatyczny gulasz z jagnięciny będzie reprezentował irlandzką kuchnię w Lublinie. Jeśli powstanie na lubelskiej jagnięcinie - zachwyci podniebienia wytrawnych smakoszy. Warto wiedzieć, że za irlandzką jagnięciną przepadali goście kazimierskiej Kuncewiczówki.

Składniki: 3 kg udźca jagnięcego bez kości, sól i pieprz, olej, 25 dag małych cebulek, 2 marchewki, pół szklanki kaszy jęczmiennej, 50 dag młodych ziemniaków, natka. Najważniejsze: pół litra dobrego piwa porter. Oraz przyprawy: listek laurowy, świeży tymianek.

Wykonanie: mięso pokroić na kawałki, wymieszać z solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin. Smażyć porcjami na oleju. Odkładać do garnka. Na tym samym oleju obsmażyć cebulki, marchewkę i kaszę. Wymieszać, podlać bulionem, porterem, dodać listek laurowy, tymianek. Przełożyć do mięsa. Na wierzchu ułożyć ziemniaki. Dusić 2 godziny, aż mięso będzie rozpływać się w ustach. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Ozdobić natką pietruszki.

Jemy Londyn

Czyli do mięsa podajemy Yorkshire pudding. To specyficzne babeczki, które podaje się do mięs. W Lublinie brytyjskim puddingiem lubi kusić restauracja Stół i Wół.

Składniki: 2 szklanki pszennej mąki, 2 szklanki mleka, 4 jajka, 2 łyżki siekanego łoju, sól.
Wykonanie: wymieszać wszystkie składniki ciasta jak na naleśniki. Bierzemy blachę z wgłębieniami na babeczki, do każdego wgłębienia wlewamy po łyżece oleju. Blachę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni Celsjusza. Wyciągamy, do wrzącego oleju wlewamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 180 stopni Celsjusza. Piec 40 minut, aż babeczki będą ciemnozłote. Zaczekać, aż wystygną, wyjmować na półmisek. Podawać do wołowiny w sosie.

Jemy Frankfurt

Kobiety nie rozumieją dwóch męskich miłości. Do piłki i do golonki. Szczególnie, jeśli jest to golonka po bawarsku.

Składniki: 4 golonki po 70 dag, sól, pieprz, mielony kminek, butelka piwa.
Wykonanie: golonki sparzyć wrzątkiem, oczyścić, naciąć skórkę na krzyż, natrzeć solą, białym pieprzem i mielonym kminkiem. Odłożyć do lodówki na 3 godziny. Ugotować w wodzie zmieszanej z piwem. Kiedy będą miękkie, ułożyć na blasze i wstawić do piekarnika. Zapiec na rumiano podlewając wodą z wywary, pod koniec z piwem.

Jemy Mediolan

Ossobuco alla Milanese to jedno z najsłynniejszych włoskich dań i bardzo oryginalny sposób na gicz cielęcą. Przyrządza się ją w całości lub w plastrach (koniecznie ze szpikiem). Ten drugi sposób (krojoną gicz cielęca można już kupić w marketach, można także pracowicie pociąć piłką do metalu) zapewnia smakowitą możliwość skosztowania szpiku.

Plastry giczy naciera się solą, pieprzem i kminkiem, mocno obsmaża na oliwie, a następnie dusi w sosie warzywno pomidorowym, podlanym białym winem. Spróbujcie koniecznie.
Czytaj więcej o:

Pozostałe informacje

Camilla Herrem

ME piłkarek ręcznych: Norwegia i Dania zagrają w finale

Za nami pierwsze kluczowe rozstrzygnięcia trwających od 28 listopada mistrzostw Europy w piłce ręcznej kobiet. W piątkowych półfinałach rozegranych w Wiedniu triumfowały reprezentacje Norwegii i Danii, które w niedzielę zagrają o złoty medal. O najniższe stopień podium powalczą Francuzki i Węgierki.

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?
ROZMOWA Z EKSPERTEM

Ptasia grypa zaczyna nowy sezon. Czy jest się czego obawiać?

Co roku zabija w Polsce miliony ptaków hodowlanych uderzając w rodzimy przemysł drobiarski. O ile zeszły sezon był pod względem spokojny, ten zaczął się o wiele gorzej. Na Lubelszczyźnie mamy już cztery ogniska: trzy w powiecie lubartowskim i jedno w ryckim. O tym skąd się wziął wirus H5N1, gdzie występuje najczęściej i czy może być groźny dla ludzi, rozmawiamy z prof. KRZYSZTOFEM ŚMIETANKĄ z Państwowego Instytutu Weterynaryjnego w Puławach.

