Przeglądarka, z której korzystasz jest przestarzała.

Starsze przeglądarki internetowe takie jak Internet Explorer 6, 7 i 8 posiadają udokumentowane luki bezpieczeństwa, ograniczoną funkcjonalność oraz nie są zgodne z najnowszymi standardami.

Prosimy o zainstalowanie nowszej przeglądarki, która pozwoli Ci skorzystać z pełni możliwości oferowanych przez nasz portal, jak również znacznie ułatwi Ci przeglądanie internetu w przyszłości :)

Pobierz nowszą przeglądarkę:

Kuchnia

27 lipca 2014 r.
12:30
Edytuj ten wpis

Węgierski desant na Europejskim Festiwalu Smaku

6 września na Europejskim Festiwalu Smaku zagra legendarny zespół Omega. Do Lublina przyjadą też winiarze, serowarzy i szefowie kuchni z Egeru. - Zaprosimy was na wielką ucztę. Skosztujecie 7 słynnych dań z węgierskiej kuchni - zapowiada Alicja Udvari

AdBlock
Szanowny Czytelniku!
Dzięki reklamom czytasz za darmo. Prosimy o wyłączenie programu służącego do blokowania reklam (np. AdBlock).
Dziękujemy, redakcja Dziennika Wschodniego.
Kliknij tutaj, aby zaakceptować
Do Lublina przyjechała na konferencję prasową 6 edycji Europejskiego Festiwalu Smaku w Teatrze Starym. Alicja Udvari reprezentowała Turisztikai Hotel Klaszter z Węgier, który w tym roku jest zagranicznym partnerem festiwalu.

- Na Europejski Festiwal Smaku przyjadą do Lublina znani winiarze: Demeter Csaba, Hagymási József, Gál Tibor i słynny Jozsef Simon. Będziecie mogli wina degustować, kupować a nawet wydrukować osobistą etykietę. Muzycznej uczcie w postaci koncertu Omegi musi towarzyszyć uczta zmysłów - mówi Alicja Udvari.

Pojedynek na sery

Słynnych winiarzy spotkacie przy Trybunale Koronnym na Starym Mieście. - Jest dobre wino, musi być dobre jedzenie. Przy stanowiskach winiarzy stanie specjalny piec, w którym będą wypiekać się specjalne placki piwniczne, które są słynną węgierską przekąską do wina - mówi Alicja Udvari.

Ale placki to nie wszystko. Na miejscu będziecie mogli degustować i kupować słynne węgierskie wędliny, w tym kiełbasę czabańską, zwana też czubajką. To mocno przyprawiona papryką kiełbasa, która jest chroniona w Unii Europejskiej. Jest znana w całej Europie, na poświęcony jej Csabai kolbászfesztivál (Czabajski festiwal kiełbasy) zjeżdżają się smakosze z całego świata.

- Dołożymy do tego węgierskie pikle, papryki w wielu odmianach i na Starym Mieście zrobimy wam festiwal węgierskiej kuchni. A ja będą grzeszyć z waszym serem Bursztyn i Rubin, którego smak poznałam na śniadaniu prasowym - śmieje się Udvari. Zresztą pojedynek na sery węgierskie i sery Old Poland odbędzie się w Browarze Perła przy Bernardyńskiej 15 (tam znajdzie się Aleja Serów, tam pojawią się widowiskowe food trucki, grille, wędzarki z rybami, rzemieślnicze piwa). A to wszystko w ramach Festiwalu Piwa, który towarzyszy Europejskiemu Festiwalowi Smaku.

Zjeść Eger

Partnerskim miastem Europejskiego Festiwalu Smaku jest w tym roku Eger.

- Tak jak Lublin jest polską stolicą smaku, tak Eger to kulinarna stolica Węgier. Cała przygoda z kuchnią węgierską zaczyna się od papryki. Papryka, jak dobre wino, potrzebuje specjalnej gleby i podłoża. Wszystkie nasze potrawy oparte są na papryce świeżej i suszonej - mówi Alicja Udvari.

Ponieważ na festiwal przyjadą węgierscy szefowie kuchni, którzy na Scenie Smaku rozstawionej na placu Po farze oraz w Galerii Gala przy Fabrycznej poprowadzą pokazy gotowania i warsztaty, warto chociaż w skrócie poznać najciekawsze węgierskie potrawy. Oto 7 potraw, wybranych przez Alicję. - Zacznijmy od przekąsek. Dokładnie od gęsich wątróbek po węgiersku.

Liba màj i mangalica kolbusz

Liba màj (gęsie wątróbki) to bardzo popularna przekąska. - Nasze wątróbki konkurują z francuskimi. Czyje są lepsze? Nasze. Żeby je zrobić, musimy mieć 4 świeże wątróbki oraz gęsi smalec. Doprawiamy je solą z pieprzem. Układamy w rondelku. Zalewamy rozpuszczonym gęsim smalcem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 2 godziny w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Sekret tkwi w tych 120 stopniach - tłumaczy Alicja Udvari. Wyjmujemy i czekamy aż ostygnie. Wyciągamy z tłuszczu (ścigamy go nożem) i podajemy wraz z grzanką w towarzystwie warzyw. Grzankę należy posmarować smalczykiem.

Następny grzech przystawkowy to kiełbasa ze świni rasy mangalica (mangalica Kolbusz). - Kroimy kiełbasę w grube plastry, układamy na półmisku i znów podajemy z warzywami (papryka, por, cebula). Do tego obowiązkowo grzanka ze smalczykiem - podkreśla Udvari.

Gulyàsleves i Krumplileves

Zupa gulaszowa (gulyàsleves) i kartoflanka po węgiersku (krumplileves) to przepyszne węgierskie zupy. - Wszystko znów zaczyna się od papryki. Gulaszową gotuje się na wołowinie, ale jeszcze lepsza jest na dziczyźnie, dokładnie na mięsie jelenia - mówi nasza przewodniczka po węgierskich smakach.
Jak ugotować gulyàsleves? Potrzebujemy kilograma wołowiny lub dziczyzny, trochę warzyw plus ziemniaki, sól, pieprz i papryka. Oraz dużo zielonej pietruszki. Od czego zacząć?

- Od podstawy. Węgrzy zaczynają gotowanie gulaszowej od podsmażenia na smalcu cebuli. Następnie wrzucają świeże pomidory,potem świeżą białą paprykę i długo duszą na wolnym ogniu. Jak wszystko się ładnie "upryczy”, wrzucają mięso pokrojone w kostkę. Jak się obsmaży, dodają wodę i pokrojone w kosteczkę warzywa: trochę ziemniaków, trochę papryki, trochę marchewki. Na koniec świeże lub suszone grzyby. Zielona pietruszka i gotowe - mówi Alicja.

Kartoflanka po węgiersku to prosta, wiejska zupa. - Na rozgrzany smalec wrzucamy pokrojone ziemniaki. Podsmażamy, dodajemy plasterki marchwi i selera pokrojonego w kostkę. Dusimy pod przykryciem. Dolewamy wodę, gotujemy, zabielamy kwaśną śmietaną wymieszaną z mąką. Na talerzu sypiemy dużo zielonej pietruszki.

Pacal pörkölt i köröm pörkölt

Gulasz z flaków i ratki po węgiersku. Dwa hity węgierskiej kuchni. - W Polsce flaczki są zupą, u nas gulaszem. I znowu na rozgrzany tłuszcz wrzucamy 1 cebulę. Jak się zrumieni: 2 białe papryki, 3 pomidory. Jak się wszystko udusi, zdejmujemy z ognia, dodajemy czerwoną paprykę w proszku, mieszamy, dodajemy wodę, wracamy na ogień, kiedy się zagotuje, wrzucamy 1 kg flaków. Dolewamy wody, doprawiamy solą i pieprzem. Długo dusimy, aż powstanie gęsty sos. Podajemy z ugotowanymi ziemniakami, które możemy polać słoninką. To jest tłuste, przepyszne i uzależnia - tłumaczy Alicja Udvari. - Dokładnie tak samo przyrządzamy ratki, czyli świńskie nóżki. Polacy robią z nich galaretę, my nóżki. Robimy tak samo, jak gulasz, z tym, że zamiast flaków wkładamy kawałki nóżek. Dusimy, dusimy i gotowe.

Langosze

Słynne placki drożdżowe jada się z czosnkiem, serem żółtym, szynką i salami. Lub na słodko. - To danie targowe, langosze jada się na bazarach, targach, festiwalach. Uwielbiam je. Teraz, kiedy poznałam smak sera Bursztyn, będę robić je z tym serem i z Rubinem - mówi Udvari.

Jak zrobić langosze?

Składniki: 1 kg mąki, kostka drożdży, pół litra mleka, sól, 1 mały kubeczek śmietany, olej na smażenie, 20 dag sera, 10 ząbków czosnku

Wykonanie: Do mąki dodajemy drożdże rozpuszczone w ciepłej wodzie, mieszamy, dodajemy mleko, śmietanę. Wyrabiamy ciasto, odstawiamy do lodówki na kilka godzin. Formujemy małe placki, smażymy na oleju.

Na godzinę przed smażeniem siekamy czosnek, rozcieramy z wodą. Smarujemy tym gorące placki i posypujemy startym serem.

Pozostałe informacje

Fragment środowych zawodów

PGE Start Lublin pokonał Rilski Sportist w FIBA Europe Cup

Biorąc pod uwagę serię ostatnich porażek, to mecz z Rilskim Sportis był bardzo ważny. Mistrz Bułgarii to drużyna absolutnie w zasięgu lubelskiej ekipy i to było widać od pierwszych akcji w hali Globus.

Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W meczu na szczycie Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

W spotkaniu 13. kolejki rozegranym awansem Bogdanka LUK Lublin przegrała z Aluronem CMC Wartą Zawiercie 2:3

Zgubili się podczas grzybobrania

Zgubili się podczas grzybobrania

Dziadek z wnukami wybrał się na grzybobranie, jednak w pewnym momencie zgubili się w lubartowskich lasach. Pomogła szybka reakcja lokalnego dzielnicowego.

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Gigant meblowy planuje około 800 zwolnień do końca przyszłego roku

Spółka Black Red White planuje przeprowadzenie dużych zwolnień grupowych. Jak poinformował Powiatowy Urząd Pracy w Biłgoraju, do końca 2026 roku pracę może stracić około 800 osób zatrudnionych w różnych lokalizacjach firmy w całym kraju.

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

Amerykańska giełda miała przynieść zysk. Przyniosła 900 tys. zł straty

46-letni mieszkaniec powiatu lubelskiego liczył na ogromny zysk na amerykańskiej giełdzie. Wizja zysku okazała się zwykłym oszustwem. Mężczyzna stracił 900 tys. zł.

Przemysław Czarnek i przedstawiciele PiS pod Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie

Kłótnia o stan szpitali. Czarnek atakuje, NFZ się broni

Przemysław Czarnek, wspierany przez grupę przedstawicieli Prawa i Sprawiedliwości, stanął przed Wojewódzkim Szpitalem Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie i ogłosił, że sytuacja w polskiej służbie zdrowia jest dramatyczna. Padły słowa o tragedii pacjentów, przekładanych operacjach onkologicznych i setkach milionów złotych niewypłaconych szpitalom przez NFZ. Ten wszystkiemu zaprzecza.

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Śmiertelny strzał podczas polowania. Nie żyje 68-latek

Policja i prokuratura wyjaśniają okoliczności tragedii, do której doszło podczas polowania w Milejowie. Śmierć poniósł 68-letni mężczyzna. Zatrzymano innego uczestnika polowania – 50-latka.

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte
film

Dolnośląskie Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie otwarte

Od jakiegoś czasu obserwujemy, że nasze dzieci izolują się i mają trudności w radzeniu sobie z emocjami, ale dopiero pandemia z 2020 roku ujawniła, z jak dużymi problemami psychicznymi się mierzą i jak bardzo potrzebują pomocy - powiedział Robert Raczyński, prezydent Lubina podczas uroczystego otwarcia Dolnośląskiego Centrum Zdrowia Psychicznego dla Dzieci i Młodzieży w Lubinie. Dodał, że miasto za 130 mln zł zbudowało miejsce kompleksowego wsparcia dla dzieci i ich rodziców.

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Sycylia na wyciągnięcie ręki. I to z lubelskiego lotniska

Z lubelskiego lotniska będzie można polecieć prosto na Sycylię. Linia lotnicza Ryanair ogłosiła uruchomienie nowego sezonowego połączenia do Trapani – malowniczego miasta w zachodniej części wyspy. Pierwsze loty zaplanowano na początek sezonu letniego 2026.

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Co nowego u Volkswagena w 2025 roku? Przegląd premier i trendów

Rok 2025 zapowiada się dla Volkswagena jako okres strategicznej dwutorowości, który balansuje między przyspieszoną ofensywą elektryczną a ewolucją modeli spalinowych. Gigant motoryzacyjny wprowadza na rynek premiery, które mają zdefiniować jego pozycję na nadchodzące lata. Obserwujemy wyraźny trend poprawy ergonomii oraz integracji zaawansowanych technologii cyfrowych we wszystkich segmentach rynkowych. Klienci mogą spodziewać się zarówno modeli rewolucyjnych, jak i starannie zmodernizowanych, uwielbianych przez kierowców bestsellerów.

W tym budynku, przy ul. Hrubieszowskiej 102, planowane jest otwarcie pierwszej wystawy

1,2 mln zł na pamięć i pojednanie. Rusza projekt Muzeum Ofiar Rzezi Wołyńskiej w Chełmie

W Chełmie postawiono właśnie ważny krok na drodze do budowy miejsca, które w założeniu ma łączyć pamięć o ofiarach z misją pojednania narodów. Prezydent miasta Jakub Banaszek podpisał umowę z firmą Pas Projekt Sp. z o.o. z Nadarzyna na opracowanie pełnej dokumentacji projektowo-kosztorysowej dla Muzeum Pamięci Ofiar Rzezi Wołyńskiej oraz Centrum Prawdy i Pojednania im. Prezydenta Lecha Kaczyńskiego.

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Black Weeks – wielkie promocje, które kuszą obniżkami. Jak kupować mądrze i naprawdę zaoszczędzić?

Coraz więcej sklepów zamiast jednodniowego święta zakupów organizuje całe tygodnie pełne okazji. Black Weeks to czas, kiedy ceny spadają, a klienci masowo ruszają na zakupy w poszukiwaniu wymarzonych produktów w niższych cenach. Wystartował okres, który dla wielu jest najlepszym momentem w roku, aby kupić elektronikę, sprzęt RTV, ubrania czy kosmetyki taniej niż zwykle. Jednak czy każda promocja jest tak korzystna, na jaką wygląda? Warto przyjrzeć się bliżej, na czym polega promocja Black Weeks, skąd się wywodzi i jak nie dać się złapać w marketingowe pułapki.

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Rozświetl swoje Święta z Elektro-Spark – sprawdź, jakie lampki i dekoracje wybrać, by stworzyć magiczny nastrój

Nic nie wprowadza w świąteczny klimat tak skutecznie jak oświetlenie świąteczne. To właśnie ono nadaje wnętrzom ciepło, przytulność i wyjątkowy blask, który sprawia, że grudniowe wieczory stają się naprawdę magiczne. Migoczące lampki świąteczne na choince, oknach czy tarasie potrafią odmienić każde wnętrze i zbudować atmosferę radości oraz spokoju. Jeśli w tym roku chcesz, by Twoje dekoracje zachwycały, warto postawić na nowoczesne, energooszczędne rozwiązania, które łączą estetykę z funkcjonalnością.

Wysoka wygrana na Lubelszczyźnie!

Wysoka wygrana na Lubelszczyźnie!

Szczęście uśmiechnęło się do gracza z Puław – ponad 538 tysięcy złotych w Eurojackpot!

Oskarżony został doprowadzony na pierwsze posiedzenie Sądu Apelacyjnego  30.10.2025 roku. Jawność tej rozprawy została jednak w całości wyłączona.

Zbrodnia w kancelarii komorniczej. Sąd apelacyjny nie zmienił wyroku

Sąd Apelacyjny w Lublinie utrzymał w mocy wyrok wobec 45-letniego Karola M., skazanego za brutalne zabójstwo łukowskiej komorniczki. W styczniu tego roku mężczyzna został skazany na 25 lat pozbawienia wolności, z możliwością warunkowego zwolnienia po 22 latach.

ALARM24

Masz dla nas temat? Daj nam znać pod numerem:
Alarm24 telefon 691 770 010

Wyślij wiadomość, zdjęcie lub zadzwoń.

kliknij i poinformuj nas!

Najczęściej czytane

Dzisiaj · Tydzień · Wideo · Premium