Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 lipca 2014 r.
12:30
Edytuj ten wpis

Węgierski desant na Europejskim Festiwalu Smaku

0 1 A A

6 września na Europejskim Festiwalu Smaku zagra legendarny zespół Omega. Do Lublina przyjadą też winiarze, serowarzy i szefowie kuchni z Egeru. - Zaprosimy was na wielką ucztę. Skosztujecie 7 słynnych dań z węgierskiej kuchni - zapowiada Alicja Udvari

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do Lublina przyjechała na konferencję prasową 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Teatrze Starym. Alicja Udvari reprezentowała Turisztikai Hotel Klaszter z Węgier, który w tym roku jest zagranicznym partnerem festiwalu.

- Na Europejski Festiwal Smaku przyjadą do Lublina znani winiarze: Demeter Csaba, Hagymási József, Gál Tibor i słynny Jozsef Simon. Będziecie mogli wina degustować, kupować a nawet wydrukować osobistą etykietę. Muzycznej uczcie w postaci koncertu Omegi musi towarzyszyć uczta zmysłów - mówi Alicja Udvari.

Pojedynek na sery

Słynnych winiarzy spotkacie przy Trybunale Koronnym na Starym Mieście. - Jest dobre wino, musi być dobre jedzenie. Przy stanowiskach winiarzy stanie specjalny piec, w którym będą wypiekać się specjalne placki piwniczne, które są słynną węgierską przekąską do wina - mówi Alicja Udvari.

Ale placki to nie wszystko. Na miejscu będziecie mogli degustować i kupować słynne węgierskie wędliny, w tym kiełbasę czabańską, zwana też czubajką. To mocno przyprawiona papryką kiełbasa, która jest chroniona w Unii Europejskiej. Jest znana w całej Europie, na poświęcony jej Csabai kolbászfesztivál (Czabajski festiwal kiełbasy) zjeżdżają się smakosze z całego świata.

- Dołożymy do tego węgierskie pikle, papryki w wielu odmianach i na Starym Mieście zrobimy wam festiwal węgierskiej kuchni. A ja będą grzeszyć z waszym serem Bursztyn i Rubin, którego smak poznałam na śniadaniu prasowym - śmieje się Udvari. Zresztą pojedynek na sery węgierskie i sery Old Poland odbędzie się w Browarze Perła przy Bernardyńskiej 15 (tam znajdzie się Aleja Serów, tam pojawią się widowiskowe food trucki, grille, wędzarki z rybami, rzemieślnicze piwa). A to wszystko w ramach Festiwalu Piwa, który towarzyszy Europejskiemu Festiwalowi Smaku.

Zjeść Eger

Partnerskim miastem Europejskiego Festiwalu Smaku jest w tym roku Eger.

- Tak jak Lublin jest polską stolicą smaku, tak Eger to kulinarna stolica Węgier. Cała przygoda z kuchnią węgierską zaczyna się od papryki. Papryka, jak dobre wino, potrzebuje specjalnej gleby i podłoża. Wszystkie nasze potrawy oparte są na papryce świeżej i suszonej - mówi Alicja Udvari.

Ponieważ na festiwal przyjadą węgierscy szefowie kuchni, którzy na Scenie Smaku rozstawionej na placu Po farze oraz w Galerii Gala przy Fabrycznej poprowadzą pokazy gotowania i warsztaty, warto chociaż w skrócie poznać najciekawsze węgierskie potrawy. Oto 7 potraw, wybranych przez Alicję. - Zacznijmy od przekąsek. Dokładnie od gęsich wątróbek po węgiersku.

Liba màj i mangalica kolbusz

Liba màj (gęsie wątróbki) to bardzo popularna przekąska. - Nasze wątróbki konkurują z francuskimi. Czyje są lepsze? Nasze. Żeby je zrobić, musimy mieć 4 świeże wątróbki oraz gęsi smalec. Doprawiamy je solą z pieprzem. Układamy w rondelku. Zalewamy rozpuszczonym gęsim smalcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 2 godziny w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Sekret tkwi w tych 120 stopniach - tłumaczy Alicja Udvari. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Wyciągamy z tłuszczu (ścigamy go nożem) i podajemy wraz z grzanką w towarzystwie warzyw. Grzankę należy posmarować smalczykiem.

Następny grzech przystawkowy to kiełbasa ze świni rasy mangalica (mangalica Kolbusz). - Kroimy kiełbasę w grube plastry, układamy na półmisku i znów podajemy z warzywami (papryka, por, cebula). Do tego obowiązkowo grzanka ze smalczykiem - podkreśla Udvari.

Gulyàsleves i Krumplileves

Zupa gulaszowa (gulyàsleves) i kartoflanka po węgiersku (krumplileves) to przepyszne węgierskie zupy. - Wszystko znów zaczyna się od papryki. Gulaszową gotuje się na wołowinie, ale jeszcze lepsza jest na dziczyźnie, dokładnie na mięsie jelenia - mówi nasza przewodniczka po węgierskich smakach.
Jak ugotować gulyàsleves? Potrzebujemy kilograma wołowiny lub dziczyzny, trochę warzyw plus ziemniaki, sól, pieprz i papryka. Oraz dużo zielonej pietruszki. Od czego zacząć?

- Od podstawy. Węgrzy zaczynają gotowanie gulaszowej od podsmażenia na smalcu cebuli. Następnie wrzucają świeże pomidory,potem świeżą białą paprykę i długo duszą na wolnym ogniu. Jak wszystko się ładnie "upryczy”, wrzucają mięso pokrojone w kostkę. Jak się obsmaży, dodają wodę i pokrojone w kosteczkę warzywa: trochę ziemniaków, trochę papryki, trochę marchewki. Na koniec świeże lub suszone grzyby. Zielona pietruszka i gotowe - mówi Alicja.

Kartoflanka po węgiersku to prosta, wiejska zupa. - Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojone ziemniaki. Podsmażamy, dodajemy plasterki marchwi i selera pokrojonego w kostkę. Dusimy pod przykryciem. Dolewamy wodę, gotujemy, zabielamy kwaśną śmietaną wymieszaną z mąką. Na talerzu sypiemy dużo zielonej pietruszki.

Pacal pörkölt i köröm pörkölt

Gulasz z flaków i ratki po węgiersku. Dwa hity węgierskiej kuchni. - W Polsce flaczki są zupą, u nas gulaszem. I znowu na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 1 cebulę. Jak się zrumieni: 2 białe papryki, 3 pomidory. Jak się wszystko udusi, zdejmujemy z ognia, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, mieszamy, dodajemy wodę, wracamy na ogień, kiedy się zagotuje, wrzucamy 1 kg flaków. Dolewamy wody, doprawiamy solą i pieprzem. Długo dusimy, aż powstanie gęsty sos. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, które możemy polać słoninką. To jest tłuste, przepyszne i uzależnia - tłumaczy Alicja Udvari. - Dokładnie tak samo przyrządzamy ratki, czyli świńskie nóżki. Polacy robią z nich galaretę, my nóżki. Robimy tak samo, jak gulasz, z tym, że zamiast flaków wkładamy kawałki nóżek. Dusimy, dusimy i gotowe.

Langosze

Słynne placki drożdżowe jada się z czosnkiem, serem żółtym, szynką i salami. Lub na słodko. - To danie targowe, langosze jada się na bazarach, targach, festiwalach. Uwielbiam je. Teraz, kiedy poznałam smak sera Bursztyn, będę robić je z tym serem i z Rubinem - mówi Udvari.

Jak zrobić langosze?

Składniki: 1 kg mąki, kostka drożdży, pół litra mleka, sól, 1 mały kubeczek śmietany, olej na smażenie, 20 dag sera, 10 ząbków czosnku

Wykonanie: Do mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, mieszamy, dodajemy mleko, śmietanę. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Formujemy małe placki, smażymy na oleju.

Na godzinę przed smażeniem siekamy czosnek, rozcieramy z wodą. Smarujemy tym gorące placki i posypujemy startym serem.

Pozostałe informacje

Sportowcy mają wielkie i słodkie serca

Sportowcy mają wielkie i słodkie serca

W czwartkowy wieczór, w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli odbył się Mecz Słodkich Serc.

Choinka na LSM już udekorowana

Choinka na LSM już udekorowana

Mieszkańcy osiedla Mickiewicza tradycyjnie udekorowali osiedlową choinkę, świętując rozpoczęcie okresu bożonarodzeniowego.

Tworzenie i projektowanie sklepów internetowych – Klucz do sukcesu Twojego biznesu online

Tworzenie i projektowanie sklepów internetowych – Klucz do sukcesu Twojego biznesu online

W dzisiejszym dynamicznym świecie cyfrowym, skuteczne tworzenie sklepów internetowych to nie tylko kwestia technologii, ale także odpowiedniego podejścia do designu i użyteczności. Z odpowiednio zaprojektowanym sklepem internetowym możesz osiągnąć znaczną przewagę nad konkurencją i skutecznie zwiększyć swoje przychody.

Poczuj magię pisania z piórami wiecznymi

Poczuj magię pisania z piórami wiecznymi

Pióra wieczne to nie tylko narzędzie do pisania, ale także symbol elegancji, klasy i indywidualności. Od dekad stanowią one niezastąpiony element codziennego życia osób ceniących tradycję oraz jakość.

Aleksandra Mirosław inspiruje najmłodszych
galeria

Aleksandra Mirosław inspiruje najmłodszych

Wczoraj XXX LO, a dzisiaj SP29 odwiedziła złota medalistka olimpijska Aleksandra Mirosław. Lublinianka rozmawiała z najmłodszymi o sporcie, wyzwaniach i codziennym życiu zawodowych sportowców.

Julia Szeremeta zmierzy się z Leną Buchner w ramach Suzuki Boxing Night. Andrzej Gołota gościem specjalnym?
ZDJĘCIA Z CEREMONII WAŻENIA
galeria

Julia Szeremeta zmierzy się z Leną Buchner w ramach Suzuki Boxing Night. Andrzej Gołota gościem specjalnym?

Piątkowy wieczór w hali MOSiR im. Zdzisława Niedzieli w Lublinie upłynie pod znakiem boksu. O godz. 20.45 wystartuje gala Suzuki Boxing Night 32. Gwiazdami tego wieczoru będą Julia Szeremeta oraz Damian Durkacz. W czwartek odbyło się oficjalne ważenie przed imprezą.

Strefowanie przestrzeni – klucz do funkcjonalnego i estetycznego wnętrza

Strefowanie przestrzeni – klucz do funkcjonalnego i estetycznego wnętrza

Zastanawiałeś się kiedyś, jak sprawić, by wnętrza Twojego domu były nie tylko estetyczne, ale także funkcjonalne? Sekretem jest strefowanie przestrzeni, które pozwala na stworzenie harmonijnego i praktycznego układu w mieszkaniu. W tym artykule przyjrzymy się, jak dzięki odpowiedniemu podziałowi na strefy możemy zyskać więcej niż tylko porządek i estetykę.

Gdzie szukać pracowników fizycznych i jak znaleźć odpowiednich kandydatów?

Gdzie szukać pracowników fizycznych i jak znaleźć odpowiednich kandydatów?

W dzisiejszym dynamicznie zmieniającym się świecie, znalezienie odpowiednich pracowników fizycznych stało się prawdziwym wyzwaniem dla wielu pracodawców. Globalizacja, migracje oraz zmiany demograficzne wpływają na rynek pracy, wprowadzając zarówno możliwości, jak i wyzwania. Jak więc skutecznie dotrzeć do kandydatów, którzy spełnią nasze oczekiwania?

50-latek wypadł z drogi i uderzył w drzewo w Jarosławcu

50-latek wypadł z drogi i uderzył w drzewo w Jarosławcu

50-letni kierowca Audi stracił panowanie nad pojazdem na skrzyżowaniu w Jarosławcu, w wyniku czego uderzył w drzewo. Z obrażeniami trafił do szpitala.

Czym są testy penetracyjne i dlaczego każda firma ich potrzebuje?

Czym są testy penetracyjne i dlaczego każda firma ich potrzebuje?

Żyjemy w czasach, gdzie dane to nowa waluta, a ich bezpieczeństwo powinno być priorytetem dla każdej firmy. Jednak cyberprzestępcy nieustannie opracowują coraz bardziej zaawansowane metody łamania zabezpieczeń. Tu na scenę wchodzą testy penetracyjne — skuteczny sposób na wykrycie luk w systemach informatycznych, zanim zrobią to hakerzy.

Skoczkowie narciarscy przenoszą się do Titisee-Neustadt. Przestać tracić punkty za telemark

Skoczkowie narciarscy przenoszą się do Titisee-Neustadt. Przestać tracić punkty za telemark

Po dwóch konkursach w Wiśle, które odbyły się w fantastycznej atmosferze dzięki licznie zgromadzonym polskim kibicom skoczkowie narciarscy przenoszą się do Niemiec. W Titisee-Neustadt od piątku do niedzieli odbędą się dwa kolejne konkursy indywidualne. Czy wreszcie doczekamy się Polaka w czołowej dziesiątce?

Szczęśliwy finał poszukiwań zaginionego 42-latka z Bełżyc

Szczęśliwy finał poszukiwań zaginionego 42-latka z Bełżyc

Po intensywnych poszukiwaniach, 42-letni mężczyzna z Bełżyc został odnaleziony cały i zdrowy w Lublinie.

Nie będzie „kredytu 0 proc.” na mieszkania. Alternatywy też brak

Nie będzie „kredytu 0 proc.” na mieszkania. Alternatywy też brak

Decyzja o rezygnacji z programu „kredyt 0 proc.” powinna zostać podjęta dużo wcześniej – ocenił w czwartek dyrektor generalny Polskiego Związku Firm Deweloperskich (PZFD) Bartosz Guss. Dodał, że ci, którzy szukali mieszkań, zbyt długo trzymani byli w niepewności.

Piłkarki ręczne reprezentacji Polski w swoim ostatnim meczu na mistrzostwach Europy ograły Rumunię

ME piłkarek ręcznych: Polki zakończyły turniej na dziewiątym miejscu. Bez zmiany kultury lepiej nie będzie

Dziewiąte miejsce na trwających wciąż mistrzostwach Europy to najlepsze osiągniecie kobiecej reprezentacji Polski od prawie dwóch dekad. Nawet ekipa Kima Rasmussena z Karoliną Kudłacz, Aliną Wojtas czy Kingą Achruk w składzie nie zanotowała tak wysokiej lokaty, a przypomnijmy, że wtedy w czempionacie naszego kontynentu rywalizowało tylko 16 drużyn

Ukradła byłemu sporo gotówki

Ukradła byłemu sporo gotówki

57-letnia kobieta ukradła 8 000 złotych swojemu byłemu partnerowi. Teraz odpowie za kradzież przed sądem.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium