Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 lipca 2014 r.
12:30
Edytuj ten wpis

Węgierski desant na Europejskim Festiwalu Smaku

38 1 A A

6 września na Europejskim Festiwalu Smaku zagra legendarny zespół Omega. Do Lublina przyjadą też winiarze, serowarzy i szefowie kuchni z Egeru. - Zaprosimy was na wielką ucztę. Skosztujecie 7 słynnych dań z węgierskiej kuchni - zapowiada Alicja Udvari

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do Lublina przyjechała na konferencję prasową 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Teatrze Starym. Alicja Udvari reprezentowała Turisztikai Hotel Klaszter z Węgier, który w tym roku jest zagranicznym partnerem festiwalu.

- Na Europejski Festiwal Smaku przyjadą do Lublina znani winiarze: Demeter Csaba, Hagymási József, Gál Tibor i słynny Jozsef Simon. Będziecie mogli wina degustować, kupować a nawet wydrukować osobistą etykietę. Muzycznej uczcie w postaci koncertu Omegi musi towarzyszyć uczta zmysłów - mówi Alicja Udvari.

Pojedynek na sery

Słynnych winiarzy spotkacie przy Trybunale Koronnym na Starym Mieście. - Jest dobre wino, musi być dobre jedzenie. Przy stanowiskach winiarzy stanie specjalny piec, w którym będą wypiekać się specjalne placki piwniczne, które są słynną węgierską przekąską do wina - mówi Alicja Udvari.

Ale placki to nie wszystko. Na miejscu będziecie mogli degustować i kupować słynne węgierskie wędliny, w tym kiełbasę czabańską, zwana też czubajką. To mocno przyprawiona papryką kiełbasa, która jest chroniona w Unii Europejskiej. Jest znana w całej Europie, na poświęcony jej Csabai kolbászfesztivál (Czabajski festiwal kiełbasy) zjeżdżają się smakosze z całego świata.

- Dołożymy do tego węgierskie pikle, papryki w wielu odmianach i na Starym Mieście zrobimy wam festiwal węgierskiej kuchni. A ja będą grzeszyć z waszym serem Bursztyn i Rubin, którego smak poznałam na śniadaniu prasowym - śmieje się Udvari. Zresztą pojedynek na sery węgierskie i sery Old Poland odbędzie się w Browarze Perła przy Bernardyńskiej 15 (tam znajdzie się Aleja Serów, tam pojawią się widowiskowe food trucki, grille, wędzarki z rybami, rzemieślnicze piwa). A to wszystko w ramach Festiwalu Piwa, który towarzyszy Europejskiemu Festiwalowi Smaku.

Zjeść Eger

Partnerskim miastem Europejskiego Festiwalu Smaku jest w tym roku Eger.

- Tak jak Lublin jest polską stolicą smaku, tak Eger to kulinarna stolica Węgier. Cała przygoda z kuchnią węgierską zaczyna się od papryki. Papryka, jak dobre wino, potrzebuje specjalnej gleby i podłoża. Wszystkie nasze potrawy oparte są na papryce świeżej i suszonej - mówi Alicja Udvari.

Ponieważ na festiwal przyjadą węgierscy szefowie kuchni, którzy na Scenie Smaku rozstawionej na placu Po farze oraz w Galerii Gala przy Fabrycznej poprowadzą pokazy gotowania i warsztaty, warto chociaż w skrócie poznać najciekawsze węgierskie potrawy. Oto 7 potraw, wybranych przez Alicję. - Zacznijmy od przekąsek. Dokładnie od gęsich wątróbek po węgiersku.

Liba màj i mangalica kolbusz

Liba màj (gęsie wątróbki) to bardzo popularna przekąska. - Nasze wątróbki konkurują z francuskimi. Czyje są lepsze? Nasze. Żeby je zrobić, musimy mieć 4 świeże wątróbki oraz gęsi smalec. Doprawiamy je solą z pieprzem. Układamy w rondelku. Zalewamy rozpuszczonym gęsim smalcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 2 godziny w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Sekret tkwi w tych 120 stopniach - tłumaczy Alicja Udvari. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Wyciągamy z tłuszczu (ścigamy go nożem) i podajemy wraz z grzanką w towarzystwie warzyw. Grzankę należy posmarować smalczykiem.

Następny grzech przystawkowy to kiełbasa ze świni rasy mangalica (mangalica Kolbusz). - Kroimy kiełbasę w grube plastry, układamy na półmisku i znów podajemy z warzywami (papryka, por, cebula). Do tego obowiązkowo grzanka ze smalczykiem - podkreśla Udvari.

Gulyàsleves i Krumplileves

Zupa gulaszowa (gulyàsleves) i kartoflanka po węgiersku (krumplileves) to przepyszne węgierskie zupy. - Wszystko znów zaczyna się od papryki. Gulaszową gotuje się na wołowinie, ale jeszcze lepsza jest na dziczyźnie, dokładnie na mięsie jelenia - mówi nasza przewodniczka po węgierskich smakach.
Jak ugotować gulyàsleves? Potrzebujemy kilograma wołowiny lub dziczyzny, trochę warzyw plus ziemniaki, sól, pieprz i papryka. Oraz dużo zielonej pietruszki. Od czego zacząć?

- Od podstawy. Węgrzy zaczynają gotowanie gulaszowej od podsmażenia na smalcu cebuli. Następnie wrzucają świeże pomidory,potem świeżą białą paprykę i długo duszą na wolnym ogniu. Jak wszystko się ładnie "upryczy”, wrzucają mięso pokrojone w kostkę. Jak się obsmaży, dodają wodę i pokrojone w kosteczkę warzywa: trochę ziemniaków, trochę papryki, trochę marchewki. Na koniec świeże lub suszone grzyby. Zielona pietruszka i gotowe - mówi Alicja.

Kartoflanka po węgiersku to prosta, wiejska zupa. - Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojone ziemniaki. Podsmażamy, dodajemy plasterki marchwi i selera pokrojonego w kostkę. Dusimy pod przykryciem. Dolewamy wodę, gotujemy, zabielamy kwaśną śmietaną wymieszaną z mąką. Na talerzu sypiemy dużo zielonej pietruszki.

Pacal pörkölt i köröm pörkölt

Gulasz z flaków i ratki po węgiersku. Dwa hity węgierskiej kuchni. - W Polsce flaczki są zupą, u nas gulaszem. I znowu na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 1 cebulę. Jak się zrumieni: 2 białe papryki, 3 pomidory. Jak się wszystko udusi, zdejmujemy z ognia, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, mieszamy, dodajemy wodę, wracamy na ogień, kiedy się zagotuje, wrzucamy 1 kg flaków. Dolewamy wody, doprawiamy solą i pieprzem. Długo dusimy, aż powstanie gęsty sos. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, które możemy polać słoninką. To jest tłuste, przepyszne i uzależnia - tłumaczy Alicja Udvari. - Dokładnie tak samo przyrządzamy ratki, czyli świńskie nóżki. Polacy robią z nich galaretę, my nóżki. Robimy tak samo, jak gulasz, z tym, że zamiast flaków wkładamy kawałki nóżek. Dusimy, dusimy i gotowe.

Langosze

Słynne placki drożdżowe jada się z czosnkiem, serem żółtym, szynką i salami. Lub na słodko. - To danie targowe, langosze jada się na bazarach, targach, festiwalach. Uwielbiam je. Teraz, kiedy poznałam smak sera Bursztyn, będę robić je z tym serem i z Rubinem - mówi Udvari.

Jak zrobić langosze?

Składniki: 1 kg mąki, kostka drożdży, pół litra mleka, sól, 1 mały kubeczek śmietany, olej na smażenie, 20 dag sera, 10 ząbków czosnku

Wykonanie: Do mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, mieszamy, dodajemy mleko, śmietanę. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Formujemy małe placki, smażymy na oleju.

Na godzinę przed smażeniem siekamy czosnek, rozcieramy z wodą. Smarujemy tym gorące placki i posypujemy startym serem.

Komentarze 1

Najlepsze · Najnowsze
Avatar
Gość / 16 sierpnia 2015 o 19:36
0
Witaj Alicjo , cieszy mnie to z jakim rozmachem rozwijasz swoje zawodowe pasje, powodzenia Krystyna z Żor
Avatar
Gość / 16 sierpnia 2015 o 19:36
0
Witaj Alicjo , cieszy mnie to z jakim rozmachem rozwijasz swoje zawodowe pasje, powodzenia Krystyna z Żor
Zobacz wszystkie komentarze 1

Skomentuj

Zaznacz "Nie jestem robotem", by dodać komentarz:
Twój komentarz został dodany

Pozostałe informacje

Nowy napastnik Górnika Łęczna

Nowy napastnik Górnika Łęczna 0 0

Sporo działo się we wtorek w obozie Górnika. Zielono-czarni mają nowego zawodnika – Jakuba Chrzanowskiego. Zmiany zaszły także w sztabie szkoleniowym i medycznym klubu z Łęcznej

Mieli o 56 zł za dużo żeby dostać mieszkanie komunalne. Teraz zbierają na własne

Mieli o 56 zł za dużo żeby dostać mieszkanie komunalne. Teraz zbierają na własne 1 0

Niewiele ponad 34 tys. zł brakuje Ewelinie i Łukaszowi Czerwińskim do zrealizowania marzenia ich życia – kupna małego, ale własnego mieszkania. Para nie może dostać mieszkania komunalnego, bo przekracza próg dochodowy o 56 zł. Niepełnosprawny mężczyzna i jego żona wciąż mają jednak nadzieję, że dzięki pomocy internautów wszystko jest możliwe.

Kuba Karaś wystąpi w Plenerze
21 lipca 2018, 20:00

Kuba Karaś wystąpi w Plenerze 1 0

Co Gdzie Kiedy. Gwiazda duetu The Dumplings, Kuba Karaś, wystąpi 21 lipca w Plenerze. Zamiast własnych kawałków artysta sprawdzi się w roli DJ'a i rozkręci gorącą imprezę. Start o godz. 20.

Nawet 29 milionów złotych to za mało na park Ludowy w Lublinie

Nawet 29 milionów złotych to za mało na park Ludowy w Lublinie 0 14

Wczoraj unieważniony został przetarg na odnowę parku Ludowego. Najtańsza oferta przekraczała kwotę zarezerwowaną w kasie miasta. Teraz Ratusz zastanawia się nad dalszymi losami tej inwestycji, która już drugi raz okazała się sporo droższa niż spodziewali się urzędnicy.

Smaki Muzyki. Nowy projekt w Puławach
20 lipca 2018, 18:30

Smaki Muzyki. Nowy projekt w Puławach 2 0

W Puławach startuje cykl Smaki Muzyki organizowany przez Puławski Park Naukowo-Technologiczny. W piątek, 20 lipca o godz. 18.30 w Zielonym Pomidorze (Mościckiego 1) odbędzie się koncert Artura Miedzińskiego.

Lublin: Tutaj działała wytwórnia wind. Deweloper chce zbudować bloki

Lublin: Tutaj działała wytwórnia wind. Deweloper chce zbudować bloki 16 8

Siedem bloków mieszkalnych zamierza stawiać prywatna spółka na terenie wytwórni wind u zbiegu ul. Roztocze i Orkana. Ratusz uznał, że to dobre miejsce na mieszkania, a teraz będzie opracowywać nowy plan zagospodarowania terenu.

Lublin rozpoczął ogólnopolskie bieganie City Trial

Lublin rozpoczął ogólnopolskie bieganie City Trial 0 0

Nad Zalewem Zemborzyckim odbył się bieg City trail onTour, czyli wakacyjna zapowiedź największego cyklu zawodów przełajowych w kraju. Najszybszym na 5-kilometrowej trasie był miejscowy dominator – Artur Kern. Wśród kobiet zwycięstwo odniosła pochodząca z Wejherowa – Katarzyna Konkel

O leśnych przedszkolach w Rezerwacie Dzikich Dzieci

O leśnych przedszkolach w Rezerwacie Dzikich Dzieci 0 2

Zamiast klocków i lalek – patyki i błoto. Zamiast łóżka i materaca – ciepły śpiwór i gołe niebo. Przedszkolaki brodzą w kałużach, przedzierają przez śnieżne zaspy, a ich plac zabaw to las, łąka lub ogród.

MKS Perła Lublin już trenuje
galeria

MKS Perła Lublin już trenuje 1 1

Superliga piłkarek ręcznych MKS Perła Lublin ma za sobą pierwszy trening. W poniedziałek w hali MOSiR przy Al. Zygmuntowskich ćwiczyło 14 zawodniczek. Walentyna Nieściaruk i Gabriela Besen na razie trenowały indywidualnie

Wymieszał alkohol z lekami. Zmasakrował nożem poznanego w barze mężczyznę

Wymieszał alkohol z lekami. Zmasakrował nożem poznanego w barze mężczyznę 33 4

Recydywista z Łęcznej zmasakrował nożem poznanego w barze mężczyznę. Wpadł w szał po tym, jak wymieszał alkohol z lekami – wynika z akt sprawy. Ofiara przeżyła tylko dzięki interwencji świadka i policjantów.

Cena 1g suszu dla pacjenta nie powinna przekroczyć 65 zł. Chorzy czekają na medyczną marihuanę

Cena 1g suszu dla pacjenta nie powinna przekroczyć 65 zł. Chorzy czekają na medyczną marihuanę 0 3

Jest firma, która chce sprowadzać z Kanady surowiec do wytwarzania marihuany medycznej. Złożyła już wniosek o rejestrację, ale do aptek lek szybko nie trafi.

Centralny Plac Zabaw. Zapisz się na warsztaty

Centralny Plac Zabaw. Zapisz się na warsztaty 2 0

Co Gdzie Kiedy. Za niecałe dwa tygodnie (28 lipca) na placu przed Centrum Kultury (ul. Peowiaków 12) startuje Centralny Plac Zabaw. – W tym roku razem z wami chcemy otworzyć nowy rozdział naszego projektu – zapowiadają organizatorzy wydarzenia.

Kolega nie będzie zadowolony. Nawet nie wiedział, że jego samochód został "pożyczony"

Kolega nie będzie zadowolony. Nawet nie wiedział, że jego samochód został "pożyczony" 0 0

Kierowca w Zakrzowie (pow. łęczyński) wypadł z drogi i zakończył jazdę na jednej z latarni.

Piotr Darmochwał (Motor): Najpierw budowa zespołu, potem konkretne cele

Piotr Darmochwał (Motor): Najpierw budowa zespołu, potem konkretne cele 4 0

ROZMOWA Z Piotrem Darmochwałem, nowym zawodnikiem Motoru Lublin

Lublin: Tak wygląda rower miejski po przejechaniu przez pociąg

Lublin: Tak wygląda rower miejski po przejechaniu przez pociąg 9 5

W poniedziałek policjanci z komisariatu VI w Lublinie zatrzymali nieletniego mieszkańca miasta w związku ze zniszczeniem roweru miejskiego.

ALARM24

Widzisz wypadek? Jesteś świadkiem niecodziennego zdarzenia?
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

Kliknij i dodaj swojego newsa!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium

Uwaga czytelniku!

Informujemy, że w dniu 25 maja 2018 r. na terenie całej Unii Europejskiej, w tym także w Polsce, wejdzie w życie Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego w sprawie ochrony danych osobowych. W związku z tym chcielibyśmy Ci przekazać kilka informacji na temat zasad przetwarzania Twoich danych osobowych przez administratora portalu www.dziennikwschodni.pl – spółkę Corner Media sp. z o.o. z siedzibą w Lublinie.

Bardzo prosimy, zapoznaj się z tymi informacjami uważnie, są to bowiem sprawy bardzo istotne. Jeśli jesteś osobą małoletnią poniżej 16. roku życia, koniecznie przekaż tą wiadomość swoim opiekunom, którzy następnie powinni wytłumaczyć Ci, o co w niej chodzi i dlaczego się do Ciebie zwracamy.

Czym jest RODO?

RODO to potoczna nazwa Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) 2016/679 z dnia 27 kwietnia 2016 r. w sprawie ochrony osób fizycznych w związku z przetwarzaniem danych osobowych i w sprawie swobodnego przepływu takich danych oraz uchylenia dyrektywy 95/46/WE. W Polsce będzie ono obowiązywało od 25 maja 2018 r. Akt ten wprowadza nowy standard ochrony danych osobowych, nakładając na podmioty przetwarzające te dane (administratorów danych) szereg obowiązków, w tym obowiązek poinformowania Ciebie o sposobie przetwarzania Twoich danych, celach w jakich Twoje dane są przetwarzane oraz o uprawnieniach przysługujących Ci w związku z przetwarzaniem danych osobowych przez administratora danych.

Administrator danych

Administratorem Twoich danych osobowych jest Corner Media Spółka z ograniczoną odpowiedzialnością z siedzibą w Lublinie, ul. Krakowskie Przedmieście 54, 20-002 Lublin, wpisana do rejestru przedsiębiorców Krajowego Rejestru Sądowego przez Sąd Rejonowy Lublin – Wschód z siedzibą w Świdniku, VI Wydział Gospodarczy Krajowego Rejestru Sądowego, za numerem KRS 0000507517, NIP 7123286919, kapitał zakładowy – 50.000,00. PLN

Możesz się z nami skontaktować zarówno pod adresem:
Corner Media Spółka z o.o.
ul. Krakowskie Przedmieście 54
20-002 Lublinie

jak i mailowo: online@dziennikwschodni.pl

oraz telefonicznie: 81 46-26-800

Rodzaj przetwarzanych danych osobowych

Przetwarzamy dane osobowe podane przez Ciebie podczas procesu rejestracji konta na portalu www.dziennikwschodni.pl, a także dane, które są zbierane podczas korzystania przez Ciebie z tego portalu. Chodzi o dane zbierane i zapisywane w plikach cookies. Więcej na temat plików cookies przeczytasz w naszej polityce prywatności.

Pamiętaj, rejestracja konta na portalu www.dziennikwschodni.pl nie jest obowiązkowa. Nie masz także obowiązku podawania nam swoich prawdziwych danych podczas procesu rejestracji, jak również nie musisz podawać nam wszystkich danych, o które pytamy. Może się jednak zdarzyć tak, że nie posiadając Twoich wszystkich danych albo nie posiadając Twoich prawdziwych danych, nie będziemy w stanie świadczyć Ci wszystkich usług, które oferujemy oraz wywiązać się z wszystkich obowiązków określonych w regulaminie portalu dziennikwschodni.pl (np. zapewnić Ci odpowiedniego bezpieczeństwa w zakresie odzyskania danych dostępowych do konta).

Cel przetwarzania danych osobowych

Głównym celem przetwarzania przez nas Twoich danych jest zapewnienie Ci pełnej funkcjonalności działania serwisu dziennikwschodni.pl, dostępu do usług świadczonych przez nas w ramach tego serwisu, zapewniania Ci bezpieczeństwa podczas korzystania z serwisu (np. w przypadku prób nadużyć) oraz wywiązanie się przez nas z obowiązków umownych wynikających z regulaminu portalu Dziennikwschodni.pl.

Dodatkowy cel przetwarzania danych osobowych to tzw. marketing własny, tj. przetwarzanie danych wyłącznie na nasze wewnętrzne potrzeby w celach analitycznych, badawczych, statystycznych, w szczególności poprzez dążenie do jak najpełniejszego dostosowania treści wyświetlanych na naszych stronach do Twoich preferencji i zainteresowań.

Ponadto, o ile wyrazisz na to zgodę, będziemy mogli przetwarzać Twoje dane osobowe w celach marketingowych (marketing zewnętrzny), w tym przekazywać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym – agencjom reklamowym i naszym partnerom handlowym. Pamiętaj, że zgoda na przetwarzanie Twoich danych w celach marketingowych jest całkowicie dobrowolna i możesz ją w każdej chwili wycofać.

Pamiętaj także, że jeżeli jesteś osobą małoletnią, która nie ukończyła 16. roku życia, przesyłanie informacji w celach marketingowych może nastąpić wyłącznie po wyrażeniu zgody przez Twojego rodzica lub opiekuna.

Podstawy prawne przetwarzania danych

Twoje dane osobowe mogą być przetwarzane wyłącznie zgodnie z określonymi w obecnie obowiązujących przepisach podstawami prawnymi. W zależności od celu przetwarzania danych możemy wyróżnić trzy główne podstawy prawne przetwarzania danych.

Pierwszą podstawą przetwarzania danych jest niezbędność do wykonania umów o świadczenie usług. Mamy z nią do czynienia wtedy, gdy przetwarzanie danych jest niezbędne w celu zapewnienia Ci sprawnego, bezpiecznego korzystania z naszego serwisu wraz z jego wszystkimi funkcjonalnościami. Umowy o świadczenie usług to regulaminy, w tym regulamin portalu dziennikwschodni.pl, który akceptujesz decydując się na korzystanie z naszego serwisu.

Drugą podstawą przetwarzania danych jest uzasadniony interes administratora danych. Mamy z nim do czynienia w przypadku prowadzenia pomiarów statystycznych oraz działań z zakresu marketingu własnego przez administratora danych.

Wreszcie, trzecią przesłanką przetwarzania danych jest Twoja dobrowolna i świadoma zgoda. Na jej podstawie Twoje dane mogą być wykorzystywane w celach marketingowych, a także w celu profilowania.

Pamiętaj, zgody udzielasz w pełni dobrowolnie. Masz także prawo do cofnięcia udzielonej zgody na przetwarzanie Twoich danych osobowych w dowolnym momencie. Wycofanie zgody nie będzie miało jednak wpływu na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej cofnięciem.

Podmioty, którym możemy przekazywać dane

Co do zasady Twoje dane osobowe będą przez nas wykorzystywane wyłącznie na nasz własny użytek.

W pewnych sytuacjach możemy jednak przekazać Twoje dane podmiotom z nami współpracującym: – naszym partnerom handlowym, podwykonawcom oferowanych przez nas usług, agencjom marketingowym.

Dodatkowo, w przypadkach ściśle określonych w przepisach prawa, będziemy zobligowani przekazać Twoje dane podmiotom uprawnionym do ich uzyskania na podstawie obecnie obowiązujących przepisów prawa (np. policji czy prokuraturze), pod warunkiem oczywiście, iż wystąpią do nas z takim żądaniem, powołując się na określoną podstawę prawną.

Okres przechowywania danych

Twoje dane osobowe będą przechowywane tak długo, jak będzie to niezbędne do zapewnienia Ci dostępu do usług oferowanych przez serwis www.dziennikwchodni.pl Oczywiście, możesz w każdym czasie złożyć wniosek o zaprzestanie przetwarzania swoich danych osobowych, ich zmianę lub usunięcie.

Informacje o prawach przysługujących osobie, której dane dotyczą

Musisz wiedzieć, że niezależnie od tego, na jakiej podstawie przetwarzamy Twoje dane, masz zawsze prawo dostępu do nich oraz ich poprawiania. Możesz również w każdym momencie żądać ich usunięcia lub cofnąć albo ograniczyć wcześniej udzieloną zgodę na przetwarzanie danych osobowych, przy czym wycofanie danej zgody nie wpływa na administratora danych do przetwarzania danych w celu określonym w danej zgodzie do chwili jej wycofania.

Masz również prawo wniesienia sprzeciwu wobec przetwarzania Twoich danych osobowych.

Możesz też zażądać od administratora danych osobowych przeniesienia Twoich danych lub uzyskania kopii Twoich danych, z tym jednak zastrzeżeniem, że prawo to nie może wpływać niekorzystnie na prawa i wolności innych osób. Administrator danych będzie realizował Twoje żądania w zakresie posiadanych możliwości technicznych.

Informacje o prawie do wniesienia skargi

Organem nadzorczym nad administratorem danych osobowych jest Generalny Inspektor Danych Osobowych, do którego masz prawo wnieść skargę za każdym razem, gdy Twoje dane będą przetwarzane w sposób w Twojej ocenie nieprawidłowy.

Informacje o tym, czy podanie danych jest wymogiem ustawowym lub umownym, czy jesteś zobowiązany do ich podania

Nie jesteś zobowiązany do podawania nam swoich danych osobowych ani wyrażania zgody na ich przetwarzanie, z tym jednak zastrzeżeniem, że ich podanie może okazać się niezbędne dla korzystania z określonych funkcjonalności serwisu.

Jest także możliwe, że jeśli nie wyrazisz zgody na przetwarzanie danych osobowych lub cofniesz wcześniej udzieloną zgodę, nie będziemy mogli zapewnić Ci dostępu do niektórych oferowanych przez nas usług, przy czym zawsze w takim wypadku zostaniesz o tym poinformowany.

Informacje o profilowaniu

Czym jest profilowanie? To zbieranie wszelkich informacji, które pozwalają bezpośrednio lub pośrednio zidentyfikować osobę, która jest poddawana profilowaniu. Profilowanie odbywa się najczęściej przy użyciu systemów informatycznych, w sposób zautomatyzowany, za pomocą specjalnych algorytmów uwzględniających określone wcześniej kryteria. Wyniki profilowania mogą być wykorzystywane m.in. do celów marketingowych, np. w celu spersonalizowania reklamy kierowanej do danego użytkownika lub przygotowania oferty uwzględniającej jego potrzeby lub preferencje.

Oświadczamy, że na chwilę obecną nie profilujemy Twoich danych. Jeśli jednak zaczniemy, zostaniesz o tym uprzednio poinformowany i będziesz miał prawo nie wyrazić na to zgody.

Bardzo prosimy o uważne zapoznanie się z powyższymi informacjami. Gdy już to zrobisz, kliknij przycisk Zapoznałem się z informacją. Przejdź do serwisu.

Rozumiem

Używamy plików cookies, aby ułatwić Ci korzystanie z naszego serwisu oraz do celów statystycznych. Jeśli nie blokujesz tych plików, to zgadzasz się na ich użycie oraz zapisanie w pamięci urządzenia. Pamiętaj, że możesz samodzielnie zarządzać cookies, zmieniając ustawienia przeglądarki. Więcej informacji w naszej polityce prywatności.