Mikołajki w Helium
foto
galeria

Mikołajki w Helium

Jeśli chcecie zobaczyć, jak się bawiliście na ostatniej imprezie w Helium Club, to zapraszamy do naszej fotogalerii. Tym razem fotki z cotygodniowego Ladies Night w Mikołajkowym wydaniu. Tak się bawi Lublin!

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Zgubił narkotyki w sklepie. Wszystko nagrały kamery

Do nietypowej sytuacji doszło w jednym ze sklepów spożywczych na terenie Świdnika. 20-latkowi wypadł woreczek strunowy, który szybko trafił wraz z właścicielem w ręce policji.

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Wyprzedzanie zakończone tragedią. Nie żyje 39-latka

Kobieta próbowała wyprzedzić kilka samochodów na raz, ale jej jazda zakończyła się kraksą na drzewie. Razem z nią podróżowało dziecko.

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!
DZIENNIK ZE SMAKIEM

Siała baba mak, nie wiedziała jak… więc zrobiła struclę makową!

Gdy zakwas na barszcz gotowy, a śledzie się marynują, warto pomyśleć o czymś słodkim na świąteczny stół.

The Analogs w Zgrzycie
koncert
14 grudnia 2024, 19:00

The Analogs w Zgrzycie

Dziś w Fabryce Kultury Zgrzyt będzie głośno i skocznie ponieważ wystąpi jeden z najbardziej znanych polskich zespołów street punkowych – The Analogs, którego koncerty są bardzo żywiołowe. Jako support zaprezentuje się Offensywa.

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?
ZMIANY

Jutro zrobimy zakupy. A jak będzie w następnym roku?

Przed nami dwie niedziele handlowe. W następnym roku może być ich więcej, ale wszystko zależy od decyzji prezydenta.

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Szarpał i groził lubelskiej europosłance. Adam H. usłyszał wyrok

Adam H. szarpał i groził europosłance Marcie Wcisło (KO) na miejskim targowisku w Opolu Lubelskim. 56-latek właśnie usłyszał wyrok.

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę
PO POŻARZE

Trwa zbiórka dla pogorzelców z Idalina. Gmina ogłosiła żałobę

Zaledwie w kilka godzin internauci uzbierali ponad 180 tys. zł, a kwota cały czas rośnie. Ocalałym pomagają m.in. sąsiedzi i władze gminy

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

91 mln 256 tys. 729 zł trafione w Eurojackpot

Ktoś w Polsce trafił główną nagrodę w loterii Eurojackpot. Rozbił bank, zgarniając ponad 91 mln zł. 13 grudnia okazał się dla niego szczęśliwy.

Mikołajki z Trzydziestką
foto
galeria

Mikołajki z Trzydziestką

W Klubie 30 obchodzono Mikołajki. Wszyscy bawili się wyśmienicie. Impreza na całego. Na parkiecie był ogień. Nie zabrakło największych hitów ostatnich lat oraz wspólnych fotek. Tak się bawi Lublin!

Pogoń Łaszczówka po rundzie jesiennej zajmuje siódme miejsce w zamojskiej klasie okręgowej

Pogoń 96 Łaszczówka liczy na udaną rundę wiosenną w zamojskiej klasie okregowej

W ostatnich latach Pogoń 96 Łaszczówka nadawała ton rozgrywkom najciekawszej ligi świata i kończyła je w ścisłej czołówce. Jednak po rundzie jesiennej obecnego sezonu ekipa trenera Jerzego Bojko zajmuje dopiero siódme miejsce w stawce. W Łaszczówce wierzą jednak, że wiosną będzie zdecydowanie lepiej

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda
Magazyn

W ten weekend zadzieją się prawdziwe cuda

Zbliża się finał 24. edycji akcji Szlachetna Paczka, czyli Weekend Cudów. Wolontariusze ruszą z darami do potrzebujących rodzin.

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night
ZDJĘCIA
galeria

Julia Szeremeta wróciła na ring w wielkim stylu podczas gali Suzuki Boxing Night

W lubelskiej hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbyła się gala Suzuki Boxing Night 32. W walce wieczoru Julia Szermeta pokonała Lenę Buchner.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium